Ni spiselige blomster, som er populære hos humlene

spiselige blomster humlene liker

Jeg har stor sans for planter som jobber i hagen. Ikke bare er til pryd, men også er nyttige ved at de feks er gode matkilder for pollinatorer, eller at de er spiselige for oss mennesker. Noen blomster greier å kombinere både det å være nyttige for pollinatorer og spiselige for oss med å være store skjønnheter, og i dag deler jeg ni slike i håp om at det kan inspirere deg til å bruke blomster du har, og kanskje plante noen flere. I listen finner du både tips om stell av plantene, og hvordan de kan brukes i matlagningen.

Noen innledende tips:
– Det er primært selve kronbladene vi spiser, ikke den delen kronbladene sitter fast i. Den er spiselig, men den smaker ofte beskt eller er hard. Smak deg frem!
– Ikke spis blomster som er sprøytet med plantevernmiddel eller insektsgift. De aller fleste blomster i salg er sprøytet ettersom de primært er ment for pryd, med mindre det står ettertrykkelig at de ikke er det.
– Plant blomster som er enkle eller doble, ikke fylte. Humla greier ikke spise av fylte blomster.

Ni vakre og vanlige blomster både du og humla kan spise:

spiselig-lavendelLavendel:
• Finnes både ettårige og flerårige. Herdighet varierer på art, maksimalt H4.
• Trives best i full sol og i meget godt drenert jord. Flott i krukker ettersom den tåler litt tørke, men kan ha problemer med å overvintre der.
• Alle typer lavendel er spiselige og humlefavoritter.
• Både blomster og blader kan spises, de har sterk smak og duft, brukes blant annet for å smaksette kaker.
• Oppskrifter:
– En samling lavendelkaker på pintrest
Sitron og lavendel formkake

spiselig-agurkurtAgurkurt
• Ettårig. Kan sås direkte ut i hagen på våren. Finnes både som blå og hvit.
• Trives best i sol, men greier også halvskygge
• Har lite smak og duft. God holdbarhet på blomsten, de blå har en vidunderlig klar farge
• Bruk:
– En av kokkenes pyntefavoritter. Ser ofte agurkurtblomsten brukt som garnityr, men det er da alltid den blå de bruker, jeg tror den er mindre hårete. Dander på talerken, dryss over salaten, legg på kaka eller frys inn i isbiter.
Bladene på agurkurten er også spiselige
Diverse oppskrifter for bruk av både blomster og blader

spiselig-syrinSyrin
• Tre/busk. Herdighet varer noe på art, men kan være herdig helt opp til H8.
• Trives best i sol og kalkholdig jord, men takler det aller meste inkludert tørr skygge.
• Har god duft.
• Oppskrifter/bruk:
– Syrinen har mange små blomster som ikke tørker ut så raskt, disse er dekorative å drysse ut over kaker, og tåler godt å fryses inn i isbiter.

 

spiselig-mynteblomstTimian, mynte, oregano koreander
• Mange av urteplantene har blomster som er både spiselige og humlefavoritter. Feks timian, mynte, oregano og koreander
• Urtene krever jo noe forskjellig stell. Noen av de er flerårige vekster som kan overvintre ute i store deler av landet (sitrontimian, peppermynte og oregano er herdige til H7). Andre er ettårige eller må overvintre inne. Du kan så urter selv, eller kjøpe ferdige potter.
• Bruk:
– Blomstene har stort sett samme smak som bladene og kan erstatte disse. Veldig lekkert som smakssettende garnityr på både kald og varm mat.
La deg inspirere av koreanderblomstene

spiselig-roseRoser:
• Roser er busker. Herdighet varer mye på navnsort, men går helt opp til H8 så du kan dyrke roser over hele landet. Se på merkelappen for å se hvor herdig den er (eller spør på butikken).
• De fleste roser foretrekker sol, men det finnes også roser som takler å stå i skyggen. Ikke den enkleste planten å lykkes med, spesielt ikke om en ikke vil sprøyte, men velg sorter som går for å være friske og styr unna stilkroser så går det stort sett bra.
• Les mer om roser i hagen her
• Alle roser er spiselige, roser uten duft har naturligvis ingen smak.
• Oppskrifter:
Rosegele
Kandiserte roser
– Rosevann (brukes så for drikke eller kaker ol)
Lagkake med rosesmak

