Kjøttmeisen – en supervanlig hagegjest

Kjøttmeisen, Parus major, er en av de aller vanligste gjestene i norske hager, en trofast og uredd liten fugl som du finner i skogs og hageareal i nesten hele Norge. Kjøttmeisen har stor utbredelse også utenfor Norge, den er vanlig i hele Europa, samt deler av Afrika og Asia. Det er den største meisen med opp til 15 cm lengde. Drakten er relativt lett gjenkjennelig, spesielt forfra hvor den er gul med en sort stripe nedover magen.

Her i hagen henger den ut året rundt, og den ble derfor en logisk kandidat for min andre fuglefilm 🙂

Kjøttmeisen er hva man kaller standfugl, hvilket betyr at den som hovedregel overvintrer der den hekker. Dermed får vi se den i hagene våre hele året, og om du legger ut for så er de en av de aller ivrigste spisegjestene. De hekker gjerne i fuglekasser i hager, så om du ikke allerede har kasser så sett i gang å snekre. En hekkende meisefamilie er attraktivt å ha både for kosen det gir å se små fjonete nøster, og fordi kjøttmeisa er en ypperlig insektsjeger som kan være med og begrense skadedyr. Kjøttmeisen har gjerne to kull, med 8-10 egg pr runde, hekkingen starter medio april.

Kjøttmeisen spiser om det er tilgang på det gjerne insekt. Om vinteren finner den seg bær, frukt og frø i naturen/hagen, eller kommer på fuglemateren og forsyner seg. Her ser favoritten ut til å være jordnøtter, solsikkefrø og meisebolle, men også brødsmuler får seg en flyvetur til nærmeste gren.

Sangen til kjøttmeisen kan du høre via fuglar.no og i bakgrunnen på videoen under.

Det er ikke lett å se forskjell på kjønnene, hannen har en tydeligere og lengre sort stripe enn hunnen og ungfugl, ungfuglen har også gulere kinn.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. Hei og hopp i fra en morgenkropp 🙂
  Nydelig å se kjøttmeisen styre på. Her er det bare enormt med snø så det blir en stund til vårkurtiseringen starter her. Satt og leste litt inne på bloggen din….(lærte litt om hvordan behandle Primula innendørs bla) og jeg har et spørsmål. Kan jeg så valmuefrøene jeg fikk av en nabo nå? Det er av den store sorten…keiservalmue(?) Jeg erfarer at det tar så utrolig lang tid før de blir kraftige og kanskje ikke blomstrer i det hele tatt første året. Ja ja ellers skal jeg snart prikle tomatplantene og stemoren som strekker seg mot lyset. Liker å ligge foran Plantasjen he he he. Ha en fin uke.
  Hilsen
  Randi

 2. Fine bilder Anne :)Videoen var morsom. Slow motion kjøttmeisen så ut som pingvinen Pingu, hehe

  Las akkurat i et gammelt Hagetidend at i en hage med fuglekasse til kjøttmeisen får en 66% større avling enn i en hage uten. Var bare en liten infoboble og jeg husker ikke hvilket blad det var, kan sjekke når jeg kommer heim. Grunnen var at de spiste så mye skadeinnsekter som ellers ville ha gnafsa i seg grønnsakene. 66% er veldig mye, men ganske artig å tenke på og det skader hvertfall ikke å prøve 🙂 (Så det skal jeg 😉 )

 3. Hei Randi 🙂 Ja, nå i det siste så har jeg lurt på om ikke fuglene har begynt å bli litt våryre, svak økning i sang, men det er nå fremdeles litt tidlig enda da.

  Valmue, jeg ville ha ventet, men er ingen valmueekspert. Valmuen har pælerot og er vond å prikle, så den er det egentlig anbefalt å så direkte på vokseplass, eventuelt i romslige potter.

  Anne, næmmen, så hyggelig å høre da 🙂

  Jorunn, ja det er virkelig stas å kunne fikle med den nye leken, både kameraet og redigeringen. Hadde det nå bare vært litt mere besøk her enn det er, men det tar seg vel snart opp håper jeg.

  Mari_ hehe, han ser litt bånntung ut ja 😉
  Ja, kjøttmeis eller lignende fugl brukes faktisk til skadedyrsbekjempelse av enkelte profesjonelle frukt/grønnsaksdyrkere, det henges ut fuglekasser for å oppmuntre fuglene til å slå seg ned, og belønningen er at fuglene på en utrolig organisk måte rydder opp i hagen. Jeg fant heller ikke igjen noen faktaartikler på dette, men veit jeg har lest om det flere steder.

