Kjernebiter – Coccothraustes coccothraustes

kjernebiter2Kjernebiter er en virkelig eksotisk fugl, og ved første øyekast så kan man jo tro at det er reiseradioens rømte papegøye man ser på 😉

Det er ikke en vanlig fugl å få på foringsplassen, men langs Oslofjorden og i Trøndelag kan den forekomme, og de senere årene har den også spredt seg nordover.

Kjernebiteren er en finkefugl, og den er lettest gjennkjennelig på det enorme nebbet. Nebbet og navnet henger sammen, kjernebiteren har ett så kraftig nebb at den lett knuser kjerner/stener for å komme til frøene, med en kraft tilsvarende 50 kilos trykk! (ikke en fugl du håndmater…)

Kjernebiteren har en veldig kraftig nakke, stort hode og kort stjert. Fargene er brun-beige-rødlig med grått bånd over nakken og svarte vinger.

Sang veit jeg ikke om man kan kalle de lydene som kommer… du kan lytte via fuglar.no, det er visst mest noen små skarpe lyder.

Bildet er forresten tatt av min mann, som spottet denne luringen mellom alle grenene 🙂 Den var innom her i fjor også, men det er en ganske sky fugl som ikke er av de enkleste å få fanget på film.

Hawfinch (aka European Grosbeak), an unusual bird with an amazing beak
kjernebiter1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. For et rikt liv du har!
  Og så så rike vi blir – på kunnskap! Vi som kjenner deg!!
  Tenk å ha øya oppe for ting hele tida, – det er en gave.

  Ha en fin vårdag!

  Tone (som har kjøpt inn sekker med jord så nå er jeg klar!!)

 2. Så heldig du er som har hatt denne på besøk. Jeg har sett den i skogen, men aldri her i hagen. En virkelig flott fugl:)

 3. Fatter ikke at det er mulig å ta så mange flotte blder av fugler jeg da!! Sier det igjen, selv om jeg har sagt det før. Prøver jeg også men misslykes stadig.

  Som du ser Anne har jeg også nå gått fra å være en Anemone til å bli en Anne. Plutseig en dag du så ble jeg så utrolig lei av det blomtsternavnet!!ut av skapet, er jo avblomstret for lengst så…
  Føltes også mer rett nå når jeg har åpnet egen flotblogg.

  God helg til deg, her i trøndelag sludder det i dag :-((

 4. Så flotte bilder!
  Det er kjekt at du skriv litt om fuglen også. Eg kan ingenting om fuglar – eh…veit jo korleis måsen ser ut, då 😉 – men no trur eg jammen eg skal huske kjernebiteren 🙂

 5. Heihei Anne navnesøster 🙂

  Hyggelig å høre at dere liker fuglen og bildene og småfaktaen, jeg synes sjøl jeg lærer masse av å ordne til disse tekstene, så jeg gjør det like mye for min egen del 🙂

  Egentlig er det så mye fugl å ta bilder av i hagen for tiden at jeg lett kunne fyllt en hel blogg bare med det, men jeg får prøve å begrense meg litt og heller dryppe det stille inn her… 😉

 6. Hei
  Vi er så heldige at vi har en kjærnebiter hann, som er å forsyner seg av frø på vår «fuglerestaurant». Min samboer har laget en stor foringsplass med netting rundt så ikke skjæra kommer til.Det var veldig moro å oppdage kjernebiteren på brettet vårt for noen dager siden. Fugleboka ligger alltid lett tilgjengelig.
  Vi bor på Morafeltet i Vestby.
  Hilsen Gro

 7. artig å høre at dere har fast besøk! Det er virkelig nydelig fugl 🙂
  Jeg har forresten også lurt på å lage nettingsikret foringsplass for å begrense skjæra og duene, men, det blir jo så lite fotogent 😉 hehe, vi får se, akkurat nå på våren så har jeg jo gråtrosten til å passe på, og ellers så har jeg faktisk ikke hatt så alfor store problemer ettersom jeg har pleid å fore i foringsautomater som skjæra ikke kan spise av. Nå får skjæra maten ut okkesom forde den flyr på den, men det hjelper da litt.

 8. […] Kjernebiteren har vært et meget populært innslag på foringsplassen min de siste ukene. Dette er en fugl jeg ikke ser så ofte, og nye/sjeldne fugler er alltid litt ekstra stas. This entry was posted in Hage and tagged fugl. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. […]

 9. Takker for en meget nyttig side for meg som nybegynner- fugletitter og fortograf 🙂

  «Det er ikke en vanlig fugl å få på foringsplassen, men langs Oslofjorden og i Trøndelag kan den forekomme, og de senere årene har den også spredt seg nordover.»

  Jeg bor i utkanten av kristiansand og har hatt en del kjærnebitere på foringsplassen.

  • Så gøy at du har den i hagen 😀 Det er en flott fugl, ser den ikke ofte her og det er alltid en stor opplevelse 🙂

 10. Takker for en meget nyttig side for meg som nybegynner- fugletitter og fortograf 🙂

  «Det er ikke en vanlig fugl å få på foringsplassen, men langs Oslofjorden og i Trøndelag kan den forekomme, og de senere årene har den også spredt seg nordover.»

  Jeg bor i utkanten av kristiansand og har hatt en del kjærnebitere på foringsplassen.

 11. […] Jeg har av og til kjernebitere innom foringsplassen. Det er en artig fugl med et litt anderledes utseende enn de andre finkene, jeg synes den med den tette kraftige kroppen og voldsomme nebbet ser ut som om den aspirerer til å være en papegøye…! Men papegøye er den jo ikke, kjernebiteren er faktisk en fink. Lær mer om kjernebiteren her. […]

 12. Jeg bor på Kalbakken i Oslo. Og fikk besøk av Kjærnebiter på foringsplassen i hagen i vinter. Jeg har aldri sett den før, så måtte google den. En annerledes og flott fugl 🙂 Hper den kommer tilbake neste vinter!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her