Lathyrus-rus: Så selv, disse har flott utvalg av erteblomstfrø

Erteblomster er fantastisk vakre planter som har alt en kan ønske. Rask vekst, nydelig blomstring, deilig duft og vakker til snitt gjør at jeg synes den er et must i en hver hage. Når den attpå er ganske enkel å så og stelle så ser jeg ingen grunn til å ikke sette av litt plass til denne praktplanten.

Lathyrus-rus oppstår lett når man sitter i hagen og omgis av duft og farger, og bobler opp når jeg blar i frøkatalogen. Kjenner du følelsen?

I fjor sommer fikk jeg endel spørsmål om erteblomster og hvordan så. Derfor bestemte jeg meg allerede på sensommeren for å lage en serie poster om erteblomster nå på våren. Erteblomster er jo egentlig enkle å så, selv en frønovise kan greie dette uten videre veiledning enn frøpakken. Men mange føler seg tryggere med litt støtte, og jeg håper jeg kan hjelpe ferske såere til å våge seg utpå og forhåpentligvis få bedre spiring og sterkere planter.
Og dere som kan å så erteblomster kan kanskje dele av egen erfaring og la dere inspirere til nye sorter?

Jeg starter i dag med å skrive om hvor kjøpe, og kommer til å fortsette utover med: hvordan så, hvordan plante ut og hvordan stelle. Og så når de er i blomst lager jeg en lenkeside hvor alle som vil kan dele bilder av erteblomstene sine.
Håper dette kan bli et morsomt prosjekt vi kan gjøre sammen, for delt glede er jo dobbelt glede 🙂

Når så:
Erteblomstene kan sås inne, men tidligst seks uker før de flyttes ut. Det er rett og slett ikke smart å så tidligere enn det, da får du bare tynne svake planter som snurrer seg i hverandre.  Når du kan plante ut vil avhenge av hvor i landet du bor, men erteblomst tåler ikke frost og vil helst ikke ha under fem grader. Jeg bor i Oslo og pleier ikke plante ut erteblomstene før etter 17 mai. Du kan også så direkte ute, da blomstrer den naturligvis noe senere.
Det kommer en post om hvordan så i starten av april.

Erteblomstene blomstret hele oktober! Den tåler også vind bedre enn andre sommerklatrere jeg har prøvd

Hvor kjøpe erteblomstfrø:
Under finner du fire gode nettbutikker med rikt utvalg av erteblomster.
Den vanlige erteblomsten heter Latyrus Oderatus, men den har noen slektninger som er verdt å undersøke også, blant annet Lathyrus Latifolius som er flerårig.

Rara Vaxter
Thompson & Morgan
Chiltern Seeds
Owels Acre Sweet Pea

Hva kan du så i:
Det er ikke avgjørende hva du sår i, men ettersom erteblomstene får lange røtter som ikke liker å bli herja med så anbefaler jeg deg å så et og et frø pr potte i høye smale potter. Min favoritt for erteblomster er roottrainers, en spesiell type potte som har slanke rom og som kan åpnes på siden og derfor er enkle å få rotklompen uskadd ut av. Roottrainers får du nesten over alt man selger utstyr for å så, både gartneri og nettbutikker som I Gros Hage og Solfang. Eller du kan delta i mars-konkurransen og vinne en fra Nelson. Men du trenger ikke kjøpe slike potter, vanlige potter og dorullkjerner fungerer helt fint. Ikke bruk pluggbrett, det er rett og slett for vanskelig å få plantene ut av brettet uten å skade røttene.

Hvilken erteblomst anbefaler du?
Det finnes utrolig mange ulike navnsorter av erteblomster. Jeg er ikke så god på å skille navnsortene mine fra hverandre, men en favoritt jeg har tenkt å så er Lathyrus ‘White Supreme’. Helt hvit og med lange stilker og store blomster. Ypperlig for buketter rett og slett.

Dersom du har noen favoritter så håper jeg du forteller om de i kommentarfeltet! Jeg vil gjerne få tips til sorter å se etter, og det er jeg sikker på at leserene også blir glad for.

Og så lurer jeg jo: Skal du så erteblomster i år?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. JA jeg skal så erteblomster i år, så jeg gleder meg til å følge erteblomstserien din! Jeg har prøvd meg to ganger tidligere på å så erteblomster innendørs, men de ble bare lange og ranglete, og tilslutt så ga jeg opp. I år er jeg bedre forberedt – har lest masse og nå holder jeg på å lage planterom (kjølig og med ordenlig lys).

