Fuglematere med lekkert design fra Eva Solo

Fugler liver opp på vinteren, og jeg forer ivrig for å friste fjærballene inn i min hage. Skal man fore så bør man ha en fuglemater, og det finnes en rekke ulike fuglematere i handel. De fleste er i plast og metall med litt kjedelig og teknisk utseende, men det finnes også fuglematere som blir som smykker i hagen. Og ettersom du gjerne har hengt de der de synes godt og de jo dessuten ofte dukker opp på bildene om du tar bilder av fuglene så er det jo hyggelig at de ser pene ut 🙂

Kresen spettmeis på skattejakt….

Eva Solo forkule:
Eva Solos minste og i mine øyne mest sjarmerende fuglemater. Nydelig munnblåst glasskule i enkelt design.

Jeg skal innrømme at den første gangen jeg fikk se bilde av denne så var jeg helt sikker på at det var en slik tingst som bare ser pen ut, men som ikke var funksjonell. Vel. Jeg tok feil. Det er nemlig gjemt et dreneringshull i bunnen på fuglemateren, og siden den er i ett sammenhengende glassstykke så er den relativt enkel å vaske. Den har dessuten den lille bonusen at fuglene ikke så lett får sølt ut solsikkefrøene. Jeg har kongerikets mest kresne spettmeis her, som gladelig slenger ut en tredve frø for å finne det rette om den får anledning til det…

OPPDATERT: ADVARSEL! Jeg har fått rapport fra to lesere (se kommentarfelt) som har erfart at fugl kan få problemer med å finne veien ut igjen. Jeg har selv nå i ettertid opplevd at en grønnfink ble så stressa i kulen når vi plutselig var fire personer rett under den at han ikke fant veien ut. Jeg hadde ikke tid til å la han roe seg ned så jeg løftet han ut, men trolig ville han ha funnet veien ut når han fikk roa seg. Jeg bruker fortsatt min kule sporadisk, men den er ikke lengre noen favoritt og jeg ville ikke kjøpt noen ny om den knuste.

.

Vi har grønnfinkinvasjon for tiden. 10 på og 30 under materen er ikke uvanlig!

Eva Solo fuglebrett
Eva Solo har to ulike fuglebrett, dette er den største og den rommer hele fem liter frø! (Den lille modellen ser du her). Fuglemateren består av tre deler. En spiss metallstang som du stikker ned i bakken, en plastdingst som danner bunn og glasskuppelen. Jeg ser at designeren har forsøkt å forme bunnen slik at fuglene ikke skal få skiti i maten, men det har ikke lykkes helt så plastbiten må du belage deg på å vaske av og til. Jeg vasker den når jeg fyller kuppelen, og da tar jeg også kuppelen et tak slik at den er fotofin. Begge deler er superlettvint å vaske.

Jeg synes materen er både pen og praktisk, men det aller beste ved den er at den er utrolig enkel å stikke ned i hagen akkurat der jeg ser den aller best. Den står nå midt i synsfeltet fra sofaen, men ikke lengre fra nærmeste busk enn at de mer engstelige fuglene har kort vei til gjemmesteder. Ulempen med en slik mater som dette er at fuglene søler mye frø ned på bakken, så det bør være relativt åpent under så fuglene kan spise trygt uten å bli overfalt av flyvende katter. Glasskuppelen sitter ikke egentlig fast, men er tredd ned over en plastdingst. Det vil si at dersom det blir meldt storm her så tar jeg nok inn kuppelen slik at den ikke blåser av og knuses, men jeg tror det må blåse ganske mye før dette blir et problem.

Eva Solo sine fuglematere er del av en hel utendørsserie, og er å få kjøpt i de aller fleste butikker som fører varer fra Eva Solo. Dersom de ikke har de inne så kan de bestille inn for deg. Her er noen av de butikkene du kan høre med: Til bords, Traktøren, Jernia, Kitchn, Design For Evig, Hødnebø og Rafens.
Den lille koster ca 300 kr, den store ca 1100 kr.

