Hagebok: Hageselskapets sommerblomster

«Hageselskapets sommerblomster» er skrevet av Tommy Tønsberg og utgitt på Cappelen Damm. Boken kom nettopp ut, og er en oppfølger til «Hageselskapets staudebok» av samme forfatter. «Hageselskapets sommerblomster» er på 208 sider, og har et hendig format på 22×22 cm. Den omtaler 250 sorter.

Sommerblomster er en betegnelse som brukes på blomster som kun lever ett år, eller på flerårige som må overvintres inne (feks pelargonium, pasjonsblomst og georginer). Forfatteren har også inkludert noen toårige planter, samt ettårige grønnsaksplanter med stor prydverdi.

Hovedbolken av boken er et oppslagsverk som tar for seg 250 sommerblomster. Hver enkelt sort presenteres med bilde og utfyllende tekst, som tar for seg plantens utseende og krav til vokseplass, samt hvordan den kan formeres og når den eventuelt kan såås
I tillegg til leksikondeler er det en par kapitler med generell informasjon om bruk og stell av sommerblomster, formering og hvordan skaffe seg planter, samt litt om hvordan man kan/bør tenke for å få velklingende bed.

Denne boken er ypperlig for alle de som ønsker seg inspirasjon for nye sommerblomster i hagen. Grundig og godt om hver enkelt plante, all informasjon på en plass. Utvalget av sommerblomster dekker både blomster som er vanlige i salg, og blomster jeg aldri har hørt om før, og således har den noe for alle, også de som har lang hageerfaring.

Boken har veiledende pris på 349 kr, men er å få hos bokkilden for 305kr, og om du er medlem i Hageselskapet så får du den også for 305 kr i deres Bokhage.

Er det noe du lurer på som ikke har kommet frem i anmeldelsen? Spør så skal jeg forsøke å svare, og god helg!

Jeg har fått boken for omtale av Cappelen Damm, uten forpliktelser.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Oioioi så spennende!
  Vet du – jeg er så takknemlig for boktipsene dine – kjøpte de alle bortsett fra «rosebuketten» (de tre om roser), men det kommer vel etterhvert!
  Har kjøpt noen bøker på salg her også – bla en med mange gamle illustrasjoner…
  Jeg tror aldri jeg får nok bøker – det er noe ved de…
  Ha en vidunderlig helg Anne!
  Klem Lokki

 2. Sommerblomster er bare så skønne. Jeg er sikker på, at bogen også kan bruges til danske forhold 😉 Den ser meget spændende ud, så jeg tro, jeg vil prøve at få fat i den. Det er nu i marts at de skal sås i vindueskarmen. Herlig beskæftigelse.
  Hilsen Ina

 3. Oioioi så spennende!
  Vet du – jeg er så takknemlig for boktipsene dine – kjøpte de alle bortsett fra «rosebuketten» (de tre om roser), men det kommer vel etterhvert!
  Har kjøpt noen bøker på salg her også – bla en med mange gamle illustrasjoner…
  Jeg tror aldri jeg får nok bøker – det er noe ved de…
  Ha en vidunderlig helg Anne!
  Klem Lokki

 4. Sigrid, takk det samme 🙂

  Lokki, det er godt å høre at du hadde glede av boktipsene 🙂

  Ina, ja jeg vil tro at denne er like godt egnet for danske forhold. Dere har jo jevnt over bedre klima, og uansett så passer jo sommerblomster uavhengig av vintertemp siden de jo er ettårige eller ikke bor ute om vinteren.

 5. Sigrid, takk det samme 🙂

  Lokki, det er godt å høre at du hadde glede av boktipsene 🙂

  Ina, ja jeg vil tro at denne er like godt egnet for danske forhold. Dere har jo jevnt over bedre klima, og uansett så passer jo sommerblomster uavhengig av vintertemp siden de jo er ettårige eller ikke bor ute om vinteren.

 6. Hei!

  Så akkurat innlegget ditt på NIB og ble veldig inspirert til å prøve meg på blomster igjen, både ute og inne, jeg har ikke akkurat grønne fingre, men har veldig lyst til å lære. Så tenkte kanskje jeg kunne spørre deg om et par råd eller tre.. 🙂

  Jeg skal begynne med hagen min nå til våren utfordringen min er korte somre, og ofte også frostnetter på sommerstid, fordi jeg bor på fjellet. Men jeg har likevel lyst på hage jeg da og den skal være fin og jeg har lyst til å vise folk at det går ann selv om vi bor som vi bor. Har du noen forslag til hvordan jeg skal få til det? Forslag på blomster, busker, bærtre som tåler til tider lite sol, kulde om nettene og alt annet som hører til oppi fjellet!?! Tror til gjengjeld vi har ganske næringsrik jord her da… Håper du har lyst til å gi meg noen råd 🙂

  Hilsen Trine

 7. Hei Trine 🙂
  Tja. Jeg har ikke noen geniale planteforslag for deg. Men jeg kan tenke litt høyt, så får du kanskje noen ideer?
  Men det jeg ville gjort om jeg var deg var å spørre på hageforumet hagegal. Der er det sikkert noen som kan hjelpe deg på veg. http://www.hagegal.no/hagefora/

  En plante som greier seg godt med varierende vær og frost er stemor. Det finnes masse ulike stemor, så en kan få til fine spennende planter også av disse. Andre alternativ som tåler litt frost kan du lese om her: http://moseplassen.com/2009/04/planter-til-varkrukker-som-taler-litt-frost/
  Dette er jo tenkt for vårblomster, men mange av de fungerer jo også for sommer. I artikkelen er det en lenke videre, der finner du kanskje flere alternativ.

  Ellers så er det aller beste tipset å se hva andre har i hagene sine. Og dersom det er stauder så kan det være en ide å be om å få en rotbit. Lokale stauder er ofte tilpasset og har bedre herdighet enn slike som er født i et gartneri i Europa.
  Er det ingen hager der du bor, så kan det være du skal se hva som vokser i naturen. Kanskje noe av det er så fint at det kan få komme inn i hagen og kultiveres litt? Husk, mange hageplanter er egentlig markblomster!

  http://www.draglandplanteskole.no/ er en genial planteskole som har spesialisert seg på hardføre planter. Du kan søke på siden med herdighetsgrad, og planter du kjøper derifra er så langt jeg forstår oppdratt i kaldt klima, så de er også noe mer herdig enn disse sydenplantene jeg snakket om over her.
  Det kan også være du rett og slett skulle tatt en telefon til de og bedt om råd.

  Lykke til!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her