Dompap – Julefugl og geistlig look-alike!

Jul i oktober?
Når dompapen og snøen dukket opp her tidligere i uken så begynte jeg å slite. Jeg hadde alt fått meg en grundig dose julefølelse av å lage julepynt til artikkelen i Gamle hus og hager, og med julesnø og julefugl så ble det vanskelig å motstå gitt. Også jeg da, som jo slettes ikke pleier å starte jula før en uke før julaften…

Jeg veit ikke hvem som fant på at dompapen er en julefugl. Det er en standfugl som stort sett bor i mer eller mindre samme området hele sitt liv. Selv om de som bor lengst nord i Norge nok flytter på seg om vinteren så vil den altså for de fleste av oss være like vanlig (eller som i mitt tilfelle uvanlig) året rundt. Det må jo være fargen på hannens fjærdrakt som gjør at man startet å bruke den i julebilder, og vips så har vi visst programmert hjernen til å tenke jul når vi ser den….

Navnet er en annen ting. Hvorfor i alle dager heter den dompap? Oppslag på nettet gav ingen treff, så frem med mine tre fuglebøker, men også der ble det bom. Men et spørsmål på Fugleforum stillet min nysgjerrighet. Inger Johanne slo opp i sin bok  «Norges fugleliv» fra Det Beste, og er sto det: «Sitt noe misvisende norske navn har dompapen fått fra det gamle tyske ordet Dompfaff, som betyr domherre – en katolsk geistlig som bruker sterkt røde kjoler og kapper under bestemte seremonier». Så veit vi det, jeg har en liten geistlig look-alike i hagen 😉
Det vitenskaplige navnet er Pyrrhula pyrrhula og dompapen tilhører finkefamilien.

Det er hannen som har det utseendet vi forbinder med en dompap. Med rød farge på brystet, og ellers klare tegninger i sort og grått, og med et råflott sort nebb. Hunnen har de samme tegningene, men hennes bryst er brunt, og den grå ryggen er også mer brunlig. Dompapen er monogam og danner par for livet. De to holder sammen hele året, og en ser sjelden dompap i store flokker. Av en eller annen grunn har jeg kun sett hunnen en gang her på foringsplassen, mens jeg oftere ser hannen.  En ungkar kanskje? eller kan det være at konemor ikke liker restauranten?

Dompap hunne og hanne. Og er det ikke typisk? Den dagen man legger ut mat litt lemfeldig uten å tenke på at det skal bli fotofint, ja da! kommer det en "uvanlig" fugl...

Dompapen er ikke av de ivrigste sangerne, jeg har aldri hørt den, truur jeg, men det er jo vanskelig for en amatør som meg å skille skvatringen fra hverandre. Her kan du høre en kort lydfil fra Fuglar.no

Dompap er mest vanlig på Østlandet og Trøndelag, men finnes i barskog over hele landet. Har du den som gjest hos deg?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

30 KOMMENTARER

 1. Dompapen er en flott fugl! Ser den altfor sjelden, skulle gjerne sett den her i hagen. 🙂
  Takk for koselig melding på bloggen! Når jeg får lagd en krans skal jeg legge ut bilde.

 2. Hei Anne.

  Så koselig innlegg dette var. Her hos meg åpnet vi fuglerestauranten i dag.

  Vi får besøk av to dompapper innimellom, men den er her ikke hele tiden. Av og til er det fire av dem også. De kommer og går, men her i nabolaget er alle ganske flinke å fore småfuglene. Så de går gjerne fra restaurant til restaurant, jeg vet ikke.

  De har allerede vært innom hos naboen så det er håp. Hos meg kommer det mest blåmeis og kjøttmeis.

  Klem fra Lisemoren

 3. Hei, og takk for koselig kommentar på bloggen min 🙂

  Dompapen er en kjempefin liten fugl. Flotte bilder du har tatt av dem, likte spesielt den fine effekten med melkekartong i bakgrunnen 😉

  Ha ei riktig god uke!

 4. Og så har du Pyrrhula fra purroulas – gresk for flammefarget/rød fugl. Sikkert avledet fra (flammeguden) Pyros.

  Den har en særdeles trivelig sang, men veldig lavmælt. Kanskje min favoritt. Du må være ganske nær for å høre den. Lyden fra lydklippet du viser til kan jeg ikke huske å ha hørt.

  JM 🙂

 5. Hei Anne.

  Så koselig innlegg dette var. Her hos meg åpnet vi fuglerestauranten i dag.

  Vi får besøk av to dompapper innimellom, men den er her ikke hele tiden. Av og til er det fire av dem også. De kommer og går, men her i nabolaget er alle ganske flinke å fore småfuglene. Så de går gjerne fra restaurant til restaurant, jeg vet ikke.

  De har allerede vært innom hos naboen så det er håp. Hos meg kommer det mest blåmeis og kjøttmeis.

