Spretten søndag – med ekornfakta

ekorn samling / collageHer i Norge har vi kun ett ekorn, Rødt ekorn, Sciurus vulgaris. Ekornet har om sommeren en rødlig pels, og vinteren en gråere pels, magen er alltid lys. Det har en stor buskete hale som det bruker for å holde varmen, og som regnbeskyttelse i tillegg til at den brukes for å holde balansen. Den første delen av det latinske navnet, Sciurus, betyr omtrentlig «i halens skygge.»
ekorn samling / collageEkornet lever livet sitt i trærne og trives ikke så godt på bakken. Det spiser bland annet ulike frø, nøtter, bær, sopp og og knopper. Furu og grankongler er popp, her ser jeg de er meget glad i lønnefrø, og om de finner en fuglemater så forsyner de seg så absolutt. Spesielt meisebollene mine er temmelig utsatt, nytter ikke å henge de opp uten ekstra beskyttelse, for da stikker bare ekornet av med hele greia.. Ekornet kan også spise fugleegg og fugleunger, så mens jeg hadde gråtrosinnvasjon her i våres så var det ingen ekorn her, trosten jaget de bort pronte! (De stakkars dyra løp vettskremte over til naboen – en sint trost er ikke til å spøke med!). Ekornet hamstrer gjerne for vinteren. De glemmer dog hvor endel av det er gjemt bort, noe som faller godt ut for andre dyr. Forskere har nå forøvrig oppdaget at ekornet om det føler at det blir sett, lager falske gjemmesteder for nøtter for å lure tilskuere til å tro at det er der den gjemmer skattene sine.
Ekorn er temmelig akrobatiske og det er veldig artig å følge de når de løper og spretter rundt i hagen. Jeg har sett ekorn kaste seg mellom trær over noe som ser ut som en par meters avstand – imponerende! Ekornet får 3-7 barn pr kull, (3-4 er nok det vanlige), og to kull i året.
Ekorn bor i bol som det lager av kvister og løv, og forer med mose eller fjær, det lager seg gjerne en rekke ulike bol etter behov. Ekorn blir født blindt, og åpner ikke øynene før etter 10 dager, det dier i 2 måneder, de første 6 ukene holder det seg bolet, etter det er det stadig ute på lengere ekspedisjoner.
Tidligere var jakt på ekorn en fin inntektskilde da ekornskinn i en periode var svært verdifullt og ble eksportert. Ekornkjøtt skal vissnok være meget god mat, men akkurat det frister det ikke å finne ut av 😉
Vi finner igjenn ekornet i norrøn mytologi. Ratatosk heter ett ekorn som levde i livstreet yggdrasil, den løp opp og ned i treet og spredte sladder.
Ekornfamilien inneholder ikke bare det vi tenker på som ekorn, men også dyr som murmeldyr og præriehund. I alt er det femti slekter og 200 arter i ekornfamilien. Det røde ekornet finnes i Eurasia, men i meget varierende grad og er vernet i deler av Europa. I Storbritania og Italia er de i enkelte ommeråder sterkt truet etter at det ble innført en ekornrase fra nord-Amerika, gråekorn, Sciurus carolinensis. Gråekornet utkonkurrerer det røde delvis fordi det er mer livsdyktig, men også fordi det bærer på en sykdom som ikke skader det selv men som smitter over på det røde som ikke har samme motstand og dør av det. Den norske ekornbestanden er faktisk i økning, dette tror man kan skylles at det de siste årene har blitt mer rev, og reven tar måren som er en av ekornets største fiender.
Noen eksterne lenker:
Spor, gnagemerker og eksrementer av ekorn,
Artige bilder av noen serdeles tamme ekorn
This post is about the squrrel we have in norway, the (eurasian) red squirrel

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Så herlige bilder du har tatt, du må kose deg veldig med disse krabatene. Jeg synes de er veldig fasinerende å følge med på, så når jeg er på hytta sitter jeg ofte og følger med og tar bilder av dem. Her hjemme har jeg dessverre ikke sett et eneste ett.

    Kjempefint faktaoppsett du har laget. Ha en fortsatt god søndagskveld Anne 🙂
    Wenche

  2. Glemte å si en ting; du har samme link til «sporene» og «artige bilder» så vi får nok dessverre ikke sett de morsomme bildene 🙂

  3. Dette var en utrolig koselig og nyttig post!
    Håper på ennå fler Ekornbilder utover vintern!
    Syns jeg ser ekornet rapper ei svær meisebolle og stikker av med det! 🙂

    Ha en fin kveld!

    Klem Lin

  4. heisann, takk for at du sa i fra Twin, nå har jeg retta opp lenka.

    Hyggelig å høre at dere liker ekorn. Jeg håper ekorna fortetter å stikke innom så jeg får flere bilder å vise dere 🙂

  5. Underholdning på høyt plan å følge med slike spretne sjarmører. 🙂
    Flotte bilder og utfyllende informasjon.
    Flott innlegg! 🙂

  6. That is a very pretty squirrel with its red color, white belly and dark tail! I’m enjoying seeing someone else’s squirrls!

  7. Far jakta mye ekorn for mange år siden, som mange andre på den tia. «Gråverk» var de flotteste.(gråverk var de som hadde den fineste pelsen) Har forresten et kjempeeksemplar av et ekorn liggende i fryseren. Største jeg har sett. Tanken var å stoppe det ut, men jeg veit ikke lenger. Tror det havner i hagejorda…

    Og ja, Ratatosk ja:-))Vi kan vår mytologi her i heimen…

    Fin kveld til deg:-)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her