Islykter med fryst inn blomster, kongler og fantasi

Siden jeg fikk islyktformen i hus i januar så har jeg moret meg storveis med å lage islykter. Dette er prosjekt som passer meg ypperlig: Minimalt med innsats, tager hvad man haver, og vips noe fint som ikke varer evig og må oppbevares.

Alle syv islyktene i dette innlegget er laget med hjelp av en islyktform. Du kan få til akkurat det samme med å bruke en bøtte i en bøtte, men en form gjør det hele mye enklere og raskere. Islyktformen er å få kjøpt hos I Gros hage

Slike islykter kan brukes både inne og ute, men akkurat denne som lages i form får ikke så tykke vegger og holder ikke mange timene i en varm stue. Isen formes til en sylinder, som også kan brukes til andre ting enn å være lykt. Feks som sjampanjekjøler, eller til å oppbevare isbiter eller reker ol.
Artikkelen forsetter

Her ser du hvordan lykten ser ut når den smelter ned. Valget av fat og dekorasjon rundt gjør mye for utrykket

Blomster
Blomster og blader fryst inn i isen blir virkelig vakkert. Et spennende alternativ til blomsterdekorasjonen, og om lykten står ute en måte å forlenge blomstenes liv.
Når du skal fryse inn blomster så finner du raskt ut at ikke alle blomster holder seg fine. Jeg har god erfaring med orkide, hortensia, tulipaner og julestjerne. Primula ble ikke så fint, de ble brun-råtne, og blomster med tynne kronblader bare klapper sammen og ser ut som drukna katter. Den første lykten med sjampanjeflasken viser hvite silkeblomster, som også fungerer utmerket.

Det kan være vrient å få blomstene til å holde seg der du ønsker ettersom de flyter opp. Men om det er litt stilk på blomsten så lar det seg gjøre å få stilken til å spenne litt i mot, eller du kan tape stilken fast til formen.


Mose og kongler
Mose og kongler blir jo som kjent brukt til det meste her i huset 😉 Mosehjertet er gjenbruk fra jula. Hjertet er rett og slett klippet ut av et stykke mose som hang godt sammen og så dyttet ned i formen til den satt fast før jeg fylte på vann. Orekonglene er plassert i formen etter at vannet var helt i. Det er litt fiklete å få de til å stå pent, men det er mulig å tape fast grenene mot innsiden av formen. Begge disse islyktene står på en skål med mose rundt som dekorasjon, noe som virkelig blir lekkert. (Naturligvis, alt med mose blir jo lekkert..)

.

Serviett, silkepapir og stoff.
Du kan plassere stoff, silkepapir eller annet som er litt gjennomskinnelig ned i formen. Ikke alt holder på fargen og formen når det blir vått, forsøk deg frem litt. Jeg bretter gjerne ekstra materiale over innerveggen på formen og taper fast på utsiden (dvs innsiden). Ha servietten ol ned i formen før vannet, ellers blir det bare tull. Et fiffig bordekkingstips er å bruke samme serviett i lykt som du legger på til gjestene.

Ta fantasien i bruk!
Det er nesten ikke grenser for hva du kan fryse inn i lykten din, bare se deg rundt i heimen. Vær dog oppmerksom på at isen har kraft når den fryser, så skjøre ting kan gå i stykker.
Hva med å bruke små lekebiler eller plastdyr eller annet fra lekekassa? Eller perler (enten løse eller tredd på snor). Du kan fryse inn smykker, muttere og skruer, og du kan legge oppi bånd og glidelåser og det meste annet fra hobbyrommet. Konditorfarge skal være godt egnet om du vil ha farge på isen.
Å støpe islykter er en finfin aktivitet for barn, hva med å lage temalykter for egen bursdag? Jeg ser for meg at en par av mine nevøer hadde synes det var riktig kult å ha en islykt på bordet med innfryste sorte edderkopper…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

 1. Så morsomt..så mange fine og så forskjellige.:-) Flotte bilder.:)

  Du som er litt «hagegal» Anne, ta en titt hos meg på innlegget mitt om peoner..det oser sommer.:-)

  Gry.:-))

 2. Å, så lekkert! Spesielt den med kongler synes jeg var utrolig dekorativ. Jeg har forsøkt med Primula, men som du sier, druknet katteskinn 🙂 Silkeblomster blir mest vellykket synes jeg, de er enkle å holde på pass og svømmer ikke avgårde og legger seg innerst. Hvorfor vil alle dit tro?

 3. knallfint!!! så en slik islykt med blomster i tidligere og hadde lyst å prøve men, fant ingen former :o))

  takk for tipset om Gro.. og ha en deilig dag..

