Bind en vintergrønn krans! (video)

Har du vintergrønne busker i hagen? Eller bor du nær en skog? Vel, da kan du lage deg de flotteste kranser selv, på en to tre. Nesten uten kostnad. Og om du ikke har tilgang på gratis materiale så er det alltid vintergrønt å få kjøpt på gartneri og torg, så sett i gang!

I dagens video forklarer jeg hvordan du kan binde en krans ved å surre vintergrønne grener fast på en grunnkrans. En slik grunnkrans kan du kjøpe i halm, eller binde selv ved å surre grener eller tykk ståltråd.

Du trenger:
* Grunnkrans av myke grener, eller tykk ståltråd, eller kjøpt halmkrans
* Tynn ståltråd for å feste det grønne med
* Vintergrønt
* Og om du har lyst, dekor.

Kransbindemetoden er enkel, og gir rom for mange ulike materialer, ikke bare vintergrønt. Men det er nå vintergrønt som er mest aktuelt nå på vinteren når blomster og lyng er dekket av snøen. Husk, krans er ikke bare for å henge opp, den kan også legges på bordet som en mansjett rundt lys eller bolle.

Måter å fordele/ plassere pynt på krans.

Når du har en base som denne ferdig så er det veldig lurt å prøve seg frem ved å legge pynten utover uten å feste den til du har funnet ut hvordan du vil ha pynten. Jeg foretrekker å feste en og en sort pynt av gangen, begynner med de som kommer til å synes mest. Her har du fire ulike plasseringer du kan vurdere, men det finnes naturligvis uendelig mange andre muligheter også.


Bilde 1: Pynt ett enkelt punkt ved feks bånd, kan være både øverst og nederst på kransen.
Bilde 2: Også kun ett sted, men her er det en hel gruppe med pynt. Kan også plasseres øverst og nederst, eller litt på siden. Dersom gruppen plasseres på siden så er det penest om den ikke er helt symmetrisk.


Bilde 3: Tre grupper. Du kan la de være like store, men jeg synes det vanligvis blir penest om du lar den ene gruppen være større enn de andre. Unngå kranser med to eller fire grupper, det blir vanligvis ikke like pent som ved oddetall.
Bilde 4: Pynten er spredt jevnt utover hele kransen. Du kan også her velge å samle mindre element i større grupper, feks tre mindre kongler sammen mange steder.

Håper videoen kan hjelpe de som har lyst til å lage krans, men ikke veit hvordan. Har man lyst har man lov, og det er bare å kaste seg uti og prøve!
Og husk. Jeg vil gjerne høre fra dere hva dere synes om krans, og ikke minst, kom med deres egne tips og erfaringer!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

31 KOMMENTARER

 1. 🙂
  Jeg synes det er så kjekt å kunne vise og forklare, setter selv stor pris på videoveiledninger jeg finner, og det er hyggelig å kunne bidra.

  Takker for finfine hilsener, og flott at du deler på Facebook Magny 🙂

 2. Å… denne instruksjonen skulle eg jo ha sett før helga… Hadde juleverkstad her i helga og då prøvde eg meg på min første krans… Men, den vart no ikkje så verst igrunnen… 😉 Men, fekk litt tips til korleis eg skal gjera det neste gang her ja… 😀
  Takk for at du deler!
  Klems

 3. Kjempefin krans!

  Skulle ønske jeg var like flink som deg til å benytte meg av naturens skattkammer til slike kreative sysler. Det finnes så mange vakre ting der ute. Bloggen din er en fabelaktig inspirasjonskilde! 🙂

 4. Nydelig resultat og fin instruksjon!
  Kan jeg bidra med to små ting?
  Tradisjonelt binder man kranser medsols – det har med symbolikken i solens og årstidenes gang. Altså motsatt retning av det du gjør.
  Og saksen: får den ikke veldig vondt av å klippe ståltråd?
  Bruk avbiter, så holder saksen lenger til papir:-)

  Tusen takk:-)

 5. Tusen hjertlig takk for kjempehyggelige tilbakemeldinger alle sammen! *klem*

  og Hanna, takk for tillegsinfo. Interessant at man tradisjonelt binder kransen andre veien, det visste jeg ikke. Og saksa er en dedikert metallklippesaks, har ørten tenger og avbitere også, men saksa er enklere å jobbe med 😉 Tråden er så tynn at saks klipper bedre enn tang, men jeg bruker altså en annen saks for papir, og en helt annen saks for stoff. Her degraderes saksene ettersom de svekkes.

