Sidensvans – Bombycilla garryllus

Sidensvansen er en av de aller enkleste fuglene å gjenkjenne, selv om det ikke er en av de vanligste å få besøk av. Som du ser av bildet har den en unik og festlig fjærtopp, som en sidelengs hanekam, eller hentesveis i motvind. Sidensvansen har en vakker fjærdrakt, med beige (rød-brun-grå) kropp, sorte tegninger rundt øynene og på halsen, og hvitt, gult og rødt ytterst på vinge og stjert. Den er 19 cm lang, og ser ut som en ekte fashonista 😉

Sangen er som triller. Tynne fine lyder som går hele tiden som løpende småprat. Hør den hos Fuglar.no

Disse fuglene var nok mest sannsynlig på trekk norover ettersom jeg ikke har sett de i vinter, men i følge fugleboka kan sidensvansen godt overvintre her på Østlandet, men en del flyr også lenger syd. De har nå underholdt meg med flere besøk i dag, disse bildene er tatt mens jeg sitter på gulvet i varmedress bak en stol rett innenfor terassedøra, de nærmeste var bare 1,5 meter fra 😀

en flokkk sidesvans

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. for spessielt intresserte: jeg tok 300 bilder av fuglene…. De fleste ble nokså mørke, ettersom fuglene enten var i skyggen eller i halvskyggen med vrient lys, men det ble da noen brukbare. Disse som er vist er noen av de siste jeg tok, etter at fuglene omsider oppdaget pærebiten jeg hadde slengt ut i sola på snøen.

  Nå sitter jeg og rydder og sorterer ut de jeg skal spare på, også blir det sikkert litt reprise senere 😉

 2. Sidensvansen er en fantastisk vakker fugl. Vi har ikke sett den her i hagen i år, den pleier å stikke innom et par ganger, men altså ikke i år.
  Bildene var flotte!

 3. Har sett sidensvans her i hagen og denne uka. Første gang jeg har lagt merke til den her på våre trakter. Min mor som bor utafor Hammerfest fortalte at hun hadde hatt store flokker av en ny fremmed fugl i hagen de siste ukene; sidensvans.Hun har matet småfugl i sikkert 20 år og aldri hatt de på besøk før.

 4. Superflotte bilder av en artig fugl!
  Jammen greit vi har digitalkamera. Tenk om vi måtte begrense oss til noen få bilder og attpå til vente på fremkallingen 🙂
  Jeg har tatt massevis av bilder i dag jeg også. Det var ikke av fugler, men av barnebarna som var på besøk 🙂

 5. 300 ja, hehe. Litt jobb å gå gjennom etterpå, men flotte bilder ble det! HAr ikke hatt sidensvans her så vidt jeg veit, men har sett både bokfink, grønnfink og trost i dag i tillegg til kjøttmeis, så helt fugletomt er det ikke 🙂

 6. Så nydelige de er. Hva fotograferer du med? Linse? Skal kjøpe en til og må vite hva jeg trenger 😀 vi har vært på tur og sett på gaupespor i dag, rev, ekorn og harespor var det også. Veldig flott å gå på skaren. Ha en fin uke. Hanne

 7. 😀
  Takk for rosen!

  Jeg er superfornøyd med dagens fotofangst sjøl! Var helt propell her når de dukket opp 🙂 Har nå greid å komme meg ned på 62 bilder… fremdeles litt fler enn jeg har som egen maks pr fugl, men… hehe

  Hanne, det er en kit-linse til olympuskameraet mitt. Olympus E-520, med medfølgende 14-42 og 40-150 mm kitlinser, det er den siste jeg brukte. (olympus har annet mm system, så det tilsvarer ett høyere tall i andre kamera). Vi er for øyeblikket på jakt etter telelinse, men de er jo så grymt dyre, spesielt siden jeg ikke kan bruke linsene til analogt kamera.

 8. Det yrer til tider av denne fjærballen, men den vil ikke spise av brettet. Må tydeligvis ha særbehandling..

 9. Har du sett på makan!!
  Både fuglene og hun som tok bildene… så flott a!
  Jeg er så glad jeg har funnet deg jeg Anne, du er så flink!!

 10. Nydelige sidensvansbilder! Jeg som synes det er vanskelig å ta bilde av planter, og de står vanligvis nokså rolig….
  Sidensvansen pleier besøke oss på seinhøsten i store flokker for å spise rognebær, det er utrolig så fort de rensker et tre fullstendig.

 11. de er her i dag også!
  Jeg sliter veldig med å ikke skulle sitte parat med kameraet hele tiden, hehe, de er jo så flotte!

 12. Nei har du sett så flotte bilder da! Herlige:) Og trikset er å ta mange bilder ja. Jeg pleier å si at av 100 bilder blir kanskje ett bra.Så det er jammen godt en har digitalt kamera ,)
  Vi har hatt en flokk her i vinter. Kjempekoselig!

  🙂

 13. Guuud for noen nydelige bilder! Jeg har prøvd ofte og hardt å få festet disse fuglene til linsen, men de er veldig sky, og sitter sjelden i ro lenge nok til at jeg får godt nok tak.

  Her har de vært litt til og fra i hele vinter, og det er ikke bare på utseenet de er lette å kjenne igjen. De har en veldig karakteristisk sang som er kjempelett å kjenne igjen. Jeg hører dem som regel lenge før jeg ser dem. Fantastisk flotte fugler som alltid får meg i godt humør 🙂

 14. Jeg hørte en «sangstrofe» i det de letta. Ikke hva jeg kaller vidunderlig sang akkurat… mannen og jeg var enig om at det ikke var rart det ikke er skrevet mange sonater over sidensvansens sang i skumringen… 😉
  Det ble flere bilder her i går, så jeg skal nok terorisere dere med flere bilder litt senere 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her