Ornamentene på fuglejuletreet 2010

En av de triveligste juletradisjonene her på Moseplassen er å lage juletre til fuglene. Jeg har vist en video av treet og den freidige svarrtrosten tidligere, og her er noen bilder av gjestene og maten. Begge deler er jo å anse som ornamenter på treet.

Jeg forklarer hva pynten er i videofilmen, men treet er altså pyntet utelukkende med slikt som fuglene spiser: Epler, druer, rosiner, brød og fettblanding (meisebolle-spesial).

Det har dessverre ikke vært så mye fugl i hagen i det siste, iallefall ikke akkurat når jeg har hatt overskudd til å fotografere. Mye mat igjen, og treet kommer nok til å stå så lenge det er pent, for det er jo finfint for fuglene å gjemme seg i.

OPPDATERT: Se også 2012 utgaven av fuglejuletreet

Svarttrost og sin favoritt rosinhjertet. Flaggspetten med sin favoritt fettgrisen
Blåmeisen småspiser litt på alt, ikke brettu kar dette.Bildene over blir større om du klikker på de, og viser:
Kjøttmeis som turner i brødgirlander laget av loff, svarrtrost hanne som strekker seg etter rosinene, blåmeis som er så lett at han kan henge på hjertene og en svarrtrosthunne.
Blåmeis som troner over brødgirlander, kjøttmeis med valgets kvaler, kjøttmeis på en fettgris, og den unge svarrtrosthannen og hans strippede rosinhjerte.

En ung og tillitsfull svarttrost, og en noe eldre og meget fornøyd hageeier 🙂
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. Artig med bilde av gjestene dine. Her kom fuglene fram nå som det ble mildere. Kanskje de satt stille og varmet seg tidligere og sparte på energien? Håper du får mere besøk etterhvert. (Og før alt det gode blir nedsnødd)

 2. Det er det mest kreative juletre jeg har sett noensinne! Du er jammen flink =) Det er jo mye bedre enn å ha et «kjipt» pyntet tre inne!
  Tusen takk for fin kommentar på bloggen min, og tenk om du kunne komme på besøk! Det hadde vært veldig koselig!
  Klem!

 3. O hildrande du Anne!!

  I mitt neste liv skal jeg komme tilbake, enten som katt til Gunda min, eller som en liten pip pip i hagen din, og aldri aldri om jeg skulle øsnke å fly vekk 🙂

 4. En helt fantastisk idé! Dette må jeg prøve å huske til neste år… Vi har hengt ut meiseboller og fuglened, men neste år må innsatsen økes, ser jeg 🙂
  godt nyttår, Anne! Må se om jeg finner noe frostig til januarkonkurransen!
  Klem
  Lise

 5. Hei Anne
  Flott idè med fuglejuletre, pyntet med bare godsaker…ser ut som de små storkoser seg 🙂
  …det hadde nok ikke gått så bra hos meg, ser bare hvor lyst hundene har på meisebollene jeg har hengene oppe i bjørken 🙂
  Koselige bilder, ønsker deg et riktig Godt Nytt År!!
  Klem Bente

 6. Så heldige fuglene dine er 🙂 som alltid, må man vel si… Ønsker deg et herlig nytt år, gleder meg til å følge med videre og takk for trivelige hilsener hos meg. Klem

 7. Hei Anne
  Flott idè med fuglejuletre, pyntet med bare godsaker…ser ut som de små storkoser seg 🙂
  …det hadde nok ikke gått så bra hos meg, ser bare hvor lyst hundene har på meisebollene jeg har hengene oppe i bjørken 🙂
  Koselige bilder, ønsker deg et riktig Godt Nytt År!!
  Klem Bente

 8. Hei :-). Har jeg sagt Godt Nytt År? Hvis ikke, så sier jeg det nå! Godt godt nytt år, Anne (klem).

  Jeg elsker denne ideen din, og til neste år må vi lage fuglejuletre også. Det er rett og slett en knallide! Og du må passe på å ta den med i magasinet neste år!

  Jeg lurer litt på om du binder fast tråden/girlanderen så du er helt sikker på at ingen fugl klarer å filtre seg inn i den og så dra den med seg for så å få problemer med den? Jeg kan tenke meg at det er smart. For da finner man jo fuglen med en gang og kan hjelpe den løs. Eller bruke litt tykk snor så den ikke kan filtre seg inn i noe.

  Humre – jeg hadde noen fiffige fantasier om lang-tunget hakkespett og kaldt-metall-hesjetråden som jeg henger de hjemmelagde fettbollene i (på bloggen). Men det er heldigvis bare tulletanker. Jeg gleder meg til å tre allverdens morsom mat inn på stålhjerter og fylle pepperkakeformer neste jul.

  Så kommer en liten utfordring. Har du noen tips til utepåskepynt til fuglene??

 9. Hei Kari, jeg tar utfordringen!
  Men må nok pønske litt…

  Ja, jeg prøver å være nøye med at maten ikke skal bli dødsfeller. Mettalltråden surres slik at det ikke stikker spisse slemme tynne biter frem, og jeg bruker ikke tynne tråder de kan vikle seg i. Girlanderen er på vanlig hyssing, som er så tykk at jeg ikke ser for meg at den kan bli farlig, den er dessuten bundet godt fast i begge ender, og surret litt fast underveis også, (det siste mest for å unngå at den ble stygg på treet).

  Dessverre så har vi mildvær i Oslo for tiden, så jeg tror ikke treet kan bli stående så lenge som jeg egentlig hadde tenkt. Må følge med så brødbitene og pepperkakehjertene ikke blir muggne. Rosiner, svisker og druer er for lengst spist opp, fettgrisene tåler å henge ute da, de er muggfrie. Eplene tåler også uteværet en god stund til, de blir bare ekle ikke usunne.

 10. Hei Kari, jeg tar utfordringen!
  Men må nok pønske litt…

  Ja, jeg prøver å være nøye med at maten ikke skal bli dødsfeller. Mettalltråden surres slik at det ikke stikker spisse slemme tynne biter frem, og jeg bruker ikke tynne tråder de kan vikle seg i. Girlanderen er på vanlig hyssing, som er så tykk at jeg ikke ser for meg at den kan bli farlig, den er dessuten bundet godt fast i begge ender, og surret litt fast underveis også, (det siste mest for å unngå at den ble stygg på treet).

  Dessverre så har vi mildvær i Oslo for tiden, så jeg tror ikke treet kan bli stående så lenge som jeg egentlig hadde tenkt. Må følge med så brødbitene og pepperkakehjertene ikke blir muggne. Rosiner, svisker og druer er for lengst spist opp, fettgrisene tåler å henge ute da, de er muggfrie. Eplene tåler også uteværet en god stund til, de blir bare ekle ikke usunne.

 11. Takk for det Linda, så hyggelig av deg 😀

  Gry, ja, sånn på vinduet er jo litt skummelt, men de venner seg jo fort de søte små 🙂 (ikke alle er like tamme som svarttrosten min da!)

 12. Du har virkelig stått på for å lage fest for fuglene, tenk at svarttrosten er så tillitsfull! 🙂 Gratulerer med skrivejobber, og så bra at helsa er bedre!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her