Syrinhortensia – Den beste av hortensiaene

Hortensia er med rette en svært populær busk. Det finnes mange ulike arter, og de ulike artene er vakre på sine ulike måter, men om målet er en busk som blomstrer mye og krever lite, og som takler en norsk vinter, ja da er syrinhortensia det jeg vil anbefale.

‘Pinky Winky’

Fakta om syrinhortensia, hydrangea paniculata

 • Syrinhortensia er herdig til H5!  (les her om herdighetssoner for å se hvilken du bor i).
 • Kan bli opp til tre meter høy, det er dog den rene arten, og kun når den har blitt ganske gammel.
 • Kan stå både i sol og halvskygge.
 • Trives i vanlig god hagegjord, moldrik og godt med fuktighet er å foretrekke
 • Blomstrer på årsskudd (tåler å fryse tilbake)
‘Grandiflora’

Blomstring:

Syrinhortensia får store blomsterhoder med en litt konisk form (kan minne om syrinens blomster, derav navnet). Den har lang blomstring som starter sensommers og strekker seg utover. Det er strengt tatt bare starten som er blomstring, de siste månedene bare ser det ut som en blomst fordi høybladene (som folk flest tenker på som blomsten) sitter på lenge etter at selve blomsten har blomstret av.

Det finnes ulike navnsorter av syrinhortensia, som har litt ulike farger på høybladene og litt ulik blomsterhodestørrelse og form. De fleste høybladene starter ut mer eller mindre hvite, og blir så mer eller mindre rosa ettersom tiden går.

syrinhortensia-3
Ren art syrinhortensia, avblomstret, kan stå sånn i lang tid. Blir ikke nødvendigvis så vakker alle år
syrinhortensia-8
«Blomstene» sitter ofte på gjennom vinteren, og er dekorative med frost!

Navnsorter:

Finnes mange ulike navnsorter med litt ulike farger på blomstene. Men alle går i toner av hvitt og myk rosa. Jeg har på ingen måte oversikt over hvem som er best, men her er noen eksempel:

 • ‘Vanille Fraise’. Fra hvit til rosa, gradvis på blomsterhodet.
 • ‘Limelight’. Lett grønnskjær på blomstene. Ble ikke rosa (hos meg)
 • ‘Pinky Winky’ Spissere blomsterhode, rosa gradert
 • ‘Grandiflora’. Store hvite blomster, (som blir rosa)
 • ‘Silver Dollar’. Hvite blomster (som blir rosa), busken skal være mindre av vekst
 • ‘Diamant Rouge’. Starter ut med hvite blomster, som gradvis blir rosa og så ganske mørke rosa. Denne har jeg bare sett på bilder, men den ser veldig mørk og lovende ut!

Hvor kjøpe: Du må nesten høre lokalt! Alle hagesentere i egna klima har syrinhortensia (i starten av sesongen iallfall), så spør, slike busker kan ofte bli bortgjemt og oversett! Bor du nær Vestfold så anbefaler jeg (som vanlig) Vegge gård, de har/har hatt alle på listen over her.

syrinhortensia-5
‘Limelight’

Stell:

 • Jord: Vanlig jord er best. Altså ikke surjord, selv om den nok takler det også.
 • Gjødsel: Jatakk, litt næring er bra, men ikke overdriv! Les gjødselspakken og bruk mengden beregnet på busker. Og tilfør svært gjerne kompost (bare legg det på bakken under busken)
 • Vann: Ikke så notorisk stor dranker som hagehortensia, men vil du ha hortensia må du vanne. Rett og slett. Den er dog ikke en sumpplante, god drenering er viktig.
 • Sol eller halvskygge? Begge deler går bra, men vanligvis (om du husker å vanne) blir det best blomstring med mye sol.
‘Vanille Fraise’

I krukke:

Ja, det går faktisk fint å ha syrinhortensia i krukke om klima ditt tillater det (minst en sone mildere enn plantens, så H4 eller mildere). Men: Du må ha en romslig krukke, og du må gidde å vanne. Og, du kan ikke forvente at den blir så flott som min ‘Vanille Fraise’… ikke alle mine er så flotte de heller.

