Hvordan gjøre en hage attraktiv for fugler, dyr og insekt.

Det er mange ting vi som hageeiere kan gjøre for å tiltrekke oss fugler, ekorn, pinnsvin, humler, sommerfugler mm til hagen. I denne posten beskriver jeg noen generelle hensyn man kan ta, også skal jeg skrive spesifikt om ulike tema utover vinteren og våren.

Hage kan være utmerkede biotoper for fugler og andre dyr, og dette kan du oppnå med beplantning, vann, foring og å ikke ha det altfor ryddig. Nøyaktig hvilken dyr du kan få på besøk har naturligvis også noe med hvor i landet du bor og hvordan nabolaget ditt ser ut. Og jo grønnere og mer variert nabolag, jo enklere er det å få besøk, men selv en balkong uten trær som nabo kan ha hagegjester 🙂

Tre gode grunner til å legge tilrette for dyreliv i hagen.

 1. Fugler, dyr og insekter beriker hagen, de er hyggelige å se og høre, de gir en ekstra dimensjon.
 2. Mange av dyrene fungerer som nyttedyr ved at de spiser hverandre, pollinerer og jordforbedrer
 3. Hager kan bidra til å opprettholde biologisk mangfold. Vi bruker hele tiden opp av naturen, fjerne naturlige biotoper, flere av disse dyrene kan flytte inn i hagene og slik greie seg videre.

Dette kan du gjøre for å lage hagen mer dyrevennlig:

Sikkerhet:

Dyrene er meget opptatt av å føle seg trygge. Store trær de kan sitte i toppen av og ha utsikt fra, tette busker de kan flykte inn i. Steder å sitte, spise, sosialisere, sove og oppdra småbarna. Det er fint om trærne kan stå i klynge, gjerne danne sammenhengende felt fra hage til hage slik at feks ekornet kan løpe fra tre til tre.

Dersom du forer med foringsautomater/brett så kan det være smart å henge disse inni busker eller  trær, da vil fuglene føle seg tryggere og i større grad tørre å komme på spisebesøk. Tenk også over hvor utsatte fuglene blir for jaktende katter, rydd gjerne rundt foringsplassen så katten ikke så lett kan gjemme seg vekk. Mange fugler sitter på bakken og spiser nedfall fra foringsplassen, ta det også med i betraktningen.

Familieforøkelse:

Mye det samme som ble nevnt under sikkerhet. Tette busker og høye trær for redelegging, rolige soner i hagen. Enkelte insekt har klare preferanser på vertsplanter for egglegging, feks er det flere av sommerfuglene som blir glad om du har brennesle i rotekroken bak garasjen.

Fuglekasser i ulik utforming og størrelse er ofte populære, og en kvisthaug i et hjørne kan om du er riktig heldig gi deg en pinnsvinfamilie.

Gråtrosten gasser seg i bæra på barlinden. Også svarttrost og kjærnebiter var faste gjester.

Noe å spise og drikke:

Tenk igjennom hvilken planter du har i hagen, ulike planter tilbyr ulikt. Bær, frø og nøtter er populært sommer som vinter, sommerfuglene liker planter som produserer mye nektar, litt forfall og forråtnelse gir insektene steder å bo (og insekt funger igjen som mat for andre). Fore fugler mm på foringsstasjon er noe av det enkleste og mest effektive du kan gjøre. Det er også fint om du har vann i hagen, et enkelt fuglebad på bakken gjør underverker, vann i bevegelse er enda mer populært.

Jeg har skrevet om hvordan lage den beste matplassen for fuglene.  Samt hva fuglene spiser, hvordan lage meisebolle og om å fore ekorn.

Ikke rydd for mye:

Det er ikke bare hva som gror i hagen din som teller inn, også hvor ryddig hage (og nabolag) du har. Mange insekt bor i helt eller delvis forråtnet plantemateriale, enten det er gamle trær og grener, eller det er blader og kvist på bakken.

