Klatrehortensia – genial både i sol og skygge

Jeg slår et slag for klatrehortensiaen som en av våre beste klatreplanter! Den er både villig og herdig, har nydelig blomstring, takler både sol og skygge, krever ikkeno stell, og blomstene er nyttige for humlene!

Klatrehortensia, Hydrangea petiolaris (og Hydrangea anomala), er igrunnen en busk med klatreegenskaper. Gamle grener tykner til, og nye grener skyter ut fra disse. Dermed kan den vokse seg rimelig høy og bred, får den støtte så kan den faktisk greie å komme seg åtte meter oppover! Den skyter fra gammel ved og tåler godt beskjæring.

Klatreegenskap:

En viktig del av at dette er en så god klatreplante er at den er ekstremt flink til å finne feste. Alle grener har anlegg for å sende ut små «klør», som fester grenen til hvasomhelst. Dersom det er litt løst og litt fukt å finne der den fester seg så vil disse klørne bli til røtter. Det betyr at klatrehortensia er svært enkel å formere, det er bare å legge en gren mot jorden, og så klippe av på hver side når det er dannet røtter 🙂

Denne grenen har ligget mot jord og da dannes det røtter

Advarsel: Klatrehortensia bør ikke få klatre direkte på husveggen!

Når jeg nå skryter så mye av klatrehortensiaen så er det viktig at du forstår at den også kan gjøre ugang. Disse klørne kan bore seg inn i underlaget, og det igjen kan føre til fuktskader. Du bør derfor ikke la den klatre mot murpuss eller mot panel. Sett heller et espaielr forran veggen og la klatreplanten gå i det. Det er dessuten slik at klørne vil sitte igjen på underlaget om du en dag fjerner planten. Jeg synes faktisk slike spor er ganske kult, men ikke alle er så glad i den type patina 😉

Merker etter fjernede klatrehortensiagrener

Blomstene, og reklameplakaten…

Jeg har flere ganger fått spørsmål fra lesere som lurer på hvorfor det kommer så få blomster på klatrehortensiaen deres. De får mange og store blomsterhoder, men bare en par blomster pr..

Sannheten er at det du tror er blomsten, bare er en reklameplakat dannet av det som kalles høyblader. Blomstene er de litt mer uunselige grønne greiene mellom… 🙂

Humler elsker klatrehortensia
Humler veit forskjell på blomster og reklameplakater 😉

Humlefavoritt!

Og ja, klatrehortensia er en nyttig blomst for humler og bier, de er summende glade over det rikholdige matfatet 🙂

Klatrehortensia blomster og bie

Hvor kan man dyrke klatrehortensia?

Klatrehortensia er satt til herdighet H6, det vil si at den kan vokse i et meget stort antall av norske hager. Det er ikke mange av dere som bor tøffere enn det! Les om herdighetssoner her, der finner du lenke til kart så du selv kan finne ut hvilken herdighetssone du bor i, det er det gull å vite.

Den vil få flest blomster i sol, men takler godt full skygge. Og klatrehortensia har ingen sære preferanser på jord, den tar det den får, men vær klar over at den bruker noen år på å etablere seg før den blir en ivrig klatrer. Det gjelder forresten de fleste av de flerårige klatreplantene, de må lage rotnett før de kan forventes å ta over verden med grenene sine.

Høstfarger 🙂

Hvor kan man kjøpe klatrehortensia?

Klatrehortensia er helt standardvare, spør på ditt lokale hagesenter! Eller, finn noen som har og se om det er en gren som har rotet seg og kan bli til en plante til deg 🙂

 

Har du klatrehortensia? Legg gjerne inn bilde i facebooktråden, er så gøy å se hva som gror i hagene deres!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Hei,
  Nyttig informasjon. Jeg har en klatrehortensia som er 2-3 år gammel. Den står i en kasse og vokser på et espalier. Den har vært grønn og fin helt til nå, men nå begynner den å gulne, hva kan det skyldes ? Jeg bor på Vestlandet.
  Vennlig hilsen
  Gjertrud

  • Hei Gjertrud, det er jo høst nå, så at den blir gul er helt normalt. Klatrehortensiabladene får nydelig gulfarge før de faller av, ikke rød.

 2. Jeg har en venn som skal klippe ned litt høytvoksende grener av sin klatrehortensia.
  Kan det bli vellykket å plante desse avklipte grener i jorden?
  Vil de danne nye røtter?

 3. Hei!
  Jeg har 5 klatrehortensiaer som nå blir 6 år. De er plantet i skråning med sur jord og hvor det er sol om formiddag og skygge etter kl 13. De er grønne og kommer med blomster. Problemet er at de fortsatt er små. Fra 30 cm – 1 m. Lange tynne grener som dekker lite av skråningen som jeg hadde planlagt. Jeg gjødsler med riktig gjødsel og den får jevnlig med vann. Hva gjør jeg for feil?

  • Det kan jo være jorden er for sur for den, den skal kunne tåle litt sur jord, men det er jo grader av det også. Kanskje like sannsynlig er at jorden er sterkt kompaktert, altså at jorden er tråkket sammen og hard, og at røttene ikke greier å komme ut av plantehullet sitt, er det tilfelle så foreslår jeg å grave plantene opp, og grave opp hele bedet, bland da gjerne også inn litt gamle blader og kompost ol i jorden, så blir det fest.

   Ellers så tenker jeg at for lite vann nok kan være en mulig synder. Du sier den får jevnlig vann, men får den nok pr vanning, og greier vannet å trekke ned i bakken? Tørr og kompaktert jord i skråning har ikke så lett for å ta til seg vann. Jeg vil anbefale en vannspreder, og at du setter ut en isboks eller lignende med rette kanter og lar vanningen stå på til det er tre cm i boksen. Er det lite utslag på sprederen (at den bare vanner akkurat rett opp) så kan det være den skal stå enda lengre enn det, slik at nok av vannet kan greie å trekke ned i jorden (ikke bare renne av). Eventuelt legg ut dryppslange eller svetteslange, men la det stå på lenge nok.

 4. Jeg har kjøpt en klatrehortensia i potte, den er ca 120cm. Kan den fortsette å stå i potte? Og vil den tåle frost på terrasse om vinteren?-kan jeg eventuelt ta den inn over vinteren?

 5. Hei! Jeg har en klatrehortensia som står i en 39cm bred og dyp og høy frostsikker potte på balkong. Vokser godt, men som et tre i alle retninger. Har ikke espaljé, kanskje det er derfor den går i ulike retninger? Når på året bør den klippes, om den bør beskjæres? Den er en drøy meter høy nå, bør jeg potte om slik at den har en større potte?

 6. Hei
  Har akkurat skaffet meg en klatrehortensia. Kan den plantes i en skråning ? Og forhåpentligvis ta over for ugress?
  Har du tips om hvor man kan få tsk i osa/burgunder kaprifol?
  Mvh
  Katja Vamnes

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her