Flerårige krydderurter som kan overvintre ute:

Det er herlig å kunne høste fra egen hage. Mange grønnsaker er ettårige eller ute av stund til å overvintre, men heldigvis finnes det endel krydderurter som kan leve i mange år, ute i en norsk hage! Det vil si at de kommer igjen av seg selv til våren, og sånn kan en jo like 😀

Ulike planter tåler litt ulike mengder med vinterkulde. Jeg har delt inn i to grupper, og satt på herdighetssone der jeg har funnet gode kilder på det. Les om herdighetssoner her.

 

Flerårige urter som kan overvintre ute i store deler av landet:
* Karve (kun toårig) (H8)
* Kvann (H8)
* Oregano (bergmynte) (H7)
* Etasjeblomst (monarda) (H7)
* Løpstikke (H7)
* Gressløk
* Isop
* Russisk estragon
* Peppermynte og enkelte av de andre myntene.
* Kryptimian
* Sitrontimian
* Seiersløk
* Pipeløk
* Etasjeløk
* Bjørnerot
* Pepperrot
* Vintersar
* Salvie

Flerårige urter som greier seg i H3, H4 om den er godt drenert, noen av disse greier seg kaldere enn det også.
* Lavendel
* Timian
* Kruspersille (toårig, sår seg selv om den får lov å blomstre)
* Sitronmelisse (toårig, sår seg selv om den får blomstre)
* Ramsløk
* Fransk estragon
* Div mynte
* Anisisop
* Rucola. Regnes ikke vanligvis som en krydderurt, men det finnes to typer, og en av de er flerårig: Diplotaxis tenufolia. Den har blader med sterk pepperaktig smak, og kan absolutt brukes som smakstilsetter.

Flerårige urter som greier seg i milde kyststrøk (sørvestlandet)
* Gresk oregano
* Bladpersille (toårig, sår seg selv om den får blomstre)

.

Hvor kjøpe urter:

Du kan både kjøpe ferdige planter og kjøpe frø. Eller du kan be slekt og venner om en del av deres planter.
Dersom du går for å kjøpe planter, så skal du vite at de urtepottene du finner på matbutikker og hagesentere er helt ok! Men, det er ofte enklest å lykkes med de fra hagesentere, for de har ofte litt bedre kvalitet, og fått bedre stell.

.

Overvintringstips:

– Planter har best overvintringsmuligheter om de bor i bakken, og har bodd der i over en måned før frosten kommer.
– God drenering er alltid en fordel, om du har veldig våt jord så vil det skade røttene når den fryser.
– Godt snødekke er alltid en fordel, med krydderplanter som alle andre planter, det isolerer mot den hardeste kulda.
– Dersom urtene står i krukker så vil det gjøre de mindre herdige. Men mange urter lar seg fint overvintre i krukker! (hvilken vil avhenge av hvor kaldt det blir hos deg). For å lage best mulig overvintring i krukkene så bør krukken være stor, og den bør settes inntill huset hvor det er lunere og de får beskyttelse mot regn. Spa gjerne opp snø rundt krukken, det beskytter. De bør helst ikke stå i sydveggen, det gir problemer på våren fordi jorda da tiner og fryse gjentatte ganger.

Kilde herdighet på planter:
* Artikkel hos Agropub. Takk til Magnolia på forumet hagegal for tips om artikkelen.
* Egen erfaring
* Erfaring fra lesere i kommentarfelt her, på facebook og på hagegal . Listene oppdateres fortløpende ettersom kommentarer kommer inn. Tusen takk for hjelp alle sammen!

– Husk, jeg blir glad for tips i kommentarfeltet om du har krydderplanteerfaringer å dele!