Har du syrinhortensia i krukke så kan du med fordel gi de litt vinterhjelp med å sette de under tak, ute. Men jeg vil på det sterkeste ikke anbefale å sette syrinhortensia eller andre busker i kjelleren. Der er det nesten alltid for varmt, så blir det krøll til våren. Du kan sette den inn i en uisolert utebod, men pass da på at det ikke blir for varmt i boden på våren så de våkner for tidlig.

syrinhortensia-4
Ukjent

Beskjæring:

Syrinhortensia blomstrer på årets gren, hvilket vil si at den kan fryse tilbake på vinteren uten at det gjør noe (i motsettning til de fleste andre hortensiaer). Det betyr også at du om du ønsker å beskjære bør gjøre dette på våren. Det er dog ikke nødvendig å beskjære syrinhortensia, med mindre du ønsker å forme den/holde den liten. Den er ikke spesielt hurtigvoksende.

Syrinhortensia kan stammes opp. Da velger du ut EN gren, og fjerner resten ved bakken, dette bør nok gjøres fra planten er meget liten, så direkte fra en stikling. Men. Det vil ta mange år, og kreve mye beskjæring å få et oppstammet tre, så for de fleste vil det nok være mye lurere å kjøpe et ferdig oppstammet eksemplar.

syrinhortensia
Oppstammet ‘Limelight’.

Fan av hortensia? Del gjerne din favoritt, både navn og grunn til at du liker den best!

Lyst til å få mer inspirasjon til planter for høsthagen så anbefaler jeg taggen «høstblomstrende»

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Jeg elsker også syrinhortensia, nesten helst den vanlige! Har den «overalt» i hagen!
  I en gate nede ved Vinderen er det en hel liten allé (!) inn en innnkjørsel med syrinhortensia-trær (sikkert 50 eller kanskje100 år gamle, like gamle som det gamle hvite huset de står ved?) Den må jeg kjøre og se på hvert år! Man tror virkelig det er «høstsyriner»!

  Hilsen Annette

 2. Så morsomt! Jo, de er i Håkon den godes vei, akkurat nummeret husker jeg ikke helt, men jeg skal forklare. Hvis du starter fra Vinderen-krysset, kjører du først inn Rasmus Winderens vei, ta så inn til høyre Håkon den Godes vei, og kjør bortover, og litt oppover, når du er ca på «toppen» er det på venstre siden når det går nedover igjen (Hvitt gammelt hus, som det jo er mange av Hansen-byen!) Det er jo ikke akkurat en lang allé, men urolig sjarmernde likevel, og jeg har i alle fall aldri sett en tilsvarende! Må se på den hvert år, flere ganger!

  Man kan jo også kjøre inn Håkon de Godes vei nedenfra(næremere Majorstuen) selvfølgelig

  Morsomt å høre hva du synes hvis du finner dem:-) Og bare spør hvis du lurer på noe:-)

 3. Hei Anne 🙂
  Jeg også synes Sirinhortensia er utrolige fin, og lyser opp om høsten. Jeg har to forskjellige, og er på evig leting etter en sort til som jeg har sett i Skottland – ‘Firelight’. Vet du om det er noen i Norge som selger denne? Den blir mørk rød til slutt.
  Mvh,
  Kay

 4. Hei, syrinhortensia er så utrolig fin! Takk for at du formidler hage på den måten du gjør! Jeg lurer på om den tåler å stå litt skrint? Jeg har noen store steiner i hagen som jeg vil plante noe mellom. I dag sår det en rødhyll her, og jeg vil gjerne ta bort denne. Tror du en syrinhortensia vil klare seg på en sånn vokseplass? Hilsen Marte

  • Hei 🙂
   Jeg vil ikke anbefale syrinhortensia der, det høres tørt ut. Selv om syrinhortensia takler å få mindre vann enn hagehortensia, så vil den fortsatt ha grei tilgang.

