Sommerfugler i hagen!

Dagpåfugløyesommerfugl

Sommerfugler som mykt flyr gjennom luften, som drikker nektar av blomster eller soler seg på sten er med på å berike hagen. Litt omtanke i beplantningen kan gi deg noen sommerfuglmagneter, og sommerfuglen verken søpler eller bråker – den perfekte hagegjest med andre ord 😉

En av de plantene som virkelig tiltrekker seg sommerfugl er kjempeverbena, Verbena bonariensis. Planten er egentlig flerårig, men ikke herdig i Norge så de fleste sår denne på nytt hver vinter, (selges også på våren som planter). Her kan du lese om og se bilder av kjempeverbena.

Sommerfuglbusk er også en stabil og god sommerfuglmagnet, jeg hadde knapt sett noen sommerfugl her i hagen før jeg planten en i fjor. (Les om sommerfuglbusk.) Pen busk, nydelige blomster, herdig H3-H4.

Neslesommerfugl på sommerfuglbusk
Sitronsommerfugl på høstfloks

Høstfloks og georginer tiltrekker seg ikke like store mengder som de foregående, men sommerfuglene stopper ofte innom og tar en sup. Purpursolhatt har jeg ikke, men den dukker ofte opp når folk tar bilder av sommerfugler, og den ser ut til å være meget populær. Høstsedum er også populært, nok mye fordi dette er en av de blomstene som virkelig holder ut utover høsten.

Listen er lang over planter som likes av sommerfugl, for flere tips så kan du se på listene for humleblomster, de fleste av humleblomstene er også gode sommerfuglblomster. Hvilken som tiltrekker seg mest vil nok variere noe fra hage til hage, ettersom hvilken sommerfugler du har i nærområdet. Generelt kan man si at blomster med sterk farge er mest populært og blomstene bør være enkle/åpne. Det er også viktig å tenke på at sommerfuglen gjerne vil drikke vann, og at de trenger en egnet vertsplante for larvene. Du kan naturligvis «dyrke» vertsplanter, men det er faktisk en fordel for mye av dyrelivet i hagen om det finnes lommer her og der med udyrket areale, altså kratt og ugress.

Dagpåfugløyesommerfugl hviler på en georgine, den er nok for fylt til at sommerfuglen finner nektar. Til høyre, kålsommerfugl. Larvene til kålsommerfuglen kan gjøre stor ugang på bla blomkarse.

Les mer:
* Hagegal har en fin liste over sommerfugltiltrekkende planter
* Amerikansk nettside om sommerfuglhaging, bla liste over egnede vertsplanter og forplanter for spesifikke sommerfugler
* Kristins sommerfuglsider, bildearkiv: Side1. Side2.
* Mine sommerfuglportrett: Tistelsommerfugl, dagpåfugløyesommerfugl, neslesommerfugl

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Det å fotografere sommerfugler er noe jeg ser frem til hver sommer.
  Med mine nye hvite sommerfuglbusk ( som du ga meg ideen til) og den røde solhatt, ligger alt til rette for dem.
  Ha en fin dag!:)

 2. Jeg har kjempeverbena for første gang i hagen, og synes den er flott. Jeg trengte noe som hadde litt høyde. Jeg har lagt merke til at det er sommerfulger der, men tenkte egentlig ikke over det før du skrev om det. Sommerfuglbusken min står ved siden av, men den blomstrer ikke ennå. Skal bli artig å se hvem av dem som er mest populær. Nå må jeg sjekke om jeg kan ta frø av Verbenaen, eller om den er en staude. Denne vil jeg ha neste år også.

 3. Kjempeverbena er en staude, men den overlever vanligvis ikke norske vintere. Noen er så heldige at den frør seg selv, men de fleste sanker frø og sår selv på vinteren. (den må forkultiveres skal det bli noe ut av den).

  Jorunn, så hyggelig å høre at jeg har sporet en sommerfuglide 🙂

  Hehe, Rune, så sant så sant 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her