Busker som roter seg selv (stiklinger)

Plantene har mange ulike måter å formere seg på, det mest vanlige er frø, men endel av de flerårige evner også å danne nye planter ved å rote grenene sine.

Bildet viser en klatrehortensia, den legger seg gjerne utover bakken, og når grenene kommer i kontakt med fuktig jord, dannes det røtter på en-to-tre. Denne rotede grenbiten kan nå klippes løs, og bli en ny selvstendig plante. Dersom du så gjør så er det viktig å klippe av slik at det balanse mellom rot og grønt (gren), klipp gjerne ned så du får to-fire vekstpungt (bladfester) etter rotdannelsen, og klipp grenen av en cm før rotdannelse.

klatre-hortensiaMen du kan også «legge ned» grener selv, feks på rips, solbær og stikkelsbær (du kan også klippe grenene rett av og lage stiklinger, men de roter seg gjerne litt lettere ved å legge ned).
* Ta en frisk ung gren og bøy ned mot bakken (eller en potte).
* Løsne jorda litt der grenen blir liggende, tilsett gjerne litt sand om du har kompakt jord.
* Grav ned en bit av grenen 5-10 cm, trenger ikke mer en en par cm jord over, hold grena på plass med en par pinner eller en sten, og fjern blader som blir liggende under jord. Det må være minst en par bladfester på gren etter nedgravingen.
* Sørg for at jorden holdes fuktig, men ikke søkkvåt. Det er lettere å lykkes i skygge enn full sol.

Ulike planter rotes i ulikt tempo, når du har rot på så kan du klippe av navlestrengen (grenen som forbinder med morplanta. Stuss av eventuelle ekstra bladfester og la den stå på samme sted for videre utvikling eller flytt til ny plassering.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Takk for en enkel oppskrift på hvordan få planter til å formere seg. Særlig fint at du hadde med navnet på flere forskjellige planter, for fagspråk kan være vanskelig å få rett for amatører som meg.

  Nå blir det kanskje stikkelsbør i potte til våren

 2. Hei!

  Takk for enkel og grei forklaring 🙂 men hvordan er det med stiklinger man klipper av busk, kan jeg grave disse rett ned i jorda/potte nå i juni? tenker på bærbusker rips,stikkelsbær,bringebær,solbær.

  mvh Emmeli

 3. Dette var en fin måte å få stiklinger på. Jeg skal få mamma og morfar til å gjøre dette for meg. Når er det lurt å legge ned greina? Er det dumt å gjøre det nå, eller bør jeg vente til våren?

  • Du kan godt legge de ned nå, eller til våren, det spiller ingen rolle egentlig. Kanskje vil du kunne få starten på roting nå, om du har lang varm høst. Uansett så skader det ikke, roter den ikke nå så gjør den det til våren.

 4. Hei Anne! Jeg har tatt stiklinger av hagehortensia som er begynt å vokse i høyden. Skal jeg toppe den for å få den til å «buske» seg? Du har en veldig fin blogg 🙂

  • hm. Magefølelsen min sier ja, det er nok lurt å toppe. Men, jeg er ikke å regne som fagmann på dette, så det trenger ikke være sånn at min magefølelse er riktig.

 5. Takk for mange gode tips! På senvinteren beskar jeg en solbærbusk og satte ned mange stiklinger av «avskjæret». Nå skyter de nye skudd, så jeg regner med at jeg bør potte dem om. Men vet du om jeg skal sette en og en i hver potte, eller er det bedre med 3 så den nye busken starter med 3 greiner?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her