spiselig-gressloekGressløk
• Flerårig. Kan sås, men det er enklere å bare kjøpe en urtepotte og plante ut. Blomstrer på våren.
• Trives best i sol, men kan stå i halvskygge. Meget herdig.
• Andre løkblomster som har spiselige og humlevennlige blomster er: pipeløk, prydløk, ramsløk, seiersløk.
• Smaker omtrent som gressløk og kan erstatte gressløk i varm og kaldretter.
• Bruk
Blomstersmør
Fritterte gressløkblomster
Gressløkblomsteddik

spiselig-ringblomstRingblomst:
• Ettårig
• Sås direkte ut i bedet på våren (du kan så nå også om du vanligvis har lang høst). Kan dyrkes over hele landet.
• Trives best i sol, men takler det meste
• Blomstrer helt til de fryser, om du husker på å fjerne visne blomster fortløpende slik at de ikke får sette frø.
• Har lite duft og smak, men kronbladene kan avgi noe farge i supper og te, og de har medisinske virkestoffer.
• Oppskrifter:
– Ferske kronblader er lekre som garnityr i salater og for å fargesette vesker.
Tørkede kronblader

 

spiselig-kornblomstKornblomst
• Ettårig
• Sås direkte ut i bedet på våren
• Trives best i sol
• Blomstrer helt til de fryser, om du husker på å fjerne visne blomster fortløpende slik at de ikke får sette frø.
• Har ingen smak/duft
• Bruk:
– Absolutt nydelige nette lette kronblader som kan drysses ut over kaker og mat som garnityr.

 

spiselig-squashSquash
• Squash er en grønnsaksplante, men det er ikke bare fruktene som er spiselige.
• Plantene trives best i sol, og trenger mye vann og næring. Ulike sorter blir ulike størrelse, småvokste kan dyrkes i krukker om du vanner flittig
• Squash får to type blomster, en hunn og en hannblomst. Det er kun hunnblomstene som setter frukt. Hannblomstene kan plukkes og spises, så sant du lar det være igjen noen slik at humla kan pollinere hunnblomstene for deg. Les her om hvordan skille hann og hunnblomster
• Har lite smak og duft, men en ganske tykk konsistens, mer å bite i enn de andre blomstene.
• Oppskrifter/bruk
– Se lenken over

Vil du lære mer om flere andre spiselige blomster så klikker du deg over på stikkordet «spiselige blomster».

Vil du lære mer om å ha en humlevennlig hage så finner du informasjon på det her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Hei
  Jeg har alltid likt Humler og har plantet/sådd planter som de liker. Men jeg har for første gang opplevd Humler som angriper !! Har noen som har bo innenfor kjellermuren min og jeg har 2 ganger opplevd å bli direkte angrepet av dem. Den ene måtte jeg drepe. Med angrep mener jeg at de går tett på/helt inn i ansikt/hår og følger etter meg når jeg løper vekk/vifter dem vekk. Den ene måtte jeg drepe. Jeg er ikke redd humler eller veps men dette føltes veldig ubehagelig. De er små i str. Er det en sort som er mer hissig enn andre ? Har vurdert å måtte avlive hele boet. Er veldig glad for svar/tips til hva jeg kan gjøre. Hilsen Anne

  • hei. beklager jeg må ha oversett spørsmålet ditt!
   Det er en helt bestemt humle som bosetter seg i husvegger, og den kan dessverre bli beskyttende. men at de angriper slik var overraskende! Jeg har dessverre ikke noen tips til deg, men spør inne på La humla suse på facebook så kanskje de har råd