For ordens skyld:
Den lille fuglemateren har jeg kjøpt selv. Den store har jeg fått av Eva Solo.

Her kan du lese mer om fuglematere og fuglemating. Her kan du lese om hva fuglene spiser.

Også lurer jeg,  bryr du deg om utseendet på fuglemateren? Og om du så gjør, hvilken type fuglematere synes du er finest?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

38 KOMMENTARER

  1. Hei!

    Tusen takk for et veldig informativt og nyttig innlegg!! Har siklet på disse før, og tror nok jeg kommer til å skaffe meg en neste år til den nye hagen min. Her jeg bor nå har jeg ingen steder å henge en fuglemater hvor fuglene er trygge for kattene- og det er jo ikke en kattemater jeg har lyst på i hagen!! Og ja- designet er viktig også på fuglematere!! Tror kanskje forkulen du viser her er den fineste jeg vet om!

    Mvh, Eirin

  2. Du er så flink med fuglene:) Jeg har bestemt, litt med tungt hjerte, for jeg synes det er veldig hyggelig med fugler i hagen. Men katten her er helt utrolig til å fange fugler, og i høst har han kommet inn med maaange…sukk:( Så av hensyn til fuglene, så tror jeg ikke jeg skal invitere dem inn i den sikre død…
    Har du noen tips til hvordan jeg skal oppdra denne jegeren så blir jeg glad:) Lar seg vel neppe gjøre…

  3. Fin fuglemater du har. Klart vi må bry oss om de søte små fuglene. Her går det i frø og div ‘boller av fett med frø i’.
    Og den fineste fulgematern jeg har, er et lite laftet tømmerhus som pappan min har laga.
    Nå er det inne til tørk, slik at jeg kan få malt det. Men fuglene får maten på sin vante plass lell.
    Ha en flott uke:)

  4. Katter er en utfordring når man mater fugl, det er ikke til å komme rundt. Jeg sørger for å holde det ryddig rundt der hvor fuglen sitter og spiser slik at katten ikke kan gjemme seg vekk, (både akkurat der materen henger, og bakken under ettersom det alltid blir noe søl. Jeg jager dessuten alle katter jeg ser (med vann), kattekjær som jeg er så plager det meg å skulle jage de vekk, men, men. Helt fritt blir det ikke nå uansett ikke, og nå i høst har jeg holdt krig med en ny katt, satser på at den blir innekatt snart når kulda kommer…

    Koselig med hjemmelaget fuglemater da! Det vil jeg gjerne se Anne Katrine 🙂

    Takk for hyggelige kommentarer 😀 Det blir mye fuglefokus fremover i hagen her, så det er oppmuntrende at dere likte å lese om materene 🙂

  5. Vi har den store fuglemateren til Eva solo, men har ikke turt å sette den opp. Vi bor jo midt i byen, og må få opp gjerdet først. Gleder meg forresten til å lese bloggen din i Gamle hus og hager. Tjuvkikket litt på presentasjonen av de nye bloggerne 🙂

    Veldig koselig å bli «kolleger», Anne!!

    Ha en fin kveld 🙂
    Marie

  6. Oj, nå skulle jeg ønske jeg kunne hatt sånne matstasjoner rundt huset, kjempefine! Og veldig koselig med fugler… Men vi har 2 katter, så jeg har rett og slett ikke hjerte til det 😉

  7. Interessant med frittstående fuglebrett, det gir flere muligheter for plassering. En befrielse med stramt formspråk!

  8. Det var noen artige fuglematere. Jeg likte solo forkulen. Sist jeg tellet hvor mange spurver som var og spiste maten sin her i hagen,kom jeg til 52 stk da ga jeg opp og telle :-)) For da kom det en ny flokk også dro det en flokk. Artig å titte på fugler også er de så flink og gi meg beskjed når de er tom for mat.

