Svarthvit fluesnapper – storsjarmør søker kone! (m. video)

Forrige uke flyttet en ny fyr inn i nabolaget. Herr svarthvit fluesnapper, kjærlig omdøpt til svarthvit Flørtesnapper, har siden gjort sitt ytterste for å tiltrekke seg en kone til den fine boligen han har funnet. Dette gjøres med intens synging, og litt slåssing med kjøttmeisen som jeg misstenker egentlig bodde i kassa…

Svarthvit fluesnapper er nemlig en hissigpropp. Den kommer til hekkeplassene etter meisene som den konkurrerer om rugeplasser med. Dermed blir det basketak, og de som tømmer fuglekasser kan finne at svarthvit fluesnapper har bygget rede oppå et med nyklekkede meiseunger. Eller finne en død svarthvit fluesnapper under kjøttmeisredet. Svarthvit fluesnapper finnes over hele landet, men ikke like vanlig i de nordlige fylkene. Den overvintrer i Afrika, og hekker svært gjerne i fuglekasser i hagene våre.

(teksten fortsetter under videoen)

Fakta:
– Det er kun hannen som er sort og hvit, og det er kun som godt voksen. Hunner er brune i stedet for sorte, mens yngre hanner kan være mer koksgrå.
– Svarthvit fluesnapper er ca 13 cm lang med hvite tegninger.
– Hannen er den som er enklest å se, hunnen er mer sky.
– Den lever av insekt og da gjerne slikt som flyr. En svensk undersøkelse viste at den på sommeren fanget 80% av maten mens den var i luften!

Flørtesnapperen er dessuten en liten luring. Dersom det er tilgang på ekstra hunner så har den gjerne flere koner. Når de har funnet en kone og hun ligger på egg så hender det at svarthvit fluesnapperhannen finner seg en ny hule (eller fuglekasse) og forsøker å lokke til seg en hunne til. Jeg misstenker at min skjønne herre er på jakt etter kone nr to, ettersom jeg har kunnet skimte han i utkanten av hagen tidligere på våren, og det tross alt er sent i sesongen.

Vil du tilby bolig til han så bor han altså gjerne i vanlige fuglekasser, de med hull beregnet på bla kjøttmeis. Du finner oppskrift på en slik her.

På tross av tilsynelatende dårlig moral er jeg vilt forelsket i denne lille skapningen, som synger og spretter rundt i trærne rundt kassen, vipper innbydende på stjerten og gjør sitt ytterste for å virke attraktiv. Men uansett hvor vakker sangen er, så har tidspunktet den begynner (fire om morgenen) fått meg til å revurdere om det virkelig var smart å henge fuglekassen rett utenfor soveromsvinduet… jeg heier dermed enda sterkere på at han skal få seg kone, for da slutter han å synge så intenst 😉

Les mer om svarthvit fluesnapper, Ficedula hypoleuca, hos Norsk ornitologisk forening
Se bilde av eggene, som er lyseblå, og se hunnen som er brun og «hvit»

Og visste du at svarthvit fluesnapper en periode på 70 tallet het hagefluesnapper? Navnendringen ble så upopulær at det gamle ble tatt tilbake, men sier litt om hvor vanlig denne tross alt er i hagene.

– Har DU en slik praktkar i hagen din?

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

31 KOMMENTARER

 1. I min hage har flugesnapparen okkupert kassa som spettmeisa har hatt kvart år sidan 1990, medan kjøttmeisa har fått behalde den kassa som flugesnapparen kvart år jagar meisene vekk frå så snart den kjem til området.
  Lurer på kvar spettmeisene har bolet sitt i år – i vinter var her iallefall 5-6 spettmeiser på matstasjonen.

 2. Aha! er det han der som lager søndagshumør på meg på en vanlig tirsdag kl. 05:20 eller deromkring 😀

  Herlig! Og, som vanlig, god post med info jeg ikke kjente til fra før.

 3. Flott kar og nydelig synger han, han fortjener sannelig en kone (om det så er kone nr. 2).
  For din del håper jeg også han snart finner seg
  en kone.
  Vi har nok ikke en slik praktkar i hagen vår.
  Stakkars vovsen vår, hun trodde vi hadde fått fuglebesøk inne da jeg så videoen din.

