Løkliste for de som ønsker noe spesielt i hagen fra Planteliste.net

erythronium_dens-canis_moerheimii
Hundetann, erythronium dens-canis moerheimii

Nå er det på høy tid å begynne å planlegge neste år folkens! Og med det tenker jeg på løkkjøp!
Dette er den første av flere planlagte poster om temaet, og i dag skal det handle om nettbutikken Planteliste.net som har en liten liste vår og høstløk.

Planteliste.net er drevet av Bjørnar Olsen, også kjent på hagegal som Jensen og i kommentarfelt som Bjørnar med bloggen plantegalskap. Dette er en skikkelig entusiastbedrift med vekt på det spesielle og unike, det du ikke så lett finner i det vanlige sortemanget. Det startet opp i det små i 2005 og var i mange år mest planter (ps, det er salg nå), i år er første år med vårløk. Jeg har ikke selv handlet derifra, men Bjørnar er kjent på hagegal for å levere ypperlig vare.

Jeg har vært i kontakt med Bjørnar for å lære litt mer om løkene på listen, håper dette kunne være interessant stoff for både noviser og erfarne. Alle bilder i denne posten er tatt av Bjørnar Olsen og  lånt med tillatelse.

* Hva er tanken bak utvalget på listen?
I bunn og grunn er det de jeg selv hadde lyst på da jeg gikk gjennom løklista fra grossist. Flere av dem har jeg allerede i hagen, andre har jeg siklet etter lenge. Har prøvd å unngå «vanlige» sorter som tilbys av de store løkfirmaene, det er så utrolig mye annet spennende som aldri vil dukke opp i en Bakker-katalog!

* Hvilken av plantene på listen er dine egne favoritter, og hvorfor?

corydalis_solida_penza_strain-hvit
Lerkespore, corydalis solida penza strain - finnes i flere farger

Er veldig glad i lerkesporer, og kanskje spesielt de blå. Corydalis turtshaninovii ‘Eric The Red’ har bronset bladverk, og blomstret i over to uker her i slutten av mai/begynnelsen av juni. Betydelig billigere, men på en god andreplass er ‘Penza Strain’, en fargeblanding som opprinnelig stammer fra nettopp Penza i sørvest-Russland. Lerkesporer er i det hele tatt veldig greie å ha med å gjøre, de er fargeklatter på våren mens resten av hagen knapt har våknet, de dobler seg i antall hvert år, og like raskt som de dukket opp visner de ned igjen – du slipper å måtte se på gulnende bladverk i månedsvis.

Crocus banaticus er en annen favoritt, det er den tidligstblomstrende høstkrokusen jeg vet om, her har den pleid å begynne blomstringen midt i september, og er dermed egnet også i nord. Selve blomsten er ganske pussig, i stedet for de vanlige 6 kronbladene,

crocus_corsicus
Krokus, crocus corsicus. Tidlig og lettdyrket

har den 3 med normal størrelse, og tre som er mye mindre samlet i midten, den ligner egentlig litt på en iris. Den foretrekker også fuktig jord i halvskygge, i motsetning til mange av de andre som helst vil stå varmt og tørt i full sol.
.
En annen krokus jeg er glad i er C. corsicus, fikk mine første knoller fra Zimtrade for minst 10 år siden (den gang katalogen kom fra Van Tubergen, og utvalget faktisk var ganske spennende), og den har kommet trofast tilbake siden da. Vet ikke hvorfor jeg er så glad i den, mulig det er fordi den har fulgt meg i så mange år, og overlevdt alle mulige former for vannskødsel. Selve blomsten er lilla, men utsiden av kronbladene har veldig pene mørke «fjærtegninger».

* Nevn noen av de mest sjeldne du har på listen, gull som man ikke så lett finner andre steder i Norge.
Det er rett og slett for mange til å nevne alle, men det sier vel egentlig mere om utvalget vi må ta til takke med her i landet, enn om lista i seg selv. De sjeldneste er nok Colchicum kesselringii og Erythronium elegans, noe som dessverre reflekteres i prisen. Tidløsen stammer fra Afganistan og var ukjent i kultur frem til for noen få år siden; hundetannen ble ikke oppdaget før på 70-tallet, og er kun kjent fra 5 små populasjoner i nordvestre Oregon.

