Genial takhage, hvorfor bygges det ikke flere slike?

Takhage / takterrasse på et nytt boligprosjekt

De siste årene har vi sett et økt fokus på utekvaliteter i boligprosjektene. Det er nå blitt slik at det ofte lønner seg å prosjektere inn balkonger og attraktive bakgårder ettersom det gir en økt verdi på boligen. Jeg ser også at noen (få) av de gamle bakgårdene pusses opp, noen kvartalsbygårder har sågar gått sammen og laget felles uterom.

Neste ledd i dette arbeidet nå må være å få et økt fokus på takterrassene, og da med kvalitet, slik at de blir takhager, ikke bare forblåste ubeboelige papirløsninger.

Jeg besøkte nylig et spennende prosjekt som ligger i Parkveien 5 (mellom høyskolen og Lorry). En syv meter bred tomt har blitt til ett lekkert leilighetsbygg hvor byggherren virkelig har satset for å lage gode bomiljø.

Huset er tegnet av Kima arkitektur as, og utearealet er tegnet av Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter. Byggherre er Infill as. (lenken til Infill fører til bilder av både interiør og eksteriør)

Takhage med delevegger og plantekasser i tre

Noen utvalgte møbler blir som smykker. Glassrekkverket gir deg mulighet til å se ut og plantekassene skaper trygghet.

Jeg synes hele prosjektet er meget vellykket. Det har blitt gode fellesareal, leiligheter med interessante og spreke rom og en fasade som er unik og human med et moderne utrykk.

Hele sjette etg er en takhage, det meste av denne er åpen for alle beboerne og så er noen deler privat. Terrassen er ved hjelp av levegger, plantekasser, beleggning og pergola delt inn i en rekke ulike hagerom. Dermed får man en terrasse som tilbyr intime soner, og ikke minst så får man le mot vinden som kan bli problematisk på slike takhager. Materialvalget er bevisst og gjennomført, og gir en helhetlig, ryddig og myk opplevelse. Det er brukt mye trevirke, det mest synlige er spilene som kler alle levegger, plantekasser og benker. Deler av gulvet er tre, mens andre deler er betong. Jeg synes ikke den betongen fungerte så godt, skulle heller sett det var heller av noe slag, men det er vel et økonomisk grep vil jeg tro.

Og, folkens, det er altså faktisk en takhage, her er prosjektert inn grønt! Plantekassene er integrert i anlegget, og de er beplantet med robuste planter som bør tåle livet på taket. Det er stor forskjell for plantene om de bor i slike store kasser enn å bo i krukker fordi kassene gir jevnere forhold og mindre fare for uttørking, og så ser det jo veldig skikkelig ut rett og slett.

Det er utedusj i takhagen!Pergola i med sittemøbler og plantekasser, alt i tre, gir en ledig og frodig takhage
Plantekassene blir til benker, som går sømløst over i levegger. Ulike soner etableres, og nå du beveger deg i anlegget får du en følelse av å gå i og gjennom noe, ikke bare på taket.

Det er en ting ved dette bygget jeg synes er kritikkverdig. Det er ikke et stort problem for en frisk person, men for meg med mine fysiske utfordringer så ble det en skuffelse. Det er naturligvis heis i bygget, og den går faktisk helt opp, men det er usedvanlig dårlig gjennomtenkt hvordan man skal komme seg fra heisen og ut på gulvet… Overgangen er veldig rar. Det er en mikroskopisk gang mellom heisdøren og ytterdøra, gulvet heller opp, og så er det et høyt trinn ned for å komme ut på terrassen. Det vil si at en kan glemme å få en rullestol ut, og de som er ustøe på beina får også et alvorlig problem.  (Jeg har blitt mer oppmerksom på universell utforming etter at jeg ble sjuk gitt).

Sånn tilslutt, for å besvare det innledende spørsmålet. Det er naturligvis mange grunner til at man ikke ser enda flere takhager på nybygg og ombygg. Et element er at mange byer har en idiotisk innstilling til at det skal være skråtak på alt.. Dernest, det koster. Mange byggherrer frykter (med rette) at de kun får betalt for antall kvadratmeter boflate og tør ikke satse på at en takterrasse hever salgsverdien nok til at det lønner seg,

Jeg tror at kjøperne må forstå hvilken verdi gode uteareal kan ha for livskvalitet, jeg tror vi arkitekter må bli flinkere til å prosjektere inn gode areal, -dytte frem mulighetene. Og ikke minst så tror jeg at utbyggerne må bli dristigere, tørre å strekke seg enda lengre enn de gjør pr i dag.

– Hva tror dere? Er det vilje i markedet til å betale litt mer for leiligheten for å få fine uteareal? Er du villig til det?


Fasade mot parkveien. Bygget er kledd med mørkt bronsefargede plater, og det samme trevirket som på takterrassene. Bildet til venstre viser hvordan heishus mm forholder seg til takterrassens språk.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Stilig og jeg tror nok det hever prisen. Kunne aldri bodd slik selv, er avhengig av skogen rundt meg og bor ypperlig til nå!

  Et spørsmål, har du vært i borte i konflikt mellom googlekonto og blogger. Når jeg opprettet bloggen min så ble det gjort med et passord.
  I ettertid har jeg opprettet googlekonto med et annet passord og etter at google har gjort om en del ble det krøll.
  Problemet er å flytte dataene over, har du hørt noe om dette?