Bildet øverst viser en humle som forsyner seg av en oreganoblomst. Humlene er veldig glad i de blomstrende urtene, som dessuten kan være artige å bruke i salater 🙂

urtesalt-3Pst: Har du masse urter på balkongen eller i hagen? Lag kryddersalt! Jeg forklarer hvordan her 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

54 KOMMENTARER

 1. Min salvie fra i fjor sommer (veldig frodig) overvintret utrolig nok i en potte. Potten var stor, men sto ikke nær husveggen. Den stod litt i skjul ved et berg og hadde snø over og rundt seg så å si hele vinteren. Det var beinkaldt i vinter, men da våren kom dukket friske skudd opp:)

  Overvintringen var absolutt ikke planlagt eller forberedt, plutselig var snøen her, og jeg lot den bare stå. Ikke noe isolasjon over eller rundt, ei heller planker under… Har dog tenkt til å prøve å rekke litt mer forberedelser før denne vinteren (plutselig) er her!

  Har ikke mulighet til å plante dem ut, men prøver med mynte, salvie (den samme igjen), rosmarin, samt sitronmelisse og bladpersille – som jeg egentlig ikke helt tror kommer til å klare seg. Mulig alle dør, men det vet jeg jo ikke før jeg har prøvd. 😉

  • Tusen takk for at du deler erfaringer Karoline! Veldig interessant at du har god erfaring med salvien, jeg er spent på å prøve min i år 🙂

 2. Hei
  Alltid spennende å følge med på hva du gjør og har av tips.
  Jeg dyrker selv både urter og blomster som jeg tørker og har utover vinteren selv og til gaver, veldig populært 🙂
  Jeg har flere urter som du nevner som overlever, men hvordan får du monarda, kornblomst til å overvintre? Mvh Mona L

  • Hei Mona 🙂
   Monarda og kornblomst er to ulike planter. Kornblomst er oftest blå, finnes også i hvit, rosa og lilla, og er ettårig. Monardas norske navn er etasjeblomst (fullt vitenskaplig navn er Monarda didyma). Etasjeblomsten er veldig herdig og krever ikke neo ekstra stell egentlig.

 3. Fransk estragon overvintrer oftest på Østlandet i H3 og H4. I vinter mistet jeg min her i Oslo nord, men det har kun skjedd en gang tidligere, det var en tøff vinter på Hamar for over 10 år siden. 🙂

  • Veldig greit å vite Inger Karin! Da har jeg flyttet fransk estragon en gruppe opp, og gleder meg til å se den igjen til neste år i hagen 🙂

 4. Jeg holder til i sone H6/7 og overvintrer pipløk, etasjeløk, malurt, bjørnerot og pepperot i tillegg til de du har nevnt. Salvie har jeg overvintret i drivhus uten oppvarming enkelte år. I milde vintre kan jeg overvintre sitronmelisse, men aldri mer enn en vinter. Tror nok at andre mynter enn peppermynte kan være hardføre , men har ikke noen oversikt.

  • Takk for tipsene Inger, da er posten oppdatert!
   at du ikke får sitronmelissen til lengre enn en vinter er trolig fordi den er toårig. Du må la den så seg! Eventuelt så kan du prøve å sette stiklinger av den.

 5. Fant ut at mynte kunne legges i komposten og komme igjen året etter, fordi det var plutselig noe grønt og frodig i komposten en vår. Det var mynten som hadde overlevd. Satte den i potta igjen så ble det mynte den sommeren også.

  • hehe, mynte kan være trassig ja. Jeg tror nok jeg får et ugressproblem til neste år, glemte meg bort og satt ikke all mynten i samme pallekarm, så nå har jeg den vel over det hele ganske raskt..

 6. Her i Horten så har bladpersillen overvintret greit. Den er toårig, så andre året blomstrer den. Det er lett å samle frø, og den spirer villig 🙂
  Mynte fra butikken klarer seg også, den blir også veldig stor og fin når den får gro ute i bakken.

