Hagetransformasjon: Slik blir nordsiden!

Juhuu 🙂
Akkurat nå bør dere se for dere verdens største glis og en liten sofadans, for hurra-hurra, transformasjonen fra koselig dog upraktisk til drømmehage er i gang. Tidligere i uken tok jeg dere med på en videorundtur av slik det var før, og i dag skal jeg vise dere hva planen er for den nordre delen av hagen.

Hagen vår er som flere kommenterte her etter å ha sett videoen ikke stor, tomta er vel på ca 670m2 og det inkluderer huset. Huset ligger midt på tomten, og dermed stykkes hagen opp i flere smale areal. På grunn av sterkt fallende terreng så er deler av hagen terrassert opp på høye murer mens andre deler har fjell opp i dagen og ligger nedenfor naboens støttemur. Alt dette gir noen spennende kvaliteter, og utfordringer.

Jeg ønsker at hagen skal ha mange ulike rom. Med rom så mener jeg sånn arkitektforståelse av rom, vrient å forklare men det er areal som du oppfatter som ett sted. Det kan avgrenses fra omgivelsene med bygningskropper og gjerder og hekk. eller være helt åpent mot omgivelsene og subtilt indikeres med materialbruk på bakken, farger, og ikke minst trær. Rommene vil gi meg mulighet for mange forskjellige opplevelser i egen hage, og en vandring gjennom kan oppleves som en reise. Ikke alle deler av hagen kan oppleves på en gang, og ulike deler av hagen skal ha litt ulik stemning, og ulike praktiske forhold (som skygge osv)

Nordsiden av huset:
Arealet jeg viser dere i dag ligger på nordsiden av huset. Denne delen av hagen har ingen egentlig funksjon i utgangspunktet, det er på mange måter baksiden uten nok flate til å brukes til noe spesifikt. Eneste kontakt innenfra og ut er et vindu i gangen.Bildene viser: Slik det var, slik det var under riving, og den snertne gravemaskinen vi ikke riktig forstår hvordan de kom frem dit med. Til sist så ser du en røff dataskisse av området, (jeg krymper meg litt over å ikke lage en fancy rendring, men husker jo knapt noe av tegneprogrammet lenger). Gjerdet er tegnet feil, spilene står med jevn avstand hele veien, ikke med stor glippe midt på som vist.

Design:
Rommet får en klar identitet med tre styrende designelement. Huset, gjerdet og bedet. Det  dekker noen funksjoner i form av oppbevaring og gjennomgang til resten av hagen, men det viktigste ved rommet er ikke programmert bruk, men opplevelse. Nordsiden danner en overgang fra vestsidens sosiale hage til østsidens naturalisert. Nordsiden oppleves som en del av den kultiverte hagen, men har også trær som gir plass til fugler og andre dyr, og skygge. Det er en plass å trekke seg tilbake til. Det er i tillegg en hage å se på (fra hovedsitteplass) og en langt større del av vestsiden enn den var.

Nordsiden har de siste 30-40 årene vært avgrenst mot nabo med et plankegjerde som dannet et spennende og lukket rom, en fin kontrast til den luftige vestsiden. Dette skal vi dyrke videre, men vi flytter gjerdet ut i tomtegrensa og av hensyn til nabo så gjør vi det åpent. Men selv det åpne gjerdet danner en klar avslutning mot nabo, en blir mer fokusert på selve hagerommet.

Bedet er så stort det kan være uten å punktere rommet og har fått svingende kant. Kanten har fått sin form for å mykne opp arealet. Dersom jeg valgte en rette linjer her så ville det gitt en mer oppstykket og stram følelse, nå bølger du forbi, og den snakker godt med eksisterende plantegrop som er rund. Bedene er tegnet som opphøyd. Dette fordi det uansett må mures opp mot nabo pga fallende terreng, det gir en god plantedybde (det er delvis rett på fjell) og fordi jeg synes det gir rommet en spennende topografi, det er med på å løsne opp. Ikke minst så er det ypperlig for meg, for så kan jeg sitte på kanten av bedet og pusle med plantene.

