Flaggspett – Denrocopus major

Flaggspetthunne på fuglematerFlaggspetten er den vanligste hakkespetten (spetten) i Norge, og det er vel også den mest tilpasningsdyktige. Den kan godt leve i hagelandskapet, og kommer gjerne på besøk på fuglebrettet. Mine er spesielt glade i meiseboller, men også nøtter fortæres med fryd. Ellers spiser de frø fra kongler osv, samt insekt som de hakker ut fra barken på trærne. Flaggspetten forsyner seg også gjerne av fugleredene, så gråtrosten jagde den vekk fra hagen her forrige hekkesesong.

Hannen og hunnen skilles lett fra hverandre ved den røde nakkelappen som hannene har, ellers er de like, men ungfuglene har rød isse. Flaggspetten er ca 23 cm lang. Den er svært akrobatisk, jeg ser ofte at den bruker halen som støttepinne når den henger i meisebolla, og den kan snu hodet rundt slik at den uten problem kan se bakover. Flaggspetten flyr på en lett gjenkjennelig måte i buer, og har ganske bråkete vingeslag. Jeg kan lett høre at det er den som flyr inn for landing. Synge gjør ikke flaggspetten, men den utstøter korte skrik som lokkelyder, i tilegg trommer den for å markere revir.

Flaggspetten var en av de første fuglene jeg så her på moseplassen, og den har fulgt oss gjennom hele året. En vakker fugl, som jeg kan se hver dag både på foringsplassen og hengende i ulike trær.
Jeg har tidligere vist en bildeserie av en flaggspetthanne som vender hodet rundt.
flaggspett

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Du tar nydelige fuglebilder. Kva for objektiv har du?

  Der vi budde før, hadde vi besøk av Flaggspetten på balkongen rett utanfor soveromsvindauga. Han hadde ei skada venge, og ansåg vel Meisebolla for letvint mat. Ein morgon vakna me av banking i veggen. Då me kikka ut viste det seg å vera Flaggspetten som hakka i veggen, og ikkje meir meisebolle att. Dette gjentok seg kvar gong det var tomt for meisebolle, så det var tydeleg beskjed: Få ut litt mat, og det med ein gong;) Smart fugl;)

  Ha ein flott dag.
  Klem:0)

 2. Takk for skryt Henriette, men objektivet er ikke mye å skryte av desverre, ikke på langt nær nok zoom. Det er kitobjektivet som fulgte med når jeg kjøpte kameraet (olympus) for ett halvår siden, husker ikke detaljer nå, skal prøve å finne de senere.

  Bildene blir ikke så værst lell, men det er mest fordi jeg får komme ganske nærme, og fordi jeg zoomer i bildet etterpå. Vi titter etter telelinse nå, men det er jo så dyrt…

  Det er første gang jeg hører at flaggspetten kommer og banker for mat, en hører jo at meisene gjør det, men jeg har aldri opplevd det selv. Hm, må finne ut hvordan jeg trener opp sånnt….
  (men på den andre siden så går det altså aldri tomt her, det er kansje en forutsettning… *ler*)

 3. Flaggspetten er en flott fugl. Jeg blir alltid glad når den kommer på besøk. Det er ganske ofte men slett ikke hver dag, og den har aldri banket på for å få mat. Det var stilig.
  Flaggspetten her har ei spettesmie i et tre litt nedenfor her.Det er ganske snedig hvordan de klarer å sette fast «maten» mens den spiser.

  Når det gjelder TV har jeg ergret meg mange ganger over at det ikke går ann å shoppe kanaler etter ønske. Vi har en drøss kanaler vi aldri ser på bare fordi de er i en pakke. Så er det en del kanaler jeg kunne ønske meg, F.eks svenske eller danske.
  Jeg håper det danske programmet du viser til blir sendt på nett, for det hadde vært noe å se på tenker jeg.

 4. Flotte bilder! Jeg har en flaggspett her også som er på besøk nesten daglig. Som du skriver, de er veldig glad i meiseboller. Det har jeg hengene her, og den spiser de opp på null komma niks…

 5. Flaggspettene er flotte og det er alltid kjekt å ha dem i hagen. Det er også en del grønnspett her og de er også fine, men når ikke helt opp sammenliknet med flaggspettene.

  Og flotte bilder. 🙂

 6. Flott fugl dette, og fine bilder av den. 🙂
  Jeg fikk knipet noen bilder av en slik for en tid tilbake også. Den var jobbet i veg og la nesten ikke merke til meg, der jeg sto under treet den holdt seg i…. 😉
  Fine øyeblikk det. 🙂

 7. Så flott!
  Jeg sier det rett som det er jeg – jeg gidder ikke kjøpe noe nytt leksikon eller sjekke Wikipedia på nettet -det er jo bare å logge seg inn hos Anne på Moseplassen.

  Og kan du bare få vekk all snøen som laver ned nå, så skal du få premie – og ikke minst, en bloggvenn medbedre humør – for der greiene her….

  god helg!
  tone (surpomp)

 8. Det er godt selskap i disse fuglene, ikke er de kravstore heller, litt mat og noen busker og trær så trives de godt. Hager er ikke så dumt gitt 😉
  Jeg synes det var så artig når jeg leste en plass at mange fuglearter stortrivs i vanlige hagestrøk, her er en god blanding av åpent og vegetasjon. Bare vi sørger for beplantning og annet som gjør at insektene kan leve og at det er spislige bær om vinteren så er hager gode biotoper 🙂

 9. Henriette, sorry, glemte helt å svare på objektivspørsmålet:
  Olympus E-520, med medfølgende 14-42 og 40-150 mm kitlinser. I tilegg et makroobjektiv 50mm
  Også fikk jeg i går ei telelinse, så nå blir det eeeeeeenda bedre bilder 😀

 10. Her eg bur (Lesja), har eg ofte flaggspett på meisbollen. Det eg lurar på er om det er flaggspetthannen som har den erterlignande gule kula over nebbet. ? Eg har prøvd å finne det ut via fuglebok og på nettet, men har ikkje lykkast. Kanskje er det både hoa og hannen som har denne «erta»? Kan nokon gje meg svar på det.

 11. Hei Rannveig 🙂
  Hannen har rød nakke, hunnen ikke. Ungdom har rød panne.
  (jeg kan finne frem bedre bilder enn de som er i posten her om du trenger, bare si pip)

  Ertelignende kule har jeg ikke lagt merke til, og finner ikke noe i feltboka mi heller. Kan det være at det er en lokal variant hos deg?

  Om du spør her: http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/ så får du mye proffere svar enn jeg kan gi 🙂

 12. Hei Rannveig 🙂
  Hannen har rød nakke, hunnen ikke. Ungdom har rød panne.
  (jeg kan finne frem bedre bilder enn de som er i posten her om du trenger, bare si pip)

  Ertelignende kule har jeg ikke lagt merke til, og finner ikke noe i feltboka mi heller. Kan det være at det er en lokal variant hos deg?

  Om du spør her: http://www.miljolare.no/fuglev… så får du mye proffere svar enn jeg kan gi 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her