 4. Takk for all skryten da, så hyggelig 🙂

  Ja, det blir mye enklere å dekorere formen enn bøtte-bøtte, og ettersom selve isveggene ikke er så kjempetykke så tar det kort tid å fryse inn. Nå var det jo _forferdelig_ kaldt i natt, men den siste lykta jeg frøs inn var ferdig over natta…!

  Hva man putter i lyktene er jo helt frivillig da hobbygåsa, 😉 hva med små lykketroll kanskje? jeg så noen hadde puttet nisser nede for juledekorasjon feks.

  Ting som ikke funker å fryse inn er fjær, og ja, jeg prøvde faktisk (sukk så korttenkt jeg av og til kan være..)

 5. Det er så utrolig fint med slike lykter – har aldri prøvd selv men det må jeg visst!

  Brødristeren sa mamma akkurat at de fikk da de giftet seg! Det er jo litt sjarm å eie den nå 🙂

  Nå skal jeg studere lyktene dine og se om jeg kommer på noe smart! Om det ikke går har vi mange tonn snø utenfor – kanskje jeg ende opp med en snølykt hehe!

  KlemE

 6. Hei Anne!
  Takk for hyggelig melding på bloggen min.
  Ble veldig nysgjerrig på brudebildet ditt!
  Jeg samler, som du skjønner, både på bilder og historier. Lyst å dele bildet ditt?
  Hilsen brudeblogg

 7. Nydelege islykter 🙂

  Eg las nettopp i Hagetidende at om ein skulle drive fram epleblommar inne var det lurt å ta dei gradvis, bokstaveleg tala, inn i varmen. Skråsnitta dei og setta dei i varmt vatn 🙂

 8. Det er så utrolig fint med slike lykter – har aldri prøvd selv men det må jeg visst!

  Brødristeren sa mamma akkurat at de fikk da de giftet seg! Det er jo litt sjarm å eie den nå 🙂

  Nå skal jeg studere lyktene dine og se om jeg kommer på noe smart! Om det ikke går har vi mange tonn snø utenfor – kanskje jeg ende opp med en snølykt hehe!

  KlemE

 9. Utrolig vakkert:) Har laget noen selv, men av bøtter da, og sånn som vinteren har vært så har de stått på trappen siden jul:) Men ønsker meg former også:)

 10. takk-takk for fine ord 🙂

  Det beste med dette er jo at forma varer omtrent evig, mens det jeg lager er kortlivet og ikke tar plass i skapene 😀

 11. Dette er noe av det vakreste jeg noen gang har sett! Jeg er så glad i lys, og å få sette et lys i noe så vakkert som en islykt – nydelig! Jeg ble så glad i lykten med mosehjerte på, og den med lilla blomster i. God helg til deg!

 12. Hej! landade till på din plats för ett tag sedan. Ville återkomma för att finna mer. Nu är jag här och sätter samtidigt ett fotspår för att du ska kunna se att jag var här 😉

 13. Takk takk for alle de kjempekoselige kommentarene!
  *Klem* 😀

  Kate. Takk for tips 🙂
  Jeg veit det er teorien, men har forsøkt meg frem noen ganger nå og kan ikke si at jeg har fått mindre bobler i mine av å koke vannet. Skal forske mer på det senere, men enn så lenge synes jeg boblene er dekorative, så da gidder jeg ikke styre med det.

 14. Takk takk for alle de kjempekoselige kommentarene!
  *Klem* 😀

  Kate. Takk for tips 🙂
  Jeg veit det er teorien, men har forsøkt meg frem noen ganger nå og kan ikke si at jeg har fått mindre bobler i mine av å koke vannet. Skal forske mer på det senere, men enn så lenge synes jeg boblene er dekorative, så da gidder jeg ikke styre med det.

 15. Så fantastisk flott! Islykter lages hele vinteren her i huset, og det er ganske mange bøtter som har sprukket av den grunn. En islyktform er jo bare genialt. Løper og kjøper. Takk for flott og nydelig inspirasjon 🙂

 16. […] . Premiene er som følger: Frøken Gullpalme og Frøken Iskald vinner praktboken Hager i Norge fra Intermekanika. En hagevandringsbok hvor vi tas med inn i 32 deilige hager, en deilig måte å få en sommerdose i vinterkulda. (les bokanmeldelsen) Frøken Englefjør vinner en islyktform fra I Gros Hage. Islyktform er en lettvint og genial måte å lage noe vakkert ut av frosten. (Se noen av mine islykter) […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her