  Jeg har kjøpt frø fra Solfang: Painted Ladies og Blue Velvet
  http://www.solfang.no/kategori/sommerblomster/

  I år skal jeg få det til!

 2. Jeg har tenkt å så erterblomster for første gang i år
  (Anne, du har inspirert til det).
  Men jeg har tenkt å så dem ute.
  Gleder meg til å følge erteblomstserien din.
  Ha en fin tirsdag.
  Klem

 3. Hei Anne:) For et koselig innelgg! Det blir veldig spennende å se hvas andre skal så:) Flott tiltak:) Jeg vil gjerne vise mine erterblomster når den tid kommer! Jeg skal så både Lathyrus oduratus (en blanding) og Lathyrus latifolius. I tillegg pleier jeg alltid å så vanlige gule eller grønne erter, alt etter hva jeg har i kjøkkenskapet. Disse lukter jo ikke, men det blir mange vakre og hvite blomster! I tillegg så får en jo flust av sukkererter. Billig er det å så også, det koster vel bare en tier for en pakke? Og der er det jo nok erter til et helt bed om en vil:) Kanskje ikke de mest spennende sorter jeg har valgt, men jeg skal nok notere meg tips fra andre, så får vi se til neste år;) Ha en flott kvinnedag! Hilsen Cathrine:)

 4. Så hyggelig å høre at jeg har inspirert. Jeg får litt prestasjonsangst da, når jeg frister andre til å gjøre slikt, hehe, men håper jo at dere lykkes og blir fornøyde 🙂

  Cathrine, javisst, spiselige erter er jo heller ikke dumt. Sukkererter er jo mer snop en grønnsak 😀

 5. Ja visst skal jeg så erteblomster. I år skal jeg så `Sugar and Spice`, en kortvokst sort som passer i ampel.
  Sår rett i ampel som får henge inne til været og temperaturen sier at det er forhold for å flytte ut. Før det har jeg avherdet plantene ved at ampelen har fått henge ute ei stund i flere dager. Veldig lettvint!
  De vanlige, høye sortene blir ikke sådd i år. Planterommet mitt er alt nå snart fullt. Disse pleier jeg å så i melkepakker for roottrainers fungerer dårlig for meg.

 6. Hei Anne::)Jeg hadde i fjor men de luktet fint lite.Men prøver igjen i år med annen sort.Jeg kjøpte mine her:http://www.leuthens.no/
  (Heirloom mixture)Blir spennende og se om disse funker bedre,for maken til erteblomstlukt skal man lete lenge etter.Ha en fortsatt fin sådd.Hilsen Linda

 7. Hurra!! Denne serien skal jeg følge med på! Gikk senest i går og tenkte på at nå MÅ jeg komme i gang med erteblomstene tidlig nok. Supert å få veiledning her hos deg.

 8. Erteblomstinspirasjon er veldig passende. Det eneste problemet er vel å vente lenge nok med å begynne. Nå ligger posene med frø klare. Helt klare. Matucana og Cupid er must! De andre var veldig om å gjøre da jeg var her og der og bestilte, men nå husker jeg dem heldigvis ikke. Og jeg tør ikke åpne esken på noen uker ennå..

  Melkekartonger er forresten fine å så i – 4 i hver! Om jeg sår (for) tidlig, blir roottrainerene litt korte.

  Som for hagedrømmene, er oppfordringen om å dele erteblomsterfaringer og bilder noe jeg liker! Å dele gleder og sorger rundt et tema veldig flott, Anne, det gjør det enda morsommere.

 9. Jeg sådde direkte i bedet i fjor, og de ble kjempefine. MEN jeg ble veldig skuffet over at de ikke blomstret før etter at sommeren var over. Jeg vil gjerne ha dem i juli også. Er det mulig å få det til når jeg ikke har et kjølig planterom inne?

 10. Aller først må jeg si hvor flott en blogg du har! Masse inspirasjon og glede her.

  Så til erteblomster. Utrolig flott at du lager en slik greie som du her gjør, hvor du vil følge det opp etterhvert. Jeg er ganske ny i gamet og hadde min første sådd i fjor. Da var erteblomst en av sortene. En helt hvit med navnet Royal White. Den duftet deilig og var grei å få frem. Jeg sådde de nok litt tidlig for de ble litt lang og tynn før det var forhold ute, men de kom seg etterhvert og ga en god del blomster.