Sitteplasser er viktig. På grunn av helsa så må jeg ha sitteplasser over hele hagen og et rikt utvalg sitteplasser er smart for så kan man velge å sitte inntil en vakker plante eller gjemme seg litt vekk og titte på fuglene. Her blir de altså inkorporert i de opphøyde bedkanten, det kommer tråkkheller og en sitteplass oppe i bedet, og det blir en benk eller lignende nær husveggen (for å få skygge).

Nordveggen skal brukes for oppbevaring. Vi har ikke noen bod i hagen, garasjen ligger på ett annet plan så den er kun for vinteroppbevaring. Det er oppbevaringsmuligheter i kjeller, men det er en fuktig krypkjeller med lavt tak så det har sine begrensninger. Jeg synes nå endel hageredskap kan være dekorativ i seg selv, ser ingen grunn til å gjemme vekk spader ol så de henges på store spikre under takutstikket. Alt smått og mindre dekorativ kan oppbevares i et skap som settes inntil veggen, en mini-bod.


Tegningene viser eksisterende situasjon for det som skal transformeres, og ny situasjon for nordsiden.

Beplantning:
Det var en rekke halvstore gamle lønnetrær her. Jeg ønsket å ta vare på disse, men de dessverre i dårlig stand og i overkant høye for naboene så det var rett og slett et bedre alternativ å få de ned og heller prøve å få fatt i noen  trær av en viss størrelse for nyplanting. (Kjenner du til noen som selger store trær til en hyggelig pris?). At jeg nå har mistet disse store trærne er et problem fordi de brukes av fuglene og ekorna, jeg vil tro restauranten min ble betydelig mindre attraktiv når de ikke har lønna på hjørnet å holde utkikk fra. (Jeg har en plan for å avhjelpe noe).

Plantevalg får jeg komme tilbake med, men jeg har en ide om at blomstene i hovedsak skal være hvite, med bladverk i alt fra mørk grønt til sølv. (Mannen ser ikke helt for seg den ideen enda, så jeg må grave frem noen eksempelbilder for han) Det blir en rik miks av stauder, busker og trær. Samt masse klatrere naturligvis. Selve beplantningen blir uansett ikke ferdig på en sesong, vi har brukt alle pengene på å bygge opp hagen, staudene får vi skaffe ved bytting og såing.

Materialbruk:
Gjerdet er liggende lekter malt mørk-mørkebrunt, huset skal males i samme farge etterhvert. Murene blir pusset leka, usikker på om den males. For gulvet så beholder vi eksisterende betong, hva vi legger oppå får vi vente og se med, det blir noe billig om det blir noe.Området sett fra øst, altså motsatt vei av tidligere bilder.

Tidsperspektiv:
Denne delen av hagen ikke blir gjort ferdig i år. Fordi deler av det vi ønsker å gjøre her er søknadspliktig så gjør vi det vi kan i år, dvs grunnarbeider, og så gjør vi oss ferdig til våren når søknaden er behandlet. (Og grunnen til at vi gjør noe i år i det hele tatt er fordi vi uansett måtte ha gravemaskiner og betongpigger inn her nå for kloakken gikk nemlig tett..) Jeg håper vi får lov av kommunen å gjøre som planlagt, naboene er heldigvis positive.

Oki, det var nord, hva synes du? Tips, forslag, spørsmål? Kom med de 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Dette blir fint etterhvert!! Mye jobb, men spennede!! Dere har ei utfordrende tomt, men desto mer kan man få ut av den! Fint å lage ulike rom i hagen!!! Gleder meg til å følge med på utviklingen:)
  God helg! Hilsen Anne Marit

 2. Så gøy å gå så grundig til verks. Det er nok veldig lurt å ikke ehnge seg opp i hvordan dets er ut, men hvordan man ønsker det skal være med utgangspunkt i ingenting. Ja, trærne selvfølgelig. Pussig at det var det så kraftig gjerde så langt innen for eiendomsgrensa.

  Hvor skal miniboden plasseres?

 3. Utrolig spennende å følge med på hagefornyelsen din. Opphøyde bed er nok noe enhver burde tenke på. En blir jo ikke yngre med årene.. Lykke til med det videre arbeidet!

