Hvordan dele stauder

Lyst til å trylle flere planter av plantene dine, eller slanke den litt overivrige fyren som forsøker seg på verdensherredømme i blomsterbeddet? De fleste stauder kan deles, det vil si at du graver opp stauden og deler opp i flere planter. De nye plantene har både bladverk og røtter, og kan plantes rett på nytt voksested.
Usikker på hvordan dele plantene? Da er denne bloggposten for deg, og den kommer til å bli fulgt opp med en serie «slik gjør du det» videoer.

Jeg er ikke gartner så disse tipsene er basert på hva jeg har lært av andre hagere, hva jeg har lest og mine egne erfaringer. Men, det er garantert flere ulike måter å gjøre dette på, og ting jeg har glemt å nevne. Jeg håper derfor mange av dere kan komme med innspill og tips i kommentarfeltet.

Hvorfor dele?
– Plantene har vokst seg for store for den plassen de står på
– Du ønsker å få flere planter, som så kan plantes andre steder i hagen, eller gis/byttes vekk
– Forynging, dersom en plante står mange år på samme sted kan den få mer kraft og vitalitet av å bli spadd opp, delt, og jorden bearbeidet før den settes ned.

Når dele?
– Plantene foretrekker å bli flyttet på starten eller slutten av sesongen, på grunn av plantens vekstmodus og været. Tommelfingerregelen sier at vårblomstrende bør flyttes på høsten, og høstblomstrende på våren, dette for å ikke forstyrre blomstringen
Du kan flytte planten når det passer deg! Da må du imidlertid være forberedt på at du kan svekke planten noe og du må ta forhåndsregler som å fjerne blomster og bladmasse, og vanne ekstra nøye.

Hvilken planter kan deles?
– Alle planter som har en viss størrelse kan deles, så fremt du får med både rot og blad. Unntaket er planter med pælerot, altså en enkelt rot som går fra bladfeste og ned. Gulrot er et eksempel på en plante med pælerot.

Hvorfor kan deling være negativt?
– Når du graver opp planter og deler så medfører det at røttene på plantene uroes. De utsettes for luft som tørker og ødelegger de tynneste røttene, og røttene må finne nye veier i jorda når den omsider plantes igjen. Røtter som stille og forsiktig har vokst og bredt seg utover, blir nå både ødelagt og klumpet sammen.
De aller fleste planter tåler å bli herjet ganske mye med faktisk, så fremt man er oppmerksom og omtenksom. Følg tipsene under.

(posten er lang og fortsetter under bildet)

En tue med Hosta kan enkelt deles opp i flere mindre planter. Som du ser består tua av separate bladrosetter.

Tips, triks og forutsetninger:


* Vann! Vann! Vann! Både med en gang og resten av sesongen. Nyplantede planter trenger mye vann, de har dårlig med røtter og får ikke til å nyttegjøre seg den fukt som ligger lengre ned i bakken, så du må hjelpe til.

* Ikke flytt en tørr plante. Har det ikke regnet på en stund så vanner du dagen før du flytter planten

* Ikke flytt planter i ekstreme heteperioder, da er gjerne planten stresset.

* Når du har begynt, gjør jobben ferdig! Ikke spa planten opp og la den ligge i sola og vinden en stund mens du «skulle bare»… Spa opp, del, plant og vann – alt i en flyt. Om du ikke kan plante rett i bakken så legger du de oppspadde plantene i skyggen, jordslår (ha jord over røttene så de ikke er nakne), og bruser over med vann. Hvor rask du bør være vil avhenge av været og av planten. Spar du opp om våren mens det duskregner så tørker den jo ikke ut uansett, holder du på en vakker sommerdag i juli så jobb effektivt!

* Dersom du deler planten når den har kommet godt i vekst, så bør du fjerne alle blomster (og knopper), og du bør også fjerne endel av bladverket. Blomster og blader trekker mye fukt, og tørker ut planten. Når du graver opp planten og deler så fjerner/ødelegger du mye av røttene, så da må vi fjerne en del av bladverket disse røttene skulle ha betjent.