  9. thihi Marie, gleder meg også 🙂
    Morsomt å høre at du har fuglebrettet du også, jeg forstår godt at du venter med å sette den opp til du har fått opp gjerdet, det er jo ikke grense for folks frekkhet.

    Anja, ja det var disse kattene da.. at de ikke heller kan holde seg til mus og rotter…

    Truls, ja, stramt formspråk er det så absolutt!

    oida, 52! Her har jeg hatt høye antall fugler på en gang, men jeg gir meg med å telle lenge før 52 gitt. Fugl er jo skjelden så rolig at de er en fryd å telle når de kommer opp i slike antall heller.

    Om noen har tips på andre typer fuglematere så er det bare å komme med de forresten. Favoritter i tre eller metall? Hjemmesnekra osv. Her er det lov å legge lenker!

  10. thihi Marie, gleder meg også 🙂
    Morsomt å høre at du har fuglebrettet du også, jeg forstår godt at du venter med å sette den opp til du har fått opp gjerdet, det er jo ikke grense for folks frekkhet.

    Anja, ja det var disse kattene da.. at de ikke heller kan holde seg til mus og rotter…

    Truls, ja, stramt formspråk er det så absolutt!

    oida, 52! Her har jeg hatt høye antall fugler på en gang, men jeg gir meg med å telle lenge før 52 gitt. Fugl er jo skjelden så rolig at de er en fryd å telle når de kommer opp i slike antall heller.

    Om noen har tips på andre typer fuglematere så er det bare å komme med de forresten. Favoritter i tre eller metall? Hjemmesnekra osv. Her er det lov å legge lenker!

  11. De automatene har jeg gått og siklet på en stund. Jeg synes de er så pene, men har vært i tvil om de virkelig kunne utføre den jobben de var ment for og så selvfølgelig er jeg en smule skeptisk etter som de laget av glass. Her blåser det ganske ofte og ganske mye så jeg er fremdeles i tvil. Kanskje jeg skulle begynne med den lille som henger, bare for å sjekke… jeg har virkelig lyst på både den lille og den store.
    Her er det noen grønnfinker og pilfinker som strør solsikkekjerne over en lav sko. Derfor hadde det vært kjekt med en frøautomat som holdt frøene der de skulle være.
    Jeg bryr meg om hvordan frøautomatene ser ut, men det viktigste er at fuglene FÅR mat og at de er plassert på et trygt sted.

  12. Det er jammen nyttig å få litt info om fuglematere. Jeg har gjort noen bomkjøp med matere som ikke fungerer særlig bra. Jeg måtte smile når jeg leste om den kresne spettmeisen. Her i hagen har vi en ordentlig gladgjeng med pilfinker. Når de kommer på besøk er det liv og sang og bare fest og moro, men de griser noe forferdelig. Kaste et dusin solsikkefrø ut, spise et frø, kaste et nytt dusin ut osv. Men jeg må jo bare like en så munter gjeng 🙂
    Gratulerer med spaltist jobben forresten, det er jo kjempeflott. Godt å høre at formen din er bedre 🙂

  13. Jeg er helt enig med deg Marit, det viktigeste er at man får matet fuglene (og at det er trygt og renslig så de ikke blir fanget/syke).

    Annette, kjepetips! den var jo riktig søt. Jeg har blanda erfaringer med sugekopper, men denne skulle jeg gjerne ha sett nøyere på.

    HildeC. Ja, jeg har flere matere sjøl, som enten ikke hadde godt design (feks for små hull i nettingen til at den kunne brukes), eller som gikk i stykker, eller som bare rett og slett blir for stygge å se på i lengden.
    Og takk for gratulasjonen med spaltisteringen og helsen 😀

    God helg alle sammen!

  14. Disse er så fine! Har gitt beskjed til julenissen at disse aller helst bør ligge under treet i år. Forøvrig helt enig med deg- dompap gir julefølelse. Har sett flere i år- det er så koselig. Har ingen fuglemater enda, men ser dem i treet rett utenfor stuevinduet.