 4. Mariann, dette mer rom i hagen er veldig spennende, Det og å tørre å ta inn store element mener jeg er viktige grep for å få et design «som vil noe» som danskene sier.

  Anne Marit, jo, tomta er vel muligens utfordrene, men jeg kunne ikke tenke meg å bytte den i en mer tradisjonell tomt på flata med mye plen på en side.. Det beste med å ligge i terreng er jo både det at man automatisk får spenning i snittet, samt ikke minst at jeg ser over naboene og helt bort til nesodden 🙂

  Åshild. Miniboden, som altså er et skap, skal nok stå inntil nordveggen, muligens den lille veggen på utsnittet som da egentlig er vestvendt, men akkurat hvor den havner får vi finne ut av til neste år. At gjerdet sto lang innafor virker pussig nå, men når gjerdet ble satt opp så var tomta mye større, det er skilt ut en eneboligtomt og en tremansboligtomt siden dess. Akkurat dette er forøvrig grunnen til at adkomsten vår er så pussig nå, noe vi jo da altså får fiksa på i transformasjonen (sydsiden, mer om den senere)

  Aud Irene, ja, opphøyd bed er smart, men om det blir henger litt på hva kommunen mener om det (støttemurer i/ nær tomtegrensen er søknadspliktig). Blir spennende….

 5. Oh…kommer til å bli flott. Grundig jobb dere gjør og skikkelig interessant å se. Synd at dere må fjerne store trær men må man så må man. Opphøyde bed er fint og veldig praktisk også:)

 6. Jeg er veldig glad for å høre at så mange synes den videoen var nyttig! Planen er å prøve å filme de samme stedene fremover, og så lage en sammensatt video som viser før, under, etter. Hehe, vi får nå se da. Etter er jo også en sak.. går jo sin tid før den hage har etablert seg og ser ut noe nær det den skal.

  Og ja, hehe, det er litt sånn Oh for meg også. hehe.
  Men det måtte nesten til med grundig jobb. Det var store dekker av betong, murer som falt ut og 50 år gamle heldekkende tepper av trerøtter, uten gravemaskin osv ville det ikke blitt noe serlig gitt. Noe ekstra blir det naturligvis da, kunne gjort noe av det enklere som å droppe hele det området jeg viser i dag og heller fokusere på vestsiden og adkomsten, men jeg ville gjerne ha så mye bed som mulig.

  Marte, takk 🙂

 7. Jeg liker synet av gravemaskinen 🙂 Det skjer utrolig mye når den er i sving. Vi leide en minigraver en helg, og etter helgen var haven noe helt annet.

  Sett i forhold til hva vi andre bruker av planleggingsverktøy for haveplanene våre, er tegningene dine rimelig proffe! Innholdet også – den baksiden får et skikkelig løft! Og det er bra, så mye flotte skyggeplanter som finnes der ute.

  Og det er slett ikke vanskelig å se hvor du vil. Spennende å følge med nå. Gleder meg til å stikke oppom å titte neste uke.

 8. Hei Anne!
  Så gøy å se planene dine! Så bra du kan tegne det ut i et program, da får du vel med mål og alt, så blir det lettere å detaljplanlegge. Skulle gjerne kunnet det selv. Du ønsket tips til rimelige trær med litt høyde: er jo mange plantesentere som selger ut planter til en redusert pris nå om dagen. Vet ikke hvor du bor, men Plantebørsen i Lier (rett før Drammen) har et supert utvalg også i busker/trær som har fått vokse noen år. Der er det 50% på alt nå… Heldige meg skal nå få meg bøkehekk i en litt høyere variant derfra, fint for utålmodige hageeiere! 🙂 Ellers, takk for en inspirerende side, som jeg må titte innom titt og ofte! 🙂 Ha en herlig høst! Hilsen Marianne

 9. Jeg liker synet av gravemaskinen 🙂 Det skjer utrolig mye når den er i sving. Vi leide en minigraver en helg, og etter helgen var haven noe helt annet.

  Sett i forhold til hva vi andre bruker av planleggingsverktøy for haveplanene våre, er tegningene dine rimelig proffe! Innholdet også – den baksiden får et skikkelig løft! Og det er bra, så mye flotte skyggeplanter som finnes der ute.

  Og det er slett ikke vanskelig å se hvor du vil. Spennende å følge med nå. Gleder meg til å stikke oppom å titte neste uke.

 10. Jeg blir ganske imponert!
  Det ser så stilig ut når man har så flotte tegninger over hvordan det skal bli. For meg hadde det vært veldig inspirerende for å fortsette å jobbe, når man kan se hva man skal jobbe seg frem til 🙂
  Vi har jo masse tomt, men ingen fancye tegninger over hvordan det skal bli, og da kjenner jeg at jeg mister litt av given etter en stund på ett prosjekt 😛 Også er det liksom ikke noe her fra før av nesten…
  Spennende prosjekter! Kult at vi får følge så masse med 😀

 11. Gravemaskin er bra Maria! så blir det vei i vellinga 😀
  (Men dessverre er det nok ikke skyggebed på nordsiden der. sola går stort sett over taket, og nå er jo trærne vekke så det tar litt tid før det skygges til…)

  Marianne, takk for tips! Det er jo salg mange steder, men jeg prøver å la være å handle i høst siden vi ikke har noe sted å sette plantene og jeg ikke veit når vi får og når det fryser. Men jeg skal sjekke opp Plantebørsen, har de riktig store ting så bør jeg i det minste sjekke føler jeg…

  Ingvild og Tigertina, takk 🙂

  Lene, jo, det hjelper kanskje på? Har ikke tenkt sånn på det, her er veldig sterkt moment nå og det hjelper jo mye at vi har gått drastisk tilverks med innleid hjelp (annleggsgartner). Men 3D-tegninger er alltid et godt verktøy for å gjennom ting fra mange sider. De avslører om det er noe man har _glemt_ å tenke på.
  Og ja, det med å ikke ha noe fra før. Det kan bli vanskelig å vite hvor man skal starte kanskje? Ikke noe å ta utgangspunkt i, lite som styrer og leder?

 12. Gravemaskin er bra Maria! så blir det vei i vellinga 😀
  (Men dessverre er det nok ikke skyggebed på nordsiden der. sola går stort sett over taket, og nå er jo trærne vekke så det tar litt tid før det skygges til…)

  Marianne, takk for tips! Det er jo salg mange steder, men jeg prøver å la være å handle i høst siden vi ikke har noe sted å sette plantene og jeg ikke veit når vi får og når det fryser. Men jeg skal sjekke opp Plantebørsen, har de riktig store ting så bør jeg i det minste sjekke føler jeg…

  Ingvild og Tigertina, takk 🙂

  Lene, jo, det hjelper kanskje på? Har ikke tenkt sånn på det, her er veldig sterkt moment nå og det hjelper jo mye at vi har gått drastisk tilverks med innleid hjelp (annleggsgartner). Men 3D-tegninger er alltid et godt verktøy for å gjennom ting fra mange sider. De avslører om det er noe man har _glemt_ å tenke på.
  Og ja, det med å ikke ha noe fra før. Det kan bli vanskelig å vite hvor man skal starte kanskje? Ikke noe å ta utgangspunkt i, lite som styrer og leder?

 13. Myrvold på Jessheim har store trær. Jeg har ikke sjekket prislista riktignok. De produserer mye selv og det holder god kvalitet. De er veldig greie å snakke med så det er bare å ringe dem.

  Jeg angrer fryktelig på at jeg ikke meldte meg på dugnaden slik at jeg fikk sett «før» varianten av hagen din. Slike prosjekt sluker jeg med hus og hår.

 14. Å, dette var spennende. Nordsiden synes jeg er veldig vanskelig, men har heldigvis nesten bare innkjørsel der. Ser at vi har nesten like stor tomt. Jeg har i tillegg en stor fjellkanus som stikker opp som en ubåt. Der er det ikke mye som gror (bare grå mose). Det med rom i hagen er fint, men jeg synes det er vanskelig i en så liten hage. Skal bli artig å se videre hva dere gjør!

 15. Anette, hehe, det er altså ikke et problem for meg, etter en par minutt oppreist så flakker blikket fort etter sittemuligheter gitt.

