Hagebok: Hvilken plante hvor

Har du lurt på hvilken planter som kunne trives i den tørre vanskelige skråningen, eller ønsket det noen forslag på planter som overlever sammen med skvallekål? Da kan dette være boken for deg.

Hvilken plante hvor er en oppslagsbok som hjelper deg å gjøre de rette plantevalgene. Forfatteren påpeker at man kan få til det meste i hagen bare man vil, men dersom man velger planter som naturlig trives med de forhold man har i hagen, så vil planten bli finere og med betydelig mindre arbeid fra din side.

Denne boken er en av flere premier i konkurransen Frøken Solslikk 2011. Påmeldingsfristen er 13. februar (natt til 14), bli med og dele hageglede og få mulighet til å vinne!

Bokfakta:
Boken ser skrevet av Jane Schul og gitt ut på Cappelen Damm. Forfatteren er dansk, og boken er oversatt til norsk av Kjersti Langballe. 1.utgave ble utgitt i 2001 og var i lengre tid utsolgt fra forlaget. 2.utgaven av boken kom i 2010 og er omarbeidet med endringer i tekst, layout og planteutvalg.
Boken er 18 x 25 cm, 2,5 cm tykk, et veldig hendig format.
Veiledende pris er 349, men den selges hos bokkilden for 305,-

Bokens innhold:

Boken har to hoveddeler. Første del utgjør 2/3 av boken og er delt inn i kapitler om: Dyrkningsvilkår, egenskaper, årstider, farger og former og planter til spesielle bruk. Hvert av disse kapitlene har underkapitler for feks: fuktig jord, giftige planter, insektstiltrekkende planter, planter med lang blomstringstid, bladformer, og planter til snitt. Hvert underkapittel har noe tekst om de ulike forholdene kapittelet dekker. For dyrkningsforhold så forklares det hva man legger i feks skygge og forskjellen på ulike typer skygge og hvordan man kan utnytte de mulighetene som skyggen gir.

Den siste tredjedelen av boken er planteskjema, et rent oppslagsverk hvor du kan slå opp ett navn og se hvor høy planten blir, når den blomstrer osv. Det er også et grundig stikkordregister.

Boken har altså noe tekst, men består som sagt i stor grad av lister. Det er to typer lister. De som står under hvert underkapittel om ulike egenskaper mm, disse rommer kun norske og videnskaplige navn. I tillegg finner du i den bakre 1/3 av boken lister over alle omtalte planter, hvor det oppgis høyde, lysforhold, blomstringstidspunkt, blomstringsfarge, bladfarge og hvor mange planter du bør plante pr m2.

Boken er illustrert med fotos, og disse er informative, men ikke nødvendigvis inspirerende, og de er av noe varierende kvalitet. Noen bilder er skarpe og flotte, mens andre har ikke den oppløsningen vi har blitt vandt til de siste årene. Jeg synes ikke dette trekker nevneverdig ned, for boken er som sagt et oppslagsverk ikke en fotobok, men det er verdt å nevne

Overraskende nok er peon nevnt på listen over stauder som kan greie seg sammen med skvallerkål.

Boken inneholder ikke.
Dette er ikke en hagetipsbok, den handler om plantene og hvordan velge den rette, men hvordan plante og stelle de må du finne ut en annen plass. Du må også bruke andre kilder for å finne bilder og herdighet. At ikke alle planter er avbildet er logisk nok, da ville boken blitt enorm, men at den ikke oppgir herdighet synes jeg er et mangel. En mangel jeg tror kan ha sammenheng med at boken opprinnelig er dansk, (hvor de har lite forskjell i herdighet).

Overraskende nok oppgir ikke boken hva slags jord planten ønsker i planteskjemaet. Det står lysforhold, blomstringstid mm, men dersom du har en plante som du lurer på hvor passer så må du først finne ut hvilket jordsmonn den vil ha en annen plass, med mindre den står nevnt via stikkordsregisteret på en liste for den aktuelle jordsmonnet.

Slik bruker du boken:

Rododendronknopp, hvem passer han sammen med?

Mannen er veldig glad i rododendron, og siden jeg er veldig glad i mannen så er jeg interessert i å finne frem til planter som kan stå sammen med rododendron slik at vi kan lage en fin beplantning. Jeg veit jo allerede at rododendron vil stå i sur jord, så da går jeg rett til kapittelet om dyrkningsforhold, og så til underkapittel om sur jord. Når jeg leser over listene ser jeg at flere av de staudene jeg nå har stående i vanlig jord kan få flytte og bo sammen med rododendron, som feks flekklungeurten og høstanemonen. Andre planter jeg lar meg friste av er Magnolia og kalifornialewisia.
Jeg leser også at det fleste av surbunnsplantene vil ha litt skygge, så da blir det enten å finne en plass for dette bedet i hagen hvor det allerede er skygge, eller plukke ut noen trær fra listen som kan gi skygge.
Når jeg har laget meg en liste over planter jeg er nysgjerrig på så kan jeg slå opp plantene bak i planteskjema og se når de blomstrer og hvilken farge bladverket og blomstene har, og slik kan jeg se om jeg har blomstring hele året og i passende fargevalører, eller om jeg må gjøre noen endringer for å få et velklingende bed.

Skjærsmin, en virkelig duftbombe.

Jeg har et bed ved adkomsten til hagen, og der har jeg lyst til å plante noen planter med mye duft, den perfekte måten å møte mine hagegjester på. Under kapittelet egenskaper finner jeg kapittelet om duftende planter, og der finner jeg frem til et knippe aktuelle planter. Dernest svinger jeg innom kapittelet nektarplater og ser om ikke noen av de som har duft også står nevn som insektsmagneter.

