Fuglematere, om ulike typer:

Det å mate fuglene er enkelt, og gir utrolig mye tilbake i form av liv i hagen. Du gjør dessuten en innsats for biofangfold da hager er fine biotoper for fugler, men de har ofte ikke så mye vintermat. Mating fører til at flere fugler berger seg gjennom vinteren. Fugleliv i hagen har også fordeler i forhold til at de om sommeren forsyner seg av insekter og således bidrar til å holde hagen frisk.

Det finnes svært mange ulike fuglematere å få kjøpt, og denne artikkelen forsøker å vise deg hvordan de skiller seg fra hverandre i fungsjon, men før du leser videre anbefaler jeg at du besøker bloggposten om mine fire krav til fuglematerens utforming.

.

Noen ulike fuglematere/foringsautomater:

De er delt litt skjematisk inn i grupper for å kunne snakke om funksjon.

Fuglebrett, og brett med tak

Et brett hvor en legger maten ut i haug, finnes både med og uten tak, noen har også litt vegger. De med tak har den fordelen at maten holdes tørrere og det begrenser adgangen noe for de store fuglene. Fuglebrettets største fordel er vel at det er enkelt, og fuglene synes godt, ulempen er at det blir mye avføring på brettet og maten blir dessuten ofte fuktig og mygler lett. Den bør derfor være enkel å vaske, noe som på vinteren vil si at det må tas inn.

Røreutomat med havregryn, grønnsisiken er forvirra og finner ikke maten, men de lærer fort
Røreutomat med havregryn. Grønnsisiken er forvirra og finner ikke maten, men de lærer fort

Rørautomat
Rør i plast, med to eller flere hull i siden. Rørautomatene er spesielt gode fordi de holder maten tørr og fordi fuglenes avføring ikke kan komme i kontakt med maten. Det er kun småfugl som får til å spise av rørmateren om denne henger fritt, det kan være en fordel om man vil unngå å gi mat til feks skjæra, men det kan også være en ulempe om du som meg har ekorn som blir sur over å holdes utenfor og dermed gnager de ned.. (det gikk dog bra i tre år da).

Maten holdes inne i huset og slippes gradvis ut på brett ettersom fuglene spiser.

 

Beholder med skål under/utslipp på siden
Finnes mange ulike varianter av denne, i ulike størrelser og materiale. Om disse frøautomatene er gode eller ei må ses litt an i forhold til designet. Dersom skålen under er bred kan fuglene sitte oppi denne og skite så du får en utfordring mht renslighet, og jeg ser at skålene ofte er dårlig drenert med for små hull som lett fryser igjen slik at vann kan bli liggende. Men er dreneringen og hygienen god så er dette gode fuglematere som fuglene trives på.

Holder til meiseboller
Meiseboller kommer som oftest i nett som man kan henge opp. Nettene er problematiske da det hender fuglene setter seg fast i de, og eksperter anbefaler derfor at man tar av nettene og legger meisebollen i en meisebolleholder. Da slipper man også at ekorn og skjæra stjeler med seg hele meisebolla. Det finnes flere ulike meisebolleholdere, jeg foretrekker de som har metallnett fremfor spiralene ettersom spiralene kan brytes opp.

Blåmeis spiser av nøtteholder

Holder til nøtter
Nøtteholdere har netting i sidene slik at fuglen hakker på nøttene gjennom nettingen. Gode hygieniske forhold. Nøtter mygler raskt så det er derfor viktig at du velger en modell med beskyttelse mot regn og god drenering, og at du lar den tømmes helt før du fyller på nytt.

Holder til frukt ol
Epler og annen frukt er populært blant enkelte av fuglene, og det selges holdere for frukt. Du kan også tre de inn på en gren eller en tykk ståltråd og henge opp, eller skjære opp litt og legge på brett eller legge hele på bakken. Trosten (svart og gråtrost) virkelig elsker frukt, de er ikke så glad i å sitte og vingle på en pinne, den trives best på bakken.

sidensvans-pære

Fore på bakken
Enkelte fugler foretrekker å spise på bakken, og de fleste synes det er ok. Det er ikke noe i veien for å fore på bakken så fremt du holder plassen ren og passer på at det er oversiktlig omkring slik at fuglene ikke blir angrepet av katter. Jeg hadde stor suksess med foringsplass på bakken i våres. Foring rett på bakken er dog ikke så hensiktsmessig når det er snø og is ute.

.

.

.

Hvor kjøpe fuglematere/ hvordan lage selv:

Du kan lage fuglemateren selv. Her finner du forklaringer for et enkelt trehus, her ser du bilder av en stor fuglemater, eller du kan lage til et enkelt fuglebrett eller omforme en plastflaske/bøtte. Det finnes også en bok: Fuglebrett og kasser du snekrer selv

Meiseboller kan du enkelt lage selv, kjempegøy og kjempekos.

Fuglematere selges på hagesentere, jernvarehandler, større matbutikker mm. Du kan også handle over nett, under finner du en liste over norske nettbutikker med bredt utvalg.
* I Gros Hage
* Natur og fritid
* Solfang
* Fuglebo

.

