Neslesommerfugl

Neslesommerfugl-1
En av de vanligste sommerfuglene i hagen er neslesommerfuglen, Nymphalis urticae/ Aglais urticae. Neslesommerfuglen er relativt grei å kjenne igjen på  de sorte og oransje fargene og den blå perlekanten ytterst på vingene.
Navnet har den nok fått fordi larvene lever på nesler, (så ikke luk for nøye om du har lyst på sommerfugl). Larvene er sort med gule striper, (se bilde hos Kristins-sommerfuglsider). På bildene her sitter neslesommerfuglen på en sommerfuglbusk.

Neslesommerfuglen overvintrer som voksne, og har larve og puppestadiet på forsommer – sommeren, (avhenger av lokalklima). De legger egg, som etter en uke klekkes til larver, disse larvene går etter to til tre uker over i puppestadiet. Etter noen uker kommer den endelige sommerfuglen frem, og denne flyr så rundt til det blir for kaldt. Da finner den seg en lun og nær frostfri overvintringsplass. Når sola varmer opp på våren er neslesommerfuglen en av de første sommerfuglene til å våkne til live igjen.

Neslesommerfugler på kjempeverbena

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

25 KOMMENTARER

 1. Det var stilige bilder av nesselsommerfuglen, på det første synes ju alle detaljer,den «hårige» kroppen til og med, vakkert!!

 2. Vakkert bilde, og så nært og skarpt! Det er disse sommerfuglene som jeg alltid har husket mest og sett mest av, opp gjennom min barndom. Ihvertfall har de lagt seg mest på minnet 🙂 De er jo vakre og skarpe nydelige fargekontraster. Jeg tittet inn på larvene også, ja – dem husker jeg også. De er søte de også, synes jeg 🙂

 3. Ja, jeg synes også disse er vakre, og ettersom jeg slettes ikke er vant til at det er sommerfugler i hagen så er jeg like begeistret over hver en sommerfugl jeg ser. Sommerfuglbusken lever virkelig opp til navnet sitt!

  Takk for komplement på bildene, de er faktisk tatt med telelinsa, da kan jeg stå litt unna uten å skremme de opp. Blir ikke riktig så bra som med makrolinsa, men det er jommen ikke gale 🙂 Den telelinsa er det beste kjøpet vi har gjort! var ikke dyr engang.

 4. Telelinse er topp! Bruker den mye, god investering til rundt firetusen den jeg har.
  Ved komposten min har jeg endel brennesle, og nå på sensommeren/høsten kommer disse flotte neslesommerfuglene her også.
  Vakkert bilde!

  🙂

 5. Veslemøy, neida, dette er ikke sent. Neslesommerfuglen overvintrer som voksen, jeg har oppdatert teksten med ekstra informasjon 🙂

  Kathrine, her er (desverre?) ingen nesle, men jeg snylter på naboenes 😉

 6. Tusen takk for at du legger ut så fine informative poster!
  Denne likte jeg. Og siden jeg ikke luker altfor nøye, og har masse sommerfugl-vennlige stauder, har jeg massevis av neslesommerfugler i hagen! : )

 7. Nydelig bilder Anne!
  Og sommerfuglbusken er virkelig en velsignelse i hagen. I år har det faktisk vært ganske stor aktivitet på den blå jeg har. Den har blomstret i flere uker allerede, mens den hvite nå er i ferd med å springe ut. Men jeg mener å huske fra tidligere år at de faktisk er mye mer glad i den blå enn den hvite…

 8. […] Les mer: * Hagegal har en fin liste over sommerfugltiltrekkende planter * Amerikansk nettside om sommerfuglhaging, bla liste over egnede vertsplanter og forplanter for spesifikke sommerfugler * Kristins sommerfuglsider, bildearkiv: Side1. Side2. * Mine sommerfuglportrett: Tistelsommerfugl, dagpåfugløyesommerfugl, neslesommerfugl […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her