 4. Å ja, så flott du har fanget den da Anne.

  Hadde en lenger samtale om fluesnapperen tidligere i uka med foreldrene mine, fugle entusiaster til tusen de, og fortalte masse om den spennde fuglen, OG det mest fasinerende er vel at den faktisk tar av seg `frakken` når den har funnet en make/ partner, ikke behov for mer pynt, som in real life spør du meg, he he

  Ha en kjekk kveld søte du.

 5. Så artig med dette innlegget i dag, kommer akkurat fra besøk hos min bestemor på 93 som fortalte om fluesnapperen som jeg har observert på hytta.

  Hun fortalte at den siste sesongen hun var på hytta så hadde fluesnapperen 3 koner i hver sin fuglekasse men et «hovedhus» som han holdt mest til i. Han hadde hatt det veldig travelt med 3 koner og mange unger…..

  Igjen et informativt og flott innlegg med video og fuglesang Anne!

  Hilsen Gry K

 6. Anne, hm? nå må jeg jammen sjekke fugleboka. Den myter vel nå snart ja, men får den ny farge?

  Mio, hihi, det er stadig noen som forteller det, at husets kjeledyr begynner å titte etter fugler inne når de hører på videoene mine 😀

  Så kjekt at jeg kunne hjelpe deg med å identifisere da. Min startet i femtiden før, nå har den flyttet seg frem til fire, luringen… men han tar i stedet pause rundt lunsj, når jeg egentlig er klar for å høre litt på han… Har hørt han gjennom mai nå og da, men ikke greid å forstå hvem han var, så veldig fornøyd når han startet å synge så nærme huset at jeg kunne se han. Liten kar dette.

  hajal, det var da vedlig til runndans! Spettmeis i kasse, hm, veit ikke hvor min bor heller, men det er ikke her, har ikke sett han på lenge nå. Pleier å være her på vinteren.

 7. Flott kar og nydelig synger han, han fortjener sannelig en kone (om det så er kone nr. 2).
  For din del håper jeg også han snart finner seg
  en kone.
  Vi har nok ikke en slik praktkar i hagen vår.
  Stakkars vovsen vår, hun trodde vi hadde fått fuglebesøk inne da jeg så videoen din.

 8. Intressant och infomativt som alltid, och vad roligt med en video! Visst sjunger han vackert men jag är glad att han inte sjunger utanför mitt fönster kl 4 på morgonen… ;P

  Klem

 9. Vi har hatt en her også i kassen som har lurt på om ikke han skal flytte inn, nå har kjøttmeisene akkurat flyttet ut, godt de rakk det før han opdaget kassen ellers kan du som du sier gå galt, de flytter inn når de først finner ut at her vil vi bo.
  Kjempefint innlegg Anne 🙂

 10. Vakkert bilde av en av mine yndlingsfugler selv om den er en liten rakker når det gjelder husokkupasjon!! Her hos oss er det Blåmeisene det går utover;) Ha en flott sommer! Klem!

 11. Å ja, så flott du har fanget den da Anne.

  Hadde en lenger samtale om fluesnapperen tidligere i uka med foreldrene mine, fugle entusiaster til tusen de, og fortalte masse om den spennde fuglen, OG det mest fasinerende er vel at den faktisk tar av seg `frakken` når den har funnet en make/ partner, ikke behov for mer pynt, som in real life spør du meg, he he

  Ha en kjekk kveld søte du.

 12. Flørtesnapper høres jo ut som eit passande namn 🙂
  Har ikkje sett den her hjå oss, men den er hjarteleg velkommen… om enn kanskje ikkje rett utanfor soveromsvindauga… Får håpe han finn seg ei ny kone snart 😉 Flotte bilete og video!
  Klems

 13. Så artig med dette innlegget i dag, kommer akkurat fra besøk hos min bestemor på 93 som fortalte om fluesnapperen som jeg har observert på hytta.

  Hun fortalte at den siste sesongen hun var på hytta så hadde fluesnapperen 3 koner i hver sin fuglekasse men et «hovedhus» som han holdt mest til i. Han hadde hatt det veldig travelt med 3 koner og mange unger…..

  Igjen et informativt og flott innlegg med video og fuglesang Anne!

