Finns fantastiske pergola :)

Februar er perfekt for legge planer for årets hagesesong. Så, jeg tenkte å drysse ut litt inspirasjon fremover, og starter med det som ble fjorårets hagebyggverk for meg: Finn Schjølls pergola. Jeg besøkte hagen hans i fjor,og ble mektig imponert over hvor smart anlagt hagen var, og stjerna i den planen er pergolaen. Det er det første som møter deg, og den ønsker deg velkommen, favner om deg og kobler på optimalt vis hus og hage og omgivelsene sammen.

Jeg digger pergolaer! En god formgitt og plassert pergola kan virkelig løfte en hage ved å gi den struktur, karakter og funksjon. Pergola kan fungere som rammer rundt en sitteplass, som bindeledd mellom ulike deler av hagen, som innsynsskjerm, og ikke minst som konstruksjon for skygge og regnskydd.

Finns pergola er (som de fleste pergolaer i Norge) i tre. Kraftige men enkle materialer som er boltet sammen og danner en luftig ramme. Opp og over denne vokser det roser, blåregn og andre klatrevekster, og innimellom og utimellom henger Finn opp lys og pynt sånn ettersom hva han føler for gjennom året.

Pergolaen er malt i samme mørke fargen som huset, gjerdet og alle andre byggverk i hagen. Det bidrar til at den danner denne rammen jeg er så opptatt av. Pergolaen er der tydelig og klar, men lar plantene være stjernen.

  

Pergolaens rause størrelse og dens plassering gjør at den får flere funksjoner. Den ønsker velkommen ved å favner rundt deg når du kommer og så føre deg mot huset. Mens du går gjennom «tunellen» så får du vinduer ut i hagen. Og når du er i hagen så danner den en vegg som bryter opp hagerommet, uten å dele det. Den skaper rett og slett en masse spenning!

Det er egentlig ikke store huset og hagen, men arkitekt Ola Mowé og Finn har utnyttet hver eneste lille kvadratmeter til å skape unike og spennende hagerom!
* Du kan se mer av Finns hage i denne bloggposten
* Eller bli med inn i huset i denne bloggposten

Og så synes jeg du skal følge Finn, og det kan du gjøre i følgende kanaler:
* Finns blogg
* Finns Instagramkonto

 

SaveSave

SaveSave

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Jeg har lyst til å fortelle om en genial pergola vi bygget en gang for mange år siden. Vi flyttet inn i et nytt byggefelt, i et rekkehus med store vinduer på begge sider i første etasje. Problemet var bare at på den ene siden var det en høy blokk, fire etasjes verandaer hadde innsikt i stua vår. Da satte vi opp en pergola og la planker på høykant, som visuelt dekket hverandre (som prinsippet persienner) og ble skjermet mot innsynet ovenfra. Lyset kom inn, og plantene kom seøvfølgelig på plass. Jeg er lei for at jeg ikke har tegninger eller foto, løsningen var genial!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her