Ninni har flere ganger fristet meg med perlebusk, exochorda macrantha ‘The Bride’. Jeg vil gjerne vite mer om den og finner den i planteskjema, hvor den står oppgitt at den blir 1.25 meter høy og 1,5 meter i diameter. Den liker sol, blomstrer på forsommer, har hvit blomst og grønne blad. Jeg slår den så opp i stikkordsregisteret og finner tre referanser. Planten står nevnt under kapittel om lavallergene planter, blomster i krem og hvitt, og under vekstform som hengende vekstform. Jeg kan nå gjøre valg om hvor den vil passe i hagen, og hvem den kan bli finest sammen med.

Og ja. Dette med å komponere bed kan ta tid. Men mens du sitter der og blar frem og til bake i boken og slår opp i støttelitteratur så lærer du jo, og gradvis blir det enklere. Når jobben vel er gjort så er belønningen en vakker hage som trives godt og krever mindre stell enn en hvor ting er plassert uten omtanke for plantenes krav.
Og man trenger jo ikke prøve å få det perfekt på første forsøk, man kan bruke listene bare for å finne planter med artig bladverk eller planter som trives i tørken også, og så ikke bry seg så mye om når de blomstrer mm.

Konklusjon:
Dette er en genial bok.
Det er ikke den eneste hageboken du skal ha, men til sitt bruk er boken helt uovertruffen,og gjør hageplanlegging mye kjekkere. Den har et hendig format og et enkelt oppsett, og en helt grei pris.
Dette er en av de viktigste hagebøkene i bokhyllen min!

Jeg har sett denne boken nevnt her og der på blogger og forum (feks hos Linda), og alle jeg har sett uttale seg om denne boken har vært positive. Noe som gjør meg tryggere på at den er verdt å anbefale. Men jeg vil gjerne høre hva du synes om boken, enten du liker den eller ei. En slik bokanmeldelse blir først bra når den får flere perspektiv.

(Med unntak av omslaget er bildene som er brukt som illustrasjon mine egne)

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. En genial bok. Men drukner jeg i hagebøker og kokebøker;) Har litt å kose meg med for å si det sånn;)
  Månedsjordbær. De jeg fikk av deg forrige sommer gav MYE, hvite bær!! Hærlig!!

 2. Dette høres ut som en bok jeg kunne ha bruk for nå. jeg har det med å trykke ned plantene der det er plass og fargen (forhåpentligvis) passer sånn noenlunde.
  Er jeg virkelig heldig så vinner jeg den (evig optimist) om ikke, så kjøper jeg den.
  Ønsker deg og dine en god helg 🙂

 3. Tusen takk til dere som har tatt dere tid til å legge inn deres synspunkt på boken. Jeg setter stor pris på det, og er sikker på at andre lesere gjør det samme.

  Og takk Mari_ 🙂

 4. Flott skrevet:) og det er heller ingen tvil om at jeg absolutt liker boken:) Hyggelig at du lenket til meg:) Ønsker deg en goood helg:) Jeg har ikke funne tnoen solslikk i denne runden… dagen er preget av stor «har ikke tid»-faktor, føler meg litt osm kaninen i alice i eventyrland; «Hakke tid, hakke tid…» Men i helgen har vi storkost oss på fjellet, og nå er ungene i seng og jeg rekker en runde rundt i hagene her i bloggeland:) deilig:) Klem

 5. Jeg har denne boken,bruker den flittig også.
  Har 32 flotte bøker som handler om hage og
  flere kommer nok i hyllene her.

 6. Denne boka høres ut som noe for meg, som har en nokså nyetablert og fortsatt temmelig naken hage.

  Bor på gård og vil gjerne plassere noen trær litt strategisk – du skulle vel ikke ha et tips om god litteratur om slikt?

 7. Else, jeg har ikke turt å telle hagebøkene mine. Men det skal flere inn ja, det er helt sikkert (jeg er ram på Amazon, tør nesten ikke gå inn, og så blir det jo litt norsk innimellom, uslåelig på slike tema som dette å få det på norsk for norske forhold).

  Astrid.
  Jeg driver faktisk å leter etter den ultimate trær i norge boken. CappelenDamm har en bok som heter trær i Norge og Europa, men jeg har ikke bladd i den enda så jeg veit ikke hvordan den er.
  Håper jeg kan komme med en bokanbefaling i løpet av senvinter/vår.

 8. Jeg vil gjerne kjøpe boken «Hvilken plante hvor», men den ser ut til å være utsolgt overalt. Har du tips til hvor jeg kan finne den?

  • Hei.
   Uff, er den utsolgt igjen nå. Jaja, jeg håper det betyr at forlaget lager et nytt opplag, skal jammen sende de en epost og høre med de, for i såfall har jeg noen utbedringsforlsag til de (herdighetssoner bør med).

   Men ja, dette løser jo ikke ditt problem! Jeg søkte litt rundt på noen ulike bokhandler jeg veit har mye hagebøker, uten å finne boken, så det betyr nok at den er utsolgt fra forlaget, og at det også er tomt på nett-butikkenes lager. Det kan dog hende du finner den i en fysisk butikk, så spør i din lokale bokhandel, og be de søke innad i kjeden (ofte så vil en fysisk bokhandle sende bøker innad i samme kjede).

   Alternativt så kan du jo låne den på biblioteket.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips