Flaggspettbarn, mine favorittfuglebarn :)

Flaggspetten har en egen plass i hjertet mitt. De er her hele året gjennom, og jeg synes det både er en pen og underholdende fugl å se på, også har den utrolig søte unger 🙂
Jeg foret i år ekstra lenge med favorittmaten dens bare for å være sikker på at flaggspettparet tok med seg barna sine hit til moseplassen, og etter lang venting ble jeg for noen uker siden belønnet med fire flaggspettbarn. Hurra!

Flaggspettbarna er enkle å skille fra foreldrene. Ut over at de jo har en mindre og rundere kropp enn foreldrene, så har de en rød tegning på panna som er unik for juvenil (ungfugl). På hannen er pannelappen bred, på hunnen er den smal.

Ung flaggspetthanne. De har ikke farget nakkelapp, denne får de når de blir voksne.

De første bildene er tatt den første dagen den første ungen kom innom. Den landa på strømkabelen, som slettes ikke var noe trivelig å bevege seg på… Stakkaren falt nesten av flere ganger innen den tok til vettet og kom seg over i et mer samarbeidsvillig tre.

Ung flaggspetthunne og far. Datteren har et tydelig mindre rødt felt på panna enn broren.
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Jeg har også hatt jevnlig besøk av flaggspett i hagen og på foringsplasen det siste året. De siste ukene er det bare hoa som har vært her, og nå venter jeg i spenning på om det kanskje kan dukke opp noen flaggspettbarn her også.
  Tusen takk for nydelige bilder + fin og opplysende tekst!

 2. Herlig. Forstår godt at du nyter dette. Håper du får fleire besøk. Hos oss gleder vi oss over svala om dagen, tre par med barn i løa….

 3. Takker for fine kommentarer 🙂
  Jeg har tenkt på å dele disse bildene i evigheter, men det har gått i glemmeboka. Har litt videofilm av de også, så det blir vel mer flaggspettbarn på bloggen med tiden 😉

  Favorittmaten er fettblanding (meiseboller). Jeg lager jo til fettblanding selv, med nøtter, kornprodukt, diverse og fett. På vår/sommer er det for varmt til å henge opp, men da serverer jeg det i skål, hehe. Populært bland mange av fuglene, veldig greit å ordne til.

 4. Åååå – jeg har også en forkjærlighet for flaggspetten – var en av de første fuglene jeg lærte meg navnet på?!? Jada :)) Det bodde en i treet i hagen ved mitt bardomshjem og den var støtt og stadig og forsynte seg på fuglebrettet…også var den så lett å kjenne igjen kan skjønne!
  Vidunderlig innlegg Anne!
  Ønsker deg deilige sommerdager!
  Klem Lokki

 5. Takker for fine kommentarer 🙂
  Jeg har tenkt på å dele disse bildene i evigheter, men det har gått i glemmeboka. Har litt videofilm av de også, så det blir vel mer flaggspettbarn på bloggen med tiden 😉

  Favorittmaten er fettblanding (meiseboller). Jeg lager jo til fettblanding selv, med nøtter, kornprodukt, diverse og fett. På vår/sommer er det for varmt til å henge opp, men da serverer jeg det i skål, hehe. Populært bland mange av fuglene, veldig greit å ordne til.

 6. Heisann!

  Ja, blir det ikke en fin natursteintrapp!!!!!
  Vi har hatt fuglesang til arbeidet, så det gikk som en lek….
  Har du forresten forslag til beplanting?
  Vi vil ha lave markdekkende planter mellom steinene, og litt «regnskogaktig på høyre side- det er stedet jeg kaller «Oasen» med magnoliatrær og breiner.
  jeg har masse frø av sitrongress som jeg vil se trives som en tue ved kanten et sted – mulig det er for lite sol til det.
  Ha det godt, klem fra meg ;:OD)

 7. Heisann!

  Ja, blir det ikke en fin natursteintrapp!!!!!
  Vi har hatt fuglesang til arbeidet, så det gikk som en lek….
  Har du forresten forslag til beplanting?
  Vi vil ha lave markdekkende planter mellom steinene, og litt «regnskogaktig på høyre side- det er stedet jeg kaller «Oasen» med magnoliatrær og breiner.
  jeg har masse frø av sitrongress som jeg vil se trives som en tue ved kanten et sted – mulig det er for lite sol til det.
  Ha det godt, klem fra meg ;:OD)

 8. Herlig bilder du får av småpippen Anne..ikke bare blomstene du fanger.:-)

  jeg koser meg ved havet…og nyter hver dag.:-)

  Kos deg du også.:-)

 9. Vi har flaggspett her hos oss, og den er ivrig på fuglematen, men flaggspettbarn har jeg ikke sett. Nydelige bilder, og veldig søte var de 🙂

 10. Så vakre:) Så heldig du er som har saå mye liv i hagen din:) Men det er neppe tilfeldig, du er jo så flink til å tenke på hva de ønsker seg, så klart de vil være hos deg da:)
  Flink du, og takk for at du deler tips, så vi andre kan prøve oss:) Klem

 11. Nei, det er jo ikke tilfeldig at det er liv i hagen, det er det ikke. Men grunnlaget var godt når jeg flyttet inn, så jeg tror ikke jeg hadde fått en like godt besøkt hage hvorsomhelst. Det hjelper mye på at nabolaget har mange store gamle trær, og lommer med kratt og ubebygd areale (stort sett veiskjæringer ol hvor det er for bratt til å bygge, men det bryr jo ikke fuglene seg om).

  Jeg har veldig stor glede av fuglene, ekorna og insektene som er innom her på moseplassen, de bringer en helt egen dimensjon tl hagen 🙂

 12. Ååååå – så herlig!!

  Gleden med fugleungene på foringsplass går vi glipp av, siden vi ikke forer på sommeren på grunn av kattene. Jeg vil helst ikke at fugleungene samler seg på noe fugleforingsplass etter utflyving.

  Og det blir husarrest på kattene natt og morgen i tiden da ungene kommer ut, slik jeg alltid pleier å gjøre det. Det har gått bra tidligere år. Og heldigvis ser det ut til at mus er favorittmaten til nypusen også.

  Så er det kjempekos å kunne glede seg over fugleungene hos dere som ikke har pus :-).

  Flotte bilder!

 13. Ååååå – så herlig!!

  Gleden med fugleungene på foringsplass går vi glipp av, siden vi ikke forer på sommeren på grunn av kattene. Jeg vil helst ikke at fugleungene samler seg på noe fugleforingsplass etter utflyving.

  Og det blir husarrest på kattene natt og morgen i tiden da ungene kommer ut, slik jeg alltid pleier å gjøre det. Det har gått bra tidligere år. Og heldigvis ser det ut til at mus er favorittmaten til nypusen også.

  Så er det kjempekos å kunne glede seg over fugleungene hos dere som ikke har pus :-).

  Flotte bilder!

 14. Ja, eg har og flaggspett, og ein dag då fuglebrettet var tomt for mat banka han på kjøkenglaset, (Brette heng utanfor det vinduet) skal tru om det var tilfeldig eller om det var for å få mat?

 15. Jeg har fått mange historier fra lesere som har fugler som kommer og banker på for å få mat. Har aldri opplevd det selv, men noen av de forstår at jeg = mat, og kommer gjerne og sjekker om jeg har fylt på maten når jeg er i hagen.

  Skulle gjerne ha lært de opp til å banke på gitt 😀

 16. Har hatt flaggspett i matfatet flere steder jeg har bodd. De er nyskjerrige, skravlete og oppfinnsomme. Har mange morsomme historier om dem. I vinter har jeg observert ei hu som er mer oppfinnsom enn de andre. Jeg forer dem med mandler i en fuglemater med nett, som henger i en gren litt ut fra stammen på ei furu. De fester seg gjerne til undersiden av materen, sitter der og svinger og hakker oppover. Men denne hua sitter på stammen, tar tak i materen med nebbet, drar det til seg og fester lynkvikt ene foten i nettingen, og sitter der og skræver mens den holder seg fast med andre foten og spiser behagelig oppreist. Det ser så snodig ut, og det er bare denne ene som bruker denne metoden. Er det et nytt bevis på Darvins » Suvival of the fittest»? Hilsen Eva

 17. Måtte bla tilbake og fortelle at den oppfinnsomme flaggspett hua som sitter og skræver i treet ( se forrige kommentar), var på plass med en fugleunge idag. Hun inntok stillingen, og for opp og ned stammen for å putte mandelhakk inn i ungens munn. Jeg er fryktelig nyskjerrig på om den ungen tar etter sin mors teknikk etterhvert??? Hilsen Eva

 18. Hei Eva, så artig å høre! Jeg vil nesten tro at barnet kan lære av mor, men på ingen måte sikker. Jeg har sett flaggspett i noen kreative stillinger for å få mat jeg også, trassig fyr/fru det der.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her