 6. Kjempebra video, Anne! Bjørkekransen min frå i haust er blitt litt sliten no, eg trur jammen den skal få seg nye klær av vintergrønt. Eg likar veldig godt at du blandar ulike materialer, eg kan jo tipse om at juleroseblader og salvie også er fine vintergrønne vekster til sånt (salvien er riktignok ikkje så veldig holdbar). Og gravmyrt også, den har jo lange «strengar» som eg syns er fine til å surre runt kransen tilsutt. Og eføy, sjølvsagt, som fins i både einsfarga grønt og med ulike tegningar i kvitt eller gult.

  Takk for at du delar med oss!

 7. Nydelig resultat og fin instruksjon!
  Kan jeg bidra med to små ting?
  Tradisjonelt binder man kranser medsols – det har med symbolikken i solens og årstidenes gang. Altså motsatt retning av det du gjør.
  Og saksen: får den ikke veldig vondt av å klippe ståltråd?
  Bruk avbiter, så holder saksen lenger til papir:-)

  Tusen takk:-)

 8. Hei.

  Lurer på hva jeg skulle gjort uten denne bloggen…? Jeg er helt fersk i geamet og har funnet masse nyttig her inne!! Har ett spørsmål…hvis du har anledning..? jeg får ikke opp alle følgerene mine.. antallet som vises på bloggen stemmer ikke med de som står på «min side» viser 6 mindre på bloggen. jeg lurer på hva jeg kan gjøre med dette? Synes det hadde vært så greit å vite hvem det eventuelt er..:)

  Så hvis du har tid og har noen tips…tusen takk for det!!

  Haei flott uke videre:)
  -guri-

 9. Så hyggelig at dere likte videoen Kari og Elisa 🙂
  Takk for tips til blader Elisa, spennende med salvie. Julerosen er nedsnødd, men jeg er helt enig, flott bladverk som holder godt.

  Guri. Dessverre. Det du beskriver er et problem jeg ikke kjenner til eller veit hvordan gripe tak i. Har ikke kapasitet til å pønske på det heller. Men det kan være at noen har satt opp i sin profil at det ikke skal vises hvem de er når de følger, tror det er mulig, men dette er mest gjett fra min side.

 10. Så hyggelig at dere likte videoen Kari og Elisa 🙂
  Takk for tips til blader Elisa, spennende med salvie. Julerosen er nedsnødd, men jeg er helt enig, flott bladverk som holder godt.

  Guri. Dessverre. Det du beskriver er et problem jeg ikke kjenner til eller veit hvordan gripe tak i. Har ikke kapasitet til å pønske på det heller. Men det kan være at noen har satt opp i sin profil at det ikke skal vises hvem de er når de følger, tror det er mulig, men dette er mest gjett fra min side.

 11. Så kjekt tips Elisa! Jeg ville nok ha hatt en enkel kvistkrans i bunnen, før avisen, for å være sikker på at det holder seg sammen og rundt, men flott for å padde om man vil ha mer volum 🙂

  Og god jul tilbake!! *klem*

 12. […] Denne kransen er bundet med lav, men du kan bruke akkurat samme metoden for å binde med mosetuster eller med ulike typer vintergrønt. Og, det er enkelt! Dette må du slettes ikke være veldig handy for å få til, men litt tålmodig må du være om det er første gangen. Denne kransen er laget med lav, det er muligens hakket enklere å binde med vintergrønt (se video hvor jeg binder vintergrønn krans). […]

 13. Så fint 🙂 har laga krans etter veiledningen din og det gjekk kjempefint. Sprayer du kransene med noe for at dei skal holde seg bedre og få litt glans? Og eventuelt kva ?

 14. Så fine. Dette må jeg prøve. Holder det grønne seg gjennom vinteren, eller må jeg gjøre noe for at det ikke skal drysse osv?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her