  Mari Anne, ja, jeg fikk tips om de tidligere, skal få somla meg til å ringe og høre hva prisnivået egentlig er, har jo ikke fjerneste aning. Kanskje ikke så dyrt som jeg innbiller meg? Vært å håpe…
  Mari Anne, nå har vi jo startet å grave da, men kanskje jeg skal invitere til en liten «midt i jordhaugen» kaffe?

  Anne, det er litt spesielt med nordside her, huset er så lavt at sola i stor grad går over det faktisk, så dermed blir det ikke så mye skygge der dette svingete bedet er. Inntil husvegg er det jo mørkt naturligvis, men det er bare bra det, det er der jeg herder planter (trener de opp til å tåle vårsola)

  I morra skal jeg opp i hagen, har ikke vært der siden før gravemaskinen kom, blir spennende!

 16. Blir spennende å se hagen ferdig – du får jo være i ditt ess her 🙂
  Ett spørsmål til deg. Ett eller annet dyr er stadig på besøk hos meg om natta og graver fram røttene på rosene. Drar de ikke opp, og jeg kan ikke se at det er spist av dem, men det graves store åpne hull. Beskyldte lenge naboens hund, men er ikke den. Det graves alltid om natta. Kan det være grevling eller rev? Kunne skjønt det om blomsterløker ble gravd opp og spist, men de får stå i fred.
  God helg. Klem fra Inger

 17. så utrolig mye arbeid som til tider kan gjøre en bra frustrert. Men så er det jo bare så utrolig givende når en ser at det tar form. Det ser veldig fint og riktig ut på tegningene, så det skal bli gøy å se det ferdig. Håper alt går som planlagt for dere;O)
  TVI TVI!!

 18. Å så spennande 🙂
  Planen ser flott ut, tenker det blir veldig bra når det blir ferdig 🙂

  Eg har STOR hage. Masse eg har lyst å gjere, men det skal både tid og penger til.
  Eg har ikkje allverda krefter sjølv, mannen min er alltid travel med jobb og dyr så hagen blir eit livstidsprosjekt trur eg. Nå har me lagt både sparepenger + lån i huset så det begrensar hageønskene mine dessverre. Men ein veit jo aldri, kan jo drøyme 🙂

  Lukke til, blir spanande å følgje bloggen din framover 🙂

  God søndag 🙂

 19. Å så spennande 🙂
  Planen ser flott ut, tenker det blir veldig bra når det blir ferdig 🙂

  Eg har STOR hage. Masse eg har lyst å gjere, men det skal både tid og penger til.
  Eg har ikkje allverda krefter sjølv, mannen min er alltid travel med jobb og dyr så hagen blir eit livstidsprosjekt trur eg. Nå har me lagt både sparepenger + lån i huset så det begrensar hageønskene mine dessverre. Men ein veit jo aldri, kan jo drøyme 🙂

  Lukke til, blir spanande å følgje bloggen din framover 🙂

  God søndag 🙂

 20. Oj Anne….dette ser bra ut og skal bli veldig spennende å følge. Vår tomt er litt lik din med huset i midten og dermed blir det ikke så store arealer rundt omkring. Kanskje kan jeg plukke opp noen bra tips som jeg kan bruke i min lille hage.

  Lykke til videre! Skissen så kjempespennende ut. Og så liker jeg så godt runde og buete former…..ikke firkantet. Det blir så strengt. Til slutt: Jeg elsker hvite blomster 🙂 De lyser så fint opp i skumringen.

 21. Fy flate!! Dette blir rålekkert! Skjønner at du koooser deg! 🙂 Så fint at du legger ut før og etter bilder (video til og med). Det blir veldig spennende å følge prosjektet ditt! Ha en koselig dansekveld! 😀
  Klem fra meg

 22. Hei!

  Dette prosjektet var spennende. Jeg har også en «nordside» jeg driver og fikser på. Mens din blir proff er og blir min ei røys!

  MVH
  Siri

 23. Hiver meg på rosen du alt har fått Anne. Hopper av og til av når innlegga er lange men dette var veldig interessesant !! Gleder meg til å følgja deg vidare i dette prosjektet. Lukke til.

