Anisisop! For en skatt!

Anisisop

Jeg er svak for planter som ikke bare er vakre, men også på en eller annen måte nyttige. Enten de er nyttige for meg så jeg kan spise bær, blomster eller blader. Eller de er nyttige for humler, fugler og andre dyr.

Anisisop, Agastache foeniculum, er en slik.
Den er vakker. Starter ut året med pene blader som har litt rødtone i seg og som kommer ganske tidlig, blir ganske høy og får etterhvert noen veldig dekorative blomster i spir-form.

Anisisop har lilla blomster og er elsket av humla

Og anisisop er nyttig. Teoretisk er den nyttig som medisinsk urt, og blader og blomster kan brukes som smakssetter og dekor. Men den store faktiske nytteverdien har den som matfat for humler, bier og sommerfugler. Dette er nå med god margin hagens mest populære!

Jeg fikk min plante i fjor, og den har siden bodd i krukke hvor den stortrives. Genial krukkeplante! Den takler at jeg glemmer å vanne, men jeg ser at den fort tørker ut så enten bør den nok ha stor krukke eller så må du være forberedet på å vanne, for med så mye blader så trengs det påfyll. Eller du kan jo plante den i bakken.

Anisisop kan vokse i krukker

Jeg er faktisk ikke 100% sikker på at min plante er anisisop, for anisisop har en bror som heter koreamynte, Agastache rugosa, som ligner mye og ofte forveksles. Min var merket som anisisop, og den har høyden til anisisop, men den har ikke lakrisduft/smak… Uansett, utover hvordan de smaker så har de samme egenskaper,  så det er ikke nøye hvem av dem det er.

Anisisopfakta:
* Herdighet: Kildene spriker, men, jeg tror den minst er herdig på H5, muligens mer.
* Høyde 50-120 cm
* Vanlig i blålilla, er også å få hvit (det skal jeg skaffe meg!)
* Foretrekker godt drenert jord, liker ikke blaut jord.
* Foretrekker sol, kan også stå i halvskygge (og jeg har hatt den i full skygge)
* Tåler å tørke, når den er etablert (har laget seg skikkelig rotnett)

Min plante er hele 120 cm høy, og står i en krukke som er 60 cm høy, og dette betyr at jeg får de vakre blomstene og de lykkelige humlene midt i øyehøyde. Det er bare SÅ koselig å gå forbi 🙂 Blomstene er som du ser lys blålilla, og den har relativt lang blomstring så den har gledet meg en par uker og kommer nok til å glede meg mange uker til.

 

«Jeg bærer meg ende over, FOR en fantastisk restaurant dette er!»

Du finner flere stauder humlene elsker her. Og mer om flerårige urter her.

Stauder: 30 vakre og herdige humlefavoritter

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Helt enig med deg. Jeg liker også planter som i tillegg til å være pene har en nytteverdi. Det er så koselig å følge med på insekter som flyr fra blomst ril blomst. Bier og humler spesielt er kjekke å se på når det jobbes. Beste hilsen Ingrid på http://www.ingridtunheim.no

  2. Heisann, jeg har en plante som det stod
    «anisisop» på da jeg kjøpte den, og den lukter herlig av lakris/mint. Pga av at den lukter så godt og ser ut som en slags mint plante, så er er det fristende å spise den. Jeg har forstått det slik at anisisop er spiselig, og har googlet for å finne ut om min plante egentlig er en spiselig type. Grunnen til at jeg lurer er fordi bladene på planten min er dyp lilla.. det ser jeg ingen plass på nettet. Alt ser grønt ut. Tror du det likevel er en spiselig plante? Den har ikke fått blomster ennå, så jeg vet ikke hvordan de blir.

    • Anisisop er spiselig ja, men om du ikke synes din ser ut som den på nett så ville jeg ikke ha spist den. Det kan godt hende det finnes en mørkbladet variant, isåfall er det jo ok, men om du ikke er sikker på hvilken plante det er, (den kan jo være feilmerket) så bør du aldri spise.

    • Hei Turid. Jeg veit ikke hvordan den brukes hverken for eget kose-kosum eller medisinsk.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her