  15. Jeg har to Eva Solo fuglematere. Er kjempefornøyd med både design og funksjon! Vi hadde tidligere en annen fuglemater, der fuglene hev ut halvparten av frøene på bakken, men etter vi fikk disse slipper vi alt sølet. Jeg har en med solsikkefrø og en med knuste meiseboller. Ser spettmeisene og spurvene velger frøene, mens de forskjellige meisene velger meisebollene 🙂 Kjempekoselig!

  16. NY KOLBE TIL STOR FUGLEMATER?

    Min mannn fikk den store Eva Solo fuglemater i gave til farsdagen i 2010 og vi hadde glede av den hele den kalde vinteren ifjor og småfuglene i nabolaget virket kjempefornøyde, men så hendte dette:

    Ved nedpakkingen etter matesesongen rengjorde jeg kolben, og det var da den sprakk. Ikke av varmt vann, men jeg tror tyngden av vann og tynt glass på toppen av kolben for det ble veldig mange små biter og nå er vi uten kolbe. Har noen løsning til oss hvordan skaffe ny kolbe når vi har resten og småfuglene her i Stavanger trenger mye mat igjen nå som også vi har fått veldig kulde.

    I dag er alle de røde bærene spist opp på vårt store kristorntre.

  17. Hei Helga
    Eva Solo selger løse kolber, så dette bør din lokale Eva Solo selgende butikk kunne ta inn (bestille). Jeg veit ikke hvor du bor, men dette er noen av de som fører Eva Solo: Til bords, Traktøren, Jernia, Kitchn, Design For Evig, Hødnebø og Rafens.

    Men jeg synes det var rart at den sprakk. Jeg vasker min kolbe en eller to ganger i måneden, og det går brillefint, men jeg fyller den ikke helt opp, og jeg setter den fra meg på en klut. Hm, kanskje jeg burde skrive noe om dette i posten, fint om du deler litt mer om hvordan du vasket den så kan vi finne ut mest mulig om hva som er best fremgangsmåte.
    Dersom du synes du vasket den pent så kan det være du skal ta kontakt med Eva Solo for reklamasjon. Kontaktifo: http://www.evasolo.com/page/internationalepartnere/
    Kolben skal jo tåle å vaskes.

    Og du, hehe, det er jo gjerne sånn at man har lyst på de røde bærene selv, men heller ikke mine fugler har vett på å vente til over jul med å ribbe barlinden…

  18. NY KOLBE TIL STOR FUGLEMATER?

    Min mannn fikk den store Eva Solo fuglemater i gave til farsdagen i 2010 og vi hadde glede av den hele den kalde vinteren ifjor og småfuglene i nabolaget virket kjempefornøyde, men så hendte dette:

    Ved nedpakkingen etter matesesongen rengjorde jeg kolben, og det var da den sprakk. Ikke av varmt vann, men jeg tror tyngden av vann og tynt glass på toppen av kolben for det ble veldig mange små biter og nå er vi uten kolbe. Har noen løsning til oss hvordan skaffe ny kolbe når vi har resten og småfuglene her i Stavanger trenger mye mat igjen nå som også vi har fått veldig kulde.

    I dag er alle de røde bærene spist opp på vårt store kristorntre.

  19. ser flott ut disse solo matere , men hvordan er de i forhold til nedbør og evnt muggel på maten .kan utfra bildet ikke se noe som beskytter frøene på den markplasserte materen.

    mvh nysherry

  20. Hei nysherry.
    Bunnen har drenering, og min erfaring er at vannet dreneres vekk. Jeg har heller ikke sett at dreneringshullet har fryst igjen, men det kan hende det blir et tema til våren når temperaturene svinger mer. Så lenge vannet dreneres vekk så dannes det ikke mugg, ikke innen jeg uansett synes det er på tide å vaske den iallefall.