 7. Jeg bor i sone H6/H5 og hos meg overvintrer peppermynte, sitronmynte, krusmynte, eplemynte og gullmynte helt fint. Til og med vinteren som var. Salvie, fransk estragon og kryddertimian overvintrer bare innimellom. De er helt klart sartere.
  Jeg savner sitrontimian på listen din. Den har jeg flyttet inn i urtehagen for lengst. Den er kjempegod på all slags fisk og i kryddersmør med mer. Vinterherdig hos meg er den også.
  Lykke til i morgen! Skulle ønske jeg kunne få det med meg.

 8. Hei
  Alltid spennende å følge med på hva du gjør og har av tips.
  Jeg dyrker selv både urter og blomster som jeg tørker og har utover vinteren selv og til gaver, veldig populært 🙂
  Jeg har flere urter som du nevner som overlever, men hvordan får du monarda, kornblomst til å overvintre? Mvh Mona L

 9. Hvis man planter mynte i bed er det bra å la den stå i en stor pastpotte, klipp ut litt av bunnen før du planter, så slipper man å få mynte over alt – det kan faktisk veldig fort bli for mye av det gode… Har ellers estragon, salvie, ttimian,persille, gressløk, oregano som overvintrer i pallekarm her i Lier, sone 4. sitronmelissen røk i den harde vinteren i fjor – men har greid seg før. Oregano er «for» villig .- selvsår over store områder – god duft og fin blomst i bukett da men…

  • Jupp. Det er veldig lurt å ramme inn mynta, jeg har ikke vært så lur, enda jeg visste det var lurt, og tenker jeg må ta litt myntekrig til våren… hehe.

   Fint å lese dine erfaringer i sone4, takk!

 10. Mynte er jo noe «for seg selv». Grønnmynte (tror jeg det er) har aldri dødd ut om vinteren før, men i vinter gjorde de det. Jeg hadde dem i store potter, på plenen, under det gamle epletreet.

  Som sagt, de greide seg ikke, denne vinteren var spesielt lang og med lange kuldeperioder. Etterhvert så jeg at de hadde spredd seg til plenen, så det endte med at jeg kunne grave dem opp og putte dem «tilbake» i pottene sine. 😉

  • så bra ingvild! Jeg ser dette var populært, litt uventet, og veldig hyggelig! Ikke minst fordi listen ble til i sammarbeide med dere lesere 😀

 11. Hei hei 😀 Flott innlegg, fikk tips til flere urter og kryddere jeg abslutt bør skaffe meg!
  Men ett lite tips: Lavendel, timian, salvie og vanlig mynte klarer seg helt fint her i H4/5, så lenge de har det veldrenert! 🙂 Salviene mine overlevde faktisk årets is-vinter, mens halve hagen ellers frøs i stykker! Lavendel og timian frøs ihjel, men det var ikke så rart, da de stod i ren is i flere måneder 😉

 12. Salvie går bra hos oss med H5. Oregano (tror det er gresk, men er ikke helt sikker) har gått bra lenge, men døde sist vinter. Ramsløk fikk vi tak i i fjor sommer, og den har overvintret sist vinter, men er liten og puslete. Timian (vulgaris) klarer seg også fint. Alle mynter vi har prøvd har klart seg godt – peppermynte, krusemynte, eplemynte. Vintersar går også fint. Lavendel kommer også igjen.

  • Flott! Topp å vite!
   Morsomt det med lavendel, det er en sånn plante som folk enten får til eller ikke. Jordtype er helt klart vesentlig, den kan jo ellers fort fryse ut i H2, om den ikke er fornøyd..

 13. Jeg bor i sone H6. Har hatt lavendel over 10 år, med de tålte ikke at elgen tråkket på dem. De var selvsådd og greide seg fint under snøen i mange år.

