Gyldendals store nordiske flora, og tips til valg av flora

floraGyldendals store nordiske flora av Bo Mossberg og Lennart Stenberg er en udmerket flora.
Boka er en skikkelig murstein på nesten 1000sider, noe som ikke er så merkelig tatt i betraktning av hvor mange planter man har tatt med i oversikten og hvor stor plass det er gitt til illustrasjoner. Floraen er illustrert med noen nydelige tegninger, som er detaljrike og til stor hjelp ved identifikasjon av ukjente markblomster.
Den har til felles med mange andre floraer at den er vrien å finne frem i om man ikke hvet hva man leiter etter. Men dersom du greier å gjette deg frem til hvilken familie blomsten tilhører så synes jeg Gyldendals store nordiske flora er ypperlig. Er du ikke helt der så anbefaler jeg deg å kjøpe en enklere bok i tilegg til denne, feks Markblomster som jeg har omtalt tidligere.
.Jeg kom over en flott oversikt over ulike norske flora, den er skrevet av Tor Carlsen for Blyttia (Norsk botanisk forenings tidsskrift). Om du er på jakt etter en ny flora så vil jeg tro du har stor glede av å lese den. Han anbefaler bland annet denne floraen.
Jeg har også skrevet om den lille og brukervennlige floraen Markblomster.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Det er alltid en fordel av å ha flere enn én flora, for de fremstiller plantene litt ulikt (hilsen nerd).
    Den store nordiske er min favoritt. «Markblomster» er akkurat kommet i hus, har ikke rukket å sette meg inn i den skikkelig ennå. Veldig sympatisk oppbygning, i hvert fall.
    Jeg har også en markblomst-bok med bare fotografier, den er en fin referanse. Tror den er fra tidlig nittitall. Husker ikke eksakt hva den heter, den ligger i en flyttekasse for tiden…

  2. Åja, det er klart det er smart å ha ulike flora for oppslag 😀
    Jeg har en par til sjøl, men de ligger i flytteesker gitt, kommer vel ut i løpet av vinteren når vi bare får opp noen hyller.
    Internett funker jo også som flora da, om man bare veit hva man skal søke på, (og bruker en god posjon kritisk sans)

  3. Ja, dette er et praktverk; Gyldendals. Flott bok! Har mange forskjellige florabøker, her og på hytta. Noen er dobbelt opp og, og så samler jeg på gamle florabøker også. De er så flotte.

    🙂

  4. Hei igjen

    Dette hadde sannelig vært boka for meg. Den står nå på ønkelista mi. Skal google og se om bokkilden har den også blir det vel bestilling. Takk for at du deler. Ser også at du er flink til å gi tips om blogging, og det er SÅ realt når bloggere gjør det, og på denne måten kan hjelpe hverandre. Det liker jeg!

    Selv bruker jeg Microsoft Live Writer, som et program du gratis laster ned på PC’n din. Et fantastisk verktøy som gjør skriving og nedlasting av bilder og justering og skrifter og fonter og ALT så mye enklere. Til og med tabeller kan du lett lage (hvis du skulle ha behov for det). Det er som å holde på i skriveprogrammet Word. Anbefales.

    Når det gjelder trekk på sofaene, så bare må man ha noe å skrifte på. Unger,hunder, voksne er med og lager flekker på setetrekket og da er det enkelt å bare ta de av og gi de en grundig vask. Er sikkert litt prikete sånn 😉

    Glad jeg fant deg. Trives her inne!

    Håper du koser seg i sommervarmen. Det gjør jeg.

    Klem fra Marit

  5. Tone, hyggelig å høre at du får litt ut av bloggen min. Nei, jeg er egentlig ikke hageutdannet, men jeg har jobbet mange år i ungdomen et handelsgartneri og vokst opp men en stor hage, og er veldig intressert 🙂 Det er dessuten utrolig hva man plukker opp gjennom bøker og forum og blogger 🙂

    Marit, hyggelig å høre fra deg 🙂 Jeg ser det er flere som har begynt å bruke microsoft Live Writer, og en vakker dag så prøver jeg meg vel på det. Akkurat det med å kunne sette teksten i tabeller er det som trekker mest for min del. Jeg synes det er kjekt å kunne dele litt kunnskap, på den måten blir vi alle flinkere og alle bloggene blir bedre 😀 Jeg er forresten i ferd med å bytte bloggplatform, det skal bli spennende!

  6. […] Markblomster (orginaltittel “The Easy Wildflower Guide”) er skrevet av Neil Fletcher, oversatt til norsk av Knut Langeland. ISBN 987-82-516-2278-3. Markblomster er en annerledes flora. Den er ikke bygget opp etter den videnskaplige inndelingen som er vanlig, men heller etter blomstens farge. Det er derfor en utrolig kjekk bok å bruke når man sitter der med en blå blomst man ikke aner hva heter men gjerne kunne tenke seg å få identifisert. Boken starter med noen sider med generell innformasjon om markblomster, fagutrykk og biotoper mm, men brorparten av boken er presentasjon av i alt 232 blomster. Blomstene er gruppert etter farge, og så etter utseende. Det er både fotografi og tegnede illustrasjoner av alle plantene, noe som er til stor hjelp ved identifisering. Det er skrevet om plantens bruksområder, voksested, blomstringstid mm. Boken er egentlig engelsk, og har et utvalg av blomster ment for hele nordvest-europa. Dette er for meg en svakhet. Enkelte av våre mer særnorske markblomster som feks tyrihjelm mangler, mens det er tatt med endel forvillede hageblomster som jeg selv ikke med godvilje føler hører innunder markblomster her i landet (som lungeurt). Dersom du er en nyskjerrig sjel uten den store erfaringen i å identifisere blomster basert på kjønnsorgan så anbefaler jeg denne boken. Illustrasjonene er tydlige, språket er enkelt, og boken er mulig å finne frem i for selv et barn. Lenke til boka hos Haugen bok Lenke til de markblomster jeg har presentert her på bloggen Dette er en liten og enkel flora, om du er ute etter en mer komplett så anbefaler jeg Gyldendals store nordiske flora […]

  7. […] Markblomster har stått meg nær helt siden jeg var bitte liten. Selv med en hage full av blomster så var det markblomstene jeg helst ville plukke. Jeg liker rett og slett at de må jaktes på, som små skatter, og så synes jeg de fleste markblomster har et lettere utrykk enn de fleste hageblomster. Nå går jeg ikke så mye tur i skog og fjell for tiden, men vi har en flora liggende i bilen og mannen har blitt riktig flink på å stoppe bilen på kommando når kona ser noe spennende… (Jeg har tidligere skrevet kort om to floraer: Markblomster og Gyldendals store nordiske flora) […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her