Spretten søndag – ekornunger

ekorn, trolig barnEkornet kan i gode år få to kull, vanlig kullstørrelse er mellom tre og syv barn. Ekornmora er helt alene om forsørgelse og oppdragelse. Barna fødes og oppdras i ett ekornbol. Ekornungene er helt hjelpesløse til å begynne med, de fødes nakne og får pels etter 10 dager, og åpner ikke øynene før etter fire uker. Etter fem uker er de så vidt mobile, og etter 8-10 uker er de selvforsørgende. Ekornbarna får melk frem til ca 8. uke, men fra og med femte uke er det gradvis avvenning.
Desverre er det farlig å være ekorn, og det er spesielt høy dødlighet det første året. Ofte overlever ikke mer enn ett av årets barn den første vinteren. Ekorn er naturlig gode klatrere, men dette gjelder ikke mens de er små, både balanse og klatreferdigheter må trenes opp noe videoene under viser. Ekornmora flytter gjerne de små om de faller ut av bolet eller om hun føler at det bolet de bruker ikke er trygt, da kroer barna seg rundt moren som ett skjerf og blir dermed tålig mobile for den lille mora. PS: Det er i Norge ikke lov å holde ville dyr i fangenskap, ei heller når de er små. Det å fostre opp små ekornunger er forøvrig ikke det enkleste, det krever en inntensiv innsats på matefronten og man må også være forbredt på å hjelpe de med avføring osv. Dersom man har funnet ett forlatt ekornbarn og ønsker å fore det opp så er det bla viktig å gi det varm bolig og rett mat. Kumelk og sosikkefrø er ikke bra for de små (se svensk artikkel under)
Her er noen eksterne lenker:
* Svensk artikkel om ekornunger og hvordan oppfostre de.
* Artikkel om ett forlatt ekornbarn som vokste opp i en familie
* Video om tre små ekorn som vokste opp i en familie (NRK-TV)
* Fornøyelig video om strevsomme små ekornbarn som ikke helt har klatreferdighetene inne.. (NRK-TV)
* Video av ybersøte små ekorn (SVT-TV)
* Video som viser ett diende ekorn (vist før) (NRK-TV) Og sist noen hyperaktive små luringer
The tekst with TV in them contain videos of squirrel babyes.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Å så irriterende! Jeg får ikke spilt videoen fra NRK. Men det var jo en ubersøt liten ekornbaby du hadde bilde av da:-)

 2. Takk for komentaren på bloggen min.- Den varmet.
  Ekorn er så søte og jeg liker så godt innleggene dine om dyr og fugler.

 3. Jeg kjenner få som gir så mye kunnskap på bloggen sin som du.
  Takk for at du deler!

  Her blir trærne lubne og rimfrosne! Femten minus, og tåke – i morra tidlig er det vakkert her!
  DET er julefølelse det….
  Burde tatt fri og gått i skogen med kamera – var der før i dag, vakkert julekortlandskap, men kamera gikk ut på batteri. Skikkelig intelligent dame…

  Håper formen er på stigende kurs
  🙂

  Tone

 4. ellea, juni og tone. Tusen takk 😀

  Tone, vet du, alle dyrepostene er ren reseach 😉 For ett år siden kunne jeg ingenting – absolutt ingenting. Så jeg surfer og søker og leter og leser, og slår av og til opp i en bok om jeg har det. Også lagrer jeg innformasjon til bruk senere når jeg kommer over noe. Jeg synes det er artig å lære litt om de selv, og så liker jeg å gjennfortelle – noe som igjenn gir meg motivasjon til å lære mer, og mulighet for å få bedre forståelse (jeg er en sånn som forstår bedre etter å ha prøvd å forklare for andre).

  Det som også er litt vittig er at når jeg først sitter sånn og leter etter innformasjon, eller etter en passende video, så kommer jeg over matreale som ikke passer å bruke akkurat denne gangen, men som så blir lagret og planlagt for senere poster. Jeg har alledede bestemt hva tema er for de neste to ekornpostene! (og har vel matreale for ytterligere tre). Såklart, om det snart kunne komme noen ekorn på besøk her igjenn så kan det hende jeg skyver på planer, men det er kjekt å ha planer 😀

  Og det er kjekt at dere liker det jeg deler 🙂

 5. Jeg overvintret et par ekornunger som hadde mistet moren sin en vinter. Fikk mate- og andre råd fra veterinærhøyskolen (fra ei som hadde gjort det før). De herpa hele leiligheten, men var fryktelig morsomme, og uten tvil et minne for livet…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her