Svarttrost – Turdus merula

svarttrost oversiktJulaften fikk jeg storfint besøk, svarttrost! og siden har den pilt rundt på bakken her. Minst tre svarttrost har fast tilholdssted i hagen. Desverre er de ikke så gode venner, jeg klager dog ikke, for det er god underholdning å se de jage hverandre rundt her ute..
Det er ganske enkelt å se forskjell på en voksen svarttrosthanne og hunne. Hannen har orange nebb og er praktiskt talt helt sort, mens hunnen har brunt nebb og en brunere drakt med mønster på magen. I hagen har jeg en hanne, en hunne og muligens en ung hanne (den på bildet).
Svarttrostene foretrekker å spise på bakken, og mine spiser mest havregryn og brød som jeg legger ut slik at jeg kan se på de fra sofaen. Etter ett tips på hagegal så begynte jeg å legge ut frukt (epler, pærer og sure druer) til de, og etter litt tilvenning så har det blitt favorittmaten. De har også begynt å spise fettblandinger. Selv om de foretrekker å få det på bakken så prøver de seg på den store meisebolleholderen av og til, og gradvis ser det ut til at de får dreisen på den :
Svarttrosten spiser også insekter, det ryktes at den har den forhatte iberiasneglen på menyen, bare det er vel god nok grunn til å ønske den velkommen 🙂
Det er en usedvanlig underholdende fugl å se på, svarttrosten løper/hopper gjerne langs bakken fremfor å fly. Hodet senkes og fuglen blir som en sort strek der den piler bortover. Og den er ikke bare pen og morsom, den har også en av de vakreste sangene. I følge «literaturen» så starter den å synge allerede i februar, jeg gleder meg
Common/Eurasian Blackbird, an all black thrush. I have tree residing in my garden, and they are fun too watch as they run along the ground.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Å ja, svarttrosten er et hyggelig besøk i hagen. Jeg pleier å ha et par hos meg sommeren gjennom, men nå er det lenge siden jeg har sett dem.

 2. Ja, de var her hele våren og sommeren og høsten, men så forsvant de og jeg anntok at de hadde trekt sydover. Stor var derfor min glede når de dukket opp 🙂 De kan jo overvintre i Norge under de rette forhold, og jeg hjelper gjerne med å mate i alleall 😉

  Sitte og håper på å få se parringsdans ute på plassen her, det hadde vært kjekt 🙂

 3. Jeg har også sett den i vinter. Herlig når den begynner å synge. I fjor hørte jeg den første gangen
  6.februar. Det snødde som bare det, men fuglen sang. Herlige toner. Ha en fin onsdag:)

 4. Svarttrosten er en av mine favorittfugler, det overvintrer alltid noen. Siden vi ikke har snø eller frost finner de mat under løvet.
  Det er ikke lenge til de begynner å synge…..

 5. Her har den allerede begynt å synge så smått. Har faktisk hørt den lenge før det blir lyst om morgenene. Gir en magisk vårfølelse…. 🙂

 6. Svarttost har me masse av her hos oss, og me er ikkje så glad i han før jula er over……..Me har nemleg masse kristtorn i hagen, og bæra på den er favoritten til svarttrosten……Mor i nabohuset har meir enn nok å gjera med å jaga dei vekk, til me har fått klypt ned ein del til dekorasjonar;) I år renska fuglane praktisk talt heile Kristtornøya (jada, det er det dei har som «navn» på øya) for kristtornbær allerede i november.

  Men, synga kan dei:0)
  Ha ein flott kveld.
  Klem:0)

 7. så artig å høre at du allerde har hørt den synge Randi! Jeg må vel ut og lytte litt ekstra i skumringen skjønner jeg 🙂

  Kristornøy? Skulle jeg gjerne likt å se Henriette! Men jeg kan forstå du vil ha julepynten for deg selv 😉

 8. Svarttrost er en av mine favorittfugler. Det er mange av dem her i STavanger, og jeg stopper ofte opp for å se dem i full vigør.
  Blir ofte nynnende på en av de to svarttrostsangene jeg vet om:
  Blackbird singing in the dead of night…» Gammel Beatles-sviske. Deilig! Og Lillebjørns «Hei lille svarttrost…» Like trivelig, den 🙂

 9. Flott fugl dette ja:) Og fine bilder av den. Vi har den vi og.
  I går oppdaget jeg en jeg ikke har sett i hagen her før, Svartmeis. Den minste av meisene våre. Lik blåmeisen, men sort istedet for blå.
  Og for to dager siden hoppet en rødstrupe på verandaen her:)
  Trivelig med fugl. Sitter litt på kveldene og skriver om fuglene her,når malerlyset er bort. Blir nok et innlegg litt utpå her ja.

  God helg, Anne!

 10. Google bringer meg hit – igjen. Så rart… 😉
  Jeg har et fint «fugletre» her jeg bor nå, og foring ble startet så snart det ble kaldt i vinter. Nå har jeg masse småfugl her – og noen litt større. Svarttrosten ser ut til å sette pris på restene på det gamle epletreet, den kan også tenke seg litt tillegg i form av brød – tror jeg? Den kommer ikke til på foringsautomaten, så den plukker litt under.
  Svarttrosten ser i det hele tatt til å trives i omgivelsene her, et hyggelig besøk! 🙂

 11. Hei Inger Karin 🙂
  Ja, svarttrosten er en kjær hagegjest, den har så masse karakter, og vakker sang 😀
  Her spiser de litt av alt (frukt, solsikke, brød, nøtter, fett), men kun fra bakken. Har tidligere hatt svartrost på meisebolle, men årets holder seg utelukkende på bakken, har vel minst tre her i vinter også 😀
  Jeg er så glad for å høre at det er mere småfugl der du bor nå enn der du flyttet fra!

 12. Hei Inger Karin 🙂
  Ja, svarttrosten er en kjær hagegjest, den har så masse karakter, og vakker sang 😀

  Her spiser de litt av alt (frukt, solsikke, brød, nøtter, fett), men kun fra bakken. Har tidligere hatt svartrost på meisebolle, men årets holder seg utelukkende på bakken, har vel minst tre her i vinter også 😀

  Jeg er så glad for å høre at det er mere småfugl der du bor nå enn der du flyttet fra!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her