* Som en tommelfingerregel, sett planten like dypt som den sto. Noen planter vokser seg opp (feks heuchera), og disse bør settes noe dypere, men de aller fleste vil være så dypt som de var. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i fra hvor stor planten kommer til å bli, og hvor tett du ønsker at det skal være i beddet.

* Er det lange tynne røtter på så kan det være smart å klippe/rive de noe kortere. Dette er mye bedre enn at de blir liggende i en knurv i bunnen av planten. Om du klipper av halv lengde så kan planten lage nye effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt i evigheter før det kommer opp til bladene.

* Bøker og fagpersoner snakker gjerne om hygiene. Man skal strengt tatt sterilisere/vaske utstyret (kniven eller spaden du bruker til å dele roten med) mellom hver plante man deler, slik at man ikke drar med sykdommer. Jeg pleier ikke gjøre det med mindre jeg har grunn til å tro at planten er syk/råtten/muggen, men det er ikke alle sykdommer som synes.

(posten fortsetter under bildet)

Dette er egentlig tre planter, som har formert seg. Kan deles opp i mange-mange fine planter.

Hvordan dele:

Grunnprinsippet er enkelt: du spar opp stauden, legger den på siden, og ser og kjenner på den. Litt ettersom plantens rotsystem så kan du velge mellom å trekke eller brekke fra hverandre røttene, skjære med kniv, skjære med spaden, eller i ekstreme tilfeller bruke øks. Når du håndterer planten så er det best å holde der hvor røtter og blader møtes. Forsøk å dele der det er naturlig svake bindepunkt, vær bevisst på at hver nye plante skal ha både rot og blad.

Utover sommeren kommer det en rekke små videosnutter hvor jeg viser hvordan jeg deler ulike stauder. Den første viser hvordan dele en tue ved å trekke plantene fra hverandre, og jeg kommer så til å følge opp med hvordan dele ulike typer røtter/planter, som feks iris -liggende rotstokk, peon-knoller, saftige røttene til hosta, og planter med finmaskede røtter.

* Hvordan dele en staude-tue ved å rive

Husk. Plantene tåler mye mer enn du tror. Jeg har sett flere ferske hagere bli skremt når de ser erfarne dele stauder, det kan se temmelig brutalt ut 😉 Så kast deg ut i det. Den som våger vinner, og lærer!

Og du, kommentarfeltet er her for deg!
Jeg vil gjerne høre deres tips og triks og spørsmål rundt dette med å dele stauder

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

 1. Åh så bra med tips om hur man delar stauder/perenner! Ser fram emot videon… Förra hösten delade jag en tre år gammal flocknäva (Geranium, storkenebb tror jag på norsk) till 20 plantor – och nästan alla blommar i år! 😮 😀

  Kram

 2. Ja som novise som bed og staude eier er dette en post jeg virkelig skal følge med på utover sommeren. Takk for at du tar deg tid til å dele med oss andre Anne:)

 3. Så kjekt at dere likte posten 🙂
  Egentlig skulle jeg bare lage noen videoer for å vise hvordan jeg deler, også kom jeg på at jeg jo burde skrive litt, også… hehe.
  Litt blir fort mye gitt.

  Men det er vel disse videopostene som kommer til å være nyttigst for de av dere som ikke er vant med å dele stauder, det er rart med det, kjekt å se hvordan andre gjør slikt før en prøver selv.
  Eneste er at hagen her er så fersk at det ikke er mange stauder som trenger å deles, så det må legges inn i besøk hos mine foreldre, som jo har en diger og gammel hage proppfull av voksne stauder. Noe har jeg dog her hjemme, så da er det de jeg starter med, så får det heller komme små drypp nå og da. (Det beste hadde vel vært en lang film med alle eksemplene i, men det er kjekkere for meg å leggee ut ettersom jeg lager en og annen deleeksempel)

 4. HEI!
  Bra info om deling av stauder. De tre Dagliljene jeg kjøpte i Den botaniske hage har blitt til ca 20. De nærmer seg en rose i samme bed.
  Da er det best å gjøre det til høsten.
  Ha en fin dag!:)

 5. Hei!
  Kjempefin blogg, med gode tips.

  Jeg har lagt din fine blogg til i min bloggliste, så jeg kan komme tilbake på besøk til deg, ved en senere anledning.