 24. Hei!
  Skal si dette var spennende planer! Og tomten er jo ganske stor- i alle fall i forhold til der jeg skal bo:) Så bra med både videopresentasjon, bilder og tegneplaner- her blir det mye inspirerende å hente for oss som følger deg! Ideen din med ulike rom passer jo også perfekt med tomta- vi har nesten helt flat tomt- og det er mye vanskeligere å gjøre spennende ting med den etter min mening:)
  Ellers så fins det en side:
  http://www.mastarrabatten.se/
  hvor de hvert år har hatt en proff til å lage en rabatt- her er det MYE inspirasjon å hente- ikke minst konkrete blomsternavn osv.Endel bilder fins også.
  Lykke til videre med både arbeid og planlegging!
  Vennlig Hilsen
  Maria:)

 25. Det skjer noe 🙂

  Angående trær luftet noen alternativ med Halstein
  Han og jeg får ta en tur og se hva en kan finne rundet hjemme og ta noen bilder å vise deg og forbrede dem på flytting til neste år eventuelt
  Kristian har noe som jeg tror passer for dere der er det mye rart som gjemmer seg i og kroker der hehehe
  Vi snakkes

  JH

 26. ååå, fineste broder! *klem*

  Maria, flott tips, takk for det 🙂 Flat tomt er vanskelig, absolutt, Jeg digger jo terreng. Men det er mulig å lage litt fake terreng i en flat hage. Og trær og litt høye busker hjelper også på for å fjerne noe av flatheten.

  tulik, hehe, jeg hater når innleggene sklir ut og blir lange sjøl jeg, men av og til så må det til. Det er derfor jeg har delt opp hagen i tre ulike regioner, skulle jeg forklart alt på en gang ville det blitt en hel roman.

  LadyClive, det er steinrøys hos oss nå da, sånn helt bokstavelig. Blir deilig å få en gjennomarbeidet hage. Men en trenger jo ikke gå så hardhent tilverks som vi gjør, her var bare så håpløst mye betong osv fra før at vi når vi først skulle gjøre noe like greit kunne ta i litt.

  Gullbritt, hvite blomster er herlig, både i skomring og sol, former kommer så mye bedre frem når alt er hvitt. Men vi får se. Plutselig sitter jeg her med en masse lilla blomster og ingen annen plass å sette de. hehe.

  Marie, ja, rart med det. Enklere å fikse en liten hage enn en stor. Men har en stor hage så får en jo heller fokusere på noen mindre områder i hagen. Jeg er priviligert som kan ta i sånn med hageoppbyggingen, det er sikkert.

  Inger. Du, jeg veit ikke. Tenkte også grevling, men det kan jo være annet også. Merkelig at det graves uten å spise?

 27. Det skjer noe 🙂

  Angående trær luftet noen alternativ med Halstein
  Han og jeg får ta en tur og se hva en kan finne rundet hjemme og ta noen bilder å vise deg og forbrede dem på flytting til neste år eventuelt
  Kristian har noe som jeg tror passer for dere der er det mye rart som gjemmer seg i og kroker der hehehe
  Vi snakkes

  JH

 28. Jeg er fristet til å kalle prosjektet: taming of the shrew

  eva

  PS: Googlet det i oversetteren for å se om jeg fikk til et kult norsk navn. Google ville oversette det til temmingen av spissmus. Jeg ler ennå.

 29. Fantastiske tegninger!
  Jeg ser jo jeg har gått glipp av mye ved ikke å besøke denne bloggen mer enn bare såvidt før.
  Ser du allerede har fått tips om Plantebørsen, de er virkelig verdt et besøk! Masse fint å se på og få inspirasjon av. Og veldig kjekt med høstsalg – jeg var innom når de solgte ut alle staudene for kr 10,- pr stk – de det ble 12 stauder, og jeg som skal flytte fra denne hagen! 🙂
  Har hvit rabatt på nordsiden av huset nå, veldig fornøyd med fargen! Litt lys lilla har også lurt seg inn i form av Hosta.
  Lykke til, gleder meg til å følge med og bli inspirert!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her