  I år har jeg kjøpt den du nevner som vanlig, Lathyrus odoratus, men i to varianter. Den ene er klatrer og den andre er til ampel. Hadde planer om å så de i april, men skal følge ditt råd ift. 6 uker. Så jeg skal prøve å drøye til begynnelsen av mai.

  Gleder meg til å følge dine skriverier videre. Ha en fin kveld 🙂

 11. Hm. Nyttig at dere påpeker at melkekartong er tingen. Jeg har sjøl dårlig erfaring med det nemlig, men skal passe på å få det med i videoen som et alternativ anbefalt av andre.
  Om andre har egne erfaringer med egnede og uegnede ting å så i så blir jeg VELDIG glad for tips! Utdyp gjerne hvorfor noe funker/ikke funker.

  Nooria, du kan forkultivere inne i vinduskarmen om du ikke starter for tidlig. Best resultat får du om de står i et rom som har under 20 grader, men man tager hvad man haver.
  Trikset med planter er at jo lysere det er jo mer varme takler plantene uten å strekke seg, og motsatt. Jo kaldere det er jo dårligere lys kan de greie.

 12. Ja, jeg skal så erteblomster i år! Har kjøpt noen med en nydelig himmelblå farge, som jeg ikke husker navnet på i farta. Gleder meg veldig til å se om de er så fine som på pakningsbildet:-)

 13. veldig kjekk side! Erteblomster MÅ eg ha kvart år.
  Kjøpte 2 røtter fleirårige, for 2-3 år sidan. Fantastiske store fine men ikkje god duft.. så då brukar eg å plante innimellom sjølvsådde som luktar himmelsk.

 14. Hei. Flott nettside du har. Fant den på Hagegal. Jeg har allerede sådd erteblomster (13 mars), er det altfor tidlig. Første gang jeg sår det 🙂 Jeg bor i Bergen 🙂

 15. Hei AnneLavendel
  Hyggelig at du likte Moseplassen. Jeg kjenner ikke klima i Bergen, men litt tidlig høres de nok. Men ikke krise 🙂 Du får være flink å toppe de, og gi de godt med lys så blir det nok fine planter.

  Synnøve, kjempetips!

  Bente, hehe, jupp. Det er jo alltid spennende med frø…

 16. Hei AnneLavendel
  Hyggelig at du likte Moseplassen. Jeg kjenner ikke klima i Bergen, men litt tidlig høres de nok. Men ikke krise 🙂 Du får være flink å toppe de, og gi de godt med lys så blir det nok fine planter.

  Synnøve, kjempetips!

  Bente, hehe, jupp. Det er jo alltid spennende med frø…

 17. Hei! Gleder meg til å følge med her. Jeg vil gjerne så masse erteblomster i år. Er det for sent å så inne nå? Bør jeg vente litt hvis jeg skal så ute? Jeg bor i Østfold.

 18. Hei 🙂
  Etter inspirasjon fra deg, har jeg kjøpt inn to poser med ertefrø. Den ene heter Royal Mix og den andre Fire and Ice. Har lagt dem i lunkent vann og i morgen skal de plantes i jord. Jeg har tenkt å ha dem inne til litt ut i mai. Jeg har en portal der de er tenkt og jeg vil ha den overdådig med erteblomster, håper det blir vakkert. Skal også ha erteblomster andre steder i bedet og på terrassen. Leste forresten at det var én her i kommentarfeltet som hadde kjøpt erteblomst-staude og at det var lite duft. Da kan jeg fortelle at erteblomststauden er duftfattig, det er kun de ettårige som dufter rikt.

 19. Jeg sådde erteblomster i en krukke på terrassen i vår.men jeg lurer på om man ikke skal ha gjødsel på de, for mine skulle bli 40 cm maks, og de ble 120 cm og har først nå kommet med blomster- i toppen av plantene?

 20. Hei, vi har en rimeg og flink gartner her, så jeg kjøper en del ferdigplanter hos ham. Det jeg ikke alltid vet er når jeg kan plante ut sommerpalntene. Fex, erteblomster. Det har han stående ute nå, kanskje han dekker med duk om natta, hva vet jeg. Men hvor kaldt tåler de, det meldes ned mot 3 grader om natta? Utålmodidig……..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her