  Klem fra Bente

 6. Så kjekt at dere likte posten 🙂
  Egentlig skulle jeg bare lage noen videoer for å vise hvordan jeg deler, også kom jeg på at jeg jo burde skrive litt, også… hehe.
  Litt blir fort mye gitt.

  Men det er vel disse videopostene som kommer til å være nyttigst for de av dere som ikke er vant med å dele stauder, det er rart med det, kjekt å se hvordan andre gjør slikt før en prøver selv.
  Eneste er at hagen her er så fersk at det ikke er mange stauder som trenger å deles, så det må legges inn i besøk hos mine foreldre, som jo har en diger og gammel hage proppfull av voksne stauder. Noe har jeg dog her hjemme, så da er det de jeg starter med, så får det heller komme små drypp nå og da. (Det beste hadde vel vært en lang film med alle eksemplene i, men det er kjekkere for meg å leggee ut ettersom jeg lager en og annen deleeksempel)

 7. Bente, så hyggelig å høre 🙂

  Jorunn, dagliljer er jo kjempegreie å dele da, og herlig å få mange av så de fyller litt 🙂

  Jakob. Hurdalsroser pleier å stå på egen rot, og får lett rotskudd. Disse rotskuddene kan du skjære av og plante som egne planter, så ja. Hurdalsroser kan deles. Det enkleste er å om du ser litt rundt rosebusken og ser nye roseskudd komme opp. Da graver du forsiktig rundt disse, og klipper over den tykke roten som forbinder skuddet med «mora». Det lille planten du da sitter med skal ha både blader og litt røtter. Du kan også grave opp hele rosen naturligvis, men det er jo styrete om den er stor, så det beste er å bare grave løs rotskuddet.

 8. Takk for nyttig og grei oversikt. Har ei svær tue, Snøsløyfe, som begynne å true med å ta over eine bedet her… Men, den er jo så fin at nesten så ein får lyst til å berra la den gjera det… 😉 Men, må vel kanskje ta nokre grep snart…. Har du noko erfaring med deling av sånne kanskje….?
  Randi

 9. Bente, så hyggelig å høre 🙂

  Jorunn, dagliljer er jo kjempegreie å dele da, og herlig å få mange av så de fyller litt 🙂

  Jakob. Hurdalsroser pleier å stå på egen rot, og får lett rotskudd. Disse rotskuddene kan du skjære av og plante som egne planter, så ja. Hurdalsroser kan deles. Det enkleste er å om du ser litt rundt rosebusken og ser nye roseskudd komme opp. Da graver du forsiktig rundt disse, og klipper over den tykke roten som forbinder skuddet med «mora». Det lille planten du da sitter med skal ha både blader og litt røtter. Du kan også grave opp hele rosen naturligvis, men det er jo styrete om den er stor, så det beste er å bare grave løs rotskuddet.

 10. Randi, Snøsløyfe kjenner jeg ikke til, men etter litt googling så virker det på meg som om den har bakkenellikaktig vekst. Dersom jeg har rett så vil du se når du løfter på tua at grenene kan ha dannet nye røtter, og hver slik gren som har rotet seg (en avlegger) kan klippes av og plantes. Ellers så kan du også dele rota, men om du bør bruke spade eller dra kan jeg ikke si noe om, du får prøve deg frem.

  Er tua stor og gammel så kan det være den setter pris på en forynging, klipp planten ned når du har delt så skyter den raskere fra bunn og blir fort fin og frodig igjen.

