Julete mosekos på trykk!

Jepp, nå er julenummeret til Gamle hus og hager ute :) Artikkelen kan leses på nettsiden

Dette er altså min første artikkel på trykk, og jeg er både stolt og glad over at Gamle hus og hager ønsker meg som spaltist/blogger :)

Når jeg ble invitert til å skrive for Gamle hus og hager så var jeg ikke i tvil om hva mitt bidrag for dette nummeret skulle være. Det bare måtte bli noe om mosedekorasjon, naturligvis :) Etter litt fundering landet jeg på mosefigurene. Konseptet er enkelt, og resultatet kan bli ganske så raffinert. Jeg har brukt ulike typer mose og lav som enten presses ned i pepperkakeformer mens de er fuktige, eller om mosen er i flak så legger jeg formen på og klipper rundt. Så tørkes de med formen på på 50 grader i stekeovn. Som dere ser har mosen og laven meget ulik struktur og farge, og om noen lurer, jeg har ikke jukset hverken med lim eller farge! Disse figurene kan henges opp, stilles opp, limes fast eller rett og slett legges på bordet. Og i år fikk jeg den strålende ideen å kante de med bånd, superlekkert for bordpynt feks.

Jeg har lagt ut noen flere bilder av mosejulepynten på facebooksiden, titt gjerne innom der (åpent for alle, uansett om du har facebookkonto eller ei).

(Og pst, jeg er ikke alene blogger i bladet. Marie fra Livet i Fattighuset er også med!)

42 KOMMENTARER

 1. Gratulerer igjen kjære deg.
  De har ikke bladet her på butikken, må til mer sentrale strøk for å kjøpe det, men kjøpes det skal det!
  Så lekker mosepynt, dette var kjempefint!!!
  Ønsker deg en fortsatt fin tirsdag.
  Klem Mio

 2. Så gøy, Anne – gratulerer – en strålende ide!!! Ser at vi skal plukke mose til helgen om den lar seg spikke løs… Det har jo blitt super kaldt!!!
  Veldig hyggelig å titte inn til deg.
  Klem Hilde

 3. :)
  Det er jo veldig kjekt å få slik skryt kan dere skjønne! Tusen takk alle sammen :)

  En kan aldri få nok mose i hus! (eller i kasser i hagen egentlig. Jeg lagrer jo mitt ute).

  Flott om dette kan inspirere :) Ikke alle moseslagene er like egnet, det må liksom henge sammen, men med litt fikling og utprøving så går det overraskende bra med mange ulike slag. Reinlav er jo kjempegrei, den henger veldig godt sammen om den presses litt sammen, skjegglav og rabbeskjegg like så. Torvmosen må legges i lag og litt press, men så holder den fasongen godt, og alle moser som vokser i flak er jo kjempegreie. Spesielt det som vokser på stein og har tynne tette matter av røtter.

 4. Anne!!!! du er i vinden som aldri før!!! :-))) både her og både der det. BOK og eget tv-program neste jente.

  Hilsen fra selvutnevnt leder for heiagjengen.

 5. Så flott! Artig at «kjentfolk» er med i magasinet! Og de hjertene ble jo så fine! Visste ikke det fantes så mange forskjellige mosesorter :) Ha en finfin uke videre! KLem

 6. :)
  Det er jo veldig kjekt å få slik skryt kan dere skjønne! Tusen takk alle sammen :)

  En kan aldri få nok mose i hus! (eller i kasser i hagen egentlig. Jeg lagrer jo mitt ute).

  Flott om dette kan inspirere :) Ikke alle moseslagene er like egnet, det må liksom henge sammen, men med litt fikling og utprøving så går det overraskende bra med mange ulike slag. Reinlav er jo kjempegrei, den henger veldig godt sammen om den presses litt sammen, skjegglav og rabbeskjegg like så. Torvmosen må legges i lag og litt press, men så holder den fasongen godt, og alle moser som vokser i flak er jo kjempegreie. Spesielt det som vokser på stein og har tynne tette matter av røtter.

 7. Hei, så flott !!

  Gratulerer med artikkelen ! Og den mosepynten er då berre genial !

  Ønsker deg en fin onsdag og mange fine novemberdager med kjekk førjulsaktivitetar.