Les også:
* Hvordan lage en god og populær foringsplass. Nøkkelord er: Beliggenhet, arkitektur, meny, åpningsider og renhold.
* Hva kan du tilby fuglene å spise
* Alle de sentrale hagefugl-artiklene, der finner du mer om våre flyvende hagegjester 🙂

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

30 KOMMENTARER

 1. Flott artikkel Anne, grundig og grei.

  Jeg må holde meg til meiseboller plasser utenfor verandaen. Måtte slutte med foringsplasser hvor spurvene kastet ut alle frø de ikke ville ha, da kom det kråker, skjærer, måker og rotter.

  Egentlig har borettslaget forbud mot foring av fugler, men jeg forbeholder meg sedvanerett og henger opp mine meiseboller. Meisebollene henger i en krok på utsiden av verandaen over en busk og fuglene skiter derfor ned på bakken…

 2. Eg kjøpte to to røyrautomatar i fjor, men blei skuffa. Håpa på å halde maten tørr, men det blei vått og mygla inni. Her regnar det meir enn det snøar om vinteren så det er umogleg å fore med tørr mat. Eg har gått tilbake til brett med hus på. Huset er ope, men beskyttar maten litt. Ikkje så enkelt alltid å fore fuglar, men ikkje rotter og mus…

 3. For et koselig innlegg. Jeg har sett på alle henvisningene også. Her er vi i full gang med å mate fuglene igjen, det er så koselig. Siden jeg har ganske små trær i hagen, som kattene til naboene lett kommer seg opp, har jeg ikke turt å henge så mye av maten opp der. Den henger høyt oppe under taket på huset mitt istedenfor, like foran kjøkkenvinduene. Dermed henger maten tørt også, noe som virkelig er en fordel her i Bergen, sukk. Så her har vi underholdning til alle måltidene. I dag var det fire kjøttmeis her og spiste middag samtidig som meg.

 4. Flott artikkel Anne, grundig og grei.

  Jeg må holde meg til meiseboller plasser utenfor verandaen. Måtte slutte med foringsplasser hvor spurvene kastet ut alle frø de ikke ville ha, da kom det kråker, skjærer, måker og rotter.

  Egentlig har borettslaget forbud mot foring av fugler, men jeg forbeholder meg sedvanerett og henger opp mine meiseboller. Meisebollene henger i en krok på utsiden av verandaen over en busk og fuglene skiter derfor ned på bakken…

 5. Kjempefint innlegg!
  Jeg har to nettingrørmatere fra Plantasjen til 99.- Til nøtter. Ellers får de solsikkefrø og brød på litt forskjellige måter.
  Sjære og kråke får brødskalker på bakken på de hardeste vinterdagene.
  Fuglet er topp i hagen:))

  :))

 6. Takk for denne informasjonen 🙂 Vi har bestemt oss for å ha et fuglebrett på verandaen i år. Har kun en liten maisboll-beholder utenfor kjøkkenvinduet. Tenkte at jeg gjerne vil ha en slik at jeg kan se den fra stua, og raskt finne fram fotoapparatet hvis det skulle komme en sjeldenhet.

 7. Interessant og lærerikt innlegg 🙂

  Jeg har en rørautomat til solsikkefrø og en holder til meiseboller.
  Rørautomaten (kjøpt på Rema for noen år siden) synes jeg fungerer bra.
  Meisebollene på holderen blir ofte fjernet av skjærer har jeg sett. Derfor har jeg nå laget meiseboller i melkekartonger etter din oppskrift, og det gikk bra. De ble fine, jeg hang de ut i filippa-epletreet i dag 🙂

 8. Marie, jeg hadde problemer med en rørautomat og vann, men de andre har gått bra. Her regner nok ikke så mye, og jeg er litt gnien med foret slik at det går tom ofte nok til at maten ikke så lett blir dårlig. Mulig det burde vært et poeng forresten, å ikke henge ut mer mat enn at fuglene spiser tomt av og til?

  Lisemoren, ja, godt man kan finne løsninger 🙂 Det er ikke no særlig når fuglebrettet blir katteresturang.

  Lin, hyggelig å høre, og så krysser jeg fingrene for fine fuglematejulegaver 🙂

  Kathrine, jeg har dårlig erfaring med nettingen, nøttene ble våte og fuglene fikk ikke fatt i de. Nøttene bor nå i rørmater, det går fint her. (forresten folkens, nesten alle mine matere er kjøpt på salg på plantasjen, genialt å handle og ha)

  Turid, klart du må ha maten så du ser besøket! ellers er det jo ikke noen vits. Her er materen flyttet slik at den er bedre for meg og litt mindre optimal for fuglene, men de kommer nå lell da, og jeg får se de godt fra sofakroken 🙂

  Hilde, filippaepler! nam! (minmre,minmre, mine forelre har filippaepler, det er de beste høsteplene). Morsomt å høre at du er fornøyd med meisebollekartongoppskriften 🙂