 11. Hei Anne!

  Moseplassen er blitt en blogg jeg stadig titter innom – og alltid er det noe å lære og bli inspirert av! Takk for at du øser av din visdom og kreativitet 🙂

  Tenkte å spørre om deling av peon – har planer om å ta litt av bestemors gamle, vet at den tåler deling godt. Det har blitt gjort mange ganger og den vokser seg til en kraftig «tue» gjennom noen år. Spørsmålet mitt er om du tror det går bra å gjøre det nå…? Skal ha selskap til helgen og har lyst til å vise frem de fine peonene i blomst! Men hvordan tror du det går med moderpeonen hvis jeg stjeler litt av den nå midt i blomstringen? Det viktigste er jo at den opprinnelige peonen klarer seg. Hva tenker du…?

  Astrid 🙂

 12. Hei Astrid, så hyggelig å høre 🙂

  Peon er en av de litt særere plantene på deling. Den tåler det, men ikke sånn i utide.
  Jeg ville absolutt ikke ha delt den nå mens den blomstrer.

  Da må du isåfall snitte av blomsten på den du deler fra, og egentig burde du nok ta blomstene til moren også… Ulike peoner har litt ulike røtter, men om din peon har så mye røtter at de går utover og du kan skjære løs en rotbit uten å forstyrre morplanten så burde det i teorien gå ann uten at du svekket mye, men jeg hadde ikke tatt sjangsen.

  Det beste er å dele peon på høsten, eventuelt veldig tidlig på våren mens den fremdeles kun har små skudd.

  Peoner er flotte snittblomster! Enten du setter i vase, eller du legger en og en i en skål eller lignende. Ta med litt av bladverket om du legger i skål, det er ofte mørkt og lekkert.

 13. Hei Anne!

  Moseplassen er blitt en blogg jeg stadig titter innom – og alltid er det noe å lære og bli inspirert av! Takk for at du øser av din visdom og kreativitet 🙂

  Tenkte å spørre om deling av peon – har planer om å ta litt av bestemors gamle, vet at den tåler deling godt. Det har blitt gjort mange ganger og den vokser seg til en kraftig «tue» gjennom noen år. Spørsmålet mitt er om du tror det går bra å gjøre det nå…? Skal ha selskap til helgen og har lyst til å vise frem de fine peonene i blomst! Men hvordan tror du det går med moderpeonen hvis jeg stjeler litt av den nå midt i blomstringen? Det viktigste er jo at den opprinnelige peonen klarer seg. Hva tenker du…?

  Astrid 🙂

 14. Hei Astrid, så hyggelig å høre 🙂

  Peon er en av de litt særere plantene på deling. Den tåler det, men ikke sånn i utide.
  Jeg ville absolutt ikke ha delt den nå mens den blomstrer.

  Da må du isåfall snitte av blomsten på den du deler fra, og egentig burde du nok ta blomstene til moren også… Ulike peoner har litt ulike røtter, men om din peon har så mye røtter at de går utover og du kan skjære løs en rotbit uten å forstyrre morplanten så burde det i teorien gå ann uten at du svekket mye, men jeg hadde ikke tatt sjangsen.

  Det beste er å dele peon på høsten, eventuelt veldig tidlig på våren mens den fremdeles kun har små skudd.

  Peoner er flotte snittblomster! Enten du setter i vase, eller du legger en og en i en skål eller lignende. Ta med litt av bladverket om du legger i skål, det er ofte mørkt og lekkert.

 15. Da hører jeg på deg – jeg vil for all del ikke ødelegge morplanten.

  Som du sier, den er jo også så vakker som snittblomst, det er en mye bedre ide å stjele noen blomster, foreløpig altså uten rot!

  Takk for hjelpen 🙂

  Astrid

 16. Herlig at noen deler kunnskap sånn at vi andre kan dra nytte av den. Har nettopp anlagt et nydelig staudebed utenfor blokka her men så håper jeg flytte til et sted med egen hage og da må jeg jo ta noen av staudene med meg, synes jeg. Da vil tipsene her være gull verdt! Tusen takk !!!

 17. Takk for gode råd og tips! Når skal jeg nok tørre å sette igang med deling av stauder som en tidligere huseier har plantet i hagen 🙂

 18. Hei, jeg har en stor gammel hosta som aldri har vært delt. Tåler den å bli delt nå, midt på sommeren?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her