 14. […] Buketten: Forrige fredag viste jeg frem en mikset hagebukett. Den fikk så god tilbakemelding her og spesielt på facebook at jeg ble inspirert til å lage en ny sommermiks for denne fredagen. Akkurat nå er det heldigvis litt å velge i med lange stilker, og jeg synes resultatet ble riktig så fint. Den rommer høstfloks, gulrotblomster, georginer, oregano, astilbe, honningurt, alunrot og tårnjernurt. […]

 15. Ser du oppgir at herdigheten il Anisisop er dårlig, men herdigheten til Anisisop varierer mye. Jeg kjøpte frø av Agastache rugosa ‘Liquorice Blue’ fra Garden Living nå i vår, og nå har jeg ca. 15 planter på vei. Garden Living oppgir den til H5, og jeg har sett andre steder at den tåler H6, så jeg satser på at de overvintrer greit i H4. Svaret på hvordan det gikk, får vi neste år.

 16. Hei, i fjor snekret vi romslige karmer til salat og krydderurter. Det ble MYE krydder. Fikk først og fremst en aha opplevelse hvor godt er smaker når jeg kunne bruke raust med urter i sommersalatene. I tillegg lagde jeg pesto som ble frosset ned i isterninger form. Flat persille, som jeg høstet flere ganger, egnet seg veldig godt. Det samme gjør ruccula og dill. Det er kanskje oljen som gjør at urtene beholder smaken så godt i frysa!

  • ja krydder er magisk villig 🙂 Og så herlig at de kommer igjen fra år til år! Her pipler noen opp tidlig og andre legger seg til sove for vinteren sent.

 17. Jeg har rosmarin ute hver sommer, og hver vinter forsøker jeg meg med den på kjøkkenet. Der visner den hver eneste gang. Det er ikke så mye lys på kjøkkenet, kun om formiddagen. Det kan bety noe. Har du noe å bidra med her? Skulle gjerne overvintret den. Den er alltid veldig veldig flott når høsten kommer.

  • Har du lite lys på kjøkkenet så bør du enten finne et bedre vindu, eller tilby ekstralys.
   Og så kan det rett og slett hende du vanner for mye.

  • Min rosmarin klarte vinteren som var ute i et opphøyd steinbed der bakken skråer litt nedover. Litt i ly for vind og vær ved en vegg. Tipper det er bra drenert. Kanskje litt «skrinn og evt sandholdig jord», selv om jeg la til en del «plantejord» fra Hageland da jeg satte ned urter i fjor. Rosmarinen er av typen herdet italiensk (Nord-Italia?), som skal tåle en viss kulde. Kjøpt på Hageland. Står nå som en liten busk. Ca halv 50-60 cm.

 18. Heia.
  Har ramsløk og timian som overvinter fint i H6/7 som du kan legge tilmlista for herdige urter. Har hatt lavendel også, men den gikk ut i vinter av en eller annen grunn. Meeeen vi prøver igjen .
  Lena

 19. Dumt spørsmål sikkert, men klipper du urtene ned før vinteren? Tester dette for første gang, fordi urtekrukken min ble så utrolig mye frodigere i år enn den pleier…!

  • Kommer ann på. Det er egentlig best for plantene å få beholde bladverket gjennom vinteren (det beskytter), men dersom de har vokst mye og det hele blir uformelig og stygt så tynner/former jeg litt.
   Og i noen tilfeller i krukker så klipper jeg vekk plantens blad/stilker, og erstatter med vintergrønne grener, da får jeg det pent, og plantene får fortsatt sin beskyttelse.

  • Takk for svar! Beklager.. må ha teskjeer jeg.. så hvis du klipper ned, planter du noe annet rundt? Eller legger du bare granbar over/innimellom? mvh G

  • Hehe, ikke rart du ikke synes det var nok info, vi har nemlig helt ulikt utgangspunkt. Jeg klipper kun helt ned dersom jeg ønsker å ha vintergrønt der. Dersom jeg ikke skal det så klipper jeg bare vekk det som jeg synes er i veien.

   Spørsmålet mitt må være HVORFOR du vil klippe ned?