Det er derfor viktig å reflektere over om hele hagen trenger å være superstriglet. Istedet for sort jord i beddet så kan du plante tettere og la bladene ligge og råtne på bakken og slik danne både gode insektshjem og få gratis jordforbedring. Dyrene trenger redematreale, frøstandene i staudebeddet kan få stå utover vinteren og gi mat for fugler, eplene man ikke rakk å spise kan få henge igjen på treet.

Forutsigbarhet:

Har du først etablert hagen din i nabolaget som «the place to bee» så vil besøket kun ta seg opp. Det ser for meg ut til at dyrene husker hvor de finner mat og ly, og med tiden vil du også få flere beboere ettersom dyrene etablerer seg og lager avkom.

Du har også et ansvar ovenfor dyrene. Har du vent de til at det er mat i foringstautomaten så stopper du ikke å fore i januar. Har det vært stille i en del av hagen hele våren så fuglene etablerer seg med egglegging så er det ikke så snilt å plutselig ta i bruk plassen under fuglekassa som sitteplass.

Tenk deg om før du bruker gift.

Av og til så får man besøk i hagen man slettes ikke vil ha, og det kan være fristende å kjøpe litt gift og bli fort kvitt det. Men tenk deg om litt først. Er det i det hele tatt skadedyr? Det kan hende den rare larven er en sommerfugl. Kanskje det ikke er så nøye, noen få hull i bladene kan du kanskje leve med? Kanskje du kan fjerne de ved å plukke/klemme eller spyle de av med rent vann? Insektsgift dreper både skade og nytteinsektene, og giften kan være skadelig for dyrene som spiser insekt, som for eksempel marihøna.

Det lureste er å holde et løpende øye på hagen, og så om du får et angrep av lus eller andre skadedyr handle raskt. Da er det mye

enklere å både kvitte seg med uønskede gjester, og gi plantene det de trenger for å holde seg friske.

Les gjerne mer om en giftfri hage her. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. I dag satt fugelene å ventetn på meg da jeg kom hjem – alt var tomt, og de klaget svært høylytt og flakset rundt ørene på meg mens jeg fylte opp – ikke bare bare for småbarnsmora, men fugler, unger og blomster blir besørget etter beste evne….
  HIlde

 2. Så flott innlegg!
  Og for en befrielse det var å høre at hagen ikke trenger å være så perfekt, jeg trykker det til mitt bryst!
  Jeg elsker hage, blomster og dyreliv, men jeg er en slik som mangler grønne fingre. Finner alikevell stor nytte i proffe tips og når jeg gjennomfører disse tipsene på hardføre planter, jeg gjentar hardføre, ja da går det strålene.
  Men det er veldig gøy å se hvordan dere klarer å drive frem de skjønneste arter. Jeg lar meg imponere og nyter resultatene.
  Takk for flotte tips, disse skal jeg ta med meg uti min hage!
  Ønsker deg en flott dag!
  Lokki

 3. Lokki, hihi, ja altså, her er det ikke verken perfekt eller strigla, og ikke har jeg ambisjoner om det.

  Det er nok ikke slik at alle hager er så gjennomførte som mange tror, og slettes ikke så ryddige heller. Det er nå en grunn til at jeg som oftest tar bildene litt nærme innpå 😉

  I går fikk vi oss foresten videokamera! Så nå skal der lages filmer av hagens dyr og planter 😀

 4. […] Har du også lyst på fugleunger i hagen? Sørg for at hagen din har et godt utvalg med hjemmesteder, dvs ulike typer busker og trær. Store trær er gull, så prøv å styre motorsag og sol-dyrkningen. Heng opp fuglekasser i stille deler av hagen, og mat fuglene. Supertipset er faktisk å fortsette å mate til langt ut på sommeren, dermed tar foreldrene barna til foringsplassen så jeg får se de. Du finner flere tips for å lage hagen dyrevennlig i denne artikkelen. […]

 5. Hei. jeg har nettopp flytta inn i et helt nytt hus, satt ut all slags fuglemat men kommer bare en nøtteskrike. mye natur rundt oss og ingen støy. no tips?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her