  Klem fra Lisemoren

 6. Og så har du Pyrrhula fra purroulas – gresk for flammefarget/rød fugl. Sikkert avledet fra (flammeguden) Pyros.

  Den har en særdeles trivelig sang, men veldig lavmælt. Kanskje min favoritt. Du må være ganske nær for å høre den. Lyden fra lydklippet du viser til kan jeg ikke huske å ha hørt.

  JM 🙂

 7. Vi hadde de før, men så var det så mange rundt her som saget ned store flotte trær, og mange busker og kratt ble og tatt vekk. Da flyttet Dompappen…
  Men trærne og buskene i hagen her, og til de nye naboene her, har vokset mye, så kanskje de kommer tilbake?

  Ha en fin fin ukestart, Anne:))

 8. Dompapen er fast gjest i hagen her om vinteren. Flere par er allerede på plass ute på foringsplassen, sammen med en hel del andre fugler.
  I år var dompapen tidlig på plasss ute i hagen, faktisk allerede i september så jeg de første parene. Kanskje et varsel om en tidlig og lang vinter?

 9. Hei Anne 🙂
  Så koselig at du tittet innom meg 🙂
  Ja heldigvis er vi ferdige med de aller dyreste tingene. Du påpekte at vi har solid sokkel, vel…det er bare under den forholdsvis nye delen av huset. Den gamle delen (motsatt side av huset som ikke vises på bildet) er fra 1906, med tilhørende gammel stein-grunnmur.Den er i ganske dårlig forfattning, så den gruer vi oss forferdelig til å ta. Alltid spennende med gamle hus….litt for spennende noen ganger 🙂
  Herlige innlegg du har om småfuglene 🙂 Dompapen er nå den koseligste synes jeg…lubben og søt, med det flotte røde brystet 🙂 Litt urettferdig at ikke konemor har fått like flotte farger da. Viste forresten ikke at den dannet par for livet…veldig koselig opplysning 🙂
  Ønsker deg en fin uke 🙂
  Klem fra Lise

 10. Her ser jeg altså dompapen like mye (eller egentlig like lite) når det ikke er snø som når det er snø, men det er vel mye fordi jeg pleier å fore et stykke inn på sommeren (på grunn av barnekullene). Så for meg er ikke dette et vintertegn.

  Naturen er litt slem mot damene, de har ofte en mer beskjeden farge på drakten… litt motsatt av oss mennesker kan man si 😉

  Store trær og tette busker er gull for fuglene, og mange tenker ikke over at de store trærne jo har nytte, men vil ha de vekk fordi de skygger eller lager mye bladsøppel. (det siste er for meg helt uforståelig, tenk å fjerne et tre fordi det blir blader i hagen på høsten!) Jeg slår et slag for å forsøke å beholde endel gamle trær, også de som ser litt pjuske ut, for de er gode insektsverter, som igjen tiltrekker seg fugl. Naturligvis, helt inngrodd skal man jo ikke være, men litt mer tolleranse for skygge synes jeg mange burde prøve på. Men dette er jo så ulikt fra hage til hage.

  John Martin, tusen takk! Så flott tillegsinformasjon 😀 Jeg forsøkte litt halvhjerta å finne ut hva det latinske sto for også, men gav opp – gøy å vite 🙂 Og interessant at du ikke kjenner sangen fra klippet, jeg har også lest at mange synes dompapens sang er pen, og fikk ikke det helt til å rime med lydklippet.

  Ønsker alle en riktig god uke! 🙂

 11. Hei 🙂
  Takk for besøket, og for godt tips ang tomatsaus
  Ja de er fine, disse gammeldagse kjøkken, men vi får satse på et mer moderne materialvalg da kanskje, på kjøkkenbenken 🙂

  Veldig fin bloggside du har 🙂 Har funnet masse fine tips til bl.a. løkplanter her inne, som jeg elsker. Så får vi se da, til våren. 🙂 Takk for masse inspirasjon.

  Hei fra Elisabeth

 12. Hei 🙂
  Takk for besøket, og for godt tips ang tomatsaus
  Ja de er fine, disse gammeldagse kjøkken, men vi får satse på et mer moderne materialvalg da kanskje, på kjøkkenbenken 🙂

  Veldig fin bloggside du har 🙂 Har funnet masse fine tips til bl.a. løkplanter her inne, som jeg elsker. Så får vi se da, til våren. 🙂 Takk for masse inspirasjon.

  Hei fra Elisabeth

 13. Nydelige dompapen. Og så morsomt at du fant bakgrunn til det norske navnet :-). Det er slike historier som jeg elsker, vet du.

  Vi har dompap her hele året. Og ganske mange så snart vi begynner å fore. Det er først og fremst de myke fløytelåtene jeg forbinder med den. Så beskjeden og varsom. Prøvde å finne dem som snarest på nett, men lyktes ikke akkurat i dag. Skal se om jeg får filmet den selv en dag.

