Presentasjon av kandidater til Frøken Spiselig 2009

frk-spiseligDa har jeg (omsider) fått på plass presentasjonene til konkurransen Frøken Spiselig 2009.
Og duverden så mye artig dere har valgt å vise frem!

Her kan man bli både informert og inspirert til festlige matsprell 😀 Husk å klikke deg videre inn på de respektive bloggene, flere har tekst og bilder som jeg ikke har tatt med inn i presentasjonen her.
Tusen takk til alle som er med denne runden!

Nå kan du kjære leser være med å stemme frem vinneren, avstemningen finner du nederst i posten, verdt å merke seg at det denne gangen blir kun en stemmerunde.

frk-mulighetFrøken Mulighet fra Kathrinehagen 2009
Mitt bidrag blir Frøken Mulighet. Løpstikke ´Levisticum officinale´! Denne urten, som hører naturlig hjemme i middelhavsområdet, vokser nå forvillet i alle tempererte strøk i verden, også i Australia, Nord-Amerika og Skandinavia. I Norge spredt fra hager helt nord til Troms.
Løpstikke ble brukt av de gamle grekerne, som tygget frøene for å få bedre fordøyelse og mindre luft i magen. Romerne brukte frøene mot de samme plagene og førte kunnskapene videre til benediktiner-munkene. I Europa var løpstikkeavkok kjent for å styrke kjønnsdriften. I Norge ble den fra gammelt av, plantet ved hushjørnene for å holde onde makter borte.

frk-trude-tomatTrude Tomat med familie fra Hageliv i nabolaget nordpå
Stekte grønne tomater var en fin film. Jeg har aldri smakt retten og egentlig hadde jeg ikke tenkt å delta denne gangen. Bildene er tatt med mobilen, og lyset på kjøkkenet er grelt. Men de kan jo spises, og siden jordbærene i landet har regnet ned og persillen er spist opp, vel, her kommer Trude Tomat med familie – resultatet av tre tomatplanter (fått i gave) som har levd et litt oversett liv i vinterhagen.
Til sist ble tomatene så tunge at jeg måtte plukke dem av og legge dem i ei skål. Ville de modnes der?
Det ville de.

frk-slemigFröken Slemmig fra Höns & Blommor
Som en stor, tjock och ful geleklump är hon. Fröken Slemmig. Hon älskar hösten. En tid när hagens alla svampar är så där lagom övermogna, surt beska, mjuka och mycket lätta att tugga i sig.
I min hage finns så mycket svamp av olika sorter så det måste vara rena smörgåsbordet för min tjocka Fröken Slemmig.
Min sköna höstfröken är en vanlig Skogssnigel som är lätt att spåra en ljummen septemberkväll, när mo och vall dragit över sig sin daggdränkta yllefilt.
Hon lämnar ett brett slemspår efter sig där hon försöker smita.
”Försök inte med mej! ropar jag. Jag hittar dej nog.”
Sniglar är en spiselig delikatess.”

frk-jorunnsFrøken Syrlig og Besk fra Jorunn
Det vitenskapelige artsnavnet på tyttebær, vitis-idaea, bringer tankene hen på vinranken. Direkte oversatt betyr navnet «vin fra Ida-berget». Ida kan stå for fjell i sin alminnelighet og dermed kan man oversette navnet med ”fjelldrue”. Av tyttebærplanten har både bærene og bladene medisinsk virkning og begge deler kan anvendes i urtemedisinen.
Tyttebær kan spises friske eller tørket. De er blitt brukt til behandling , sår hals, hoste og forkjølelse. Når forkjølelsen melder sin ankomst er et kjerringråd å spise 1-2 dl frosne tyttebær.
Det er innholdet av salicylsyre, sammen med C-vitaminene, som sannsynligvis er forklaringen på at tyttebær har en viss virkning ved forkjølelse og febersykdommer. I tillegg inneholder tyttebær vitamin A, og har derfor blitt brukt ved øyesykdommer. Tyttebærsaft ble drukket gjennom hele vinteren for å skjerpe synet.

svartsurbærFrøken SuperSvart fra Moseplassen
Min frøken SuperSvart er bærene på prydbusken svartsurbær, aronia. De sorte bærene som dannes i mengder er ikke gode å spise som de er, til det er de altfor sure, men egner seg godt til saft og sylte da de med følge av sukker har en god og spennende smak. Svartsurbær er proppfulle av antioksidanter, og antioksidanter er som kjent supersunt 😀
Kandidaten er holdt utenfor avstemning

frk-surFrøken Sur fra Bestemor Drillo
Hun ser jo ikke sur ut der hun henger, derfor har jeg som minne at jeg ville smake og jeg minns at jeg remjet ganske lenge etter å ha prøvd.
I dag vet jeg at hun smaker godt med en god del sukker, litt sitron og en smak av kanel, da forvandler hun seg til den deiligste gele som smaker godt til kjøtt ,særlig vilt.
En bloggvennine ga meg oppskrift på geleen.