   Er det fordi du synes det er stygt med mye urter utover alt? Isåfall kan du altså halvere lengden på de, så beholder du fordelene med å ha grener/blader på, men får fjernet overskuddet. (noen urter er jo dessuten vedaktige og kan være smart å ikke klippe alt helt ned så de kommer kjappere på våren, feks salvie og timian)

   Uansett, viktig å huske: Jeg aner ikke hvordan klima du har. Kanskje er det slik der urtene står at du ikke trenger å tenke noe på den lille beskyttelsen det å ha grenene på gjennom vinteren gir. Livet i krukke er dessuten uansett så utsatt at det er ikke sikkert det gjør noen forskjell fra eller til. Ikke veit jeg, jeg bare agerer ut fra noe som generelt sett er det som generelt sett gir best forhold. Sånn er det ofte med hage, man må se litt overordnet på ting, ellers blir det håpløst mye å bruke energi på å holde styr på.

 20. Hei. Om denne siden fungerer enda så ønsker jeg et svar fra dere. Ser at det er 4 år siden det ble skrevet her. Har noen spørsmål. Lurer på om løpestikke vokser vilt ved sjøen i Nordland. Har funnet og det smaker løpestikke og bladene er helt lik løpestikke i hagen. Men frøene er noe større enn den jeg har i hagen ? Har tatt bilder av denne planten både med og uten frø på . Håper jeg får svar . Jeg tenker å så disse frøene i ei kasse ute

 21. Jeg bare elsker å lese om ALT du skriver om, jeg er fersk i plante/blomster/urte gamet så jeg har saumfart nettet etter gode tips og råd, og da kommer jeg svært ofte innom Moseplassen ☀️ Tusen takk for alle tips, de skal få gjøre nytta si, nå som jeg skal plante masse ute på både veranda og i hagen

 22. Hei,
  Jeg kan ikke se at du har basilikum på listen din? Jeg har en basilikumbusk som ble kjøpt i fjor. Jeg sloss med den hele sommeren, høsten og vinteren (inne i hagestue), fordi den er så ivrig etter å blomstre. I vår slapp jeg den løs. Humlene elsker den, og den er virkelig et flott skue. På Paros lærte jeg at de bruker slike basilikumbusker ved siden av ytterdørene, for å holde myggen unna. Jeg klappet på den i hele sommerhalvåret i fjor. Fikk nydelig lukt på hendene og i hele rommet, og ikke et eneste myggstikk (men jeg er sjelden foretrukket av myggen). Det blir spennende å se om den fortstter å trives her utover sommer, høst og vinter.

  • Basilikum tåler ikke frost, og er derfor ikke med på listen. Men den er absolutt en flerårig urt, så om man steller den inne kan den vare lenge.

 23. Hei
  Først må jeg si at det er en fantastisk blog du har. En fryd for øye å ta en titt hos deg. Gjør det ofte.
  Har et lite spørsmål til deg. Jeg har noe som heter Stor russisk gressløk. Den bli ca. 50 til 70 cm høy.
  er også ekstremt hardfør. Vet den vokser vilt i Nord Norge og har ring alle gartnerier der oppe. De vet dessverre ikke hva det er. Det jeg lurer på er om du vet noe om den. Eller kanskje noen av dine lesere.
  Er takknemlig for svar.
  Masse hilsen Karin

 24. Hvordan ser jeg om urtene er helt døde nå i mai? Lavendel, sitron melisse, timian og sitron timian ser døde ut bortsett fra to grønne blader hos timian. De sto i veldig høye store kasser «hugebed» tror jeg det heter, bygd opp med grener, kvister, kvernet materiale, gress klipp og økologisk jord. Det har sunket veldig mye så fyller på nå, men usikker på om urtene skal kastes når de er helt uten grønt nå i slutten av mai? Salvie lever og gressløken

  • det er litt vrient å vite uten å vite hvor du bor. (vesentlig forskjell på hvor fort noe kommer på Sørlandet og i Nordnorge). Men om du sammenligner med annet, og det andre har kommet for en mnd siden, så tenker jeg at for her hos meg i Oslo gir jeg nå opp urte-urter. Lavendel er jeg mer truanes til å vente med, den skyter fra hard ved.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her