  Som jeg har sagt før, for meg er det tre gode grunner til å fore. Hygge, støtte opp om biomangfold, og nytte.

 4. Jeg er imponert!!
  Og det bildet med de to er rene valentine bildet, apropos den dagen mener jeg…
  Filmen er strålende og for en herlig kommentar, når den lille modige, gikk på hue i sikkerhetsnettet (les: kvisten under).
  Et nydelig innlegg, skikkelig gla`innlegg :))
  Ønsker deg en strålende dag!
  Klem Lokki

 5. Jeg er imponert!!
  Og det bildet med de to er rene valentine bildet, apropos den dagen mener jeg…
  Filmen er strålende og for en herlig kommentar, når den lille modige, gikk på hue i sikkerhetsnettet (les: kvisten under).
  Et nydelig innlegg, skikkelig gla`innlegg :))
  Ønsker deg en strålende dag!
  Klem Lokki

 6. For en koselig kjøttmeisfilm! Lokalavisen her hadde nylig et lite stykke om kjøttmeisen. Informativt og bra og avisens fotograf hadde tatt et fint illustrasjonsbilde … av en blåmeis …

 7. Et bilde kan være veldig fint, men det blir noe eget ved det med film, flott liten snutt du har snurret sammen 🙂 I dag på skitur så var det sol og blå himmel og vi ble stående en stund bare å lytte langt inne på skogen, det var masser av fuglesang, det går mot vår 🙂 Tidlig syntes jeg, men det var utrolig godt å høre så mye sang igjen.

 8. Artig film! Hvordan gikk det med kjøttmeisen som falt ned tro?

  På markedet i Firenze fant jeg forresten mange småfugler. Kjøttmeis, Blåmeis, Linerle på rad og rekke sammen med villsvin, kumager osv..
  Kan ikke være mye mat i disse? Jeg skal iallefall ikke spise de.

  Her synger Blåmeisen og Kjøttmeisen ute. Våren er liksom neeesten igang:))

 9. Kathrine, Kjøttmeisen datt så mykt og fint ned på grenen under at den pronte kravla seg opp igjen og spiste videre… hehe,

  Ja, våren er liksom litt i gang i fuglene nå tror jeg også Rune, de har vel startet å markere territorie.

  Bloggenanne, hehe… fort gjort da, men dog, litt bedre korrekturlesing hadde gjort seg… Her jobba jeg litt for å finne ut om fuglesangopptakene fra hagen var mest kjøttmeis og ikke blåmeis, mannen måtte trå til tilslutt… ikke lett å høre for en som ikke kan.

  Hyggelig at snutten falt i smak 🙂

 10. Stakkar, der datt’n som en dutt… Men ser at den klarte seg fint 🙂 Så nydelig å se dem på filmen din! Der kunne man se den myke fjærdrakten mye bedre enn på bilde, nesten som pels jo! For en skjønn liten ball den er 🙂 Takk for en fin kjøttmeisstund. God helg Anne!

 11. Artig film! Hvordan gikk det med kjøttmeisen som falt ned tro?

  På markedet i Firenze fant jeg forresten mange småfugler. Kjøttmeis, Blåmeis, Linerle på rad og rekke sammen med villsvin, kumager osv..
  Kan ikke være mye mat i disse? Jeg skal iallefall ikke spise de.

  Her synger Blåmeisen og Kjøttmeisen ute. Våren er liksom neeesten igang:))

 12. Kathrine, Kjøttmeisen datt så mykt og fint ned på grenen under at den pronte kravla seg opp igjen og spiste videre… hehe,

  Ja, våren er liksom litt i gang i fuglene nå tror jeg også Rune, de har vel startet å markere territorie.

  Bloggenanne, hehe… fort gjort da, men dog, litt bedre korrekturlesing hadde gjort seg… Her jobba jeg litt for å finne ut om fuglesangopptakene fra hagen var mest kjøttmeis og ikke blåmeis, mannen måtte trå til tilslutt… ikke lett å høre for en som ikke kan.