frk-sommerFrøken Sommer fra Bilder fra Granhauglia
Det finnes vel knapt noe frukt eller bær som gir en slik sommerfølelse som markjordbær. Følelsen av å stoppe i en veikant og plukke disse små søte bærene, det er sommerminner man husker hele livet.

komposisjon-i-grøntKomposisjon i grønnt fra Vilt og vakkert
Rabarbra er godt ;:O)
Sist søndag ble all rabarbraen plukket inn, renset, delt opp, sukret og kokt til deilig suppe. Selv om det sies at rabarbra skal spises før St.Hans, regner jeg med at det bare gjelder i fersk tilstand.
Deilig var det uansett med rød og søt suppe til dessert.
MEN godene skal jevnt fordeles. Blant alle de store, skjønne bladene fant jeg dette lille krypet. Det er ikke bare vi mennesker som setter pris på rabarbra en sensommerkveld. Her er det bare å forsyne seg av matfatet!.

frk-stillebenstilleben med røde fristelser fra Martes atelie

frk-sugarbabeFrøken Sugarbabe fra Miamarias villvoks
Frøken Sugar Babe – sukkererta (Pisum sativum), er nok en undervurdert sak, ifølge meg.
Mange synes sukkerert er en kjedelig sak man skal gjeme bort i kjøkkenhagen, nemlig. Men se her, er ikke bladverket ytterst vakkert etter en liten regnskur kanskje?
Selve ertebelgene er jo det som gjør at folk i det hele tatt HAR disse i hagen. De er da fine de også når de henger på dette viset, men man får jo så lyst til å knaske dem at man fort har stappet dem i munnen før man har fått sett på dem…
Her er beviset på at de er undervurdert som prydblomster. Er ikke disse her like fine som hvilken som helst annen blomst kanskje? Eller til og med finere?

frk-gavmildFrøken Gavmild fra Tankespinn og fargeklatter.
Frøken Gavmild
En vakker rose
som gir grunnlag for honning
Nyper til sylting
Og et festmåltid for spurven

frk-kantarellFrøken Kantarell fra Ramme Alvor
I mange år har kantarellen vore ein favoritt. Eg har andre soppar eg likar betre smaken på, men kantarellen er uslåeleg der den står i skogen so irrande gul og vakker. Kvar einaste gong eg ser ein kantarell smilar eg bredt og fell heilt i stavar over kor vakker den er. Eg har klatra bratte fjellsider i jakt på skogens gull, berre for å finne ut at det var eit gulna blad eller ein flik sola skein på….pff..
For meg er kantarellen symbolet på hausten og det gode liv der me berre kan gå ut i naturen og hauste inn…so her kjem Frøken Spiselig-kandidaten min….

frk-nyperoseFrøken Nyperose fra Salig Rot
Frøken nyperose er min kandidat i konkurransen spiselig hos Moseplassen. Jeg hadde ikke så veldig mye spiselig i hagen min så det gjorde valget lett.
Frøken nyperose hang der så rød og fristende og ba om å bli plukket. Jeg er glad i te så jeg lurer på om jeg skal bruke henne og søstrene til å lage nypeekstrakt som kan blandes til te. Godt….
Hvis noen har tips til hvordan jeg skal lage nypeekstrakt tar jeg imot det med takk.
Der ligger de og koser seg i kveldssolen.
Nyper ser forfriskende ut.

frk-bittersøtFrøken Bittersøt fra Nefertitis samlinger
Frøken Bittersøt er rogn, verken mer eller mindre.
Rogn er høst, rogn er et værtegn, selvom jeg aldri har klart å finne ut hva som virkelig gjelder; er det mykje bær, gir lite snø? Fordi ho ikkje skal bæra tung bør to gonger? Eller er det lite bær, gir lite snø? Mykje bær, gir mykje snø? Ikke godt å si.
Uansett – to ting vet jeg: mye bær er vakkert, ja nesten litt søtt, og rognebærgele er er utrolig bittert (men godt sammen med hjortefiléten).
🙂

frk-hva-er-det-derFrøken Hva er det der fra Hannes hage
Jeg kan ikke akkurat skryte på meg at jeg spiser massevis av min kandidat, men at hun dukker opp i en og annen salat, eller i frosne isbiter, skjer fra tid til annen. Og når hun dukker opp som mat, er undringen stor hos gjester, og spørsmålet jeg får blir ofte som hennes navn, «hva er det der». Frøken hva-er-det-der tar også med seg sine små venner på dette bildet, gjestmild som hun er.
Forøvrig er jeg svært glad i henne som blomst, så begeistret er jeg for henne, at da jeg giftet meg bestod brudebuketten min, og alle borddekorasjoner utelukkende av henne. Mange gode minner forbundet til denne skjønne frøkenen. Hun er også verdsatt for sine helende egenskaper, og brukes ofte i såper, kremer og annen hudpleie.

