Utekrukke i vårskrud

Den siste uken har jeg hatt en meget oppløftende utsikt her fra sofaen. Våren har ved hjelp av litt juks fått fotfeste og jeg har fine farger å se på 🙂

Det går helt fint å ha blomstrende løker stående ute slik, selv med endel minusgrader. Her har jeg pottet ut påskeliljer og perleblomster, og de har greid seg fint på tross av flere netter med 8-10 grader minus. Det hjelper mye på å ha potten stående lunt, for eksempel inntil husveggen som her, og herd plantene om det er skikkelig kaldt (ta de inn i kjølig rom de første nettene). Dog ingen garantier, setter du ut planter i så mye minus så vurder å dekke om natten, og ikke sett ut mer enn du har råd til å miste, planter er ganske individuelle på hva de tåler 😉

Påskeliljer, pinseliljer, perleblomster, krokus, tulipaner, snøklokker og våriris er eksempler på løker du kan finne til salgs. Påskeliljene tåler nok mest frost, men alle tåler litt. Spør på ditt lokale gartneri hva de har eller kommer til å få inn. Om du lar de stå ute som dette så holder de seg dessuten fine mye lengre enn inne i varmen. Og du, husk at løkene kan du senere plante ut i beddet og mest sannsynlig få igjen blomster neste vår også.

Jeg har tidligere skrevet om hvilken planter du kan bruke ute på våren som tåler noen minusgrader.

Pynt gjerne rundt blomstene med mose og lav, eller stikk noen grener med gåseunger nedimellom. Her har jeg lagt ut tre mosekuler som jeg laget til jul, og jeg synes det ble riktig dekorativt 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

34 KOMMENTARER

 1. pst. bildet er tatt fra sofaen 😀
  Hagedøren er rett nok oppe da, men ellers så er dette altså rett og slett min utsikt. Og bare mannen får fikset hull i den andre potten jeg har fått tint frem, så blir det vårfryd i den også. Løkene står klare og venter!

 2. Krukken din er helt skjønn Anne! Så nydelig satt sammen og med mose blir det så mykt og helt. Julepynten passet perfekt!

  Helt utrolig at de klarer seg i minus 8-10 på nettene! Jeg har ikke våget å sette ut den første vårkrukken enda, jeg var for tidlig ute i fjor og fikk frostbitte våriris. Mener det ikke var mer enn rundt minus 5 den natten. De hadde stått ute et par dager før frosten kom tilbake, så de burde vært herdet.

  Jeg snuser heller på våririsene mine inne så lenge og flytter dem rundt etter hvor jeg befinner meg ov er tid i huset. Du er heldig som kan se krukken din fra sofakroken 🙂 Her blir det inngangsdøren hvor jeg ser den mest.

 3. Mmmm gleder meg til etter påskeferien – da skal jeg prøve meg på noen sprell ute! I fjor plantet jeg ut stemor og eføy som stod til juli etter påske, samt noen rosa små skjønnheter som jeg ikke husker navnet på i farta… Pleier å lage vårkasser som varer til etter ferien, og så slår jeg meg på en runde nr 2 i slutten av juli…
  I år har mannen lovet å lage plantebord til meg, så jeg har noen planer å drøfte med han i påsken… Hi hi hi

  Nyt krukkene dine og lovnad om en snarlig vår…
  Hilde

 4. Vårløk som har fått herde seg skikkelig tåler mye, det er nå min erfaring. Men jeg vil tro det er viktig at man får kjøpt planter som ikke har bodd inne i varmen lenge, altså at blomstene feks er i knopp når man kjøper de.
  Har god erfaring med påskeliljene og perleblomstene fra tidligere år også, så nå i år bestemte jeg meg for å la de stå ute på tross av de kalde nettene vi hadde.

  Gry og ninni, interessant at dere har dårlige erfaringer med perleblomsten og våririsen. Kan jo være jeg har hatt flaks eller fått veldig fine planter da.

