Rødkløver – Trifolium pratense, vakker og viktig kulturplante

rødkløverRødkløver er en av de mest vanlige markblomster og for mange en virkelig kjær blomst. Selv er jeg meget glad i den, kansje spesielt fordi jeg synes den har så flott farge.
I tillegg til å være en vakker plante kan den også spises, både blomst og blader (men det mest vanlige er nok å sutte litt på kronbladene). Planten bruke som for for dyr og har en ekstra verdi som jordforbedrer i vekstskifte.
Rødkløver har forøvrig vært viktig i urtemedisin. Ifølge Rolv.no har den blandt annet lange tradisjoner som blodfortynner. Den tilfører dessuten blodet næringstoffer og kan hjelpe med å rense blodet. Nyere forskning viser også at rødkløver kan være til hjelp i overgangsalderen.
Rødkløver tilhører erteblomstfamilien og kløverslekta. Det finnes en hel rekke ulike røde kløvere som ligner på hverandre. Rødkløver er den mest vanlige, men skogkløver (Trifolium medium) er også meget utbredt, den siste er noe lavere enn sin storesøster og har en nettere blomsterkrone og bladverk.
Red clover, one of the most common wildflowers in Norway.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Red clover is such a wonderful herb–purifies the blood. Your photo is beautiful. And I love the sunflowers above it and the Maiden…? (forgot name already) below. Thank you so much. It’s nice to be a armchair traveler to Norway on your lovely blog!

 2. You make it look so beautiful in that picture! Makes me want to go out and plant some, when most people don’t want it in their yards 🙂 I always love your flower close-ups. They are lovely enough to make a calendar or something out of them!

 3. Hej!
  Sikke en fin blog og mange smukke billeder.
  Jeg skriver om spiselige blomster og urter hver onsdag på min blog. Jeg er ved at forberede et indlæg om kløver. Men jeg har læst et sted, at kløver indeholder cyanogene glykosider. Ved du noget om det? Ved du, om det kun er rød kløver, som formodentlig er spiselig, eller om f.eks. hvid kløver også kan spises?
  På forhånd tak.
  mvh
  Rebecca Persson

 4. Hei Rebecca
  Takk for hyggelig kommentar, når det gjelder spørsmålet så veit jeg ikke noe om
  Cyanogene glykosider, men jeg har lest at både hvit og rød kløver skal være spiselig for mennesker (hvor store mengder man da regner med at man spiser er jo en annen sak, det er mye vi spiser som er helt uproblematisk, med mindre du spiser kilovis av det hver dag.)
  Kløver brukes også som dyrefor. Men jeg veit ikke akkurat hvilken art.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her