  Hyggelig at snutten falt i smak 🙂

 13. Så dyktig du er blitt til å filme, Anne! Det er så koselig å se på småfuglene. Da har en underholdning nok! Her går det unna med fòr, de har spist opp to liter med fuglemat, og har begynt på to nye! Guttene mine syns det er spennende å se på de når de spiser!
  Ha en fin helg, Anne!

 14. Hej.:-)

  for et herlig innlegg :)) flotte bilder og film

  Nå fikk jeg ikke lagt inn kommentar i innlegget ditt, før jeg klikke på oppdater i adr. linjen.
  ??? prøve å klikke på legg inn kommenar, men kom bare tilbake til samme sted hele tiden og fikk bare sett de første kommentarene som var lagt inn i innlegget.:-) Vet ikke om det er jeg som gjør noe feil..eller har feil innstillinger på pc min. Har slitt med innlegg på min blogg i det siste. Men det hjelper å klikke oppdater noen ganger..som nå

  ha en stårlende lørdag.:-)

  Gry

 15. Hej.:-)

  for et herlig innlegg :)) flotte bilder og film

  Nå fikk jeg ikke lagt inn kommentar i innlegget ditt, før jeg klikke på oppdater i adr. linjen.
  ??? prøve å klikke på legg inn kommenar, men kom bare tilbake til samme sted hele tiden og fikk bare sett de første kommentarene som var lagt inn i innlegget.:-) Vet ikke om det er jeg som gjør noe feil..eller har feil innstillinger på pc min. Har slitt med innlegg på min blogg i det siste. Men det hjelper å klikke oppdater noen ganger..som nå

  ha en stårlende lørdag.:-)

  Gry

 16. Hei kjære Anne. I Arendal har vi følgende problem: Vi har et sentrumsnært område av asfalt ved vannet, Barbu, som mange av politikerene vil bygge store blokker på, innbyggerene vil ha park. Kanskje du kan poste linken nedenfor og oppfordre alle dine lesere til å skrive under for Park i Barbu? Det hadde vi Ændalitter blitt meget glade for… God vår og takk for den fine rekreasjonsnettsiden din.

  http://www.underskrift.no/underskrifter.asp?kampanje=2571&side=1

  Her følger en link med Erling Okkenhaugs informative oppsumering av saken.

  http://www.allgronn.org/arendal.html

 17. Hei Reidun 🙂
  Kommentaren var stoppet i moderering, derfor kom den først opp nå.

  Jeg kommer ikke til å lage noe eget innlegg på dette da jeg ikke ønsker å ta side i en slik sak uten å ha satt meg grundig inn i den. Men jeg anbefaler de som leser dette å ta en titt innom lenkene og se hva det dreier seg om.
  Friareal både sentrumsnært og ellers er viktig for vårt samfunn og oss som individ, og kommunene har ofte ikke det lengste perspektivet når penger banker på døra. – men som sagt, denne saken kjenner jeg ikke til, og kan ikke si noe konkret om.

 18. Hei Reidun 🙂
  Kommentaren var stoppet i moderering, derfor kom den først opp nå.

  Jeg kommer ikke til å lage noe eget innlegg på dette da jeg ikke ønsker å ta side i en slik sak uten å ha satt meg grundig inn i den. Men jeg anbefaler de som leser dette å ta en titt innom lenkene og se hva det dreier seg om.
  Friareal både sentrumsnært og ellers er viktig for vårt samfunn og oss som individ, og kommunene har ofte ikke det lengste perspektivet når penger banker på døra. – men som sagt, denne saken kjenner jeg ikke til, og kan ikke si noe konkret om.

 19. Hei signe så hyggelig at du er innom 🙂 Ja, hehe, du trodde vel ikke jeg skulle blogge fuglefilmer den gangen vi møttes for lenge siden?

  Bjørg Nina, flott! liker å lage folk bløte om hjertene 😀

 20. Hej Anne

  Hvor er det nogle vidunderlige film, du optager af fuglene i haven. – For ikke at tale om dyrebillederne generelt 🙂

  Tak fordi, du deler! 🙂

 21. […] Kjøttmeisen er en av de fuglene som bor i hagen her gjennom året. De hekker gjerne i fuglekasser og er ivrige gjester på fuglebrettet. Disse på bildene er nok ganske ferske ut av redet siden de er så grå, ganske raskt får de de gule magefjærene som jo er så karakteristiske for kjøttmeisen. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her