Gråtrost – Turdus pilaris

Gråtrosten er en vakker fugl med en hovedsaklig grå og brun drakt, med sorte, hvite og brune felt/tegninger. Den har en profil som ligner svarttrosten, men er litt større, ca 25 cm lang.

Gråtrosten er nokså skravlete, og sitter gjerne og skvatrer i trærne, både for å lokke make, markere territorie eller varsle om fiender. Den prater også gjerne med seg selv mens den eter. Du kan høre «sangen» hos fugler.no. Og ja, jeg skriver sanger i gåsetegn, for det er ingen operasanger dette i motsetning til fetter svarttrost.

Gråtrosten spiser mest innsekt, men også frukt og bær. Jeg har aldri sett de røre hverken meisebollemasse, korn, nøtter eller lignende. Kun frukt og bær, og her hos meg får den epler vinteren gjennom.

graatrost-gren

Gråtrosten er en agresiv fugl, de hekker gjerne i kolonier og sammarbeider om å jage vekk potensielle eggtyver. Det var flere gråtrost som hekket rundt tomta her i fjor, og i hekkeperioden var det nærmest fritt for kråke, skjære, flaggspett og ekorn. De ble brutalt jaget om de viste seg! Småfuglene og trosten derimot er gode venner, og de sitter gjerne ganske nærme hverandre og spiser her ute. Gråtrosten er også kjent for å jage vekk mennesker og har fått tilnavnet skittrast fordi den angriper ved å skite deg i hodet. Mine avstår heldigvis fra den type aktivitet 🙂

Gråtrosten er i hovedsak en trekkfugl, men enkelte fugler velger å overvintre i Norge, jeg hadde en innom på besøk i jula, og de siste dagene har det kommet flere som tydligvis har vært på trekk.

Jeg håper at noen par velger å hekke her i år også, for se så søte barn den har 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Kjempesøt den rufsete ungen 🙂
  Skulle gjerne hatt nokre på tomta mi til å jage vekk skjor og kråke! Dei er det dessverre for mange av heromkring.

 2. Supert bilde! er det zoomlinsa som har kome til sin rett? Uansett ein nyeleg fuggel :)¨

  God Påske!

 3. Så koselig blogg du har! 🙂 Om alle disse kjære småfuglene. Her er en blogg jeg må følge med på, skjønner jeg, så jeg legger deg til i bloggen min. Ha en flott påske med nye fugleopplevelser! Gleder meg til å titte innom igjen! 🙂

 4. Kjempefin! Jeg har faktisk lurt på om ikke jeg også skal henge ut eple som mat til fuglene. Men her er bare svarttrost, men de spiser kanskje eple de også?

 5. Nydelig bilde! Jeg titter jevnlig innom bloggen din for å se hvilke fugler som besøker dere. Du skriver så interessant og personlig, og så tar du fine bilder!
  Jeg har også stor glede av å følge med på fuglelivet i hagen vår, og nå i påsken har jeg tilbrakt atskillig med tid ved vinduet i stua.
  Gråtrosten har vi ennå ikke sett på foringsplassen her i vinter.
  God påske til deg og dine!

 6. Takk for all skryt jenter 😀

  Ramme, ja 🙂 Det er bare ett kjapt knips for han ble var meg, men skarpt ble dett lell gitt 🙂

  Viola, så koslig å høre 🙂

  Gry, all trost digger epler! Men legg det gjerne ned på bakken i stedet for å henge opp, mine vil i allefall helst ete på bakken.

 7. Ha, der minnet du meg på noe..skal forte meg ut med noen epler til trosten jeg og. Har hermet etter deg og kjøpt meg Gigantmater, den byr på solsikkefrø, nek er hengt opp, meiseboller og nøtter er også på plass..men epler til trosten hadde gått i glemmeboka, rettes opp nu! Godt nytt år til deg og dine.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her