  Stemoren ja, den tåler også mye. Men den må vente litt, om noen uker tenker jeg, da blir det å putte den der hvor mosekulene ligger 🙂

  Mose som pynt er jo naturligvis genial, det har jeg vel sagt noen ganger. Og hurra for gjennbruk! hehe. Her brukes sånn pyntemose opp igjen også, så lenge den er fin og ikke mister fargen så flytter jeg rundt på den 🙂

  Jeg har finfin utsikt fra sofaen, og nå planlegger jeg sommerens utbedrelse. Fuglematesjasjonen skal forskjønnes, og beddene skal bugne! I fjor ble det litt halvveis der ute, men i år skal jeg bli flinkere til å deligere 😉 hehe. (og bank i bordet orke å ordne mere selv)
  Men det er altså bra nå også. En liten krukke i hjørnet og pen hvit snø som fuglene løper på, finfint 🙂

 5. Da har jeg inspirert av kommentarfeltet lagt til litt ekstra i hovedteksten der oppe, slik at jeg ikke leder lesere ut i frostelendigheta. Frost og blomster er alltid sjangsespill.

 6. Krukken din er helt skjønn Anne! Så nydelig satt sammen og med mose blir det så mykt og helt. Julepynten passet perfekt!

  Helt utrolig at de klarer seg i minus 8-10 på nettene! Jeg har ikke våget å sette ut den første vårkrukken enda, jeg var for tidlig ute i fjor og fikk frostbitte våriris. Mener det ikke var mer enn rundt minus 5 den natten. De hadde stått ute et par dager før frosten kom tilbake, så de burde vært herdet.

  Jeg snuser heller på våririsene mine inne så lenge og flytter dem rundt etter hvor jeg befinner meg ov er tid i huset. Du er heldig som kan se krukken din fra sofakroken 🙂 Her blir det inngangsdøren hvor jeg ser den mest.

 7. Veldig flott tips og atter en gang er jeg inspirert til å «herme»;) …men må nok slutte å snø her først før det kommer noen krukke utenfor døra her.

  Kos deg med den nydelige utsikten din:)

 8. Heisann! Er stadig innom bloggen din og blir inspirert! Den er derfor en høyst verdig mottaker av The Sunshine Blog Award! Ha en super dag. Hilsen Kari

 9. Takk for alle de hyggelig hilsnene jenter 🙂
  Ja, man må nyte de hagegleder man kan, og her har jo været vært eksemplarisk så langt i mars 😀

 10. Utrolig dekorativt!! Tenk hva en slik dekorasjon ville ha kostet hos gartneren!! (eller i blomsterbutikken da..) Takk for titten! Koselig! 🙂

 11. Jeg forundres stadig over at det er ulike erfaringer med samme vekst. Sist med Iris reticulata i mitt siste blogginnlegg. Der er også erfaringene svært ulike. Jeg synes dette er et spennende felt. Som du sier Anne, kanskje løkene har hatt det for varmt før man setter dem ut. Jeg tenker også at det kan ha en del å si hvilke forhold de har hatt før de kom til butikken. Og som med både mennesker og dyr er det noen sterke og noen svake individer.

 12. Viola, ja, jeg er altså ganske prisbevisst på slike ting, og denne saken her kostet meg ca 100 kr i blomster, og mosen er jo gratis og potten hadde jeg jo (som forøvrig er kjøpt på salg i sin tid). Det er lett å ta av når man står der og skal handle, men det blir jo ikke nødvendigvis finere av det…

  Veit du Ninni, jeg lå og tenkte på det samme i dag tidlig. Dette er en av grunnene til at jeg synes det er vrient å gi hageråd. Det er jo så mange faktorer som spiller inn. Både hvilken plante man har, hvordan den har vokst opp, hvordan den har blitt fraktet og oppbevart under salg, og til sist, -hva hver enkelt gjør når planten er i hus.

  Jeg forsøker å ikke være for bastant, men samtidig må man jo også være litt klar og tydelig skal noen ha glede av rådene. Spesielt vrient å gi råd til hageferske som har en tendens til å ta alt veldig bokstavelig – det sto sånn og sånn så da er det det eneste riktige.

  Planter er gøy, og litt krevende, men mest av alt utrolig givende, og i de fleste tilfeller myye enklere enn man skulle tro.

