Dagpåfugløye – sommerfugl som stirrer deg i senk

dagpafugloye
dagpaafugloye-undersideDagpåfugløyet, Nymphalis io, er en primært rød sommerfugl med helt klare tydelige tegninger av øyne på vingene. Øynene er der for en praktisk grunn, sommerfuglen har rett og slett kamuflert seg som noe mye skumlere for skremme vekk fiender. Dette med å kamuflere seg er jo ganske vanlig, men vi tenker jo som oftest på kamuflasje som noe man gjør for å gjemme seg vekk, ikke som en forkledning.
Les mer om insekters forkledning i artikkel hos nrk

Dagpåfugløyet er i likhet med neslesommerfuglen en sommerfugl som overvintrer i voksen form. På høsten kryper den inn i bygninger eller andre hulerom og faller så i dvale. På våren våkner hun opp og flyr ut for å finne mat. Litt utpå våren legger hun egg, disse legges på undersiden av bladene til brennesla. Eggene klekkes til larver, larvene er sorte med lyse prikker og noen artige pigger, se bilde via miljødata. Transformasjonen fra larve via puppe til sommerfugl skjer i slutten av juli. 

Larvene er opp til fem cm lange, vingespennet på den ferdige sommerfuglen er opp til seks cm.
Dagpåfulgløye sommerfuglen er en innvandrer, den ble først registrert på starten av 1900-tallet. Den er stadig i spredning, men fremdeles uvanlig utenfor øst- og sørlandet her i Norge.

Bildene viser dagpåfugløyet på blomstene til en sommerfuglbusk. Legg merke til snabelen som er svært tydelig på det siste bildet 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Godt å lese at den er sjelden utenfor Sør- og Østlandet for nå satt jeg og lurte på hvorfor jeg aldri har sett en slik sommerfugl noen gang 😉

  Fine bilder og interessant å lese om. Det er alltid noe nytt å lære her hos deg!

 2. Hvordan klarer du å ta så flotte bilder med sånne nydelige detaljer?!! Er helt imponert, jeg. Dette er bare nydelig. Naturen er i seg selv noe av det fineste en hviler blikket på!!
  Ha en fin dag.
  Klem fra Solveig

 3. Takk for bildeskryten!
  Etter at jeg begynte med telelinse for sommerfuglfotografering så gikk det mye bedre, for da kan jeg være en meter unna og slipper å skremme de opp. At det er skarpt er nok kameraets skyld, også det faktum at jeg tar mange bilder, det blir alltid endel uskarpe/med fokus feil sted.

  Hyggelig at dere kan lære/liker å lære. Ofte så lærer jeg mye sjøl av å skrive disse, jeg leser meg gjerne opp på via diverse søk og bøker slik at jeg får stillet egen nysgjerrighet, også som bonus kan dele med dere 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her