Sank naturmaterialer til dekorasjoner

Mose, lav, konger, nøtter, drivved, nyper, og blader. I skogen, på fjellet, i parken, grøftekanten og hagen finner du små skatter. Sank de sammen nå, så har du noe lekkert å lage dekorasjoner av utover høst og vinter!

Jeg er glad i å lage dekorasjoner av naturmaterialer. Det er kun fantasien som setter stopper for hva det kan brukes til, når du først har det i hus vel og merke. Du kan kjøpe moser og kongler og slikt, men om du har mulighet til det så anbefaler jeg deg å ta deg en par små turer og sanke inn litt selv. Da får du også ting du aldri ser til salgs, og det helt gratis, og med gode turminner til.

Om du også liker å lage dekorasjoner av naturmaterialer så anbefaler jeg at du trykker her, da føres du til alle mine bloggposter med dekorasjon av naturmaterialer.

Forslag til materialer du kan sanke inn:

Mose og lav:
Det er nesten ikke grenser for hvor mye fint man kan lage med mose og lav. Du kan legge den på fat uten mer pynt, du kan stikke ned rundt blomster i innepotter og utekrukker, eller du kan lage kranser, kuler og figurer. Og mose er jo ikke bare mose, det finnes utrolig mye spennende der ute i skogen! Klikk her for informasjon om hvordan oppbevare mose.

Konger og nøtter:
Grankongler og furukongler er jo kjent nok, men det er mange andre lekre kongler å finne også.

Jeg anbefaler spesielt lerkekonglene og orekongler, begge er nydelige og har en god størrelse for dekorasjoner. Tuja og sypresser lager også kongler, der kan du finne både kjempestore og bitter små skatter. Kastanjer, hasselnøtter og eikenøtter kan også brukes, husk, kastanjene er mye enklere å lage hull i nå mens de er ferske, stikk en ståltråd inn i de og la de tørke, så sparer du det selv for mye jobb senere.

Og du, så lenge du plukker konglene på bakken (uten å trå uti bed) så kan du lovlig plukke inn kongler i offentlige parker, til og med i Botanisk hage! Du kan finne mange artige kongler i en bypark!

Grener:
Jupp, ta med deg noen grener hjem! Lavkledde gamle knurpete grener fra skogen, ferske grener med kongler på, eller drivved fra fjæra. Sett i vase, eller bind sammen til kurver eller kraner, eller bruk sammen med andre materialer.

Det er også mye flott vintergrønt: Granbar, furu, einer og kråkefot fra skogen, og tuja, barlind og buskbom i hagen.

Lyngen skal en heller ikke glemme. Tyttebærlyng er en helt genial plante som kan holde bladene riktig lenge om den er ute, og blåbærlyng og røsslyng er også dekorativt.

Spesielt «det grønne» kan være litt utsatt for å visne om du plukker tidlig i sesongen og skal ha det gjennom vinteren. Lagre materialene i så dyp skygge som mulig, gjerne i en ikke-tett svart søplesekk.

Blader:
Herlige høstfargede blader kan plukkes og presses. Når de er helt tørre så holder de fasong, og kan brukes som pynt rett på bordet, eller til å lage en superenkel og rask krans. Akkurat høstblader kan du uten blygsel plukke i parker og veikant, eller i hagen naturligvis.

Bær, blomster og frøstander:
Evig holdbare er de ikke, men enkelte av bæra og blomstene som står ute nå kan tørkes og brukes til dekorasjoner, eller brukes ferske om dekorasjonen skal stå ute eller kun kort tid inne. Nyper på roser og regnfann feks. Og så er det jo bare å se seg om i hagen etter pene frøstender; valmuefrøkapser, iris, dagliljer, akeleier og ikke minst alle mulige former for strå. Noen grener i en vase og vips, høstmagi!

