Sommerfuglbusk – sommerfuglenes favoritt

Det er ikke noe som slår sommerfuglbusken på tiltrekkningskraft!

Kjappe fakta om sommerfuglbusken

 • Busk
 • Herdig til H3, lun H4. Les her om herdighetssoner.
 • Blomstrer (juli) august-september
 • Blomstene kan være ulike toner av lilla, fra mellomlys til nesten svart. Finnes også i noen rosatoner, og hvit.
 • Vitenskaplig navn: Buddleja davidii
Sommerfuglbusk sommerfugl
Sommerfuglbusken er spesielt populær blant sommerfugler, men også humler og andre pollinatorer kommer og spiser av den 🙂

Sommerfuglbusken kan i teorien bli fem meter høy, men i Norge blir den maks tre, og for de fleste enda lavere fordi den oftest fryser tilbake. (Ytterste del av grenen fryser).

sommerfuglbusk-4

Heldigvis blomstrer sommerfuglbusken på årets grener, så det går greit at den fryser tilbake, den skyter nye skudd som blomstene kommer på.

Beskjæres på våren, da venter du til de første skuddene er kommet, og klipper vekk det som er dødt, og eventuelt former den. Husk, det å klippe ned gjør busken lavere, men vanligvis gjør det den også fyldigere.

sommerfuglbusk-2

sommerfuglbusk-1

Sommerfuglbusken har om været er heldig relativt lang blomstring, men hvert spir blomstrer ikke nødvendigvis så lenge. Jeg klipper av de visne blomsterspirene fortløpende for å gjøre den penere og så den ikke skal streve med å lage frø i stedet for blomster.

Kjøpes som plante. Du kan også så den, men det er nok litt tålmodighetsprosjekt (oppdatert: trodde jeg, men kommentarfeltet forteller at det kan gå fort!).

dagpaafugloye

Har du lyst på flere sommerfuglplantetips? De fleste av humleplantene er også sommerfuglfavoritter, men jeg jobber med å sette sammen en dedikert liste over de beste sommerfuglplantene – kom gjerne med tips!

sommerfuglbusk-6

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Den er faktisk ganske grei å så, når den først kommer i gang vokser den ganske fort. Jeg har en plante som jeg sådde i fjor, som er på vei til å blomstre for første gang nå! 🙂

 2. Vil bare si at noen av sommerfuglbusker blir lavere, husker ikke helt hvilke, men det er noen av de lilla(står gjerne plassert sammen med de andre høye) er helt vanlige, (Nanho Blue? Adonis Blue?) Spør på hagesenteret, eller les på etikettene, da blir de mer som en staude bedet:-)
  Så igår også noen nye sorter i flere farger også, som het noe med «petit» altså at de er små, både blomsterklasene, og høyden på buskenr, tror jeg..

  Og at de bør plantes dypt, 10 cm ned i bakken, og så fylle på opp med sand(!) til bakkenivå(sand gir god drenering, gjør planten bedre rustet mot frost, og død..)

  Hilsen Annette

 3. Sommerfuglbusken er så flott! Herlige sommerfuglbilder! Jeg har også en sommerfuglbusk som blomstrer. Ja, den er en magnet på sommerfugler, men her i hagen er blåhoved (gilia capitata) enda mer populær. Ha en fortsatt god helg! Hilsen Lisa

 4. Hei!
  Vi har mynte i hagen som har fått vokse seg stor og høy, og som nå har blomstret i noen uker, der er det flere sommerfugler hver dag 🙂 i tillegg så liker jo godt humla/vepsen/biene seg der 🙂

 5. Hei,
  jeg plantet en sommerfuglbusk ut i hagen i fjor, men glemte å dekke den til før vinteren og snøen kom…nå ser den veldig skrøpelig ut – ingen nye skudd osv…Er det håp for at den vil overleve? Når kan man forvente nye skudd evnt?

  • Hei, du jeg lurer på det samme hver vår, og følger med en stund, og så glemmer jeg å sjekke, og så plutselig er det skudd. Mao, jeg aner ikke! Men ha litt tolmodighet 🙂

 6. Hei. Plantasjen har fått inn en sommerfuglbusk, buzz ivory, den står som herdig til sone 5. Vi tror vel det er litt vel optimistisk gjør vi ikke?? Hadde vært topp, men.. 🙂

 7. Jeg har en Buddleja davidii som vokser godt og tilsynelatende trives, men det kommer ikke blomster på den. Det er jo mye av hensikten med planten. Hva kommer det av?

 8. Jeg hadde to Budleia/Sommerfuglbusk i min tidligere hage som lå i Oslo på 420 moh. Én på hver side av huset! De ble 2 1/2 og 3 meter høye… minst! Kom igjen hvert år inntil jeg en vår ble litt for yr og utålmodig da april bød på de nydeligste dager: Jeg satt i gang med gjødsling og vanning! Plantene reagerte med vekst, selvfølgelig, og så kom maikulden med vind og minusgrader! Resultatet var to døde planter! Så jeg anbefaler tålmodighet på våren. Ikke beskjær den før faren for frost er over! En annen fantastisk sommerfuglelskende plante er Verbena bonariensis! Utrolig flott!

 9. Hei. Jeg har en sommerfuglblomst.. på 3. året nå. Den står på Helgelandskysten. Planten ser ut til å trives, men først nå i september er det kommet blomsterknopper. Det samme skjedde i fjor. Dvs at blomstene ikke rekker å komme ut, før det blir for sent. Er det noe jeg kan gjøre, for å fremme tidligere blomstring? Planten står i solveggen og dekkes til om vinteren.

  • Hei, det høres ut som om sesongen blir i korteste laget for den. Flott at den står i solvegg, om den kan stå lunt i tillegg er det enda bedre. Ellers veit jeg ikke hva du kan gjøre. Så gøy at sommerfuglbusken overvintrer hos deg da! Det hadde jeg ikke forventet

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her