    For. Bunnen må tas inn og vaskes av og til, da det kommer avføring på den. Veldig enkelt å ta inn, jeg tar inn min når jeg fyller på kolben.
    En ulempe har jeg dog oppdaget, bunnen kan fryse fast til metallstanga den står på, og da blir den vrien å få av. Jeg har ikke noen god løsning på dette enda, min er inne til vask nå, og jeg vurderer å ha på noe antifrys greier ala det man har i billåser for å forhindre at den fryser fast igjen, tror det vil funke.

  21. Jeg må få komme med en advarsel om fôrkulen til Eva Solo! En ettermiddag jeg kom hjem fra jobb, lå det en stakkars dompap og spant inne i kulen! Den hadde rett og slett tippet over kanten og havnet inne hos solsikkefrøene. Jeg hjalp den ut etter beste evne og den fløy avgårde, litt fortumlet, men dog. I ettertid har jeg angret bittert på at jeg ikke knipset et bilde, for Eva Solo tror ikke på meg (det vil si: de svarer ikke på henvendelsene mine) og etter en periode med intens lobbyvirksomhet hos mine lokale butikker, har jeg måttet gi opp. Fôrkulen er tydeligvis populær som aldri før…

  22. Takk for at du forteller dette.
    Mine fugler sitter ofte inne i forkulene, og kommer seg fint ut selv når det kun er litt frø igjen nedi den. Det kan kanskje være at dompapen din var litt sliten og skadd og at det var derfor han ikke kom ut? Uansett, takk for verdifull informasjon!

  23. Eva Solos glasskulemater er ikke god nok dersom den ikke hele tiden er fylt helt opp til åpningene med fuglefrø. Jeg har måttet redde ut flere småfugler som ikke har klart å finne veien ut igjen når det har vært lite mat igjen.
    Ellers er den fin å se på, derfor kjøpte jeg den. men en liten felle for de små bevingede.
    Den er nå kassert.

    Kari

  24. På fugleforingsfronten har vi hos oss alt fra laftede stabbur i miniformat via lampeskjermer og annen gjenbruk til den store kolben fra Eva Solo. Et «usynlig» brett i plexiglass fra Gros Hage som er festet direkte på vindusglasset er også en del av utvalget.
    Klart det estetiske er viktig også når det gjelder fuglenes foringsplasser!! Men jeg liker også å leke litt og se muligheter i tilsynelatende «ubrukelige» ting.

    Fortsatt fin kveld til deg.

    Marianne

  25. Hei!
    Min erfaring med Eva solos kule er at fuglene ikke tørr spise av den. Har hagen full av fugler, men de holder seg til de andre materne. De er veldig nysgjerrige på kulen fra Eva solo. Og sitter utenfor og hakker i glasset, men virker som de sliter med å finne åpningen?!

    • Hei. Så fint med tilbakemelding på dette! Flott med varierte erfaringer. Jeg har hos meg sett at noen av fuglene kakker på glasset, men her har de alltid funnet ut av det ganske raskt.

  26. Hei, vil bare advare mot denne materen.

    Dette er et eksempel på flott design som vi mennesker setter pris på, men som kan være direkte dødelig for fuglene.

    Denne og mange andre fuglematere er designet slik at fuglene bokstavelig talt driter i matfatet. Når nestemann kommer og spiser så forsyner han seg av uren mat, og eventuelle smitter sprer seg raskt. Salmonella er en vanlig og dødelig sykdom som sprer seg raskt på denne måten. Hundrevis av fugler kan på kort tid være innom materen om vinteren, og du kan uten å vite om det være årsaken til at titalls fugler blir smittet og dør.

    Velg fuglematere som er utformet slik at fuglene tvinges til å sitte med stjerten bort fra selve maten.

  27. Katt og fugler: etter at katten har fått kattehalsbånd med bjelle, hører de fleste fuglene når katten er i nærheten. De snur seg etter lyden på bjellen og får øye på katten. Dessuten vil katter egentlig være inne mye. Spesielt om natten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her