 13. Jeg vet ikke om du ser kommentarer hos meg Anne, men jeg kjøpte mine reticulata på Oasen. Der sto de fint plassert i kjølig rom

 14. Snøen er nesten borte her. Og krukkene klare til planting. Formen er ikkje på topp og på plantasjen her ein dag kom eg heimatt berre med inneblomer. Syntes dei hadde lite uteplanter å velga i, eller kanskje eg berre var for sliten….hehe. Men til helga…. Flott var det i dine krukker i alle fall. Bare mose og lerkekonglegreiner i mine !!!

 15. Hei.

  For en herlig blogg du har. Denne vil jeg følge med på 🙂
  Så flink du er. Jeg trenger sånne fantastiske bilder til å inspirere meg.
  Tips om blogging er også velkomment. Er helt novise på området, men det er kjempespennende hva en kan få til.
  Takk:)

 16. Hei.

  For en herlig blogg du har. Denne vil jeg følge med på 🙂
  Så flink du er. Jeg trenger sånne fantastiske bilder til å inspirere meg.
  Tips om blogging er også velkomment. Er helt novise på området, men det er kjempespennende hva en kan få til.
  Takk:)

 17. Sånn utsikt vil jeg også ha:)))
  Håper å få skyss til nærmeste hagesenter med det første, da skal jeg kjøpe både det ene og det andre – tjo-hei!!

 18. Kommer til å kjøpe meg noen slike denne uken jeg og. Kjører forbi et gartneri hver dag, og ser de har sine stående ute på paller, så de skulle være godt herdet vil jeg tro… Gleder meg til å begynne å rydde litt i hagen etter vinteren. Klem

 19. Oasen ja, den er ikke en av de vi har som nabolagsgartneri, men sende mannen på ekspedisjon…. Takker Ninni, jeg la ikke merke til kjøpstipset i kommentarfeltet ditt 😀

  Tullik, det varierer nok mye hva de har på plantasjen. Sist jeg var der hadde de ikke påskeliljer! ei heller primula. Raringene. Men de skulle nå få inn litt av hvert da.

  Liv, kjempehyggelig at jeg kan være til inspirasjon, og at du har glede av tipsene 😀

  Marit, gleder meg til å få se, for du blogger vel regner jeg med?

  Linda, ja, det er jo det greieste da, når de er ferdig herda 😀

 20. Og da har jeg vært ute og kjøpt 3 krukker med minipåskeliljer. Ikke lett påvirkelig i det hele tatt ; )
  Får se om jeg finner noe de kan stå i til helgen.

 21. Nydelig vårkrukke du har laget! Du har en utrolig bra blogg må jeg si, også så utrolig masse bra tips. (til både blomster og blogging!) Er det noen man lurer på om hvordan man gjør det i blogspot er det jo bare å gå inn på bloggen din, søke på det – og dermed popper et innlegg opp i «bloggtips»! Tusen takk!

  Og kjempebra at du er i gang med hage på tv-oversikt igjen, takket være deg skal jeg prøve å få sett på svt1 i kveld klokken 21:30. Gleder meg! :o)

  Riktig god helg!!

 22. Hej Anne. DU er MIN HELT. jeg har lige ændret i sidebar og det gjorde selvfølgelig udslaget, som du sagde. Tusind tak, det virker !!!
  Sig endelig, hvis jeg kan hjælpe dig en anden gang. Masser af kram fra Conny

 23. Conny, flott! Det er som sagt en helt vanlig feil, men jeg ser jeg skal se å få det nevnt i bloggposten, er jo ikke så logisk at det er feil når det ser rett ut i ens egen nettleser.

  Tonerose, takk-takk *rødme*

  Anne, det er jo det fine med blogging, man kan inspirere hverandre 🙂

 24. Conny, flott! Det er som sagt en helt vanlig feil, men jeg ser jeg skal se å få det nevnt i bloggposten, er jo ikke så logisk at det er feil når det ser rett ut i ens egen nettleser.

  Tonerose, takk-takk *rødme*

  Anne, det er jo det fine med blogging, man kan inspirere hverandre 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her