Isskåler for gourmetservering av fugler

Jeg legger mye omtanke ned i hva jeg forer fuglene på, og da er det litt artig å lage til noe pent å spise av også, eller hva?

Isskåler er enkelt og raskt å fryse, blir meget delikate, og gir null oppvask. En isskål kan du enkelt lage ved å sette en plastskål oppi en annen plastskål med vann. Tape den lille plastskålen ned slik at isen fryser til i skålform.

Jeg lager skålene ganske grunne, da det ikke er noe poeng at de er dype for så setter bare fuglen seg nedi og spiser, og der ser jeg de jo ikke. Dessuten roter fuglene noe innmari, både spettmeisen og svarttrosten elsker å gå på skattejakt og er overbevist om at det beste frøet ligger på bunn. Se bildet under, eller fjorårets isskålbilder. En annen ting er at fuglene også har en tendens til å skite der de spiser. Det er verken pent eller hygienisk. så da er det greit at skåla ikke varer mer enn en uke eller to før jeg kaster den og lager en ny.

Svarttrost på skattejakt..

Slike skåler er ypperlige for fettblanding. Det vil si hjemmelaget meisebolle. Jeg har skrevet en oppskrift på dette før, men i korte trekk så er det bare å smelte fett og blande i det du har som fuglene liker (se oppskriften for forslag).

Blåmeis på et isfat, funker fint det også for fettet fryser fast

Jeg bruker også skålene for å legge frukt i, både fersk frukt som epler og tørket som svisker. Akkurat sviskene må jeg lime fast, ellers stikker bare trosten av med den opp i et tre, og da får jeg jo ikke se på. Så da heller jeg litt vann i skåla slik at svisken fryser fast, eller jeg kan helle fett i, eller rett og slett blande inn svisken i den før omtalte fettblandingen.

Du kan også legge solsikkefrø, nøtter, brødbiter, havregryn, kokte poteter, og oppsop fra bunnen av kjøkkenskuffen i skålene (med mindre det er salt). En eller annen fugl synes sikkert det er riktig så digg 🙂 Husk, jo mer variert meny du tilbyr, jo flere fugl får du besøk av. Les gjerne her for tips på hva fuglene spiser.

Kjøttmeis troner på isskålene 🙂

Men husk på to ting:
– Sett skålen slik at det ikke blir en dødsfelle for småfuglene. Dvs, tenk over om katter kan gjemme seg og angripe.
– Ikke lag til mer mat enn at det går unna på en uke eller to. Maten kan bli uhygienisk og muggen og ekkel når den er i en åpen skål.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

27 KOMMENTARER

 1. Flotte skåler, dette var smart.
  Takk for tipset.
  Så nydelige bilder du viser at fuglene, herlig.
  Sitter akkurat og ser på 2 kråker som er i Koreagranen vår og prøver å løse mysteriet med
  meiseballene som henger der.
  Ønsker deg en fin ny uke.
  Klem Mio

 2. Så koselig, flott tips. Har endelig fått laget lyslykt nå får jeg prøve ut noen mat skåler. Passet egentlig bra med en kuldeperiode nå for i fryseren er det ikke plass, lager de ute på trappa:)
  klem fra marilyn

 3. Flotte skåler, dette var smart.
  Takk for tipset.
  Så nydelige bilder du viser at fuglene, herlig.
  Sitter akkurat og ser på 2 kråker som er i Koreagranen vår og prøver å løse mysteriet med
  meiseballene som henger der.
  Ønsker deg en fin ny uke.
  Klem Mio

 4. Hei Anne!
  Jeg har nominert deg til Tordenbloggen i år. De skulle ha 15 nominerte og jeg vet ikke hvordan de gjør det – om de trekker mellom de som blir foreslått eller hva. Så jeg er ikke sikker på om du blir med videre. Men jeg håper det!

  Du finner begrunnelsen min nede i kommentarfeltet et sted her på denne lenken: http://tordenbloggen.sonitus.o

  Lykke til, Anne!

 5. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger på skålene, det varmer 😀

  Og Kari. Tusent-tusen takk for de flotte ordene dine. Jeg setter stor pris på at du nominerer meg for Tordenbloggen, og begrunnelsen din gjør godt å lese!! 😀

 6. Tusen takk for tipset, Anne! Det skal prøves ut med det aller første. Du er en utrolig kreativ person og en stor inspirasjonskilde! Jeg er så glad for at jeg fant deg og bloggen din her inne. 🙂

 7. Kjempe flotte skåler Anne !
  Jeg har allerede laget masse god mat til småfuglene mine,etter alle dine tips 🙂 Jeg har ca. 50 fugler på en gang og det er en fryd og glede å se på dem 🙂
  God natt !

 8. Så enkelt og sååå smart:)Blir alltid inspirert av å dukke innom bloggen din så nå blir det isskål-produksjon her også:)) Takk for tipset…igjen:)

 9. Jeg gir meg ende over- for en brilliant ide!! Vakre bilder er det også, bare nyter det jeg!! Takk for tips!

  Ler.. med tanke på hva du skrev om svarttrosten og pilfinken, de tror det beste er gjemt på bunnen.. jammen en god beskrivelse det!! 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her