  Hilsen Gry K

 14. Anne, hm? nå må jeg jammen sjekke fugleboka. Den myter vel nå snart ja, men får den ny farge?

  Mio, hihi, det er stadig noen som forteller det, at husets kjeledyr begynner å titte etter fugler inne når de hører på videoene mine 😀

  Så kjekt at jeg kunne hjelpe deg med å identifisere da. Min startet i femtiden før, nå har den flyttet seg frem til fire, luringen… men han tar i stedet pause rundt lunsj, når jeg egentlig er klar for å høre litt på han… Har hørt han gjennom mai nå og da, men ikke greid å forstå hvem han var, så veldig fornøyd når han startet å synge så nærme huset at jeg kunne se han. Liten kar dette.

  hajal, det var da vedlig til runndans! Spettmeis i kasse, hm, veit ikke hvor min bor heller, men det er ikke her, har ikke sett han på lenge nå. Pleier å være her på vinteren.

 15. Herlig. Skal høre etter han når jeg er ute om morgenen.
  Takk for hyggelig kommentar i bloggen min. Vi koser oss masse på turer her i skogen og det er så godt å ha den rett utenfor døren.
  Ønsker deg en fin helg 🙂

 16. Næh! Så artig at du skriver dette, da tror jeg at det er en svart og hvit fluesnapper som ‘holder av’ fuglekassen min også. Han skvatrer noe helt forferdelig og flyr rundt i grenene i pilen og setter seg på pinnen utenfor kassen og titter inn. Så spennende!
  Det var så koselig å finne kosleige ord fra deg i bloggen min 🙂 Jeg skal love deg at her er det også stappe-nedi-metoden for tiden! Jeg har et hull med vårblomster og skal kjøpe en mengde løker til høsten.

 17. Så hyggelig å høre alle deres erfaringer med den lille søtingen 🙂 Det er liksom enda koseligere å ha han i hagen når jeg veit jeg deler opplevelsen med andre 😀

  Ninni, høres akkurat ut som min. Han passer på huset sitt serru. Den tittingen inn er for å se at alt er vel, og for å sjekke at ingen andre har okkupert i et uoppmerksomt øyeblikk. Oppmerksom herremann dette, tar ikke lett på sin jobb med å finne kone 😉

  Ekstra takk til alle for skryt på filmen. Det er kjekt å sette sammen og filme og prøve å vise for dere ha jeg opplever her.

 18. For en flott blogg du har! Fine hus i Italia finner du hos Interhome. Vi kom tilfeldigvis over dem da vi skulle til Italia for noen år siden og var veldig fornøyde med stedet. Jeg har sett på haugevis av sider for å finne noe i år, og den andre gangen jeg sjekket Interhomes sider fant jeg drømmestedet. De hadde, i motsetning til andre utleiere, flere steder vi kunne ha bodd på. Jeg legger nok ut en ferierapport til sommeren, så velkommen igjen!

 19. Morsomt innlegg! Vi har en fin fuglefamilie i et tre rett utenfor huset – det er så gøy å se når de starter flytrening 🙂
  Eller er jeg helt enig med deg, planter som vandrer til plantehimmelen gjør plass til nye planter, og heldige meg har en storesøster som kan være konsulent for en hagekløne :))
  God lørdag!
  Hilde Iren / monotekst

 20. -har den her i hagen og, bare så synd den jager kjøttmeisen vekk fra kassene sine…men iår er det jevn fordeling kan jeg se 😉

  håper du har en vakker helg;)

 21. Andre gang jeg snubler over bloggen din ved en tilfeldighet, denne gangen ved å søke på «besøk av fluesnapper»! ^^ Har aldri sett en slik dessverre, men sangen virket kjent.

 22. Hei Øyvind. Jeg hørte han sang lenge før jeg så han. Vrient med disse fuglene som er såpass små, gjemmer seg jo så lett vekk. Men når han nå først bosatte seg forran soveromsvinduet så ble det betydelig enklere å se han gitt.
  Herlig fyr, ser han gjerne igjen.

 23. Morsomt å lese. Opplevde akkurat her om dagen at svarthvit fluersnapper som trolig har sett ut fuglekassa i hagen vår til borlig, kranglet og sloss med kjøttmeisen. Et skikkelig basketak. Sang ivrig her i dag mår vi spiste frokost!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her