Så sommerblomster til snitt!

I dag får du møte fantastiske Anja Bruland. Hun stiller opp som gjesteblogger her på Moseplassen for å lære dere litt om hageblomster til snitt. Jeg håper dagens artikkel kan inspirere deg til å så med tanke på å lage buketter i sommer!

Anja brenner for bruk av hageblomster til snitt og gjennom sitt firma Blomsterhagen selger hun buketter, dekorasjoner og kranser av hageblomster. Blomstene dyrker Anja økologisk. I tillegg til å selge blomster holder hun i tillegg kurs hvor du kan lære å skape dine egne blomsterdekorasjoner.

Anja er utdannet økologisk agronom og produksjonsgartner. Hun har i tillegg et kurs som blomsterbinder fra Danmark, og har brukt denne basen til å skape sin egen drømmejobb; firmaet Blomsterhagen.  Bedriften holder til på Abildsø gård i Oslo, og er å treffe via Bondens Marked. Ta kontakt og la deg inspirere via: Nettside. Facebookside.

…..oooOOOooo…..

Har du planlagt hva du skal så i vår? Mange av dere har sikkert siklet over frøkataloger i ukesvis allerede, det er en av vinterens store gleder. Å så selv er gøy og slett ikke så vanskelig og ikke minst en billig måte å skaffe seg planter på. Men har du husket å kjøpe frø til sommerens og høstens buketter?

Mange av sommerblomstene våre er supre til buketter. Med sin lange og ivrige blomstring er de uunnværlige hvis man skal lage seg en «skærehave» som det heter på dansk, dvs en hage man kan høste snittblomster i.

I denne artikkelen får du anbefalinger på noen enkle og gode planter du kan så selv og bruke i buketter gjennom sesongen. Det finnes så mange muligheter, men man må jo begynne et sted. Prøv disse!

Krans med Zinnia, georginer og forskjellig grønt

Zinnia:
En av mine virkelige favoritter (egentlig sier jeg det om alle..) Men Zinnia har så kraftige, fantastiske farger og en så flott rund form! Hvis du vil kle deg som Frida Kahlo, så sett en Zinnia eller tre i håret. De er stort sett lette å dyrke, men ungplantene er desverre veldig fristende for snegler. Zinnia finnes i forskjellige høyder, blomsterstørrelser, farger og former, ja det finnes til og med egne nettsider for entusiaster som foredler Zinniaer og viser frem resultatene. Jeg hadde veldig gode resultater fra «vanlige» frøposer fra hagesenter i fjor (selv om jeg ikke liker at de ofte er uten ordentlig sortsnavn), mens den mer eksklusive Peppermint Stick ikke ville spire i det hele tatt. I år vil jeg ha masse Zinnia og skal prøve meg på seks nye sorter. Det finnes limefargede Zinnia som er fine til ALT, som f.eks Envy.

 

Scabiosa atropurpurea, Rudbeckia hirta Cherry Brandy, nyper og sølvkrans.

Rudbeckia hirta:
En arbeidshest i hagen. Og så fine! Jeg har lenge vært betatt av den gulgrønne Praire Sun, og i fjor ble jeg kjent med Cherry Brandy i rustrøde og burgunder nyanser. Dette er friske, robuste planter som trenger litt kulde for å blomstre. Derfor kommer blomstringen litt senere på sommeren. Men da holder den på til frosten kommer. Den fine runde formen kan godt brukes som fokusblomst, men kan også spille annenfiolin ved siden av mer prangende blomster som f.eks georginer.

Scabiosa atropurpurea:
Den ettårige utgaven av Scabiosa, som mange kjenner som staude. Også veldig flittig, blomstrer helt til frosten kommer. Fargeskalaen er i lyseblått, rosa, hvitt og ikke minst veldig mørk rødsvart. Blomstene ser sarte ut, men holder merkelig godt både i bukett og i Oasis. Knoppene og alle stadier frem til full blomst er flotte. Den mørke er veldig nyttig for å gi liv til buketter som mangler kontrast og spenning. Selv har jeg en mix av alle fargene som jeg har tatt frø av for å så selv i år, så jeg er usikker på sorten.

