Hakkespetter/ spetter

flaggspett på furustammeVi har i Norge en rekke ulike hakkespetter, den vanligste å få besøk av i hagene er nok flaggspetten som jeg viser på bildet her.
Jeg kom nylig over en absolutt fantastisk side hos miljøfag om hakkespetter, her er litt av det jeg lærte:
Hakkespetter kalles egentlig spetter. Det er syv spetter i Norge, og en vendehals (ikke i slekt, men samme oppførsel som spettene)
Spettene hakker hull i trær for reir, i tilegg til at de også bruker nebbet for å hakke frem insekt fra barken og til å hente ut frø fra kongler mm. Som oftest bruker spettene kun reirhullene sine en gang, andre fugler (og flaggermus) tar så over det forlatte hullet, og hakkespetten er derfor viktige for å sikre gode forhold for andre arter. Spettene danner par i hekkesesongen, og begge hakker ut hull, ruger og mater ungene. Eggene ruges i ca 17-20 døgn, og ungene forlater redet etter 15-20 døgn.
Noen spetter synger, deriblant flaggspetten, selvom jeg vel ikke vil kalle den (irriterende) skrikingen for sang egentlig 😉 Alle spettene trommer for å kommunisere.
Mange av spettene trives ikke så godt med moderne skogsbruk. De trenger gamle og døende trær for reder og for å finne mat. Gamle trær er i det hele tatt viktig for det biologiske mangfoldet, så om du har plass på tomta så vurder å spare på det gamle syke treet ditt.
Woodpeckers, there are 7 woodpeckers and one wryneck in Norway.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Da lærte jeg jammen noe om hakkespetten idag da!! Ikke verst. Er nok litt enig i at det er en overdrivelse å kalle lyden for «sang». :fnise:

  Riktig godt nytt år!

 2. Halloisen Anne, og Godt Nytt år!!

  Nå har jeg hvilt litt her inne med disne siste innlegg. tror sannerlig jeg har måtte hatt travle dager før jul, for tror du ikke den siste konkuransen het hadde gått meg hus forbi. Kjekt å se nå da, andres kreative påfunn.

  I dag har du fortalt med noe nyttig om hakespetten, utrolig spennende o glærerikt. Vi har dem her også, men ikke fått tatt så flotte blder desverre.
  Heldige meg fikk da omsider nytt kamera til jul, men det er denne store tynde treige bruksanvisningen da vet du.
  Et sant mareritt å komme igjenom!!

  Takker for flott bloggår som har vært, og ja, du slipper ikke utenom besøk av meg i 2009 heller.

 3. Dette er en flott fugl. Her har vi bare flaggspett, men på hytta har vi den mere nysgjerrige tretåspetten. En artig krabat,-) Skogen vi har rundt hytta, blir bare brukt til litt vedhogst til hyttebruk. Så der har vi masse gammel skog, og endel flittige hakkespetter:-)) Mye hekkehull og trær med hakkemerker.

  Og hjertelig takk for alle flotte kommentar i bloggen min:) Så du fant meg på google ja. Det var bra det, for da «fant» jeg deg og. Bloggen din er jeg innom mye, og lærer mye og. Og så er du glad i fugler, det liker jeg:-D Og mose da:::)))

  Kos deg på det nye året, her laver snøen ned i dag! Lyst, hvitt og god luft ute.

  Ha en flott fredag, Anne!

  Klem:-)

 4. Vakker er den spetten der i hvert fall. Veldig kjekt å lære noe på bloggrunden. Disse faktadryppene dine er noe jeg setter pris på : )

 5. Så fin!
  Vi har en slik som pleier å feste ting i en sprekk i telefonstolpen her borte. Ekornet pleier å dele sprekken med han.
  Vakker fugl!

 6. Den siste tida har jeg også hatt storfint besøk av en hakkespett på foringsplassen, nærmere bestemt en flaggspett. For noen dager sia kjøpte jeg ny fuglemat, forma som en trepinne, med diverse godsaker innstøpt. Dette synes å ha falt i smak. Flaggspetten var stadig innom og forsynte seg i dag. Dessverre er den så sky at det foreløpig har vært helt umulig å ta bilde av den.
  Godt nytt år til deg og dine!
  Jeg liker bloggen din og titter stadig innom her. 🙂

 7. Så morsomt å høre at det er flere av dere som har flaggspetter 🙂 og naturligvis stas å høre at dere setter pris på faktadryppene (fint utrykk forresten).

  Flaggspett er visst egentlig veldig sky, men kan bli vant til folk leste jeg ett sted. Min hanne er veldig grei å ta bilde av, hunnen er littegrann skyere, men ikke mye. Jeg kommer jo ikke helt opptil noen av de da, men 4 meter fra når de henger på matstasjona er jammen ikke dårlig 😀

  Men den skrikinga kan de godt droppe ja… hihi

 8. Heisann og Godt Nyttår og takk for det gamle til deg også » Moseplassen «.

  Har sittet og kost meg med dine siste innlegg og nå har jeg lært om hakkespetten også. Er det ikke fint med denne bloggverden der en kan få kunnskaper om litt og hvert. Jeg liker meg veldig godt i bloggen din det skal du vite.

  Ha en fin helg.

  klem fra Gamlå

 9. Takk, og godt nyttår til deg også! Har fått meg speilreflekskamera, så nå er det mye testing;)

  Interessant lesing om hakkespetten. God helg:)

 10. Hei!
  Kan du komme og snakke med hakkespetten som i år etter år sitter på lysmasta nede på veien, og der hakker han løs. Det som er resultatet, er at vi gang på gang går fem på, og skjønner ikke hva som dunker i veggen eller taket vårt så rytmisk – men det er lyden fra ledningen fra stolpen, som fører lyden inn i veggen på huset.
  Har alltid lurt på hvorfor de ikke får seriøse hjerneskader der de sitter og fyrer løs…..
  Influensaen i går ga seg og starta aldri ordentlig, så frisør og kjole på NoaNoa i dag har fått fruen i bedre humør!
  Takk for hakkespettens verden.
  tone

 11. hehe Tone, jeg tror du tillegger meg altfor store egenskaper… Katrine sa forresten noe for en tid tilbake om at hakkespettene har hodet i strikk. Og det var derfor de kunne hakke sånn uten å ta skade av det.

  Ellers god kveld til dere alle 🙂

 12. Har funnet en rekke KONGLEHAUGER på OTERSTIEN – Ormhelleren – friluftsområde i Øygarden kommune – vest av Bergen. Det fremkommer med tydelighet at Spetten plasserer kongler der hvor træer deler seg – altså en arbeidsbenk – for så å hakke ut frøene i konglen. Noen steder har spetten kun laget et hull i treet og plassert konglen i hullet for videre bearbeiding. Foreløpig har jeg funnet ca 10- slike «KJØKKENBENKER» i skogen.

 13. Hei Roald Atle 🙂
  Så morsomt å høre at du har funnet så mange spettsmier! Jeg har en par slike her på eiendommen, de er ofte lettest å se ved at det blir hauger med konglerester under. Flaggspetten min bruker dessuten spettsmie for å åpne solsikkefrø, men da er det mer tilfeldige lommer i barken,.

 14. Såg ein dag ein hakkespett. Den var svart, gul og kvit. Så hadde den helt oransje føtter.
  Har ikke funnet bilde av den noen plass.
  Kan dere si meg hvilke hakkespett det kunne være?
  Den var i en stolpe å hakket. Fikk dessverre ikke ta bilde

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her