Om du trenger ytterliger motivasjon for å komme deg ut i skogen så kan du titte på de poster jeg har samlet under stikkordet naturmaterialer. Og vil du ha tips til hvordan lage noe med alt det fine så har jeg en serie bloggposter som viser skritt for skritt hvordan lage kranser og andre dekorasjoner

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Du verden! Her er det alltid inspirasjon å hente! Godjenta og jeg skal på tur oppover fjellet på lørdag. Skal jammen ha dette i tankene da 🙂

  Gleder meg til å se hva som måtte dukke opp av tips – og ikke minst bilder 🙂

 2. Heia.
  Lenge siden jeg har kommentert til deg, men følger med 🙂
  Jeg blir alltid for sen til å ta inn av naturensskatter på høsten. Meeen i dag skal jeg ta meg en tur. Iallefall lete kongler og kanskje noen blader. De har ikke fått helt de fineste høstfarger ennå så jeg må nok lete litt.

  Ha en fin høstdag.

  Klem
  Randi

 3. Har sanket alt for lite. trodde jeg hadde kongler, men de mugnet.Opprinnelig var de lilla og utrolig flotte, men jeg burde ha tørket dem, for de var «fete»;)

  Nyt dagen og klem fra meg;)

 4. Tovepia, så irriterende at konglene mygla. Men der sa du jo noe, det er innmari viktig å tørke ting skikkelig før det pakkes vekk. Håper du finner nye fine kongler da 🙂

  Ide-puffen, jo det er litt tidlig med bladene her og, men man må jo starte en dag, for plutselig har det vært høststorm og alt er blåst vekk..

  Hyggelig å høre at dette insiprerer, så gleder jeg meg som sagt til å se hva dere lager fremover!

 5. Takk for nok et inspirerende innlegg fra deg.
  Nå skal jeg huske å sanke i tide.
  Tidligere pleide jeg alltid å stappe litt lyng i plastpose og legge den i fryseren. Koselig å ha litt lyng når det nærmer seg jul.
  Ønsker deg fine høstdager.
  Klem fra Mio

 6. Takk for nok et inspirerende innlegg fra deg.
  Nå skal jeg huske å sanke i tide.
  Tidligere pleide jeg alltid å stappe litt lyng i plastpose og legge den i fryseren. Koselig å ha litt lyng når det nærmer seg jul.
  Ønsker deg fine høstdager.
  Klem fra Mio

 7. Herleg inspirasjon her i dag. Takk for påminninga! Er masse flott å finne ute, men er ikkje alltid så flinkt å huske på det før det er for seint, så greit med ei påminning… 🙂
  Ha ei flotte haustveke vidare.
  Klems

 8. Hei, og takk for et inspirerende og iderikt innlegg! Smart å sanke hverandres tips da! Jeg er veldig glad i å sanke naturmaterialer og bruke til div.dekorasjoner.

  Den første juledekorasjonen min for noen år siden, ble til en helårsdekorasjon og henger over ovnen som uro og veggpryd ennå! På et drivved-trestykke ca 60cm lang har jeg festet fiskesnører (8-10stk ved siden av hverandre). På snørene har jeg knytt fast furukongler (10-15stk på hvert snøre).Hele greia henges opp i taket, enten mot en vegg (blir stilig med litt lyssetting da skyggene av alle konglene avtegnes på veggen) eller som en uro.

  Litt av det andre jeg har laget kan du se på bloggen min http://sandorenogblaasten.blogspot.com/2009/12/juledekorasjoner.html

  Nå er jeg igang med å sanke på nytt, i år skal jeg være spesielt på utkikk etter mange ulike typer kongler og kastanjer! også har jeg sanka endel einerkvister, de er fine med bær på nå og holder seg fine lenge utover.

  Hilsen Gry K

 9. Hei, og takk for et inspirerende og iderikt innlegg! Smart å sanke hverandres tips da! Jeg er veldig glad i å sanke naturmaterialer og bruke til div.dekorasjoner.

  Den første juledekorasjonen min for noen år siden, ble til en helårsdekorasjon og henger over ovnen som uro og veggpryd ennå! På et drivved-trestykke ca 60cm lang har jeg festet fiskesnører (8-10stk ved siden av hverandre). På snørene har jeg knytt fast furukongler (10-15stk på hvert snøre).Hele greia henges opp i taket, enten mot en vegg (blir stilig med litt lyssetting da skyggene av alle konglene avtegnes på veggen) eller som en uro.