To jeg er veldig spent selv på er Lilium nepalense og Allium wallichii ‘Black Form’, de er nye for meg også. Har en nær slekting av nepalliljen i hagen allerede, Lilium majoense, og den dufter helt utrolig godt!

narcissus_thalia
Pinselilje, narcissus thalia

* Jeg liker at ting greier seg selv i hagen. Har du noen forslag til trygge idiotsikre planter, som man ikke må dille med, og som holder seg fine år ut og år inn.
Tidløs (Colchicum), hundetenner (Erythronium), lerkesporer (Corydalis), Crocus, påskeliljer (Narcissus) og Scilla kommer alle igjen like fine år etter år, og mange av dem sprer seg også i hagen. Er heller ikke glad i kravstore planter som må løftes og deles og gjødsles og sprøytes, generelt dilles med hele tiden for å holde seg fine, så har stort sett unngått dem på lista. (Fritillaria og liljer hører til unntaket, litt maurpulver et par ganger i sesongen er alt som behøves.)

Hva med tulipaner og krokus som formerer seg selv, har du noen?
Crocus tommassinianus ‘Roseus’ mangedobler seg hvert år, den tåler absolutt alt og er flott å bruke i plenen sammen med for eksempel Chionodoxa luciliae. Tulipa marjolettii sprer seg også, og den sår seg faktisk selv, men litt tålmodighet må man nok ha da den bruker rundt 6 år fra spire til blomstring. Historien bak denne «arten» er ganske interessant, tulipaner finnes nemlig ikke naturlig så langt vest i Europa, så den må ha startet sitt liv som hageplante. Paghat’s Garden har litt mere info

Takk til Bjørnar for at han stiller opp på intervju. Og for ordens skyld, jeg har ingen økonomiske fordeler av å promotere planteliste.net

fritillaria_camschatcensis
Svartkrone, fritillaria camschatcensis

Til sist så vil jeg også nevne noen av mine (Anne) egne favoritter fra lista.
* Tulipa acuminata. Vanvittig vakker orange-rød tulipan med lange spisse kronblader.
* Tulipa clusiana ‘Lady Jane’. Nydelig fargefordeling med en grafisk i form. Ser for meg et teppe.
* Fritillaria camschatcensis. Svartkrone, det er jo litt artig med sånne rariteter som svarte blomster da.
* Erythronium revolutum var. johnsonii. Vidunderlig hundetann med bronsefarget bladverk, til moseskogen.
* Crocus tommasinianus ‘Roseus’ Nydelig å se på, og formerer seg, hva mer kan man ønske av en krokus?

Har du erfaringer med planteliste.net, eller har du funnet deg noen nye favoritter og må-ha-planter på listen så del gjerne med oss i kommentarfeltet

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Vil bare si meg fullstendig enig i omtalen av kvaliteten på plantene Bjørnar selger. Helt topp!
  Og jeg har heller ingen fordeler av å rose ham 🙂

 2. Ja, helt, helt enig. Har foretatt en rekke kjøp derfra de siste årene og har uten unntak vært fornøyd med alt jeg har mottatt. Kan ikke rose ham nok. 🙂

  Har lagt inn en skikkelig stor løkordre også til høsten og ser fram til å motta denne når det blir aktuelt.

 3. Flott å høre Sigrid og Oyhovoft!

  HildeG, *ler* …. nå føler jeg meg ond gitt.. 😀 Men du veit, penger har jo ingen reell verdi, planter derimot 😀

 4. Umulig å gå inn på sida hans og ikke ønske seg noe! Fristelsene står i kø. MÅ HA her og MÅ HA der. Noen hobbier skal man jo ha, som han kommenterte selv de jeg la inn en bestilling igjen.

 5. Kan bare slutte meg til de andre. Handlet der for første gang i fjor og var kjempefornøyd med plantene.

  Ser ikke bort fra at det blir en tur innom der i år også 🙂

 6. Løp og kjøp sier bare eg, masse kjekke stauder til en bra pris, og ett bra utvalg som du ikke finner mye av andre plasser. Kvaliteten på plantene er og førsteklasses, det har blitt noen bestillinger etter hvert, og meir kommer det til å blir med den ønskelista han (Bjørnar) la ut for neste sesong.

  Frank

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her