  Mvh
  Christin

 2. Her blir det en liten privat park utenfor, noe jeg ikke visste da jeg kjøpte leiligheten 😉 så det er jo bonus :). Ang takterrasser, det blir jo litt belastning, med tanke på vekt, så det er ikke alle bygg som tåler det i tillegg til snø. Men ja, jeg er helt enig, det burde blitt utnyttet for å få mer grønt og følelse av natur. Spesielt i byer med lite grønt.

 3. Stilig og jeg tror nok det hever prisen. Kunne aldri bodd slik selv, er avhengig av skogen rundt meg og bor ypperlig til nå!

  Et spørsmål, har du vært i borte i konflikt mellom googlekonto og blogger. Når jeg opprettet bloggen min så ble det gjort med et passord.
  I ettertid har jeg opprettet googlekonto med et annet passord og etter at google har gjort om en del ble det krøll.
  Problemet er å flytte dataene over, har du hørt noe om dette?

  Mvh
  Christin

 4. Christin, jeg liker meg godt i by faktisk, ville vel heller ikke byttet ut hagen nå, men merker når jeg nå bor her i sentrum at jeg savner det. Jeg bor i et veldig fint nabolag, men det er ganske satt.. (vi føler oss ikke riktig så etablert som naboene)

  Google og Blogger-problemer veit jeg ikke noe om dessverre, men det er jo egentlig samme konto, så jeg vil tro den foretrekker at du har samme passord. Kommer du inn og får fiksa i det hele tatt?

  Ege, Det stemmer at takterrassen veier mer, men for nybygg så skulle ikke det være et problem. Rehabiliteringer er jo en annen sak naturligvis.

  Det fine med takterrassene og grønn kledning er jo at nabolagene blir bedre, det er ikke bare de med takterrassen som nyter godt av at det er grønt der.

 5. Dette er helt supre løsninger på noe mange av mine bekjente i byen savner; en liten grønn flekk rett utenfor døra. En plass å ta med seg boka og kaffikoppen for å nyte «frisk» luft og en god naboprat.
  Hadde jeg blitt tvunget til å bo i byen, ville takterasse og uterom gjort utrolig mye for trivselen.

 6. Kjempelekker løsning! Jeg tror vi kommer til å se mye mer av «grønn tenking» i byene årene som kommer. Riktig plantevalg kan være med å bringe fugler og nytteinsekter tilbake til byene, samt at en bevisst satsing på visse typer planter kan virke rensende på luften og dessuten til en viss grad være med å ha en ørliten positiv effekt på bremsing av global oppvarming. Takstein og andre typer platematerialer avgir mer varme om sommeren enn planter og jord er jo dessuten med på å isolere.
  Jeg vet ikke om jeg hadde betalt så mye mer utelukkende for en felles takterrasse om jeg så på ny leilighet i byen. Jeg ville foretrekke å finne en med stor, privat balkong hvor jeg kunne stelle med plantene mine selv, men tror absolutt det vil være en medvirkende faktor mht. prising av en leilighet siden slike prosjekter som oftest er mer gjennomtenkte og helhetlige på alle nivåer av husbygging. Ikke bare takterrassen 😉

 7. Anne, jeg opprettet en ny epostadresse på domenet mitt og la inn det som forfatter, deretter ga jeg den nye administratorrettigheter på bloggen og det løste problemet. Ganske tungvint når de endrer ting og ikke alt overføres.

  Ha en finfin dag!

 8. Margrethe, ja, den uformelle og iallefall delvis private utesonen mangler mange steder. Og i de fleste parker er jo benkene plasssert veldig åpent, slik at det føles veldig åpent og utsatt å sitte der. Det er vel også noe man med fordel kunne jobbe med, mange små uformelle parker, (grønne hjørner), og skjermede soner i store parker.

  Stein, ja, det miljømessige ved det er jo også viktig. Nå ser vi en økning i grønne tak, altså feks sedum som dekke (ikke for å gå på), det har ikke vært så viktig i norge, men det kommer gradvis.
  Stor privat balkong er jo best. Men jeg ser at det er skjelden disse lages så store at de virkelig kan brukes, selv luftebalkonger på to m2 er koselig for kaffekopp, men ikke sosialt eller veldig grønnt. Men jatakk, begge deler! både balkonger i skikkelig størrelse, hager på taket og parker på bakken

  Christin, så fint da, at det gikk seg til.

 9. Det er noen aktører du har hoppet over i veien mot mer fokus på utearealer, nemlig takstmenn og eiendomsmeglere. Det er utrolig at de ikke justerer seg selv når eiendommer gang etter gang går langt over takst når det er gode uteområder – have, terrasse, veranda… Da jeg solgte hus i Oslo i 2009, sa takstmannen eksplisitt at det var irrelevant for takstvurderingen hvordan haven var. Om dette er gjengs lære, skjønner jeg godt at det er seigt å få utbyggere til å satse på denne typen verdier.

  Flotte bilder, og spennende med sånne tanker!

 10. Du har et poeng der. Jeg merket godt når vi så på hus for fire år siden at alle hus med gode uteareal ble prisa feil. De har ikke noe i kalkylen, så de gikk konsekvent over takst.
  Nå settes jo strengt tatt takst basert på hva man tror eiendommen går for, basert på hva andre eiendommer har gått på. Rein gjett mao, men kalkylen de gjetter med må jo ha alle parametere. Og taksten påvirker jo hva folk synes det er ok å betale. Mange vil ikke gå mye over takst uten å bli usikre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her