Grønnsisik – liten, spraglete og gul-grønn

Hunnfugl

Grønnsisiken, Carduelis spinus, er en av de mindre hagefuglene, kun 11-12 cm lang.

Drakten er som dere kan se av bildene ulike ut i fra kjønn, alder og sesong. Hannen har sort/grå hatt og smekke og sterkere gul-grønn farge, hunnen er langt lysere og gråere. Ungfugler ligner mest på hunner, men har enda mindre farger. Alle har strektegninger på bryst og tildels på rygg. Hannen hode og smekke er sorte om vinter og gråere utover vår-sommer.

Grønnsisiken er flokkdyr utenom hekkesesong, og flyr rundt i store antall, gjerne sammen med grønnfinken.  De lever av ulike frø, primært kongler og om vinteren er de spesielt glad i orekongler (noe jeg jo godt kan forstå). Jeg får de ofte på foringsplassen, hvor de gjerne spiser solsikkefrø. Mens de skvatrer noe helt enormt. En grønnsisikflokk er pratsom!

Grønnsisikhunne
Grønnsisikhunne

 

gronnsisik-hanner
Grønnsisik hanner, alle fotografert i april/mai

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Fiiin:) Ikke mye å se til den her nå. Faktisk lenge siden jeg har sett den.

  I dag fant jeg ut at jeg har bare fire timer fint fotodagslys på meg til å fotografere i hagen, og det når himmelen er blå. Vel, de timene gikk med til handling i dag, da min mann jobbet hjemme og kunne ta handlefri midt på dagen.
  Vel hjemme igjen, etter at jeg hadde planlagt en runde i hagen, «lys-borte-vekk».
  Så, da får det bli i morgen da…Håpet det:)

  Ha en fin fredag, Anne:))

 2. Fiiin:) Ikke mye å se til den her nå. Faktisk lenge siden jeg har sett den.

  I dag fant jeg ut at jeg har bare fire timer fint fotodagslys på meg til å fotografere i hagen, og det når himmelen er blå. Vel, de timene gikk med til handling i dag, da min mann jobbet hjemme og kunne ta handlefri midt på dagen.
  Vel hjemme igjen, etter at jeg hadde planlagt en runde i hagen, «lys-borte-vekk».
  Så, da får det bli i morgen da…Håpet det:)

  Ha en fin fredag, Anne:))

 3. Så herlige bilder. Jeg lærer noe nytt hver gang jeg titter inn til deg. Så nå har barna fått beskjed at jeg ønsker meg en skikkelig god bok om de forskjellige småfuglene til jul.
  Ha en fin helg
  Klem

 4. ja, novemberlyset (og desember uten snø lyset) har sine utfordringer, det hjelper jo ikke på at det enten regner eller er overskyet. Men det er jo triveig å omsider få vist noen av alle bildene jeg tok i våres da, da var det jo både fugleinvasjon _og_ fint vær 😀

  Tusen takk for hyggelig bildeskryt da 😀 Nei, de er ikke de enkleste disse sisikene, sitte stille er ikke en del av vokabulæret *ler*

 5. For noen fantastiske flotte bilder! Så søt den er 🙂 Jeg har begynt å legge merke til småfuglene i haven og ser at det ikke bare er spurv og kjøttmeis lenger takket være deg 🙂

 6. Småfugler ja, skjønne skapninger. Idag har jeg lagd fuglematingsbokser etter dine eminente beskrivelser! Lagt link til bloggen din så klart! Ha en flott uke, Fru mose.

 7. Ninni, det er det aller beste kompliment jeg kan få! 😀 Utrolig morsomt å høre at jeg kan inspirere slik 😀

  Marita, tusen takk 😀

  Jorunn, takk det samme 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her