 2. Så fin blogg du har! Jeg tror jeg skal kjøpe meg en lavendel-plante å sette i en sinkbøtte utenfor inngangsdøren min 🙂

 3. Hei Anne!
  Flott blogging om spiselige blomster, trenger et dytt eller to for å driste meg til å prøve, virker litt skummelt av en eller annen grunn! 😉
  I går postet Naturvernforbundet en plakat med oversikt over såkalte pøbelplanter, dvs planter som sprer seg uhemmet i norsk natur, på Face..Disse er jo også en trussel mot både flora og fauna, da de fordriver planter som naturlig hører hjemme her, og som insekter (humla?)er avhengige av.. undrer meg over at det fremdeles er lov å selge disse svartelistingene og tror det er mange som ikke er klar over problemet. Kansje du kunne skrive et innlegg om dette, så kan kanskje jeg driste meg til å spise en.. hmm, skal vi si.. stemorsblomst? 😉

  • Jeg har foreløpig holdt meg unna svartlisteprat. Jeg er ikke så veldig glad i svartlista, den er altfor omfattende og sier ingen tingen om geografi. Det er nokså innlysende at en plante som er et stort problem på Sørlandet, ikke nødvendigvis er det i Nordnorge.. Nå har jeg forstått det slik at det jobbes med en revisjon på svartlista som blant annet tar tak i dette, heldigvis, og jeg kommer til å skrive om temaet etterhvert, men foreløpig er det altfor mye annet som må prioriteres ettersom det vil kreve mye av meg å sette meg inn i dette slik at det faktisk blir nyttig for leserene (som jo kommer fra hele landet).

   Altså, ikke missforstå meg. Det er VELDIG viktig at vi får kontroll på de invaderende plantene, men det å bare omtale listen er ikke videre nyttig, synes jeg, det må mer informasjon til skal det bli mer enn en altfor lang liste over nordnorges beste hageplanter…

 4. Hei Anne. Husker fra i fjor når eg først blei gjort merksam på kor lite humle det er, og trusselen det er for oss. Då merka eg meg at det summa lite i hagen min og, og det var jo til bekymring. I år er likevel situasjonen ein heilt anna. Her summer det av humler heile tida no. Og det skaper jo litt undring hos meg: Kvifor så stor forskjell frå eit år til neste ? Hagen er jo omtrent som i fjor, like mange humlevennlige planter så det kan ikkje vera grunnen…. Dette er jo i høgste grad ein ikkje vitenskaplig observasjon, men det er slik eg opplever det !! Ha det godt.

  • Det er nok regionale forskjeller, i tillegg til at slikt vel svinger litt fra år til år selv om man kan se en tydelig tilbakegang over lengre tid. Jeg hører fra noen lesere at de synes de ser flere i år, mens andre rapporterer at de ser færre. Jeg veit ikke sikkert hvorfor du ser flere i år, men har noen tanker: Kanskje humlene har hatt gode vinter og vår forhold nær deg, kanksje de alle har oppdaget at du er den beste hangouten og heller kommer til deg enn å sanke der det er mindre mat.

   uansett, hurra for at du er godt besøkt!

 5. For et supert innlegg- har heldigvis de fleste av dem du nevner.Vet ikke om det er skrevet om kvann tidligere- men den vil jeg iallefall nevne- det er en svært god plante for humlene- pluss vakre sommerfugler. Har hatt kvann i mange år- den sår seg selv- men krever nedskjæring når den på sommeren blir gul. Jeg bruker den og i urtesmøret mitt sammen med andre favoritter.
  Apropos lavendel- den trives flott her nå men er alltid i tvil om den skal gjødsles eller ikke? Sand MÅ den ha- det har jeg funnet ut.
  Ha en fin hagedag Anne

  • Hei Anne Elise. Så hyggelig at du likte innlegget. Jeg har ikke skrevet om kvann, men ja det er absolutt en god humleblomst. Visste ikke at blomstene har smak, så gøy å få tips om det!

   Lavendel skal ha lite gjødsel.

