Spennende alternativ til høstens utekrukker:

Utekrukkene begynner vel å sture og sutre rundomkring, på tide å fornye!
Det finnes overraskende mye lekkert som overlever en par forsiktige frostnetter, og enkelte ting tåler mer enn det også. Noe av det jeg viser her kan også i teorien greie seg over vinteren og komme igjen til neste år, men det fordrer at du har et klima som passer, og enten en veldig stor potte eller planter i bakken.

La deg inspirere av mulighetene og besøk et gartneri med skikkelig utvalg og service. Og husk å tenke over om pottene du bruker tåler frost! Det vil si at selve potten må tåle frost, og at fasongen må være slik at det er plass til ekspanderende rotklump. Når jord fryser utvider den seg, potten må derfor være formet som en V, slik at jordklumpen kan presses opp. En potte i metall tåler i teorien frost, men om den er tønneformet så vil den sprenges.

Alle bilder blir større om du klikker på de, da kan du bla fra bilde til bilde.

Asters:

.

Krysantemum:

Se også denne posten med masse ulike krysantemums.

.

Hypericum:

.

Veronica:
 

.

Kamelonplante: (Houttuynia Cordata variegata)

.

Pyntekål:

.

Lavatera:

.

Lyng:
 
Hvit bærlyng (Gaultheria mucronata), og Krypbærlyng (Gaultheria procumbens). Her kan du lese mer om lyng.

.

Stemor.

Den av alle disse plantene som tåler frost og uffent vær best er stemoren. Jeg har selv hatt stemor som har blomstret seg gjennom vinteren! Dessverre selges det ikke mye stemor nå på høsten, det er jo for mange en vårblomst. Men de er å få på grosisstnivå, så prøv å påvirk ditt lokale gartneri til å ta inn, eller så selv på våren. Her på moseplassen koser jeg meg med stemor året rundt, for den sår rett og slett seg selv!

Som dere ser, lyng er ikke eneste alternativ! Og enda finnes det mye jeg ikke har vist frem. Vintergrønne planter er undervurdert, pene i seg selv og lekker bakgrunn for fargedryss, du finner de både som større busker, men også som bunndekker (feks hebe). Søte (planten heter søte) har en unik skarp blå farge som frisker opp. Sedum er en vakker og genial høststaude som blomstrer og blomstrer, og Skimmia er en dekorativ liten busk.

I tillegg til plantene så kan du bruke litt av skogens gull i høstkrukkene. Mose, nyper, kongler og frøstender pynter opp og gjør krukken din unik!

Bildene er tatt på Nordstrand Plantesenter Hageland, et strålende gartneri for de som vil ha det lille ekstra.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Ja her viste du fram mye morsomt å plante, ikke bare lyng og Erica. Må få tatt meg en tur til gartneriet jeg også! Takk for inspirasjon. Et tips: Lag gjerne en kvistkrans til å legge som manskjett oppå pottene. Blomatene får en fin innramming og pottene blir som nye. God Helg!

 2. Så mye lekkert, takk for du deler dette.
  Må nok ta en tur på gartneriet.
  Har 2 selvsådde stemorsblomster som blomstrer enda,
  en i potte og en på plenen.
  Ønsker deg en kjempefin høsthelg.
  Klem fra Mio

 3. Takk for inspirasjon:) Jeg har ønska meg mose fra fjellet hvor gubben er på jakt…og igår ringte han hjem for å høre hvilken farge jeg ville ha på mosen:))) Da blir det litt ekstra pynkt i noen krukker her også.

  Skal få noen løk i jorda også sånn at det blir litt koselig til våren

  Ønsker deg ei fin fin helg

 4. Skimmia som blomstrer nå? Skimmia har røde knopper høst/vinter som springer ut i mars/april med hvite blomster. Men de røde knoppene kan kanskje se ut som blomster….

 5. Tusen takk RandiF for at du gjorde meg oppmerksom på det! Jeg har bare sett den i knopp, men trodde jo de sprang ut nå.. jaja, men nå er teksten rettet opp.

  Nr14, mose er bra og best! Jeg venter spent på å få årets ladning fra snille familie og venner 🙂

  Tovepia, jøss, så flott, nå gikk jeg inn på langtidsvarsel, og jammen var det ikke supervær meldt for neste uke for min region 😀 *kjempeglis*

  Mio, ja er de ikke søte? Her står de i blomsterbedd og i potte, fjernet vissen verbena, og frem dukket flere små søte stemorsplanter, verbenaen erstattet jo i sin tid en gjeng med stemor, så nå står stemoren der sammen med astersen. Kjekt med planter som tar eget initiativ.

  Randi, her er det heldigvis enda langt fra null, heldig slik jeg.

  Kari, kjempetips! Du inspirerer stadig, det har jeg ikke tenkt på 😀

  Og gooooood helg til alle!

 6. Masse herleg inspirasjon her. Takk for gode tips, er liksom lyng eg tenke på når det gjeldt haustbloma, men ser jo no at det er masse anna å velja mellom også… Men stemor…det hadde eg ikkje tenkt på som ein haustblome, forbinn den berre med vår eg… Nok ein gang takk for tips!
  Og riktig god helg!
  Klems

 7. ååå, jeg vil ha førerkort og masse penger, og så vil jeg gjøre som søsteren min og dra innom planteskoler og gartnerier og slikt i tide og utide. Det er ikke helt enkelt når en må gå hele veien, og så er det begrenset hva jeg får plass til under barnevogna 🙂

  Vet du hva? Jeg synes at du skal bli med på giveaway’en min, jeg. Jeg har verdens beste gi-bort-ting!

 8. Ah, så epleekstrakt er rett og slett sammenkokt eple? SÅ SNIKETE. Jeg klarte da ikke å finne noe informasjon om hva det var, og har enda ikke fått noen forklaring før du kommenterte nå. Fyameg, da er ikke eple-ekstrakt noe å ønske seg nei.

  Nydelige plantebilder!

 9. Ah, så epleekstrakt er rett og slett sammenkokt eple? SÅ SNIKETE. Jeg klarte da ikke å finne noe informasjon om hva det var, og har enda ikke fått noen forklaring før du kommenterte nå. Fyameg, da er ikke eple-ekstrakt noe å ønske seg nei.

  Nydelige plantebilder!

 10. Ja her er det mange muligheter. Alle årstider har sin mulighet. Takk for inspirasjonen du gir til oss som leserar.
  God helg i hagen.

 11. Snøbær er noe annet Annette, det er en stor fin busk, som har pene hvite bær nå på høsten. (veldig villig sak som tåler et meste forresten).

  Hyggelig å høre at dette inspirerer folkens! 🙂

  • jeg har veldig dårlig internett her jeg er nå så jeg får ikke søkt, men det er da omtrent veronica, er det ikke? Det er dog flere navn i arten, veronica er bare familienavnet.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her