frk-endeligFrøken Endelig Fra Hagemor
Endelig endelig, for første gang på mange år, ikke siden min gamle avdøde Leonbergergutt var unghund, har jeg kunnet hatt Høstfloks i min hage. På plassen der vi bor, rekker rådyra tunge til oss om vi prøver å jage dem…og høstfloks…det er dessert for disse, altså svært så spiselig…
Men nå har snekkeren bygget Drivhus og Pergola som danner et 2,5 m gjerde mot rådyra, har jeg endelig kjøpt meg flere nydelige floks. Derfor vil jeg presentere Frøken Endelig

frk-plommeandFrøken Plommeand fra Fru Lyng
Denne kule plomma hadde mamma funnet i dag.
Har dere sett noe så kult??
Det er jo den søte plomme-anden.
Og det er ikke gjort noe med den.
Naturen skaper mye rart…heheh
Og etter oppfordring fra tante jul, tenkte jeg….
ja hvorfor ikke melde min fine plommeand på en konkurranse??
Så nå er frøken plommeand herved påmeldt;)

frk-kongens-løkKongens Hvitløk fra Livet i fattighuset
Bildet er tatt i Angers Klev i Holmestrand på forsommeren og viser et hav av ramsløk like før den blomstrer. Både blader, løken og blomstene (vakre!) kan spises, og med olje, salt og pepper kan du lage en deilig ramsløkpesto. Ramsløken er et godt nordisk alternativ til hvitløk. Jeg har gitt planten navnet «Kongens hvitløk» fordi den vokser midt på den gamle kongeveien fra Oslo gjennom Vestfold. Jeg ser for meg hvordan kongen og hans menn har tatt seg opp den bratte skråningen mens ramsløken dufter på sitt sterkeste. Det er nesten til å bli svimmel av – så sterk kan lukten være.

Det var alle årets matgleder. Nå håper jeg dere tar dere tid til å stemme frem deres favoritt 🙂

* Du kan stemme på flere kandidater ved å krysse av i flere bokser før du trykker på stem-knappen. Men du kan kun stemme en gang.

* Ettersom det denne gangen ble færre en 20 deltagere så er det kun en runde med avstemning. Denne løper fram til klokken 22.00 mandag 21 september. Vinner offentliggjøres tirsdagen.

* Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er motatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjen det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.

* Resultatene vil vises etter endelig kåring.

* Det er ikke premie i denne konkurransen utover heder og ære.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. hehe, ja, det er så mangt som er spiselig Hobbygåsa 🙂 Nå blir det noe høstrelatert neste gang, så da skulle alle kunne delta tenker jeg 😀

  Og hipp hurra for alle de fine kandidatene!

 2. Kommer ikke inn og får sett kandidatene, jeg. Dvs jeg ser sida, men så kommer det øyeblikkelig opp ei feilmelding om at operasjonen er avbrutt, og så forsvinner den. Det er kanskje bare hos meg, men jeg får ikke opp den feilmeldinga noe annet sted. Sørgelige greier!

 3. Hei du :))) Tusen hjertelig takk for det rause tilbudet om hjelp på den nye bloggen!
  Kanksje jeg slåt til og benytter meg av tilbudet etterhvert snille deg! Jeg er nemlig vaklende usikker. vet at jeg kommer til å skifte layout om ikke så lenge og da kan det jo hende at det vil gi meg litt hodebry! Godt å vite at det finnes god hjelp der ute :))
  Angående konkurransen din så hadde det vært moro å delta..Forrige uke tok jeg bilde av de fineste fluesoppene jeg har sett. Fant de i bakhagen, men så kom jeg på at det skulle være spiselig og fluesopp er i høyeste grad Uspiselig hihi!!
  Jeg er like imponert hver gang du har klart å fotografere disse skjønne ekornene som holder til i hagen din! Kan ikke tenke meg søtere skapninger..
  Ha en fin torsdag! klemmer fra Kardemomme som garantert blir på Blogspot denne gangen :)))

 4. Ups? Var det bare én en kunne stemme på denne gangen? Hmm..Kan jeg stemme på nytt da eller?

  Ja, da har jeg prøvd på nytt, bare med en denne gangen. Tror det gikk bra?
  Typisk meg å rote det til..he..

  Men nå drar vi på hytta igjen, uten data, tv og alt som krever strøm. Vedkløving på dagsorden!

  🙂 God helg!

  • Du kan stemme på flere, men du kan kun stemme en gang (slik som det pleier å være i innledende runde). Det vil si at du kan sette flere kryss, også trykke på stemme. Men om du kommer tilbake og prøver å trykke på stemme senere også så telles ikke stemmen din.

   Forskjellen denne gangen fra tidligere er at jeg nå har kun en runde med avstemninger, ikke to (dette på grunn av at antallet deltagere ble under 20, som avtalt for et halvårsiden).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her