 6. Hei igjen, da lærte jeg jo noe nytt i dag også..ingenting er bedre enn det. Flott at svartelisten skal revideres/ forbedres, slik at den blir mer nyansert. Kjekt med slik kunnskap, selv om man blir litt fortvilet når man finner ut at man har en slik plante eller to i hagen, vil jo ikke urøyve mer enn nødvendig i naturen. Takk for svar, blir spennende å se hva du komme opp med når revideringen foreligger..:)

  • Og frem til jeg blir lurere så kan du vurdere å passe spredningen på de du har. Alle hageeiere bør unngå å kaste plantemateriale i naturen (altså ikke dumpe jord og rotbiter utenfor hagen), og i tillegg kan vi fjerne frøstender slik at frø ikke kan spres med fugler og vind. Dette kan være lurt for alle planter som er spredningsvillige, uansett hvor vi bor.

 7. Jeg har masse humler i urtebedet mitt og ellers i hagen. To store krukker med lavendel ved inngangspartiet er alltid fulle av humler. De brukes også i te, tørket til pynt i en liten vase gjennom vinteren, og som pynt i salaten. Agurkurten min er et must. Blomstene smaker virkelig agurk og er vakre som pynt. Hver morgen går jeg ut og plukker friske urter til morgenteen. I et bed har jeg blomkarse som gir en morsom farge på teen, men også god smak. Stemorsblomstene frør seg selv til og med i singelgangen. De blir forsiktig dratt opp og plantet i bedet så de får bedre vekstvilkår. Skrev jeg forresten at blomkarsen blir kjempefin og holder hele vinteren hvis man tørker den på svak varme i komfyren. Nå er det tid for å begynne innhøstingen. Timianblomstene er vakre, og nydelige i mat. Mynten er et must, både ananasmynte, bananmynte og grønnmynte. I dag skal jeg begynne så smått å tørke kattemynte. Henger den i et mørkt lagringsrom så kattene har til vinteren. De går og spiser litt av den hvert år. Så i går at Salvien er klar til tørking også – den er full av nydelige blå/lilla blomster og bladene er tykke og flotte av aromatiske stoffer. Perfekt tid å tørke dem på selv om det er litt trist å klippe av en så vakker plante. Som du skjønner går det mye i urter her – morsomt og vakkert. Dessuten er det en fryd å luke i urtebedet med alle de nydelige luktene og smakene. I dag tror jeg jammen at jeg skal lure et lite Stevia blad opp i tekoppen for å lage en liten søtsmak mmmm. Lærer masse av bloggen din. Her i huset heter humla «flybamse» og er hjertelig velkommen. Nå begynner sommerfyglbusken å blomstre også, og den liker humla. Og så vakker den er med alle sommerfuglene den trekker til seg. Ha en nydelig dag Anne og alle andre hage-glade mennesker <3

 8. Har hatt kvann i mange år- den sår seg selv- men krever nedskjæring når den på sommeren blir gul. Jeg bruker den og i urtesmøret mitt sammen med andre favoritter

 9. Opplever masse humler i plommetreet mitt. De surrer i toppen, på de nye skuddene hvor det er tett med lus. Spiser de lus?

 10. Hei
  Prestekrage er også spiselige det samme er fioler.
  På prestekragen kan du spise absolutt alt. På tidlig vår kan roten også brukes.
  Margeritt er også spiselig men her utøves forsiktighet ved planter kjøpt i blomstersentere da disse for det meste er sprøytet. Spør når du kjøper plantene.
  Jeg lager te av fioler pyntet med rosekronblader. Smaker nydelig og er dekorativt i teen.
  Løvetann er også spiselig og har menge medisinske fordeler.
  Mange planter inneholder garvesyre, så undersøk dersom du sliter med reflux problematikk. Jeg har masse geiterams på eiendommen og visste at den har stor helseffekt og bladene er flotte å trekke til te ( før den blomstrer). Det viser seg at den har masse syre.
  Peppermynte inneholder også mye syre. Ren mynte derimot er helt trygt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her