Sommerbukett med alt mulig, bl.annet ringblomster, Zinnia, humleblom(Geum)

Ringblomst/Calendula officinalis:
En virkelig flittig plante som de fleste kjenner. Begynner å blomstre midt på sommeren og fortsetter til frosten kommer. Bruk de gjerne sammen med andre guloransje blomster, limegrønt og en kontrast av f.eks en småblomstrende blå eller en helt mørk burgunder. Sortsvalg er viktig, og i år satser jeg på Indian Prince, Greenheart Gold og Greenheart Orange.

Revehale/Amaranthus caudatus:
Skal du lage litt drama i vase eller bare rett og slett ha noe som er større, er Amarathus et godt valg. De er veldig lette å så selv, spruter opp og bli kjempestore. De finnes opprettblomstrende og hengende, og i fargene vinrød, grønn og bronse. Jeg er veldig glad i de hengende, har du en høy vase ser det flott ut med en revehale som henger nedover og gjerne utover gulvet/bordet. Putt et par solsikker eller gladioler oppi, og du har nesten et kunstverk! De mindre sideskuddene er fine som fyll i buketter, og det kommer godt med siden å binde buketter uten nok fyllmateriale er skikkelig vanskelig.

 

Kjøp planter og sorter med lange stengler, helst 40 cm og oppover. Det er også sortsforskjeller på holdbarheten i vase, men det må man lese om og prøve seg frem til. En ledetråd er selvfølgelig når det står på frøposen at planten egner seg til snitt.

Det er stor stas å kunne ta med seg en selvdyrket og selvbundet bukett i presang, folk lar seg lett imponere. Glad mottaker, god miljøsamvittighet og penger spart. Lykke til!

Ettårig Scabiosa, Verbena Bonarensis, sølvkrans og hosta.
krans med både ettårig og flerårig Scabiosa, bakkeryllik (Achillea millefolium Cerise Queen), blå statice/risp og blåbærlyng.

Besøk Blomsterhagens nettside og facebookside for mer informasjon og mengder av inspirerende bilder.
Jeg håper dere lesere synes dette er et fint tilskudd til Moseplassen, har dere lyst til å høre mer fra Anja?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

  1. Kjempeflott! Jeg håper hvert år å få tid til å lage et snittblomstbed, men det har ikke blitt noe av enda… Kanskje i år? Jeg har til og med drømt om å ha snittblomster til selvplukk på åkeren ved siden av her, men det spørs vel om det blir noe av 🙂

  2. Jeg prøver flere sorter i år, men syns forkultivering og det å så inne er litt stress…
    Har noen spirer stående, og er spent på hvordan de skal utvikle seg. Har priklet, så nå må de bare vokse litt, så må de herdes. Innen da, håper jeg har fått ferdig bedet jeg har planlagt for dem…

    Gøy gjesteblogger!!

    Klem

  3. Å ja, snittblomster vil jeg jo ha! I fjor satset jeg på pyntekorg, men det tok lang tid før de blomstret og det ble ikke så mange som jeg hadde trodd. Kanskje jeg skal prøve meg på noen av disse, takk for tips!

  4. Veldig interressant og inspirerende! Vil gjerne høre mer fra Anja 🙂

    Jeg har så liten sørvendt hage at jeg ikke har plass til å så snittblomster der. Finnes det tilfeldigvis noen snittblomster som greier seg med mindre sol? Bakhagen min (den med mose, du vet ;-D) er noe større, og brukes til svært lite per i dag. Kunne sådd noe der, men den er bordvendt, så det er sol bare tidlig på morgenen. Noe håp, mon tro?

    Turid 🙂

  5. Så flott at dere synes dette var interessant!
    Jeg ble så glad når jeg fant Anja, følte at hun var akkurat det jeg hadde lett etter noen måneder 😀
    Synes jo dette er et interessant tema selv, og et tema det ikke skrives mye om så det er kjekt å høre at jeg ikke er alene.

    Turid. Smart snittblomst som ikke tar mye plass er erteblomster 🙂 Da kan du fylle en vegg, og snitte så mye hjertet begjærer (jo mer du tar jo mer blomstrer den).
    Bakhagen din, er det kun huset som lager skygge, eller er det andre ting rundt også? og har du høyt hus? Dette vil påvirke hvor tung skyggen blir.

  6. […] Blomsterhagen har spesialisert seg på å lage dekorasjoner for salg av nettopp hageblomstene, og Anja dyrker selv sine råvarer, på økologisk vis. Blomsterhagen holder i tillegg kurs, så om du bor i/nær Oslo så har du her en unik mulighet. Se også Anjas tidligere gjestebloggpost om å så sommerblomster til snitt. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her