  Selv om vi har den hele året, må jeg innrømme at den gir meg spesiell julefølelse i julen. Og den er koselig å lage i julepynten.

 14. Hei igjen! Dompappen er min vinterfavoritt!
  Vi bor nesten inne i skogen derfor har vi flokker av den om vinteren! Det vakreste som fins er når den fokken har spist seg mett og setter seg i en snøtung rogn! Ha en fin uke!

 15. Så nydelige de er, synes hunnen og er vakker selv om hun ikke er like fargerik som gemalen.
  Og så kjekt å få vite bakgrunnen for navnet.
  Synd jeg ikke har sett dompapp rundt her.
  Ønsker deg en fin ny uke.
  Klem Mio

 16. Nydelige bilder! Og så gøy å få litt mer kunnskap om disse skjønne fuglene. Ser de rett som det er i hagen, men må innrømme at de er «julefuglen» for meg også.. Ha en fortsatt fin tirsdag:)

 17. Ja, her i trøndelag er dompapen et vanlig syn, men ikke mindre trivelig for det! Den skaper ordentlig godstemning både innenfor og utenfor ruta:-) Fugler er generelt koselige gjester.

  Jeg setter veldig pris på disse fugleinnleggene dine innimellom alt annet som hører hage til 🙂 🙂

 18. I dag var det jammen to dompap-par innom på en gang! Så ikke bare fikk jeg se dame, jeg fikk se to. Hurra 😀

  Og så sende en leser meg en lydfil så jeg fikk høre hele sangen til dompapen, ikke bare den korte jeg har lenket til i teksten. Utrolig nydelig sang, takk til John Martin 🙂

  Flott at dere liker fugleprat, det kommer til å bli endel av det utover vinteren og våren. Jeg pleier å måtte rasjonere det litt, for jeg kan fort bli litt vel ivrig… 😉 Hagefuglene er virkelig vinterens største hagegleder.

 19. Ja, her i trøndelag er dompapen et vanlig syn, men ikke mindre trivelig for det! Den skaper ordentlig godstemning både innenfor og utenfor ruta:-) Fugler er generelt koselige gjester.

  Jeg setter veldig pris på disse fugleinnleggene dine innimellom alt annet som hører hage til 🙂 🙂

 20. Nei, jeg har ikke dompappen som gjest hos meg.. Jeg har lest den forklaringa selv en gang, men hadde glemt det igjen (hva dompappnavnet stammer fra) Den er veldig fin! Jeg lurer på om den ikke kommer frem mer til foringsbrettet rundt disse tider….og juletider.. pga kulde og for dårlig med mat i skogen?? Jeg mener jeg har hørt noe om det iallefall..
  Jeg håper hunnen blir fornøyd med restauranten, så de blir værende en stund hos deg.. de er jo så søte…! 🙂

 21. Ja, dompap, er en nydelig fugl.
  Som trønder er jeg vant til å se mye av den.
  Men, her hvor jeg bor nå, i nord-norge, ser vi den sjeldnere.
  Jeg får også litt «julefølelse» av dompapen. :o)

  Klem fra Bente

 22. Joda, det stemmer nok det at mange fugler trekker til fuglebrettet på tidligvinteren, og at det for noen faller overens med jul. (men det stemmer absolutt ikke her, men så bor jeg jo midt i byen også da….)

  Jeg tenker ofte over hvor heldig jeg er kontra de som bor lengst nord. Flere fugler rett og slett. Men så har jo dere noen spennende som vi ikke har også da naturligvis.

 23. Vi mater fugler hele året og i vår (mai 2011)
  har vi hatt uvanlig mye Dompap. Flotte fugler!
  Tror kanskje de hekker i skogen rundt oss her
  i Trysil.

 24. Vi har ofte besøk av Dompapp. Vårt barnebarn på 7 år fortalte følgende historie om dompappen og rødfargen. Den fikk den fordi da hann dompappene hjalp Jesus ned fra korset fikk de så mye blod på seg at brystene deres ble farget røde. Ei søt lit historie iallefall.

 25. Jeg vet ikke om noen blant alle disse MANGE kommentarene (over minst 5 år?!!) har sgat i fra, men den lyd-linken du oppga i artikelen funket ikke. MEN jeg fant et lite mp3 opptak som virket da jeg prøvde det; håper det funker NÅ? Klikk på Dompap i listen her: http://dronte.fuglar.no/galleri/lyder.php
  Han er litt *skrikehals* synes jeg. 😉

  • Hei Karlene. Flott at du sier fra 🙂
   Lenken fra innlegget fungerer ikke lengre fordi Fuglar.no har flyttet filene sine. Jeg har planer om å oppdatere alle slike gamle poster, men prøver å finne en bedre kilde å lenke til, ettersom jeg er usikker på hvor lenge de får leve videre på Fuglar.no

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her