Det er larver i plommene mine – Plommeviklerlarve

larve i plommekjøttArg!
Jeg var så glad når jeg oppdaget at vi hadde plommer i hagen, og har gått og gledet meg til at de første skulle bli modne. Stor var min irritasjon når jeg oppdaget at alle plommene har skadedyr. Det bor små larver (ser ut som mark) inne i de.
Larven er plommeviklerlarve, cydia funebrana, og som dere ser, det er ikke delikat. En plomme kan se helt fin ut på utsiden, men hva hjelper vel det når innsiden er full av ganger og avføring og en ekkel larve.
Viklerene legger på våren egg i blomstene. Disse eggene utvikler seg til larver som lever inne i plommen til plommene nærmer seg modningstadiet, da kryper de ut av plommen og så spinner den en kokong under løs bark på frukttreet hvor den overvintrer. På våren forpupper larven seg og blir til en nattsvermer som så legger egg i blomstene, og kretsløpet er sluttet.
For å unngå at dette skadedyret ødelegger neste års plommeavling også så kommer vi nå til å plukke av alle plommene å kaste de. Meisekasser vil også avhjelpe problemet da viklerene står på meisens meny 🙂 Dersom man er veldig plaget så kan man bruke feromonfeller på våren, men det tror jeg ikke vi trenger.
Lenke til en dansk artikkel om plommeviklerlarven.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Æsj da, så utrivelig!
  Vi måtet faktisk ta bort plommetreet vårt pga at det var så masse hveps i det, fra mai og ut sesongen. De stakk både den ene og andre her og var ingen hard avgjørelse å ta akkurat det treet;0)

  Takk for god hjelp igår Anne;)

 2. Æsj – så ekle kryp! Alle plommeblomstene våre frøs bort i år, men det er like greit når man ser denne ekle greia. Hanne

 3. ja, vi er litt irritert kan du si. Men jordbæra er god og tomatene er snart modne så da koser vi oss med det som er 😉

 4. Ååhh, så leit at det ikke ble noen plommer på dere i år da. Ja, det er mye en hageeier skal plages med…
  Tenkte selv å plante et lite plommetre i hagen til neste år. Har ingen frukttrær her og jeg kjenner at jeg savner det litt. Er vant med både epler, pærer, moreller og plommer – så et lite et skal vi vel få plass til i denne hagen også 🙂

  Ha en fin kveld da!

 5. Uff, for en nedtur. Ikke lot de deg smake på plommene engang. Slike skadedyr er smarte da, men neste år trekker du nok det lengste strået 🙂

 6. Men på den lyse side, jeg lærte hva plommeviklerlarver er for noe! Skal se det kommer til nytte en gang 😀

  Takk for all trøst da!

 7. Hei igjen :)Leit at du har fått larver i plommene..Jeg trodde bare det var meg som tiltrakk meg all verdens kryp i hagen jeg..
  Uansett veldig kjedelig å få..Sist du var inne hos meg tipset du om hvordan jeg kunne legge igjen profilen min..Det har vist seg i etterkant at det har vært noe galt med profilen min slik at den var falt ut…Så du hadde helt rett! Har imidlertid fikset det nå..Ha en fin dag videre! PS! Tomatene dine ser jo helt fantastiske ut!! Hilsen Kardemomme i husetvedbekken 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her