Summende balkong, disse blomstene har køordning for tiden :)

Det er ikke bare jeg som trives på balkongen, her er også massevis av humler 🙂
Jeg har jo naturligvis valgt meg blomster som ikke bare er vakre for meg, men også nyttige for pollinatorene, for klart jeg vil ha besøk av små trinne frognerfruer (og frøkner)!

Pst: Kl ni i kveld (søndag) sender jeg direkte på Facebooksiden. Så, om du vil se mer av disse blomstene og alt det andre jeg koser meg med, så klikk deg inn på siden kl ni! Da kan du ikke bare se, men også delta gjennom kommentarfeltet. Håper å se deg! 

Sjokoladekosmos, Cosmos atrosanguineus.
Sommerblomst. Kan overvintres inne men det er krevende.
Sjokoladekosmos har mørkerøde/svarte blomster, som humlene gjerne spiser av. Dufter litt sjokolade, men det er nok mer for å glede meg enn humla 😉
I bakgrunnen ser du forresten pyntekorg, også en cosmos og minst like populær.

jeg har blogget om sjokoladekosmos før, les her.

Storstjerneskjerm, Astrantia major
Staude. H6-H7
Jeg kaller bare disse stjerneskjerm, men deres fulle norske navn er egentlig storstjerneskjerm. Dette er navnsorten ‘Roma’, og den har blomstret sammenhengende siden jeg kjøpte plantene i mai!

Stjerneskjerm er en staude, herdig til H7-H8 og det vil si at den er mer enn tøff nok til å overvintre i krukker her i Oslo. I teorien iallefall, ingen ting er jo garantert med planter.

Dette er en av mine absolutte favoritter, les mer om stjerneskjerm i denne bloggposten

 

Anisisop, Agastache foeniculum
Staude. H5
Anisisopen fortsetter sin jubeldans. For en staude! Den har vært hagens største atraksjon i lang tid, og ser ikke ut til å ville gi seg. Her er det alltid humler, selv når det regner 😀

Jeg skrev om anisisopen tidligere i sommer, les mer om den her.

Sommerfuglbusk, Buddleja davidii, ‘White Profusion’
Busk. H3.
Det er jo ikke bare sommerfugler som elsker sommerfuglbusk, den er minst like populær blandt humler og bier og blomsterfluer. Heldigvis. For det er lite sommerfugl her oppe på balkongen dessverre. Men humlene er like glade de, mer mat til dem, for her står de virkelig i kø. Telte seks på ett blomsterhode her om dagen 🙂

Jeg har skrevet mer om sommerfuglbusken her.

Edderkoppblomst, Cleome hassleriana
Sommerblomst.
Dette er første gangen jeg har edderkoppblomst. Jeg har lenge hatt den på må-prøve-ut-lista, og den vil nok heretter være fast innslag hos meg. For for en blomst! Så lette fine blomster da, perfekt følgessvenn til ganske mye ulikt. Den ser litt utypisk ut på bildet, men humlene var notorisk vimsete på denne, så når jeg hadde bestemt meg for å ha med humler på alle bildene, så ble det da slik.

Det mer om edderkoppblomsten når vi er litt bedre kjent, jeg regner med at den vil blomstre utover høsten 🙂

 

Poppelrose, Lavatera thuringiaca,
Staude.
Poppelrose tilhører kattostfamilien, og er dermed i slekt med både moskuskattost, apotekerkattost, stokkrosene og hagepoppelrose. Dette er arter som ligner mye på hverandre og mange blander nok mange av de med hverandre.

Jeg må visst skrive mer om denne skjønnheten merker jeg, og slektningene dens!

Syrinhortensia ‘Pinky Winky’
Det er ikke alle hortensiaene som har draget, mange av de har vel fått foredlet vekk de gode nektar egenskapene, men akkurat ‘Pinky Winky’ ser jeg er populær blant humler og bier, og hadde jeg hatt sommerfugler her så hadde de garantert flokket seg om den.

En skikkelig flott hortensia er det, som er med fra gamlehagen. Den har ikke fått optimalt forhold her (eller i gamlehagen) så selve planten er ikke så mye å skryte av, men blomstre gjør den lell 🙂

Jeg har skrevet grundig om syrinhortensia her. Min favoritt blant hortensiaene!
Jeg tror dog at humlenes favoritt blant hortensiaene er klatrehortensiaen. Den har jeg visst ikke blogget om, det kommer, for jeg har arkivet proppfullt av bilder  og det er en trassig busk/klatrer som kan trives så mange steder 🙂

Vil du ha enda flere humlemagnet-tips til din hage? Klikk på stikkordet under der det står Humleplanter!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Jeg ser lite sommerfugler i våre sommerfuglbusker også, men humlene stortrives. Jeg har i grunn ikke sett så mange sommerfugler i hagen ï år. Nå venter jeg spent på at syrinhortensiaen («limelight») vi plantet i vår skal blomstre. Den er full av knopper 🙂

    • hm, kanskje det er dårlig sommerfuglår også ja? Jaja, det blir spennende å se fremover om Frogner har sommerfugler, kan tenke meg at de sliter med å finne vertsplanter for larvene, mer enn at det ikke er mat for sommerfuglene.

  2. Jeg elsker synet av aktive humler og bier. Naboen har mye blomkarse og der er det også stor aktivitet for tiden. Det jobbes ikke like flittig i min hage, så til neste sommer må jeg gjøre noen grep, ser jeg. Så bra at du viser til at det går an å har en blomstrende balkong.

    Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

    • Det er jo ikke så mye som skal til, fint om jeg kan inspirere både til blomstring og summing 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her