 9. Kjempefint innlegg!
  Jeg har to nettingrørmatere fra Plantasjen til 99.- Til nøtter. Ellers får de solsikkefrø og brød på litt forskjellige måter.
  Sjære og kråke får brødskalker på bakken på de hardeste vinterdagene.
  Fuglet er topp i hagen:))

  :))

 10. Interessant og lærerikt innlegg 🙂

  Jeg har en rørautomat til solsikkefrø og en holder til meiseboller.
  Rørautomaten (kjøpt på Rema for noen år siden) synes jeg fungerer bra.
  Meisebollene på holderen blir ofte fjernet av skjærer har jeg sett. Derfor har jeg nå laget meiseboller i melkekartonger etter din oppskrift, og det gikk bra. De ble fine, jeg hang de ut i filippa-epletreet i dag 🙂

 11. Stilig!! Ja jeg liker å henge ut mat til fuglene. Og har pleid å henge forskjellige ting i paviljongen om vinteren. Men terassen blir helt dekket av fugledr… Så jeg tror det blir i epletreet i år.

 12. Hei, takk for hyggelig kommentar hos meg:-) Det er utrolig koselig å ha småfuglene i hagen om vinteren, både for små og store. Jeg bruker alltid å henge ut mat, men i år har jeg bestemt meg for å la være. Det henger sammen med at vi skal flytte over nyttår, og jeg tar ikke sjansen på at «mine» fugler ikke skal få mat av de nye huseierne. Men når vi er installert i nyhuset skal jeg nok opp med automater og da får jeg nok glede av det fine innlegget ditt:-) Ha en fortsatt fin uke, hjertelig hilsen Hanne.

 13. Charlotte, hehe, det kan være greit å slippe litt dritt ja… 😉

  Visst er jeg innom fotoboksen 🙂 Men tusen takk for tipset Josimo!

  Rekkehuset, høres ut som et fornuftig valg det da. lykke til med nyhus 🙂

 14. Tusen takk for kjempeflott innlegg Anne! 🙂 Jeg lærte noe nytt her, bl.a at jeg bør ta av nettingen rundt meisebollene! Det har jeg ikke tenkt på før. Og ja – jeg leste alt sammen! Nå er det bare linkene tilbake å lese.. Kjempegod info! Har selv en rørmater her, med flere hull. Samt en spiralbehloder til meiseboller. Og så er jg blitt så glad i de fylte kokosnøttene (nei, jeg spiser dem ikke selv -haha!). Faren er at Pusa er en ivrig jeger, har sagt hun må holde seg unna, men har måttet jage henne bort flere ganger. Og det forstår hun liksom ikke! :/ Men jeg lar henne aldri ut før kl 10:00. Og da klapper jeg i hendene, slik at fuglene vet at nå er Pusa ute! 🙂

 15. fin og informativ side 🙂 har akkurat betilt meg to nye matere fra hagevenn.no, skal prøve å få like mange fugler i hagen som for to vintre siden.. var litt slapp i fjor vinter, så håper de ikke har glemt meg.. Ny optikk til canon`n skal også bestilles, så det blir nok noen flere bilder etterhvert også 🙂

 16. Så flott 🙂 Akkurat en sånn artikkel jeg og mine venner trengte etter litt debatt 😉 Veldig informativ og nyttige linker. Og ikke minst koselig lesning. Denne linker jeg til på facebooken min. Nå skal jeg lage meiseboller i melkekartong… har forresten lest at en skvett solsikkeolje i dem gjør jobben lettere for småfugler som må spare på energi 🙂
  Tuusen takk, blir nok å vende tilbake hit.

 17. Så hyggelig å høre Marita 🙂

  Solsikkeolje i fettet ja, jo, det er kanskje ikke så dumt? Flott matfett har dessuten ikke like stor hardhetsgrad som delfiafett, men jeg har aldri lagt merke til at fuglene gjør forskjell på om jeg har hengt ut laget av det ene eller andre fettet.

 18. Kjempeflott innlegg! Nå fikk jeg flere gode idéer!
  Jeg ønsker meg Eva Solo fuglematere – begge typene 🙂
  Jeg har en rørautomat hengende under takskjegget rett utenfor kjøkkenvinduet. Det er lett å ta den inn gjennom vinduet for både påfyll og rengjøring. Syns den fungerer bra! Noen av fuglene «mine» er noen kresne rotekopper – de kaster mange frø ned på bakken før de finner det ene de vil ha. Kanskje jeg skal prøve med havregryn 🙂
  På den andre siden av huset har jeg en staselig rådyrbukk i kosten. Han får litt middagsrester i form at potet- og grønnsaksrester + litt brød. Jeg prøvde å gi ham litt ris som var igjen etter en middag – og det forsvant det også.

 19. […] Fuglematere, om typer, oppheng og kjøp Hage er jo ikke bare planter, men også dyrene som bor og besøker oss. Denne artikkelen ble skrevet i 2009 og får mye trafikk fra google og fra mine interne lenker. En lang og grundig oversikt over det meste rundt fuglemater. Og du, om du liker det temaet så anbefaler jeg deg å titte innom min nye side om hagefugl. Der har jeg samlet lenker til ulike artikler om fugl i hagen. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her