 5. Hei
  Vi har tatt ned noen frukttrær i hagen og da ble det litt nakentvmotvnaboen.
  Har derfor lyst til å plante noen fine trær/ prydtrær.
  Tror du syrinhortensisa kunne passet til det. Tar også imot tips til andre trær, helst ikke for store. Hilsen Elin

  • Hei Elin. Syrinhortensia er en flott busk, men den blir ikke fyldig tidlig, og den blir altså ikke nødvendigvis så stor som de største på bildene her (de fleste av mine holder seg rundt en meter). Utover det er det umulig for meg å si om den vil dekke dine behov, men da håper jeg du har litt mer informasjon å leke med i bakhodet.

   dessverre har jeg ikke kapasitet til å komme med plantetips. Delvis fordi det er krevende og jeg har begrenset arbeidskapasitet, men aller mest fordi jeg fortsatt ikke har nok kunnskap om trær til at jeg er komfortabel med å anbefale noe fremfor noe annet. Men. Det kommer utover sesongen omtale av flere konkrete trær, så følg med så kanskje det plutselig dukker opp noe som virker rett for deg!

 6. Hei.
  Det er noen som spiser på bladene på min syrinhortensia, bare «årene» står tilbake på mange blad.

  • Hvasomhelst innen vanlig gjødsel, den har ingen spesielle krav. (med vanlig mener jeg at du ikke bruker rhododendrongjødsel ol)

 7. Hei!
  Vet du hvor høy blir Pinky winky? Går det an å plante den med vintergrønt?
  Takk på forhånd!!!

  • Ja de har spist på min i vinter. Spiser «blomsteren». Og derfor lurer jeg på om det er lurt å dekke til hele busken til vinteren?

 8. Jeg kjøpte en syrinhortensia ‘Grandiflora’ for to år siden som blomstret hele høsten i fjor, men i år har den ikke blomstret. Løvverket kom overraskende sent i vår, og jeg trodde først den var død. Hva kan ha skjedd? Den står i en del skygge, i leirjord med kompost, og har fått neslevann som gjødsel (ikke for mye og for konsentrert håper jeg). Vann har den fått nok av, og det skal være grei drenering i helning. Kan det ha vært den snøfattige vinteren, og vår med varme og påfølgende kulde? Kanskje knoppene kommer i oktober…

 9. Hei!
  Takk for en super informativ side <3 Jeg har nettopp plantet en syrinhortensia i en nydelig krukke jeg kjøpte hos Krukkegården i Drøbak. Vi bor i et funkishus, så det er dårlig med muligheter til å sette den under tak om vinteren. Men må den ha tilgang på lys? Eller kan den stå inni vår store putekasse ute på verandaen?

  • Hei, syrinhortensia er herdig H5, så om du bor nær Drøbak trenger du ikke tenke på å dra den under tak. Det er alltid en fordel for plantene å få redusert vinterfukt, men ikke nødvendig.

   Men ja- Du kan gjerne sette den ned i putekassen om du vil, men da må den ut med en gang sola begynner å varme, sånn at det ikke blir tyvstart på våren ned kassa.

 10. Hei! Elsker mine syrinhortensiaer som var nye i fjor! Men nå har de fått en del røde blader som om det skulle være høst. Jeg bor i Asker og det skulle være bra nok temperatur. Har de for dårlig jord eller for lite vann? De står i potter som skal være romslige nok.. blomstene er fine.
  tusen takk for alle de tips og blomstergleden du deler med oss!

 11. Har syrinhortensia som blomstret for første gang nå i sommer.. Nå har blomstene visnet ned.
  Skal de klippes bort ?

 12. Hei
  Min syrinhortensia var så flott i fjord, men i år så er blomstene begynt å bli brune og enkelte brune blader.
  Den blomstrer ikke som i fjord heller. Det er jo sykdom, hva skal jeg gjøre? Jeg har sprøytet grønnsåpe vann, men det har ikke hjulpet. Den står i stor krukke på terrassen min.
  Takknemlig får et godt råd.
  Jeg bor i Fredrikstad.

 13. Hei. Hvilken type syrinhortensia er det som vises i det øverste bilde i artikkelen? Jeg antar dette er det man kaller «stammet»?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her