Bok: hager i Norge

Jeg elsker hagevandringer, og ettersom jeg ikke er i form til å vandre så foregår mine hagevandringer via bøker eller på nett. Boken hager i Norge er nettopp en hagevandring i bokformat. Du tas med inn i 32 ulike hager, hager som virkelig inspirerer og viser mangfoldet.

Boken er skrevet av Arild Sandgren, som bla er redaktør for Hagen for alle den norske utgaven av Allt om trädgård. Bildene er tatt av Nils Petter Dale, og boken er utgitt på forlaget Intermekanika.
Den er på 304 sider, trykket på tykt ark med matt finish og med stive permer. Relativt stor bok med sine 24×30 cm, noe som sammen med tykkelsen på arkene gjør at boken blir ganske tung, (1,8 kg), du er herved advart 😉

Boken koster ordinært ca 450 kr, men Bokkilden har den til til 389 kr.

Dette er en bok for å drømme seg vekk. Den tar deg med inn i hagen, og viser både helhet og detalj på en intim og avslappet måte.  Bildene står i fokus, og følges av en lett tekst som beskriver hagen og stemningen den har. Boken er en typisk «bla i bok» som ikke må leses fra perm til perm for å gi mening.

Teksten og bildene forsøker å formidle opplevelsene i hagen og ideen bak denne, og tar både tak i de store dragene og viser frem detaljer. Det er hagene som står i fokus. Hagens unikhet slik den fremstår hver enkelt plass. Vi får vite hvor i landet hagen ligger, men hageeieren er ikke presentert. Og selv plantevalget står i bakgrunnen. Der det er spesielt relevant nevnes plantene med navn, men som oftest er de å anse som en del av helheten, for inspirasjon til å ta egne valg. Det er heller ikke inkludert hageplaner eller andre skjema. Og alle bildene er fra sommertid, med de begrensninger det medfører for de store vyer.

Hagene vi inviteres inn i er fascinerende ulike. Alt fra en bitte liten balkong, til en tett kolonihage, til en idyllisk sørlandsbyhage til Flo og fjæres kjempeanlegg. Jeg må dog skyte inn at alle hagene ligger i Sør-Norge, men ettersom boken ikke legger vekt på plantevalg så tror jeg ikke dette skulle være til hinder for at dere som har mer uheldig klima skulle ha glede av den.

Hager i Norge er ikke en «slik gjør du det» bok. Den har fokus på å formidle stemningen i hagene. Men det er gjort plass til noen småtips eller faktaopplysninger innimellom der det er relevant for den enkelte hagen. Når du leser om Helenes hage på Toten så får du tips til noen trofaste stauder, når du leser om Sørlandshagen står det litt om trekk (vind) og hvordan begrense denne, og under kapittelet om Takhagen trekkes det frem noen gode plantevalg som minimerer behovet for vanning.

Etter min mening lages det altfor få norske hagebøker som primært har som mål å vise hagen og inspirere. Bøkene har som oftest et nytte og faktafokus. Nettopp derfor synes jeg denne boken er et friskt pust.
Har du lyst på inspirasjon, å drømme deg vekk, sige inn i hagekos, ja da er dette boken for deg!

NB: Alle bilder i denne bloggpost er pressebilder fra boken. Bildene blir større om du klikker på de, og da kan du bla deg fra bilde til bilde ved å klikke på høyre side av bildet.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Høres ut som en flott bok, og bildene er inspirerende. Slike bøker som viser hager er jeg alltid på utkikk etter, så denne må jeg skaffe meg!
  Tusen takk for tipset, Anne 🙂

 2. Dette var spennende!
  Noe å ønske seg også etter jul mens vi lengter til våren!
  Tusen takk for tips og inspirasjon helt siden jeg begynte å blogge i februar.
  Ønsker deg et riktig godt nytt år

 3. Hage… jeg drømmer om en vill, vakker, litt romantisk og litt stram hage…. og så har jeg bare ikke peiling… begynte så smått på sensommeren, er spent på om staudene faktisk vil komme igjen… og om de vil trives… Håper en hagearkitekt bare tumler innom og tilbyr seg å fikse hagen min… 🙂 men inntil det skjer, så får jeg bare prøve litt selv…
  Var litt godt å se sommerbilder, selv om jeg er glad i vinteren 🙂
  Fortsatt god romjul! Og godt nyttår!
  klem
  Lise

 4. Skønt med en flot og tung bog med lækre billeder så man kan drømme sig lidt væk fra sne og frost…..det har vi alle brug for ind i mellem.

  Fantastisk at komme forbi en rigtig fugleelsker på min blog-rundfart :0)

  Godt nytår Dorthe

 5. Boken står absolutt på ønskelisten, sammen med et par andre:) Jeg ønsker deg et godt nytt år, og vil takke for all inspirasjon, kunnskap du har gitt i året somm har gått. Både bloggtips, og hagetips, bøker og tv programmer jeg kunne nevnt masse mer:) Jeg ønsker deg en super nyttårskveld, og gleder meg til å følge med deg i det nye året:) Klem

 6. Nå har jeg tittet og lest. Mye bra, men ikke alt. Det er mye uklare bilder. Sikkert «kunst», men det er skjemmende i en hagebok. Helens hage er bedre fotografert i hennes egen bok. Jeg hadde store forventninger fra den første i-butikken-tittingen før jul, men ble skuffet nå 🙁

  Mitt eksemplar er forøvrig fra 2012;-)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her