  Litt av det andre jeg har laget kan du se på bloggen min http://sandorenogblaasten.blog

  Nå er jeg igang med å sanke på nytt, i år skal jeg være spesielt på utkikk etter mange ulike typer kongler og kastanjer! også har jeg sanka endel einerkvister, de er fine med bær på nå og holder seg fine lenge utover.

  Hilsen Gry K

 10. Må bare takke for ditt engasjement ! Alt du samler og deler, så generøst!

  Jeg lagde mosekuleri fjor og syntes de var ordentlig fine, men de visner
  , og da er det bare jeg , som elsker rust og rask som ser skjønnheten.
  De får ligge ute i et betongfat jeg har støpt, sammen med noen sukkulenter.

  Takk og takk, Anne!

 11. Må bare takke for ditt engasjement ! Alt du samler og deler, så generøst!

  Jeg lagde mosekuleri fjor og syntes de var ordentlig fine, men de visner
  , og da er det bare jeg , som elsker rust og rask som ser skjønnheten.
  De får ligge ute i et betongfat jeg har støpt, sammen med noen sukkulenter.

  Takk og takk, Anne!

 12. Takk for all den fine responsen!
  Jeg har tenkt på at jeg skulle skrive en slik artikkel i noen år, men så har det aldri blitt med meg. Nå håper jeg at jeg får til å følge opp fremover, med flere poster om naturmaterialer og dekorasjonene deres. Har en liten sak planlagt med Atelier Kari… om helsa holder så kommer det en videodemonstrasjon 😀 (lover intet altså).

  Mio, putte i fryseren ja, det var jo kjempesmart!

  Hanna, ikke alle moser blir stygge når de tørker, sigdmose holder seg, og laven holder seg. Finnes sikker andre typer mose også, håper dere som har erfaringer på dette deler!

  Gry, gøy å høre, gøy å se!

  🙂

 13. For en god idè, Anne! Takk for at du minner meg på det.
  Jeg har vært så opptatt av andre ting i det siste, som drivhusbygging f.eks…..
  Jeg skal jammen ta en runde og plukke inn litt forskjellig!
  Ønsker deg en god helg!

 14. Hei Anne og takk for hyggelig kommentar på bloggen min! Jo, det er kråkefot du ser på en av kransene i innlegget om juledekorasjoner. På bildet er den blitt gul ja, men synes å huske at den holdt seg grønn ganske lenge utover vinteren så lenge jeg hadde kransen til pynt utendørs.

  I år har jeg også funnet noen andre slike «krypende stengler» som kan minne om kråkefot men er kraftigere og større. Vet ikke hva det er, men tror de skal bli kjempefine til ulike dekorasjoner.

  Skal prøve å få tatt bilder og laget et innlegg etter innsankinga så kan du stikke innom å se.

  Hilsen Gry K

 15. Da er innlegg fra dagens sanking av naturmaterialer publisert på bloggen min: sandorenogblaasten.blogspot.com

  Her kan du også se bilde av de «krypende stenglene» som nevt over i forrige kommentar.

  Ha en fortsatt fin kveld!

  Hilsen Gry K

 16. så flott Gry!
  Krepsemor, jeg får jo sendt skogsgleder fra Sunnmøre, så jeg synes absolutt du skal ta deg en tur ut, det er mye gull å finne 😉

 17. Tusen takk for hilsen på min blogg:) Her på Moen er jeg godt i gang med å sammle inn godsaker fra naturen, bare å gå ut døra her på landet! Er perfekt vær til inne kos og kansje ett lite førjulsverksted, kranser, oppsatser, kremmerhus fylt av kastanjer-lerke kongler og noen nyper gjør seg:)
  Legger ut bilder etter hvert, ha en hærlig høst kveld, titter snart innom igjen.
  *Klem

 18. Hei. Jeg er ivrig leser av hageblogger. Jeg får massevis av gode tips og idèer. Jeg har mange roser i hagen og har lyst til å forsøke meg på tørking. Jeg ser i enkelte blogger at det benyttes tørkesand, men dette er ikke å få tak i. Jeg er takknemlig for gode tips.

  Mvh. Ellen Svendsen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her