  Eg veit om ei som skal prøve seg på bjørkekrans og mosehjerter :)

 8. Tusen takk til hver og en av dere for at dere tar dere tid til å fortelle meg at dere liker dekorasjonene og at jeg er på trykk :) Jeg tror ikke dere kan forstå hvor mye det betyr for meg med slik tilbakemelding!
  Det er mye kjekkere å lage ting når man ikke er alene om å se det. Det er godt å bli sett faktisk :) Ikke sånn å forstå at jeg ønsker at alle skal kommentere alltid, men jeg setter altså stor pris på hver enkelt kommentar, om dere skjønner :)

  Så *klem* til hver enkelt!

 9. så morro Anne..og takk for flott inspirasjon. Jeg plukket med meg en del mose som ligger ute..og bare venter på at jeg skal lage noe av den.:-)

  Men trenger noen pluss grader for å få den løs nå tror jeg.:-)

 10. *smiler*
  Tusen takk for hyggelig tilbakemeldinger :)

  PST: Gry, hehe, tips: Legg mosen i kasser (når du har fått den løs) Jeg har vært borti det problemet der sjøl, så nå står alt i plastkasser, som står oppå noe slik at det ikke fryser fast og jeg kan ta hele kassa inn når jeg vil ha litt mose :)

 11. *smiler*
  Tusen takk for hyggelig tilbakemeldinger :)

  PST: Gry, hehe, tips: Legg mosen i kasser (når du har fått den løs) Jeg har vært borti det problemet der sjøl, så nå står alt i plastkasser, som står oppå noe slik at det ikke fryser fast og jeg kan ta hele kassa inn når jeg vil ha litt mose :)

 12. Hyggelig å høre Dorthe, og takk for det Margrethe.

  Men for ordens skyld. Det er ikke egentlig MIN ide dette, jeg fikk ideen via Ramme Alvor i fjor, som igjen hadde fått den fra Modern Country, som igjen hadde fått den fra en bok… Som med alle slike gode ideer så legger alle til litt nytt og pusser det i sitt eget bilde, og det håper jeg leserene gjør også, og skaper sine egne mosefigurer :)
  (Det ligger lenke til fjorårets bloggpost om disse form-figurene mellom artikkelen og kommentarfeltet)

 13. Gratulerer med artikkel i bladet som jeg fikk kjøpt i går.
  Likte mosepynten din veldig godt.

  Jeg liker dette bladet veldig godt og kommer nok til å fortsette med å kjøpe det. Mye interessant lesestoff og masse fine bilder.
  Og så får det nytt navn fra neste nummer:)

 14. Gratulerer med artikkel i bladet som jeg fikk kjøpt i går.
  Likte mosepynten din veldig godt.

  Jeg liker dette bladet veldig godt og kommer nok til å fortsette med å kjøpe det. Mye interessant lesestoff og masse fine bilder.
  Og så får det nytt navn fra neste nummer:)

 15. Hei Margrethe og Elsa, så kos at dere likte bladet! Jeg synes det er et flott blad som har fokus på substans mer en glans. Flotte bilder, men bildene er vanligvis ikke flotte bare for å være flotte, de forteller mer om hus og historie (og hage).

  Husk at man kan abonere om man er fan, da kommer det i posten og noen dager før enn i bladhylla ;)

 16. Dette ser både fint og morsomt ut! Gratulerer som spaltist i Gamle hus og hager! Jeg må helt inn til byen (Bodø) for å få tak i blader som dette, ellers kan jeg vel gå inn på nettet og ordne meg et abonnement? Ha ei fin helg! :)

 17. Takker for skryt :)
  Torhild, du kan kjøpe abonemang på nett ja, da får du det i postkassa en par dager før de kommer i butikk også ;)
  Om du besøker nettsiden så finner du ulike artikler lagt ut, så ser du om dette er et blad for deg :)

 18. […] Noen typer mose settes i på høykant, feks regnlav og annen mose som danner sammenhengende flak. Prøv å komprimere de slik at du dytter inn et flak som er noe større enn selve forma, det vil gjøre at den henger bedre sammen. For moser som ikke danner tepper så kan du legge den i forma lagvis og så tørke under litt press, dette fungerer godt for eks torvmose og hengelav. (Jeg har ikke pepperkakeformer her nå så jeg fikk ikke vist detaljert, men om det er ønskelig så kan jeg lage en detaljert forklaring om en par uker, dersom du ønsker det så si så i kommentarfeltet) Se her for flere bilder og forklaring. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her