Boka; Planlegging av den økologiske hagen

bok villrosene økologiske hagePlanlegging av den økologiske hagen av Marianne Leisner er et nytrykk av; Villrosene – økologi i hagen fra 1996. Boka er på 157 sider og har en rekke tabeller og håndtegnede illustrasjoner. Det er ikke brukt farger i boka, og den har ikke harde omslag.
Dette er en bok om hvordan du kan dyrke på en slik måte at du er i takt med plantenes og jordas behov og ønsker. Den tar for seg hagens elementers plassering og utforming, og vind og solforhold og hvordan  utnytte og eller endre disse. Den snakker om plantene, hvor man bør plante hva og hvorfor, hvordan holde de friske og næringsrike.
Næringsløpet har en sentral plassering i tankegangen omkring ett økologisk jordbruk, og naturligvis også i denne boka. Kompostering og grønngjødsling er forklart, jordas oppbygging og kvaliteter like så.  Dyrene i hagen er det også satt av plass til, både ville og husdyr.
Jeg kjøpte denne boka fordi jeg ville lære mer om hvordan lage en hage som trives med seg selv. En hage som har plass til nytte, pryd og glede for meg, men også er nyttig for fugler og innsekt. En hage som i størst mulig grad kan passe seg selv, og holde seg frisk. Så kan jeg selv velge bevist å gjøre ting som strider med «det naturlige» om jeg gjerne vil ha sånn og sånn i hagen som egentlig ikke passer inn, men da veit jeg i allefall at jeg skaper trøbbel for meg selv 😉
Jeg synes dette er en strålende bok, jeg har lært og lærer stadig masse av å bla i den 😀
Andre relevante bøker:Harryford nevner i kommentarfeltet; Den Grønne Hageboken – Håndbok i økologisk hagebruk» av Marie-Luise Keuter. Hageselskapet/NKS forlaget.  Jeg kjenner ikke denne boken, men tenkte det kansje var av interesse for dere.
Jeg har tidligere skrevet om boken Jord og kompost

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

  1. En fin liten bok dette! Kjenner den som «Villrosene»

    En bok i samme gata, som du sikkert kjenner til, men likevel er vært å nevne er «Den Grønne Hageboken – Håndbok i økologisk hagebruk» av Marie-Luise Keuter. Hageselskapet/NKS forlaget.
    Den har jeg brukt mye!!! Lærte om brenneslevann – og dets LUKT, første gang!!! 😉

  2. Denne skal sjekkes.
    Jeg liker å tro at jeg gjør det rette med hensyn til jord og planter i hagen, men det er stadig vekk noe nytt å lære.
    Selv har jeg hatt stor glede av Damms store GRØNNE HAGEBOK. Det er ei gedigen bok med mange flotte bilder og og masse informasjon.

  3. Så flott bok – den skal jeg sette på ønskelista mi. Det er flott med bøker som kan hjelpe en å organisere og plante på rett måte. Takk for inspirasjon (som vanlig ;)) – og det er sant som du sier, jeg har jo vært med deg en stund. Må jeg også få lov til å kommentere kjøttmeisene en gang til. De er såååå fine! God lørdag Anne. Hanne

  4. Økologisk haging har jeg også sans for og har en rekke bøker….

    Bruker ingen kunstige remedier og det går greit. Sneglene har jeg lært meg å leve med og gleder meg over meisene som spiser et eller annet på frukttrærne….

    Lykke til med ditt økologiske prosjekt Anne!

  5. Jeg har selv sett den hagen hun skriver om på Lista (riktignok etter at hun hadde flyttet derfra).

    Det er masse interessant i denne boka og selv om visse deler av den nok er for de virkelig spesielt interesserte er det en bok jeg likte veldig godt. Og jeg prøver etter fattig evne å være så økologisk som mulig i hagedriften; det går litt «sport» i det etter hvert.

  6. Jeg er nok ikke så manisk på økologisk enda, men jeg prøver så langt som jeg synes er praktisk å velge de ting (både i hagen og utenfor) som er snillest mot miljøet. Både nærmiljø og globalt.

    Det handler ofte bare om å ha nok kunnskap til å ta de beste valgene, og da er slike bøker som dette uvurderlig. Det er jo ikke sånn at man absolutt må følge alle råd, men om det ikke er så mye mer besværlig å være miljøfornuftig enn ufornuftig så er det da virkelig mye artigere å velge miljøfornuftig 😀

    Og ikke så rent skjeldent så blir jo hagen og plantene og hele hageopplevelsen bedre av det også!

  7. Dette er så kjekke innlegg. Liker så godt slike håndfaste tips. Jeg har gått på noen smeller i hagen ja. Men heldigvis har jeg hatt noen suksesser og, he, he. mange av dem, pluss som minus, har vært litt tilfeldig. Det var da jeg begynte å kose meg med å LESE hele hageboken, og ikke bare bildene. Takk for tipset : )

  8. Bra boktips! liker godt ideen om at man skal være så økologisk som mulig, er ikke alltid så enkelt men man bør jo prøve 🙂 Ellers blir nok min neste hagerelaterte bok den til Jamie Oliver, ‘Cook your way to the good life’ – både hage/kjøkkenhage tips + hva man skal lage – perfekt!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her